.
Κατηγορία Ασία
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 10:41

Ταξιδιωτικό “ARABIAN TOUR” - Μέση Ανατολή και Αραβία με BMW F 850 GS - Ε' Μέρος

Κείμενο, φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

ΚΟΥΒΕΙΤ - ΑΡΑΒΙΚΟ FAST & FURIOUS

Και μετά το Μπαχρέιν, ποιος να είναι άραγε ο επόμενος προορισμός της BMW F-850 GS; Μα φυσικά το εμιράτο του Κουβέιτ, που εντοπίζεται στο βορειοδυτικό άκρο του Περσικού Κόλπου. Πάμε λοιπόν! Επιστροφή στην Σαουδική Αραβία και οδήγηση 380 χλμ. βόρεια μέχρι τα σύνορα του Κουβέιτ. Βίζα εισόδου, αγορά ασφαλιστικής κάλυψης για την μοτοσυκλέτα και πορεία κατόπιν για την πρωτεύουσα Kuwait City (110 χλμ.). Εύκολα και γρήγορα…

Από τα σύνορα ως την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, μια καφετί λασποβροχή φρόντισε να λερώσει τα πάντα - μοτοσυκλέτα, αποσκευές και αναβάτη. Παράλληλα, τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας και η ζέστη των 35 C δεν αποτέλεσαν το ιδανικότερο καλωσόρισμα στην κυκλοφοριακά επιβαρυμένη κουβεϊτιανή μητρόπολη. Ειδικότερα στα τελευταία 20 χλμ., η ροή -αλλά και η ταχύτητα- των αυτοκινήτων ήταν αυξημένη (Fast & Furious αλά αραβικά!) και οι αισθήσεις μου δούλευαν στα κόκκινα, για να προλάβω κάποια «στραβοτιμονιά» των ντόπιων. Η βενζίνη πάντως εδώ στο Κουβέιτ εξακολουθούσε να κυμαίνεται σε χαμηλές τιμές (0,50 Euro/lt), όπως άλλωστε και στο Μπαχρέιν.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1 2000

Στην κουβεϊτιανή πρωτεύουσα έχουν δώσει ραντεβού η εκλεπτυσμένη πολυτέλεια της Δύσης με τις μακραίωνες παραδόσεις της αραβικής κουλτούρας. Μέσα σε λίγες μόλις δεκαετίες, τα αστείρευτα αποθέματα πετρέλαιο έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν την μικρή πολιτεία των Βεδουίνων σε μια μοντέρνα, κοσμοπολίτικη μητρόπολη, η οποία ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, διατηρώντας παράλληλα ισχυρούς δεσμούς με την ιστορία του.

4 2000

Όπως στο Μπαχρέιν, έτσι και στο Κουβέιτ αντίκρισα πανύψηλους ουρανοξύστες από γυαλί και ατσάλι, high tech οικοδομήματα (Kuwait Towers), πανάκριβα supersport αυτοκίνητα, πολυτελέστατα ξενοδοχεία και υπερσύγχρονα malls. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης κατέχουν οι τρεις εμβληματικοί Πύργοι (Kuwait Towers), που υψώνονται στον ουρανό της πρωτεύουσας από το 1979.26a 2000

Το Kuwait City είναι μια ευημερούσα πόλη, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της περιοχής. Σε καμιά πάντως περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τον καταναλωτικό παράδεισο του φουτουριστικού Dubai. Εγώ πάντως δεν προτίμησα να περάσω τις περισσότερες ώρες μου στα λαμπερά εμπορικά κέντρα, αλλά περιπλανήθηκα στις παραδοσιακές αγορές της πρωτεύουσας (σουκς), εκεί όπου μού «συστήθηκε» το αραβικό παρελθόν της χώρας, ενώ παράλληλα μου πρόσφεραν την ευκαιρία να αγοράσω τα αναμνηστικά που τόσο ήθελα.

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ
16c 2000

Με την παρουσία μου στο Κουβέιτ ολοκληρώθηκε και τυπικά το πρόγραμμά μου στην Αραβική χερσόνησο. Με το κοντέρ της BMW F-850 GS να έχει καταγεγραμμένα από την αρχή του ταξιδιού 5.800 χλμ., αποχαιρέτησα αξημέρωτα το Κουβέιτ και ξεκίνησα την επιστροφή μου στη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μόλις 1400 χλμ. με χώριζαν από το Αμμάν της Ιορδανίας και το 90% της διαδρομής περνούσε ξανά μέσα από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, τις 2 επόμενες μέρες, οδηγώντας στην διαδρομή Kuwait-Ar Rupi-Rawdat Habbas-Arar-Qurayat, ταξίδεψα σε ατέρμονες ευθείες χαραγμένες στον χάρτη με χάρακα! Βουβή μοναξιά, ελάχιστη κίνηση καθοδόν, άμμος και καμήλες…

Η ενδιάμεση διανυκτέρευσή μου έγινε στην πόλη Arar, ενώ το μεσημέρι της επομένης προσέγγισα τις τελωνειακές εγκαταστάσεις. Σε λιγότερο από μισή ώρα οι συνοριακές διαδικασίες από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκαν και πήρα το πράσινο φως να περάσω στην Ιορδανία.

Διασχίζοντας όμως τη νεκρή ζώνη Σαουδικής Αραβίας – Ιορδανίας, ένιωσα την ανάγκη να ακινητοποιήσω την μοτοσυκλέτα και να κοιτάξω πίσω μου. Με συγκίνηση και συγκρατημένο ενθουσιασμό, ατένισα την απέραντη σαουδαραβική γη, που με είχε «αγκαλιάσει» και μου αποκάλυψε έναν καινούριο –για μένα– κόσμο. Σίγουρα της ήμουν ευγνώμων. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, πάτησα την μίζα και έφυγα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ

777 19

Η ιορδανική πρωτεύουσα απείχε μόλις 150 χλμ. από την συνοριακή γραμμή. Πριν όμως προσεγγίσω το Αμμάν, έκανα μια μικρή παράκαμψη ως την περιοχή Al-Azraq για να επισκεφθώ τα τρία φημισμένα κάστρα (Qasr) της ερήμου: το Al Azraq, το Αl Kharanah και το Αl Amra.

13a 2000

Το Al Azraq ήταν το ιστορικότερο από τα τρία κάστρα, αφού στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε στεγάσει το επιτελείο του Άγγλου συνταγματάρχη Τ.Ε. Lawrence (Λώρενς της Αραβίας) και αποτέλεσε το ορμητήριο της τελικής του επίθεσης κατά των Τούρκων.

777 18

Το Al Kharanah ήταν ένα αμιγές αραβικό κάστρο που «συντηρήθηκε» στο διάβα των αιώνων από το αίμα και την γενναιότητα των υπερασπιστών του –ήταν το επιβλητικότερο από τα τρία. Τέλος, το μικρό κάστρο–παλάτι Al Amra, κτισμένο από τον χαλίφη Ουαλίντ Α΄ (αρχές 8ου αιώνα), με εξέπληξε με τις τοιχογραφίες ανθρώπινων μορφών που κοσμούσαν το εσωτερικό του –παραδόξως, οι μουσουλμάνοι δεν τις είχαν καταστρέψει.
Και μετά, κατευθείαν στο Αμμάν. Εδώ ακολούθησε μια διήμερη ξεκούραση και ανασυγκρότηση για την μοτοσυκλέτα και τον αναβάτη του “ARABIAN TOUR”. Πλέον, το αραβικό οδοιπορικό έχει μπει στην τελική του ευθεία…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 11:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon