.
Κατηγορία Ασία
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 10:41

Ταξιδιωτικό - ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018, 1ο μέρος, Ουκρανία

 

Το πρώτο μέρος του ταξιδιού από την Αρχαία Ολυμπία ως τη Χιροσίμα με Honda CRF250 Rally

 

 

Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

Εδώ και αρκετό καιρό είχε καρφωθεί στο μυαλό μου ένα δίτροχο ταξίδι ως τη μακρινή Ιαπωνία. Αναμφίβολα δυνατός προορισμός και συναρπαστική η διαδρομή μέχρι εκεί, όμως, εγώ δεν ήθελα να πάω στην «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» δίχως να έχω έναν σκοπό… Ήθελα να συνδυάζω αυτό το ταξίδι με μια ιδιαίτερη αποστολή. Και τελικά, μετά από μήνες αμφιταλαντεύσεων και συνεχών διαβουλεύσεων, ήμουν πια έτοιμος να ξεκινήσω την καινούρια ταξιδιωτική περιπέτεια «ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018». Αφετηρία μου η Αρχαία Ολυμπία, τελικός προορισμός η Χιροσίμα της Ιαπωνίας, μοτοσυκλέτα μια Honda CRF 250 Rally, απόσταση 15,800 χλμ…

Γιατί προτίμησα την Αρχαία Ολυμπία ως εκκίνηση του διηπειρωτικού ταξιδιού μου; Γιατί ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων τις τελευταίες δεκαετίες διατηρεί παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ιαπωνία. Η Αρχαία Ολυμπία τελεί αδελφοποιημένη πόλη με την Ιαπωνική πόλη Ιναζάβα, ενώ στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου βρίσκεται το μνημείο του αείμνηστου Ιάπωνα φιλέλληνα καθηγητή Κεΐζι Κοκούμπου, όπου φυλάσσεται η τέφρα του.

OLYMPIA 4

Σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ε. Κοτζάς μού παρέδωσε να μεταφέρω με την μοτοσυκλέτα μου ένα συμβολικό δώρο Φιλίας στον Δήμαρχο της Χιροσίμα της Ιαπωνίας, καθώς κι ένα μήνυμα Ειρήνης και Αλληλεγγύης στους κατοίκους της μαρτυρικής πόλης. Η παράδοσή τους στον Δήμαρχο της Χιροσίμα είχε προγραμματιστεί να γίνει την περίοδο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των 73 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945).

Ήμουν αρκετά συγκινημένος, αφού είχα την τιμή να γίνω ένας δίτροχος αγγελιοφόρος της Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Επρόκειτο μια άκρως συμβολική κίνηση, η οποία θα διακηρύττει παράλληλα πως η Ελλάδα, η πολιτιστική κοιτίδα της Ευρώπης, εφαρμόζει εμπράκτως αυτό που ασπάζεται και ιδεολογικά: η ειρήνη, ο πολιτισμός και τα ολυμπιακά ιδεώδη αποτελούν την κυριότερη συνεκτική δύναμη μεταξύ των λαών της υφηλίου.

OLYMPIA 3

Κι όσον αφορά την οδική μου αποστολή, είχα να διατρέξω οκτώ χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία / Σιβηρία, Μογγολία, Ιαπωνία), οδηγώντας μια μαύρη Honda CRF 250 Rally για περίπου 15,800 χλμ. Μιλάμε για ένα μεγάλο ταξίδι κόντρα στον ήλιο, με 250cc και μόλις 23 ατίθασα άλογα…

Στην Βουλγαρία μούλιασα στην βροχή. Από τον Προμαχώνα ως την συνοριακή πόλη Ruse, δεν έβγαλα καθόλου τα αδιάβροχα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την καταιγίδα που ξέσπασε στην Σόφια, όταν βρισκόμουν στο κέντρο της πόλης, έξω από την ορθόδοξη εκκλησία Αλεξανδρε Νιέφσκι. Για δυο ώρες ήμουν εγκλωβισμένος στην είσοδο του ναού, ενώ την μοτοσυκλέτα λίγο έλειψε να την παρασύρουν τα ορμητικά νερά στο πάρκινγκ!

SOFIA BULGARIA

Συνδετικός-συνοριακός κρίκος ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εκτελεί από την δεκαετία του 1950 η επιβλητική σιδερένια γέφυρα του Δούναβη. Μετά την διάσχισή της βρέθηκα στη δεύτερη χώρα του ταξιδιού μου, όπου με υποδέχτηκε ένας λαμπερός ήλιος και δικαίως ανέβασε κατακόρυφα την διάθεσή μου…

Μπαίνοντας στη Ρουμανία, το κοντέρ της μαύρης CRF 250 Rally είχε καταγράψει τα πρώτα 1,100 χλμ. και εγώ είχα αρχίσει να προσαρμόζομαι στις δυνατότητές της. Μπορούσα να κινούμαι συνεχώς με 90-100 χιλιόμετρα στον δρόμο, μια ταχύτητα που δεν με κούραζε και μπορούσα άνετα να προσπερνάω τις άπειρες νταλίκες και τα αργά αυτοκίνητα. Φυσικά υπήρχαν και οι τοπικοί «κάγκουρες» που με περνούσαν με τρελά χιλιόμετρα και στον πόντο…

ROMANIA 2

Στη Ρουμανία ούτε καν διανυκτέρευσα, αφού είχα μόλις 300 χλμ. να οδηγήσω μέχρι την συνοριακή πόλη Galati – η συγκεκριμένη πόλη είναι αδελφοποιημένη με τον Πειραιά! Μια ολιγόωρη στάση στο κέντρο Galati για καφέ και φαγητό ήταν ωστόσο επιβεβλημένη, γιατί μετά θα περνούσα έναν συνοριακό Γολγοθά - μέσα σε 3 χλμ. με περίμεναν 4 συνοριακοί έλεγχοι!

Συγκεκριμένα, έπρεπε να περάσω αρχικά το ρουμανικό τελωνείο, μετά να εισέλθω για μόλις 2 χλμ. στην Μολδαβία (υπάρχει τελωνείο), στη συνέχεια έξοδος από Μολδαβία (ξανά έλεγχος) και είσοδος κατόπιν στην Ουκρανία. Μιλάμε για την απόλυτη συνοριακή τρέλα…

Ευτυχώς δεν υπήρχε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γρήγορες, ο έλεγχος των αποσκευών τυπικός και οι υπάλληλοι αρκετά πρόθυμοι και εξυπηρετικοί. Παρόλο αυτά, δυο ώρες τις ξόδεψα στα σύνορα μέχρι να μπει στο διαβατήριο η τελευταία σφραγίδα και να ανοίξει η συνοριακή πόρτα της Ουκρανίας…

UKRAINE 3

Στην Ουκρανία δεν υπήρχε περίπτωση να μην (ξανά) επισκεφθώ την Οδησσό της Φιλικής Εταιρίας και του «Θωρηκτού Ποτέμκιν». Θεμελιωμένη από τους αρχαίους Μιλήσιους στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, η Οδησσός είναι μια πόλη που έχει κλέψει την καρδιά μου. Οι αιτίες πολλές: πλούσια πολιτιστική παράδοση, Ιστορία, ρομαντική ατμόσφαιρα και όμορφες γυναίκες…

Ένας καλοσυντηρημένος αυτοκινητόδρομος με τακτικές εξυπηρετήσεις καθοδόν ανέλαβε να οδηγήσει κατόπιν την μικρή μοτοσυκλέτα από την Οδησσό στο Κίεβο (475 χλμ.). Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, η ουκρανική πρωτεύουσα με κοίμισε στην αστική της αγκαλιά για δυο μέρες – ήταν μια αναγκαία στάση για ξεκούραση, γνωριμία με τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης και ανασυγκρότηση για τα επόμενα χιλιόμετρα του ταξιδιού. Ήδη, σε απόσταση 250 χλμ., με καρτερούσε ο Πούτιν. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τον σύντροφο Βλαντιμίρ ήταν το 2016, όταν έφτασα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας μ’ ένα παπί Honda Supra-X 125 Helmin.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon