.
Κατηγορία Αναβάτες
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 10:54

Αφιέρωμα - Thomas Chareyre

 

Ο νέος πρωταθλητής supermotard

 

 


του Ανδρέα Γκλαβά
Φωτό: supermotos1.com, M. Zanzani

Όταν έχεις μεγαλώσει πλάι σε έναν μεγαλύτερο αδελφό που έχει κατακτήσει τρεις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν μπορείς παρά να επηρεάζεσαι από τα κατορθώματά του. Τα αδέλφια Chareyre, είναι δύο παιδιά με γνήσια μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, που από την ιδιαίτερα τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών, βρίσκονται πάνω σε μοτοσυκλέτα. Η κυριαρχία του μεγαλύτερου εκ των δύο, Adrien Chareyre, που από το 2007 έως και το 2009 κατακτούσε συνέχεια ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Supermoto (κατηγορίες S1, S2 και ξανά S2), άνοιξε το δρόμο για τον κατά δύο χρόνια μικρότερο αδελφό, Thomas Chareyre, στην πρώτη του σεζόν με την εργοστασιακή ομάδα της TM Racing, ώστε να φέρει στην οικογένεια ένα ακόμη τίτλο, αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή για το 2010, στη μία και μοναδική πλέον κατηγορία S1. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ανακεφαλαιώνοντας τα χρόνια στο παγκόσμιο


Από την πρώτη στιγμή που ο Thomas Charyere έλαβε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Supermoto της κατηγορίας S1, πίσω στο 2007, πάντα έφτανε στην κορυφαία πεντάδα της βαθμολογίας στο τέλος κάθε χρονιάς. Η πρώτη φορά που ο Thomas Chareyre συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, και την κατηγορία S2, ήταν πίσω στο 2004. Το πρώτο του GP ήταν στην Βελγική πίστα του in Spa-Francorchamps, και το καλύτερο που μπόρεσε να πετύχει ήταν η δωδέκατη θέση, την στιγμή που τη νίκη καταλάμβανε ο ομόσταυλός του την φετινή χρονιά και δεύτερος στο φετινό πρωτάθλημα, Davide Gozzini.

Τρία χρόνια πέρασαν ώσπου ο Thomas να μεταπηδήσει στην μεγάλη κατηγορία S1. Αμέσως τα αποτελέσματά του βελτιώθηκαν σημαντικά. Τερμάτισε τρίτος στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία και βοήθησε την χώρα του, την Γαλλία, να κατακτήσει τη νίκη στο ετήσιο Supermoto των Εθνών εκείνης της χρονιάς.

Πάντα με τον αριθμό 112 στα πλαστικά της Husqvarna του, μπήκε με μεγάλες προσδοκίες στο πρωτάθλημα του 2008, πέφτοντας όμως στην τέταρτη θέση στην τελική κατάταξη της χρονιάς. Το 2009 συνέχισε με την Husqvarna, για να κατακτήσει την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του ήρθε εδώ και περίπου έντεκα μήνες, όταν μετά από μια τριετία στην εργοστασιακή ομάδα της Husqvarna, μεταπήδησε στην ομάδα 747 Motorsport TM Racing Factory, σαφώς πάνω σε μια μπλε TM SMX 450Fi, ολοκληρώνοντας την χρονιά με την κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου, μια χρονιά μετά την επιτυχία του Thierry Van Den Bosch επίσης με TM.

Μαζί με τον Van Den Bosch και τον Grelier, ήταν μάλιστα η τριάδα που χάρισε στην Γαλλική εθνική ομάδα τη νίκη στο φετινό Supermtoto των Εθνών.

Τα πρώτα βήματα


Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές του παγκόσμιου πρωταθλήματος Supermoto, τα πρώτα βήματα ο Thomas Chareyre τα έκανε στον χώρο του Motocross. Πριν πάρει την απόφαση να μεταπηδήσει στους “δεκαεφτάρηδες” τροχούς των Supermoto, είχε αφιερώσει εφτά ολόκληρα χρόνια να αγωνίζεται στο Γαλλικό πρωτάθλημα Motocross.

Μόλις σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Thomas βρέθηκε για πρώτη φορά στην γραμμή της εκκίνησης ενός αγώνα Motocross. Έχοντας σαν πρότυπο τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο σε ηλικία αδελφό του Adrien, αλλά και υπό την αυστηρή επίβλεψη του πατέρα του, ο Thomas ξεκίνησε να αγωνίζεται με μοτοσυκλέτα μόλις στα πέντε του χρόνια, πίσω στο 1993.
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το Supermoto βρισκόταν στην αρχή μιας ένδοξης εποχής, ο Thomas πήρε την απόφαση και ακολουθώντας το παράδειγμα του αδελφού του, άρχισε να προσανατολίζεται στους αγώνες Supermoto.

Με το Motocross να παραμένει πάντα η βάση στην προπόνησή του, ο Thomas άρχισε να δοκιμάζει τις δυνάμεις του το 2000 και σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, αγωνιζόμενος στις μικρές κατηγορίες του Γαλλικού πρωταθλήματος SM. Όπως μάλιστα έχει παλιότερα δηλώσει σχετικά με το ζήτημα της προπόνησής του: “Η μοναδική προπόνηση που κάνω, μαζί με τον αδελφό μου, είναι στο Motocross, καθώς εκεί παρέχονται όλες οι βάσεις για το Supermoto.

Οι ώρες που περνάμε στους αγώνες SM επαρκούν για να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο και σε αυτό το άθλημα”.

Η πορεία προς τον τίτλο


Η 19η Ιουνίου του 2004 θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη του Thomas Chareyre ως η μέρα που για πρώτη φορά συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Supermoto. Πάνω σε ένα Husqvarna SM 450RR, οι πρώτοι του αγώνες στο κορυφαίο επίπεδο έφεραν μέτρια αποτελέσματα. Με τερματισμούς μέσα στην δεκάδα, ολοκήρωσε την χρονιά στην 14η θέση της κατηγορίας S2, την στιγμή που ο φετινός ομόσταυλός του στην εργοστασιακή ομάδα της TM, έφτανε στην τρίτη θέση.

Σχεδόν η ίδια ιστορία εκτυλίχθηκε την ερχόμενη χρονιά, το 2005, με τον Thomas Chareyre να ολοκληρώνει την χρονιά στην δωδέκατη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας όμως δείξει τις δυνατότητές του. Ήταν στις 2 του Οκτώβρη εκείνης της χρονιάς, όταν μετά από ένα εξαιρετικό δεύτερο σκέλος, βρέθηκε να κερδίζει τον αγώνα του Jesolo της Ιταλίας, αφήνοντας στις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου τους Fred Bolley με Aprilia και Eddy Seel με Husqvarna.

Στο τελευταίο GP της χρονιάς στη Latina της Ιταλίας, ήταν δεύτερος πίσω από τον αδελφό του Adrien, ενώ το πέρασμά του από την Αθήνα, ήταν απογοητευτικό και τον είδε να ολοκληρώνει το GP στην 22η θέση. Η χρονιά έκλεισε με την κατάκτηση του τίτλου από την Γαλλική ομάδα στο Supermoto των Ευρωπαϊκών εθνών.

Μετά από ένα καλό κλείσιμο στο 2005, οι προσδοκίες του Thomas Chareyre άρχισαν να αυξάνονται για το 2006. Όμως ένα σπασμένο χέρι, απόκτημα μια πτώσης σε αγώνα για το Γαλλικό πρωτάθλημα, δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί στους τρεις από τους οχτώ αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος, κι έτσι μια 14η θέση ήταν το καλύτερο που ο νεαρός Γάλλος μπορούσε να πετύχει. Την χρονιά εκείνη, πρωταθλητής της S2 ήταν ο Thierry Van Den Bosch.

To 2007 o Thomas πήρε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει κατηγορία και να μεταπηδήσει στην S1, παραμένοντας στην δεύτερη ομάδα της Husqvarna. Φαίνεται πως η μεγάλη κατηγορία του ταίριαξε καλύτερα, κι έτσι η χρονιά ξεκίνησε με πέντε βάθρα και μία νίκη στους πρώτους έξι αγώνες του πρωταθλήματος. Η εξέλιξη της χρονιάς, τον έφερε αντιμέτωπο στην μάχη για την κατάκτηση του τίτλου της κατηγορίας S1, για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με τον αδελφό του Adrien, αλλά και τον μεγάλο Thierry Van Den Bosch.

Όλα κρίθηκαν στον τελευταίο αγώνα στην πίστα των Μεγάρων, στις 21 Οκτωβρίου του 2007. Οι νίκες στα δύο σκέλη πήγαν στον Van Den Bosch, όμως το πρωτάθλημα στον Adrien, κι ο Thomas έμεινε τρίτος. Η νίκη στο ετήσιο Supermoto των Εθνών ήταν το καλύτερο κλείσιμο σε μια καλή χρονιά και άφηνε υποσχέσεις.

Εργοστασιακός αναβάτης για τίτλο


Ο Thomas μπήκε στο 2008 σαν επίσημο μέλος της εργοστασιακής ομάδας της Husqvarna, CH Racing, και τελούσε πια υπό της οδηγίες του Fabrizio Azzalin. Όμως δεν μπόρεσε να βελτιώσει την τελική του κατάταξη, πέφτοντας στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Καλύτερή του νίκη, η πλήρης επικράτηση στο GP της Ισπανίας, στις 21 Σεπτέμβρη του 2008. Κλείνοντας τη χρονιά με μία ακόμη νίκη στο πρώτο σκέλος του τελικού στην Θεσσαλονίκη, ο Thomas ανυπομονούσε για το 2009.

Ήταν η χρονιά που έπρεπε να αποδείξει τις δυνατότητές του. Μετά από πέντε χρόνια στο παγκόσμιο Supermoto, όλα ήταν έτοιμα ώστε ο 21ος ετών Γάλλος να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί. Όμως η χρονιά ξεκίνησε άσχημα, και μόλις στο δεύτερο GP στην Μ. Βρετανία, ένας τραυματισμός στα δοκιμαστικά του Σάββατου τον κράτησε μακριά από τα σκέλη της Κυριακής. Έτσι, παρά τις νίκες σε τέσσερα από τα εφτά συνολικά GP της χρονιάς, η έλλειψη βαθμών από το Βρετανικό GP του στοίχισε αρκετά και του στέρησε, για τρεις μόλις βαθμούς τον τίτλο του πρωταθλητή, που πήγε τελικά για άλλη μια φορά στον  Thierry Van Den Bosch.

Η αξία του ήταν πια πέρα κάθε αμφιβολίας, και χρειαζόταν μόνο μια σεζόν μακριά από ατυχίες, ώστε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Το να αφήσει την Husqvarna, ενώ είχε περάσει ολόκληρη την καριέρα του στο Supermoto, εννέα ολόκληρα χρόνια, με μοτοσυκλέτες της εταιρείας, δεν ήταν μια εύκολη πρόκληση για τον Thomas. Όμως τα καλά αποτελέσματα πάνω στο εργοστασιακό του TM δεν έργησαν να έρθουν. Σε ένα τρελό Σαββατοκύριακο, στο Γερμανικό GP του Sankt Wendel, στις 10 και 11 Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού, ο Thomas Chareyre δεν άφησε κανέναν να τον αμφισβητήσει. Κέρδισε την δοκιμασία της Superpole, και ολοκλήρωσε ένα τέλειο διήμερο με τρεις νίκες στα τρία τελικά σκέλη, κατακτώντας παράλληλα για πρώτη φορά μέσα στην χρονιά και την πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Το επόμενο GP στην Triscina της Σικελίας, όμως, δεν έφερε ανάλογα αποτελέσματα. Εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο πρώτο σκέλος, ολοκληρώνοντας το GP εκτός βάθρου. Η πρωτοπορία επέστρεψε στον Davide Gozzini. Η δεύτερη θέση του στο προτελευταίο GP της χρονιάς στην Βουλγαρία, σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Gozzini, έφεραν τους δύο αναβάτες της TM να ισοβαθμούν στην κορυφή, κι όλα θα κρίνονταν στον τελευταίο αγώνα στην Καταλονία, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του περασμένου Νοέμβρη.

Με καλύτερη συγκομιδή, μόλις δύο βαθμών, ο Chareyre ολοκλήρωσε το τρίτο σκέλος και έγινε για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο αδελφός του Adrien έσπευσε στον τερματισμό να τον αγκαλιάσει και να τον σηκώσει στον αέρα. Ήταν ο τέταρτος παγκόσμιος τίτλος για τα αδέλφια Chareyre. Το τέλος του φετινού πρωταθλήματος φέρνει και τον Adrien στην ολοκλήρωση μιας πορείας εννέα ετών με την Husqvarna. Λέτε το 2011 να τον δούμε μαζί με τον πρωταθλητή αδελφό του, ξανά ομόσταυλους σε μια πανίσχυρη ομάδα;

Προφίλ Αναβάτη

{arttinytable}
Όνομα Thomas Chareyre
Ημερ/νία γέννησης 18-Μαρ-88
Εθνικότητα Γάλλος
Τόπος γέννησης Ales, Γαλλία
Οικ. Κατάσταση Αρραβωνιασμένος με την Aurya Bonnal
Πρώτος αγώνας 1993 Γαλλικό motocross
Πρώτη χρονιά στο Supermoto 2000
Πρώτη χρονιά ως εργοστασιακός αναβάτης 2008
Πρώτη νίκη σε GP 2007, GP Ιταλίας, Torino, S1
Νίκες σε σκέλη Supermoto 20
Νίκες σε GP Supermoto 9
Αγαπημένος αριθμός 4

Αγωνιστική Πορεία

Χρονιά Μοτ/τα Ομάδα Πρωτάθλημα Τελικό Αποτέλεσμα
2010 TM FRANCE/747 Motorsport TM Racing FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S1 1ος
2010 TM FRANCE/747 Motorsport TM Racing FIM SUPERMOTO OF NATIONS 1ος
2009 Husqvarna Team Husqvarna CH Racing FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S1 2ος
2008 Husqvarna Team Husqvarna CH Racing FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S1 4ος
2007 Husqvarna CH AZZALIN FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S1 3ος
2007 Husqvarna FRANCE/CH AZZALIN FIM SUPERMOTO OF NATIONS 1ος
2006 Husqvarna SIMA MOTO FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S2 14ος
2005 Husqvarna SIMA MOTO FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S2 12ος
2005 Husqvarna FRANCE/SIMA MOTO UEM SUPERMOTO OF EUROPEAN NATIONS 2ος
2004 Husqvarna SIMA MOTO FIM SUPERMOTO WORLD CHAMPIONSHIP S2 14ος

Φωτογραφίες σεζόν 2007 με τον αριθμό 112


Φωτογραφίες σεζόν 2008 με τον αριθμό 4


Φωτογραφίες σεζόν 2009 με τον αριθμό 4


Φωτογραφίες σεζόν 2010 με τον αριθμό 4


Γενικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Αντρέας Γκλαβάς Γράφτηκε από Αντρέας Γκλαβάς
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 22:25

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon