.
Κατηγορία Rally Dakar
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 01:06

Dakar 2012, 9η ημέρα, Antofagasta – Iquique

 

Τα πάνω κάτω

 


Του Χρήστου Σώκου
Φωτό: Maindru

Ειδική 556 χλμ – Απλή 9 χλμ

Πάνω που όλα έδειχναν ότι οι πρωτοπόροι του αγώνα είχαν βρει την χρυσή τομή και έλεγχαν την κατάσταση, το Dakar άρχισε να δείχνει για τα καλά την μαγεία του. Στην χθεσινή ειδική έγινε χαμός με το κομμάτι λάσπης που ταλαιπώρησε αφάνταστα τον Despres και άλλους αναβάτες, με αποτέλεσμα ο Coma να περάσει μπροστά.

Σήμερα, σε μία αγωνιστική ημέρα με 556 χλμ ειδικής και δύσκολο τερέν σε φες φες (μαλακή άμμος), έγιναν ξανά ανατροπές. Στην αρχή τα αποτελέσματα έδειξαν νικητή τον Cyril Despres (KTM) και δεύτερο τον Marc Coma (KTM). Στην συνέχεια όμως η διοργάνωση επέβαλε ποινή 15 λεπτών και στους δύο αυτούς αναβάτες για αλλαγή κινητήρα με αποτέλεσμα να βρεθεί νικητής ο Helder Rodriguez (Yamaha)! Η ίδια ποινή επεβλήθη και σε άλλους αναβάτες, όπως ο Paulo Goncalves (Husky), Pal Anders Ullevalseter (KTM), Bort Barreda (Husky), Johnny Aubert (KTM), Ruben Faria (KTM). Η ποινή αυτή αφορά στους νέους αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις επεμβάσεις στο κινητήρα των μοτοσικλετών, κάτι που έγινε την προηγούμενη ημέρα στις μοτοσικλέτες όλων των παραπάνω αναβατών.

Επανέκαμψε ο Despres


Μπορεί ο Rodriguez να ανταμείφτηκε με μία απρόσμενη νίκη, την πρώτη του σε ειδική Dakar, ο μεγάλος κερδισμένος όμως ήταν ο Despres. Παρά την μεγάλη ταλαιπωρία που πέρασε χθες με το κόλλημα στην λάσπη, έβαλε το κεφάλι κάτω και με ένα απίστευτα γρήγορο ρυθμό έκανε τον καλύτερο χρόνο σε όλα τα check point, ακόμα κι όταν ξεκινούσε πρώτος! Ο Marc Coma δεν κατάφερε να δώσει κάποια απάντηση και έτσι βρέθηκε ξανά στην δεύτερη θέση της κατάταξης, 2 λεπτά και 28 δεύτερα πίσω από τον Despres.
Σταθερά την τρίτη θέση κρατάει ο Rodriguez, περιμένοντας κάποιο λάθος από τους αντιπάλους του. Μάλιστα είναι πιο άνετος πλέον αφού ο Paulo Goncalves που βρισκόταν πολύ κοντά του έπεσε στην έβδομη θέση εξαιτίας της ποινής. Μεγάλο πλήγμα για τον αναβάτη της Husqvarna.

Ξαφνικά στο βάθρο

Μία ακόμα έκπληξη του φετινού Dakar είναι ο Σλοβάκος, Stefan Svitko (KTM). Πολύ σταθερός από την αρχή του αγώνα πλασάρεται μέσα στην δεκάδα. Σήμερα επωφελήθηκε από τις ποινές στους υπόλοιπους αναβάτες και βρέθηκε απρόσμενα με την τρίτη θέση της ειδικής!

Ο άτυχος Casteu

Έχασε όλες του τις ελπίδες για διάκριση ο David Casteu (Yamaha). Πάλευε για μία θέση στην τριάδα αλλά ένα πρόβλημα στον κινητήρα της μοτοσικλέτας του τον ανάγκασε να χάσει τρεις ολόκληρες ώρες στην ειδική. Έφτασε εξουθενωμένος το απόγευμα στο bivouac και έπεσε πολύ πίσω στην γενική κατάταξη.

Δηλώσεις

Despres : Μετά από την χθεσινή ημέρα, όταν άρχισα να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου, έπρεπε να συνέλθω. Δεν ήταν εύκολο να αποκτήσω ξανά την κατάλληλη ψυχολογία. Τελικά τα κατάφερα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Όπως σε κάθε κορυφαίο άθλημα., αν δεν είσαι έτοιμος να δώσεις και την τελευταία ικμάδα δύναμής σου όταν χρειαστεί τότε δεν αξίζεις να βρίσκεσαι μπροστά.

Coma: Γνωρίζαμε ότι αυτός θα ήταν ένας δύσκολος αγώνας με αρκετά πονηρά σημεία προσανατολισμού. Παλεύουμε με τον Cyril κάθε χιλιόμετρο και αυτό κάνει το Dakar πολύ ενδιαφέρον φέτος.

Αποτελέσματα ημέρας

 

 

 

Αποτελέσματα Γενικής κατάταξης

 

Φωτογραφίες


Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:32

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon