.
Κατηγορία Superbike
Τετάρτη, 09 Μαϊος 2012 07:47

WSBK 2012, 4ος αγώνας, Monza

 

8 αγωνιστικοί γύροι

 


Του Χρήστου Σώκου

Μετά από ένα ολόκληρο τριήμερο στην ιταλική πίστα της Monza, η μοναδική αγωνιστική δράση εκτυλίχθηκε μόλις σε 8 γύρους εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης! Το πρώτο σκέλος ακυρώθηκε εντελώς και το δεύτερο διεκόπη ενώ είχαν συμπληρωθεί, όπως αναφέραμε, 8 αγωνιστικοί γύροι, που ανέδειξαν νικητή τον Tom Sykes (Kawasaki).

Αρνητικοί πρωταγωνιστές τα ελαστικά

Κατά την διαδικασία της Superpole αναδείχθηκε ένα μάλλον απρόσμενο πρόβλημα, το οποίο αφορούσε τα ελαστικά της Pirelli. Σε μία πίστα που ήταν σε άλλα σημεία στεγνή και σε άλλα βρεγμένη, πολλοί αναβάτες ξεκίνησαν να γράφουν γύρους με φουλ βρόχινα ελαστικά. Όμως η τεράστια ευθεία της Monza με τις μοτοσικλέτες να αγγίζουν τα 340 χιλιόμετρα ήταν η κύρια αιτία για την υπερθέρμανση των ελαστικών. Κυριολεκτικά μετά από 2-3 γύρους τα πίσω ελαστικά διαλύονταν και κομμάτια πετάγονταν παντού. Όπως ήταν φυσικό ξέσπασε μεγάλη αναταραχή μεταξύ των ομάδων και της Pirelli, η οποία υποστήριξε ότι σε εντελώς βρεγμένη πίστα τα ελαστικά της αντέχουν μια χαρά και ότι οι ομάδες θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ενδιάμεσες γόμες. Δυστυχώς για την Pirelli τα δεδομένα δεν την δικαίωσαν.
Αργότερα και ενώ η πίστα ήταν όλη βρεγμένη, τα φουλ βρόχινα ελαστικά της άρχισαν πάλι να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά από 4 γύρους. Με τις καλύτερες προβλέψεις μπορούσαν να αντέξουν μάξιμουμ 8 γύρους από τους συνολικά 18!

Διεκόπη άμεσα το πρώτο σκέλος

Την Κυριακή το πρώτο σκέλος ξεκίνησε χωρίς βροχή και όλοι οι αναβάτες είχαν σλικ ελαστικά. Όμως η βροχή παραμόνευε και το πρώτο «θύμα» της ημίστεγνης πίστας ήταν ο John Hopkins με μία πτώση και τραυματισμό στο δεξί πόδι και τον γοφό. Οι κριτές έλεγξαν την πίστα, οι αναβάτες απεφάνθησαν ότι ήταν επικίνδυνο να ξεκινήσει ο αγώνας ξανά και λίγο αργότερα τα πάντα πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση. Αυτά ήταν αρκετά για να ακυρωθεί τελεσίδικα το πρώτο σκέλος.

Μισό δεύτερο σκέλος

Εξαιτίας του προβλήματος με τα βρόχινα ελαστικά της Pirelli όλοι συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που η βροχή συνέχιζε να πέφτει δεν θα γινόταν και το δεύτερο σκέλος. Τελικά με κάποια τερτίπια του καιρού οι αναβάτες ξεκίνησαν με σλικ να κάνουν δύο γύρους προθέρμανσης και να κρίνουν την κατάσταση της πίστας. Αποφασίστηκε να καθυστερήσει η εκκίνηση 15 λεπτά προκειμένου να στεγνώσει κι άλλο η πίστα.
Με το που δόθηκε η εκκίνηση ο Tom Sykes έφυγε αμέσως μπροστά και δεν έδειξε να πτοείται καθόλου από το βρεγμένο οδόστρωμα. Έφτιαξε διαφορά από τους υπόλοιπους χωρίς να μπορεί κανείς να πιάσει τον ρυθμό του. Πίσω του βέβαια γινόταν πραγματική μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις μέχρι την έβδομη!

Ενώ λοιπόν είχαν ολοκληρωθεί οι πρώτοι οκτώ γύροι έπιασε ξανά βροχή με αποτέλεσμα να σταματήσει ο αγώνας εκεί, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί. Έτσι ο Sykes βρέθηκε νικητής και το βάθρο συμπλήρωσαν οι Leon Haslam (BMW) και Mike Laverty (Aprilia). Τέταρτος ο Marco Melandri (BMW), πέμπτος ο Max Biaggi (Aprilia) και έβδομος ο Carlos Checa (Ducati).
Επειδή ολοκληρώθηκαν περίπου οι μισοί γύροι, οι βαθμοί που πήραν όλοι ήταν οι μισοί από αυτούς που θα έπαιρναν σε κανονικό σκέλος.
Ο πιο ευνοημένος ήταν ο Checa, ο οποίος περίμενε ότι θα έχανε πολλούς βαθμούς στην Monza αλλά αυτή τη στιγμή βλέπει τον Biaggi να οδηγεί την γενική κατάταξη με μόλις 2 βαθμούς διαφορά.

Supersport – Νικητής ο Cluzel

Σε επίσης δύσκολες συνθήκες έγινε και το σκέλος των Supersport με έξι αναβάτες να πέφτουν. Τον αγώνα για τους πρώτους γύρους οδήγησε ο Sam Lowes (Honda) αλλά ένα λάθος του σε σικαίην τον έβγαλε εκτός πίστας και έδωσε την ευκαιρία στον Jules Cluzel (Honda) να τον περάσει. Από εκεί και πέρα ο Cluzel διατήρησε την πρώτη θέση και πήρε τη νίκη, τέταρτη συνολικά στην καριέρα του στα Supersport. Ο Lowes τελικά τερμάτισε δεύτερος και ο πρωτοπόρος στην βαθμολογία Kenan Sofuoglou (Kawasaki) συμπλήρωσε το βάθρο.

Αποτελέσματα

World Superbike Monza Results: 
1.  Tom Sykes  (Kawasaki
2.  Leon Haslam (BMW
3. Eugene Laverty  (Aprilia
4. Marco Melandri (BMW
5. Max Biaggi  (Aprilia
6.  Jonathan Rea  (Honda
7.  Carlos Checa (Ducati
8.  Davide Giugliano (Ducati
9.  Jakub Smrz (Ducati
10.  Ayot Badovini (BMW
World Supersport Monza Results: 
1.  Jules Cluzel (Honda
2.  Sam Lowes (Honda
3.  Kenan Sofuoglu (Kawasaki
4.  Imre Toth  (Honda
5.  Stefano Cruciani (Kawasaki
6.  Alex Baldolini  (Triumph
7.  Massimo Roccoli (Yamaha
8.  Andrea Antonelli  (Honda
9.  Vittorio Iannuzzo (Triumph
10. Raffaele De Rosa (Honda)

Βαθμολογία

World Superbike Points: 
1.  Max Biaggi,  97.5 
2.  Carlos Checa,  95.5 
3.  Tom Sykes, 91.5 
4.  Marco Melandri,  72.5 
5.  Jonathan Rea,  70
6.  Leon Haslam,  68
7.  Sylvain Guintoli,  66
8.  Eugene Laverty,  64
9.  Jakub Smrz,  42.5 
10.  Davide Giugliano,  41
World Supersport Points:
1.  Kenan Sofuoglu,  61
2.  Sam Lowes,  51
3.  Fabien Foret,  49
4.  Jules Cluzel,  48
5.  Alex Baldolini,  34
6.  Broc Parkes,  29
7.  Vladimir Leonov,  26
8.  Lorenzo Lanzi,  25
9. Ronan Quarmby,  25
10.  Vittorio Iannuzzo,  25

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 22:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « WSBK 2012, 3ος αγώνας, Assen WSBK 2012, 5ος αγώνας, Donington Park »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon