.
Κατηγορία Ασία
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 10:17

Ταξιδιωτικό - “TRANS ASIAN 2017”, 6ο μέρος, Ινδονησία

 

Το τέλος του ταξιδιού 

 

 

Η πόλη Medan στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού Σουμάτρα ήταν η αφετηρία απ’ όπου θα ξεκινούσε η διαδρομή μου στην Ινδονησία. Το ταξίδι «TRANS ASIAN 2017» είχε μπει στην τελική του ευθεία, καθώς είχαν απομείνει μόλις 1.950 χλμ. μέχρι να αντικρίσω τα πρώτα σπίτια της Τζακάρτα.

Μετά από ένα διήμερο γραφειοκρατικών διαδικασιών στο λιμάνι Belawan (απέχει 20 χλμ. από την Medan), παρέλαβα από το τελωνείο την λευκή Africa Twin και μαζί πλέον ατενίζαμε με ενθουσιασμό την ινδονησιακή πρωτεύουσα, τον απώτατο προορισμό του διηπειρωτικού οδοιπορικού μας.

Οι επικίνδυνοι δρόμοι της Σουμάτρα

O οδικός άξονας “East Trans Sumatera HWY” επιλέχθηκε για να κυλήσουν οι τροχοί της μοτοσυκλέτας στην πορεία μου προς την Τζακάρτα. Οδηγώντας πάνω στην συγκεκριμένη οδική αρτηρία –μια από τις δυο που διαθέτει το στενόμακρο νησί της Σουμάτρα– θα διέτρεχα τις πόλεις Tebing Tinggi, Pekanbaru, Jambi, Palembang και Bandar Lampug.

Φτάνοντας στο λιμάνι  Bakauheni, ένα επιβατικό πλοίο θα με μετέφερε κατόπιν στο λιμάνι Merak-Cilegon, στην δυτική άκρη του νησιού της Ιάβα –από εδώ, η Τζακάρτα απείχε μόλις 110 χλμ.

 Όμως, οι καταστάσεις που με καρτερούσαν καθοδόν στους δρόμους της Σουμάτρα, γρήγορα μετέτρεψαν τον ενθουσιασμό μου σε αγωνία και άγχος. Άπειρα φορτηγά και λεωφορεία, μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, προσπεράσεις του θανάτου και καυσαέριο πιο μαύρο κι από την πίσσα του δρόμου.

Καθημερινά χρειαζόμουν περίπου δέκα ώρες για να διανύσω 450 χλμ., ενώ η κούραση και η  ένταση από τα τεκταινόμενα  του δρόμου ήταν πράγματι μεγάλη.

Και μόνο όταν ο ήλιος πήγαινε να κοιμηθεί, τότε μόνο πατούσα φρένο μπροστά σε κάποιο μικρό ξενοδοχείο στην άκρη του δρόμου, για να ξεκουράσω το ταλαίπωρο κορμί μου…

Φύση και άνθρωποι αποζημιώνουν την ταλαιπωρία

 

Για πέντε μέρες, μέχρι να φτάσω στο λιμάνι Bakauheni, οδηγούσα, προσπερνούσα, κορνάριζα, φρενάριζα, έβριζα, έστριβα. Τελευταίες μέρες στο τιμόνι και τα είχα «δει όλα». Ούτε στην Ινδία τέτοια δοκιμασία… Αντλούσα ωστόσο δύναμη από το γεγονός ότι, όσο έγραφα χιλιόμετρα στο κοντέρ της Africa Twin, τόσο πλησίαζα στο όνειρο, στην Τζακάρτα.

Δυο στοιχεία στην διαδρομή Medan-Jakarta αποτέλεσαν βάλσαμο για την μεγάλη κούραση του δρόμου: το υπέροχο τροπικό σκηνικό που είχε στήσει η τοπική φύση και οι φιλόξενοι άνθρωποι που το κατοικούσαν. 

Μορφές ευγενικές και καλοσυνάτες, που καλωσόριζαν με διάπλατα χαμόγελα και «ξεκλείδωτες» καρδιές τον Έλληνα μοτο-ταξιδευτή στον τόπο τους. Αυτό μου άρεσε πάνω απ’ όλα…

 Με ελληνική συντροφιά!

 

Στην πορεία μου προς την ινδονησιακή πρωτεύουσα, δεν ήμουν πάντως μόνος μου. Από την πόλη Bandar Lampug ως την Τζακάρτα (200 χλμ.), με συνόδευσε με το αυτοκίνητο ο Παναγιώτης Πεντεφράγκος. Έχοντας ενημερωθεί μέσω Facebook για την επικείμενη άφιξή μου στην Τζακάρτα, ο Παναγιώτης έσπευσε να με προϋπαντήσει στην Bandar Lampug. 

Συνάδελφος μοτοσυκλετιστής και νυν μετανάστης της πρόσφατης ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Παναγιώτης Πεντεφράγκος καταγόταν από την ακριτική Νέα Ορεστιάδα. Ερχόμενος το 2011 στην Ινδονησία για καταδύσεις, είδε την οικονομική ανάπτυξη και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν σ’ αυτήν την χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομική κρίση –που μόλις είχε ξεκινήσει– θα ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου, ο Παναγιώτης πήρε την απόφαση να αναζητήσει το επαγγελματικό του μέλλον (στον χώρο της εστίασης) στην Ινδονησία.

Το ελληνικό γιαούρτι “KALIMERA”, που παρασκευάζει ο ίδιος στην βιοτεχνία παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων που έχει ιδρύσει στην Τζακάρτα (την οποία και επισκέφθηκα), είναι το νέο του εγχείρημα στην αγορά της Ινδονησίας, με τ’ οποίο επιδιώκει να φέρει πιο κοντά (γαστρονομικά) τις δυο χώρες.

 Η Τζακάρτα ως “Iθάκη”

Ήταν απόγευμα Κυριακής όταν στα δυτικά προάστια της Τζακάρτα φρενάρισα την λευκή μοτοσυκλέτα, άνοιξα την ελληνική σημαία και φωτογραφήθηκα μαζί της. Μετά από 57 μέρες ταξιδιού και 16.340 χλμ., η ελληνική σημαία κυμάτιζε στην είσοδο της Τζακάρτα, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός ταξιδιωτικού άθλου, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε ένας Έλληνας μοτοσυκλετιστής.

 Μέσα στις επόμενες μέρες –με τον Παναγιώτη ξεναγό και οικοδεσπότη– ευτύχισα να γνωρίσω τα μικρά και μεγάλα μυστικά της Τζακάρτα. Παράλληλα, δεξιώθηκα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Honda Ινδονησίας, γνώρισα το απίστευτο μποτιλιάρισμα που συνήθως επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, συναντήθηκα με μέλη των μοτοσυκλετιστικών λεσχών της Τζακάρτα και παρέδωσα την λευκή Africa Twin για το ατμοπλοϊκό ταξίδι του γυρισμού.

 Κι όσον αφορά τις οκτώ μέρες που είχα κατόπιν στην διάθεσή μου, σχεδίασα και πραγματοποίησα μια ενδιαφέρουσα απόδραση στην Ανατολική Ιάβα (με τρένο) και στο φουτουριστικό Χονγκ Κονγκ (αεροπορικώς).

 “…έχεις κάνει τη Γη μας να μοιάζει με διαδρομή Πατήσια – Δραπετσώνα…”

Στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα, λίγο πριν επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την πτήση προς Αθήνα, έριξα μια ματιά στα μηνύματα του Facebook. Για δυο μήνες, χιλιάδες φίλοι ταξίδεψαν μαζί μου στην πίσω σέλα της Africa Twin και η διαδικτυακή στήριξη που μου πρόσφεραν όλο εκείνο το διάστημα ήταν αναμφίβολα σημαντική.

Στάθηκα σ’ ένα μήνυμα που μόλις είχε έρθει. Μέχρι να περάσω την πόρτα του αεροπλάνου, το διάβασα αρκετές φορές. Ο Γιώργος είχε μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά μου: «Φίλε Κώστα, χαίρομαι για τα όμορφα ταξίδια που κάνεις με τόσο προσωπικό κόπο, αλλά και με τόση “ανταμοιβή”. Σε ευχαριστώ που για άλλη μια φορά με ταξίδεψες σε χώρες που δεν θα φτάσει ο νους μου! Για μένα έχεις καταφέρει το ασύλληπτο. Έχεις κάνει την γη μας να μοιάζει με την διαδρομή Πατήσια - Δραπετσώνα…».

Φωτογραφίες

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon