.
Κατηγορία Ασία
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 11:41

Ταξιδιωτικό - "TRANS ASIAN 2017", 3o μερος, Ινδία

 

Η χώρα των αντιθέσεων 

 

Tου Κωνσταντίνου Μητσάκη  

Το ημερολόγιο καταστρώματος του «TRANS ASIAN 2017»  σημάδευε την 21η σελίδα, όταν η λευκή Africa Twin αποχαιρετούσε το Πακιστάν και έβαζε ρόδα στην παραμυθένια Ινδία.

Ενώ για μένα ήταν η τρίτη φορά –μέσα στα τελευταία 8 χρόνια– που επισκεπτόμουν με μοτοσυκλέτα την μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. 

Μετά το Πακιστάν, το δίτροχο οδοιπορικό προς την Ινδονησία θα συνεχιζόταν στους δρόμους της Βόρειας Ινδίας και του Μπαγκλαντές, ενώ οι πόλεις Amritsar, Agra, Kanpur (Ινδία) και Dhaka (Μπαγκλαντές) θα αποτελούσαν τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της διαδρομής μου προς τα σύνορα της Μιανμάρ.

Τρομακτικό αξιοθέατο… το κυκλοφοριακό χάος!



Όμως, από το πρώτο κιόλας ινδικό χιλιόμετρο, ξεκίνησα να βιώνω μια απερίγραπτη οδική εμπειρία πέρα από κάθε λογική. Στους κυκλοφοριακά κορεσμένους οδικούς άξονες της Ινδίας έδινα καθημερινά έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης, καθώς προσπαθούσα να ελιχθώ (και να παραμείνω φυσικά όρθιος και ζωντανός) ανάμεσα σε  χιλιάδες ρυπογόνα φορτηγά και λεωφορεία, ποικιλοστόλιστα τρίκυκλα, αμέτρητα ποδήλατα, βαρυφορτωμένες βοϊδάμαξες και σε απαθέστατες ιερές αγελάδες. 

Όλη μέρα οδηγούσα έχοντας τον αντίχειρα συνεχώς κολλημένο στο μπουτόν της κόρνας – ήταν ο μόνος τρόπος να τους επιστήσω την προσοχή για την παρουσία μου. Η φρίκη που ζούσα καθοδόν ήταν πολύ μεγάλη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είδα τον χάρο να έρχεται καταπάνω μου. Χωρίς υπερβολή, η οδήγηση στους δρόμους της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου αποτελεί μια άκρως τρομολαγνική εμπειρία…

Αποζημίωση για τα δεινά των ινδικών δρόμων, αποτέλεσε ωστόσο η παρουσία μου σε δυο από τα γνωστότερα αξιοθέατα της χώρας.

Tα θαύματα της Ινδίας

 

Στην πόλη Amritsarr (μόλις 30 χλμ ανατολικά των συνόρων), επισκέφθηκα τον χρυσοποίκιλτο ναό Hari Mandir Sahib, έναν καλυμμένο με φύλλα χρυσού ναό, που αντιπροσωπεύει τον υπέρτατο χώρο λατρείας και διαλογισμού για τους απανταχού Σιχ. Κτισμένος στο κέντρο μιας μικρής τεχνητής λίμνης, ο χρυσός ναός της Amritsar αποτελεί το όνειρο κάθε πιστού Σιχ, καθώς οφείλει να επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του τον συγκεκριμένο ναό. 

Επόμενη στάση στην πόλη Agra (205 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Δελχί). Ο λόγος που πάτησα φρένο εδώ ήταν φυσικά το πάλλευκο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, ένα ανυπέρβλητο μνημείο αφιερωμένο στον έρωτα και στην παντοτινή αγάπη. Το συμμετρικά άψογο Ταζ Μαχάλ με καθήλωσε με την εκλεπτυσμένη ομορφιά του, ενώ μοιραία ήρθαν στο μυαλό μου τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέιν: «Δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα συναισθήματά σου μέσα σε όρια, αντικρίζοντας αυτή τη θλιμμένη φυσαλίδα από μάρμαρο. Το Ταζ Μαχάλ είναι σαν μια σιωπηρή ραψωδία που θα κουβαλάς στην καρδιά σου για πάντα».

Μια απαγόρευση εισόδου, δημιουργεί προβλήματα



Καθοδόν για το Μπαγκλαντές, η κάθε στάση μου μέσα στα χωριά και στις κωμοπόλεις της διαδρομής συνοδευόταν πάντα από τη δημιουργία ενός ασφυκτικού ανθρώπινου κλοιού γύρω από την μοτοσυκλέτα. Όλοι με πλησίαζαν για να ρωτήσουν την καταγωγή μου, να ανταλλάξουν μαζί μου μια κουβέντα ή να μου ρίξουν απλώς μια φευγαλέα ματιά! Κι εγώ από την πλευρά μου, σαστισμένος και αρκετά προβληματισμένος, κατέγραφα εικόνες μιας ζοφερής καθημερινότητας, που καμία σχέση δεν είχαν με την τουριστική μυθοπλασία της χώρας…

Τελικά στο Μπαγκλαντές δεν κατάφερα να μπω. Αιτία στάθηκαν τα πολλά κυβικά της μοτοσυκλέτας! Στα σύνορα του Μπαγκλαντές, ο αρμόδιος υπάλληλος μου ανακοίνωσε πως, σύμφωνα μ’ έναν καινούριο νόμο, η είσοδος στην χώρας σε μοτοσυκλέτες  μεγάλου κυβισμού (άνω των 250 cc) απαιτεί μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, που στην δική μου περίπτωση θα διαρκούσε 3-4 μέρες παραμονής στα σύνορα.

Αφού δεν έπαθα εγκεφαλικό, σκέφτηκα αμέσως τι εναλλακτική λύση είχα. Μόνο μία: την παράκαμψη του Μπαγκλαντές, συνεχίζοντας το ταξίδι μου μέσα στο έδαφος της Ινδίας. Όπως και έκανα τελικά…

Επιστροφή λοιπόν στην Ινδία, καινούρια κόκκινη γραμμή στον χάρτη και ξεκίνησα αμέσως την διάσχιση της καταπράσινης περιοχής της Δυτικής Βεγγάλης. Για τις επόμενες 4 μέρες, μέχρι τα σύνορα της Μιανμάρ, βρέθηκα να οδοιπορώ στις πιο υποανάπτυκτες περιοχές και πόλεις (Baharampur, Shiliburi, Guwahati, Dimapur, Imphal) της Ινδίας, καταγράφοντας 1.500 εφιαλτικά χιλιόμετρα σε κακοτράχαλους και μισοκατεστραμμένους δρόμους.       

Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος μου, αφού από τα πρώτα χιλιόμετρα της παράκαμψης, ένας γκρίζος ουρανός κρεμόταν συνεχώς πάνω από το κεφάλια μου και τα βαριά σύννεφα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να με «κερνούν» βροχή. Μέχρι τα σύνορα της Μιανμάρ δεν αποχωρίστηκα τα αδιάβροχα, ενώ τρόμο μου προκαλούσαν οι εικόνες των πλημμυρισμένων εκτάσεων και των φουσκωμένων ποταμιών που αντίκριζα καθοδόν (εποχή μουσώνων γαρ).

Ως γνωστόν, οι μουσώνες δεν φέρνουν μόνο ζωή στην Ινδία, αλλά πολλές φορές τον θάνατο και την καταστροφή...

Φτάνοντας κατάκοπος και αρκετά εξαντλημένος (λόγω κυρίως της δυσβάστακτης υγρασίας) στα σύνορα της Μιανμάρ, το κοντέρ της Africa Twin κατέγραφε 10.000 χλμ. από την αρχή του ταξιδιού κι εγώ μετρούσα 31 μέρες μακριά από την Ελλάδα. Μια μέρα ξεκούραση στην συνοριακή κωμόπολη Moreh και μετά «εισβολή» στην πέμπτη  χώρα του «TRANS ASIAN 2017»…

Φωτογραφίες





 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 13:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon