.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 17:52

MotoGP 2020, 1ος αγώνας, Losail (Κατάρ)

Χωρίς τη λάμψη των μεγάλων, αλλά με άφθονο θέαμα και δράμα από τους μικρούς

Η πολυαναμενόμενη έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP για το 2020 έγινε ως είθισται υπό το φως των προβολέων στην πίστα Losail, αλλά ακόμη πιο εμφανής ήταν η επίδραση του κορονοϊού που κράτησε μακριά τη μεγάλη και πιο λαοπρόβλητη κατηγορία.

Κάπως έτσι η Καταριανή πίστα φιλοξένησε μόνο τις Moto2 και Moto3, οι οποίες έτρεξαν εκεί με την κάπως αστεία δικαιολογία πως “ήταν ήδη εκεί”, καθώς τις προηγούμενες μέρες έκαναν την τελευταία τους επίσημη δοκιμή πριν την αρχή του πρωταθλήματος.

Θυμίζουμε πως η αιτία αναβολής του MotoGP ήταν η απαίτηση της κυβέρνησης οι Ιταλοί να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών μπαίνοντας στο Κατάρ. Μόνο που αυτό επικοινωνήθηκε στη Dorna μόλις λίγες μέρες προ του αγώνα (κατά τον CEO, Carmelo Ezpeleta), ενώ η επακόλουθη απόφαση να τρέξουν οι μικρές κατηγορίες επειδή ήταν ήδη εκεί απλά προκάλεσε περισσότερες απορίες.

Ναι, ήταν εκεί, αλλά σίγουρα δεν κράτησαν 14 μέρες οι δοκιμές τους, έτσι; Εντάξει, να σώσουμε ό,τι μπορεί αν σωθεί από χορηγικές συμφωνίες και τηλεοπτικά συμβόλαια, κατανοητό.

 dsc9516.gallery full top fullscreen

Moto2

Ευτυχώς για όλους εμάς, οι δύο μικρότερες κατηγορίες του MotoGP δεν απογοήτευσαν, κι ας μη συγκεντρώνουν τα πιο λαμπερά φώτα της δημοσιότητας.

Ο αγώνας της Moto2, δηλαδή της κατηγορίας που τρέχει με κοινούς τρικύλινδρους κινητήρες 765 cc της Triumph, ξεκίνησε με μια έκπληξη, καθώς στην pole position βρέθηκε ο Joe Roberts, ο πρώτος Αμερικανός που το καταφέρει μετά τον Ben Spies το 2010.

Μια μέρα αργότερα, στη σχάρα της εκκίνησης, ο Robets βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα παρέα με τον Luca Marini – τον ετεροθαλή αδελφό του Valentino Rossi.

O Marini έδειχνε ακαταμάχητος για τους πρώτους δέκα γύρους διαρκώς άνοιγε τη διαφορά του από τους διώκτες του ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Προφανώς έχοντας φάει τα λάστιχά του, σταδιακά έριξε ρυθμό και οι επερχόμενοι τον πλησίασαν.

Ένα λάθος του επέτρεψε σε τέσσερεις αναβάτες να τον περάσουν, ο Roberts ξανανέλαβε να ηγηθεί αλλά σύντομα θα έδινε τη θέση του στον επερχόμενο Enea Bastianini, ενώ οι Lorenzo Baldassari και Tetsuta Nagashima έρχονταν με γρήγορο ρυθμό επίσης.

Ο Marini βγήκε οριστικά από το κάδρο όταν έπεσε λίγα μέτρα από τον τερματισμό, ωστόσο μπροστά η μάχη φούντωνε.

Σε αυτήν μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Nagashima, με σχετική άνεση μπροστά από τους Baldassari και Bastianini που πολέμησαν ως το νήμα και η μεταξύ τους διαφορά ήταν 41 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Ο Ιάπωνας πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία και την αφιέρωσε στον αδικοχαμένο του φίλο, Shoya Tomizawa, που είχε κερδίσει τον ίδιο αγώνα το 2010.

 dsc6367.gallery full top fullscreen

Moto3

Πόσες και πόσες φορές έχουμε αναφερθεί σε αγώνες της μικρής κατηγορίας των GP με χαρακτηρισμούς όπως επικός, τρελός, σφαγή, παράνοια κ.ο.κ. Ε λοιπόν, στο Κατάρ είχαμε άλλον έναν επικό αγώνα!

Η αρχή έγινε με τον Tatsuki Suzuki επικεφαλής, μα όλοι το γνωρίζαμε πως δύσκολα θα έμενε για πολύ εκεί. Λίγο αργότερα περνούσαμε στη γνωστή φάση της παράνοιας όπου μια δεκαριά αναβάτες αλλάζουν σταδιακά θέσεις στην κορυφή της κούρσας (!) σε μια γνήσια δόση αγωνιστικού χάους.

Με τον καθένα να ακολουθεί τη δική του αγωνιστική γραμμή και τίποτε να μη θεωρείται βέβαιο, στους τελευταίους πέντε γύρους είχαμε τουλάχιστον πέντε ξεκάθαρους πρωτοπόρους και άλλους τόσους να καραδοκούν λίγο πιο πίσω.

Το δράμα δεν έδειξε να ηρεμεί σε καμιά στιγμή, καθώς όλοι οι κ.κ. Suzuki, Toni Arbolino, Jon McPhee, Daryn Binder, Albert Arenas (στην παραπάνω φωτό) και Sergio Garcia έδειχναν κατά διαστήματα ικανοί να πάρουν την καρό σημαία.

Ο μεγάλος πανικός κορυφώθηκε αναπόφευκτα στον τελευταίο γύρο, με τον Arbolino να κάνει ένα μοιραίο λάθος γι’ αυτόν και τον προπορευόμενο Binder, καθώς αμφότεροι κατέληξαν στα χωράφια.

Την ίδια ώρα η τελευταία στροφή της πίστας ήταν το σημείο-κλεδί όπου ο Arenas κατάφερε να κλείσει την πόρτα στον επερχόμενο με φόρα McPhee και να οδηγήσει στην πρώτη φετινή του καρό σημαία.

Η δε τρίτη θέση στο βάθρο δεν κατακτήθηκε από κανέναν εκ των προαναφερθέντων αναβατών, αλλά κρίθηκε από τη μονομαχία των Jaume Masia και Ai Ogura, που μερικούς γύρους πριν έμοιαζαν εκτός μάχης βάθρου. Σε αυτήν κατάφερε να επικρατήσει ο Ogura, καθώς ο μεν Masia πήρε το βάθρο, αλλά στη συνέχεια τιμωρήθηκε για υπέρβαση των ορίων της πίστας στον τελευταίο γύρο και υποχώρησε μια θέση.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2020

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon