.
Κατηγορία Ασία
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 20:42

QJ Dubai - Α' Ανταπόκριση - Στο «Μανχάταν της ερήμου» με QJ SRT 800X

Στο «Μανχάταν της ερήμου» με QJ SRT 800X

Αναζητώντας νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες και ακόμα πιο συναρπαστικούς προορισμούς, στήθηκα στην αφετηρία ενός δίτροχου οδοιπορικού 8.800 χλμ. στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου (Ισραήλ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ιράκ, Τουρκία) με μια μοτοσυκλέτα QJ SRT 800X (ευγενική παραχώρηση της Γκοργκόλης Α.Ε.).

Κορύφωση της ταξιδιωτικής πρόκλησης QJ Dubai θα αποτελούσε το φουτουριστικό Dubai (Η.Α.Ε), το «Μανχάταν της ερήμου», εκεί όπου σκόπευα να παρκάρω την QJ SRΤ 800X στη σκιά του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο (Burj Khalifa / 826 μ.).

Παράλληλα, στα πλαίσια του QJ Dubai, είχα προγραμματίσει επισκέψεις σε 4 καταστήματα της Mikel Coffee Company (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Η.Α.Ε, Κουβέιτ), από τα συνολικά 15 καταστήματα Mikel Coffee που λειτουργούν στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου. Σκοπός αυτού του πρωτότυπου event θα ήταν η προβολή και η γνωστοποίηση (μέσα από το δίτροχο ταξίδι QJ Dubai) της δυναμικής επέκτασης και της αξιοσημείωτης παρουσίας του δικτύου της ελληνικής εταιρίας Mikel Coffee Company στο εξωτερικό.

 QJ_DUBAI_7.jpg

Από το Ισραήλ στην Ιορδανία

Το ταξίδι στις χώρες του Mikel Coffee ξεκίνησε, αλλά ξεκίνησε από την πιο έκρυθμη (τούτη την στιγμή) περιοχή του κόσμου: από το Ισραήλ. Ακούγεται τρελό και αρκετά παράλογο, αλλά εκεί στάλθηκε ακτοπλοϊκώς η μοτοσυκλέτα από την Ελλάδα, ενώ εγώ πήγα αεροπορικώς στο Ισραήλ και την περίμενα στο λιμάνι της Χάιφα. Μόλις παρέλαβα την μοτοσυκλέτα (έφτασε με δυο μέρες καθυστέρηση στη Χάιφα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο), κι αφού τελείωσα με τον γραφειοκρατικό Γολγοθά του εκτελωνισμού, αναχώρησα κατευθείαν για τα κοντινά σύνορα της Ιορδανίας (60 χλμ. ανατολικά της Χάιφα). Το άγχος που με διακατείχε όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν πολύ μεγάλο, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να κλείσουν τα σύνορα (για λόγους ασφαλείας εξαιτίας του πολέμου) και να εγκλωβιστώ στο Ισραήλ. Τελικά στάθηκα τυχερός κι όλα πήγαν δεξιά.
Οι διαδικασίες στα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας μού κόστισαν 3 ώρες από την ζωή μου, με αρκετό τρέξιμο από γραφείο σε γραφείο. Κι όταν επιτέλους μπήκε η τελευταία σφραγίδα στο διαβατήριό μου, οι ευγενέστατοι Ιορδανοί τελωνιακοί μού ευχήθηκαν «Welcome to Jordan» και σήκωσαν ψηλά την συνοριακή μπάρα. Στιγμές αργότερα, η QJ SRT 800X ξεκινούσε με προορισμό την πρωτεύουσα Αμμάν (170 χλμ. νότια).

 QJ_DUBAI_6.jpg

Στην ιορδανική μητρόπολη έδιωξα οριστικά όλο το ψυχολογικό βάρος των προηγούμενων ημερών, χαλαρώνοντας στα αραβικά παζάρια και στις γοητευτικές γειτονιές της. Και φυσικά, επισκέφθηκα το κατάστημα Mikel Coffee του Αμμάν για να πιώ έναν εκλεκτό καφέ και να δηλώσω παρών στο πρώτο από τα 4 μοντέρνα καταστήματα της Mikel Coffee Company που θα επισκεπτόμουν στην διάρκεια του QJ Dubai. Η άφιξή μου συνοδεύτηκε με πολλές φωτογραφίες, βίντεο και μια μικρή εκδήλωση υποδοχής από τον ενθουσιώδη ιδιοκτήτη του καταστήματος και το χαμογελαστό προσωπικό. Αφού απόλαυσα την μεστή γεύση του καφέ Mikel, φόρτωσα τις αποσκευές στην QJ SRΤ 800X, αποχαιρέτησα το Αμμάν και κατευθύνθηκα νότια για τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας.

QJ_DUBAI_2.jpg

Στο τζαμί του Μωάμεθ

Μόλις 350 χλμ. νοτιοδυτικά του Αμμάν, η Ιορδανία με αποχαιρέτησε και την ταξιδιωτική σκυτάλη του QJ Dubai παρέλαβε το αμμώδες βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν η δεύτερη φορά που επισκεπτόμουν την Σαουδική Αραβία (η πρώτη φορά ήταν το 2022) και κατά συνέπεια γνώριζα καλά που θα “πατούσαν” τα δίτροχα βήματά μου στους δρόμους της χώρας. Η κατάσταση του οδικού δικτύου ήταν άριστη, η συμπεριφορά των ντόπιων οδηγών καλή, ενώ κάθε φορά που σταματούσα μπροστά στην μάνικα έπαιρνα την εκδίκησή μου, αφού η τιμή της βενζίνης άγγιζε τα 0,50 Εuro/lt! Χρειαζόμουν μόλις 9 Euro να γεμίσω το ντεπόζιτο της QJ SRΤ 800X και να διανύσω περίπου 280 χλμ. (μέση κατανάλωση 6-6,5lt/100km)

QJ_DUBAI_4.jpg

Αφού διανυκτέρευσα στην άχρωμη πόλη Tabuk, συνέχισα την επομένη για την Μεδίνα (630 χλμ. νότια), την δεύτερη -μετά την Μέκκα-πιο ιερή πόλη του Ισλάμ. Μετά από πολλούς αιώνες απαγορεύσεων, η παρουσία μη μουσουλμάνων στην Μεδίνα ήταν πλέον εφικτή. Η επίσκεψη στο Τζαμί του Προφήτη (Al-Masjid an Nabawi), όπου βρίσκεται θαμμένος ο προφήτης Μωάμεθ και οι δυο πρώτοι Χαλίφες του Ισλάμ, ήταν στα πλάνα μου. Ωστόσο, στους χώρους του ιερού τζαμιού γινόταν το αδιαχώρητο από προσκυνητές που είχαν έρθει από κάθε γωνία της Σαουδικής Αραβίας -και όχι μόνο- για να καταθέσουν την πίστη τους στον Προφήτη.

QJ_DUBAI_5.jpg

Μετά την θρησκευτική παραζάλη που βίωσα στην Μεδίνα, η QJ SRT 800X ανέλαβε να με οδηγήσει μέσα από ένα αμμώδες σκηνικό φύσης στη παραθαλάσσια Τζέντα, η οποία “λούζεται” στα ζεστά νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Η Τζέντα ανέκαθεν αποτελούσε σημείο συνάντησης Ευρωπαίων, Αράβων, Ινδών και Αφρικανών εμπόρων, ενώ το πιο αξιόλογο ιστορικό-πολιτισμικό αξιοθέατό της αποτελούσαν οι παραδοσιακές κατοικίες (της οθωμανικής περιόδου), με τα εντυπωσιακά καφασωτά μπαλκόνια που κατέκλυζαν την παλιά πόλη. Τι άλλο έκανα στη Τζέντα; Οδήγησα στη φημισμένη παραλιακή λεωφόρο Cornice (μήκους 30 χλμ.), έκανα μια βόλτα στην Κεντρική Ψαραγορά, διασκέδασα στο θεματικό Πάρκο Little Asia, ενώ άφησα για το τέλος την επίσκεψη στο Mikel Coffee της πόλης. Εκεί έγινε ο τρελός χαμός με τον Έλληνα μοτο-ταξιδιώτη…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 21:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon