.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 11:48

MotoGP, 7ος αγώνας, Catalunya

 

Ο Lorenzo πήρε το σφυρί του

 

Δύο εβδομάδες πριν, όταν ο Jorge Lorenzo κατακτούσε το Mugello για την πρώτη του νίκη με τη Ducati, αναρωτιόμασταν αν αυτή ήταν μια αναλαμπή, μια εξαίρεση στον κανόνα ή αν είχαν δίκιο όλοι όσοι μιλούσαν για την επιστροφή του “Σπαρτιάτη”. Φυσικά απάντηση σε αυτό θα μπορέσει να υπάρξει μόνο όταν δοκιμαστεί το βασικότερο στοιχείο μιας ενδεχόμενης επιστροφής: η συνέχεια. Έτσι φτάνουμε στον έβδομο αγώνα της σεζόν στη Βαρκελώνη και το Circuit de Barcelona-Catalunya, όπου οι Ducati έχουν αρχίσει να δείχνουν δόντια από την πρώτη κιόλας μέρα δοκιμών.

Η πίστα έχει νέα ασφαλτόστρωση και νέα χάραξη, για την ακρίβεια έχει επαναφέρει την παλιά της γρήγορη χάραξη στη στροφή 13, με παράλληλες βελτιώσεις σε όλες τις εξόδους των στροφών για περισσότερη ασφάλεια. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν πως, με τη νέα χάραξη, είχαμε φρέσκα ρεκόρ σε όλες τις κατηγορίες και όλα τα sessions.

Παράλληλα, τα δεδομένα της Michelin και των ομάδων εν πολλοίς σχεδόν πήγαν κουβά, καθώς η δοκιμή που έγινε εδώ τον Μάιο έγινε σε εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία της ασφάλτου την ώρα του αγώνα να είναι σχεδόν 15 βαθμούς ψηλότερη απ’ όσο ήταν στην προηγούμενη δοκιμή. Το γεγονός αποτυπώθηκε από τις αμέτρητες πτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ξεπερνώντας τις 100 αθροιστικά σε όλες τις κατηγορίες.

e ds54558.gallery full top fullscreen

Κάπως έτσι, το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου κατέφτασε καυτό, με το τελευταίο δίλεπτο του Q2 να αποδεικνύεται άκρως ανατρεπτικό. Ως εκεί ο Marc Marquez προηγείται του δεύτερου Valentino Rossi, αλλά όταν πέφτει η καρό σημαία των χρονομετρημένων δοκιμαστικών ο Jorge Lorenzo έχει ανέβει στην πρώτη του pole position με τη Ducati, βάζοντας τον Marquez δεύτερο μπροστά από τον Andrea Divozioso. Ο Γιατρός έχει αισίως βρεθεί στην έβδομη θέση εκκίνησης.

Η Κυριακή βρήκε τη Βαρκελώνη σε καλοκαιρινές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες και άσφαλτο στην πίστα για τα καλά πάνω από τους 50 βαθμούς. Εκτός των Ducati, που δείχνουν άνετες και δυνατές, αμφότερες οι Honda και Yamaha έχουν προβλήματα με την πρόσφυσή τους, ενώ ο Rossi γκρινιάζει πως δεν υπάρχει λάστιχο Michelin που να του κάνει.

“Το μαλακό είναι πολύ μαλακό και το μεσαίο δεν έχει πρόσφυση. Η Michelin είχε φέρει στη δοκιμή κι ένα ενδιάμεσο σε αυτά που ήταν καλύτερο, μα δεν το έχουμε διαθέσιμο σήμερα για τον αγώνα,” έλεγε ο Γιατρός.

Η απάντηση ήρθε από τον αγωνιστικό διευθυντή της Michelin, Piero Taramasso, ο οποίος εξήγησε πως στη δοκιμή που έγινε στην ίδια πίστα πριν ένα μήνα οι αναβάτες ερωτήθηκαν ποια λάστιχα ήθελαν για τον αγώνα, με την πλειοψηφία να ψηφίζει αυτά που τελικώς χρησιμοποιήθηκαν. Δυστυχώς για τον ίδιο, ο Rossi ανήκε στη μειοψηφία…

9.gallery full top fullscreen

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο αγώνας ξεκίνησε με τους πρωτοπόρους να κάνουν καλή εκκίνηση και τους Marquez και Lorenzo να διεκδικούν από νωρίς την πρωτοκαθεδρία. Γνωρίζοντας πως ο Lorenzo έχει τον ρυθμό και τη γνωστή ικανότητα να εξαφανίζεται, όλοι σκέφτονται πώς να μην τον αφήσουν να ξεφύγει. Μόνο που δεν ήταν καθόλου εύκολο, όπως αποδείχθηκε.

Ο JL99 περνά γρήγορα τους αντιπάλους του και βάζει το κεφάλι κάτω. Από κοντά ακολουθεί μόνο ο Marquez, ενώ Dovizioso και Rossi είναι σε οπτική επαφή μεν, αλλά όχι σε απόσταση βολής. Λίγο αργότερα, οι τέσσερείς τους έχουν εξαφανιστεί από τους υπόλοιπους.

Lorenzo και Marquez ανταλλάσσουν ταχύτερους γύρους και ρεκόρ πίστας για αρκετή ώρα, ωστόσο γίνεται ολοένα και πιο σαφές πως ο αναβάτης της Honda δε μπορεί να πιάσει αυτόν της Ducati και σύντομα αρχίζει να σκέφτεται πως, αν πέσει, οι επερχόμενοι θα εξαϋλώσουν τη βαθμολογική τους διαφορά από τον Ισπανό πρωτοπόρο. Κάπως έτσι, ο Marquez πείθει τον εαυτό του να κάνει έναν “έξυπνο” αγώνα και να κρατήσει εύκολα τη δεύτερη θέση και την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη.

 ds52945.gallery full top fullscreen

Πίσω του ο Dovi πέφτει στον 17ο γύρο από χαμένο μπροστινό χωρίς καμιά πίεση από τον Rossi που όσο καθαρά δεν κινδύνευε από πίσω, άλλο τόσο δεν έδειχνε ικανός να πλησιάσει την πρώτη τριάδα. Το τραγικό λάθος του Dovizioso σήμανε ένα αναπάντεχο βάθρο για τον Rossi, με το οποίο εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης – όσο κι αν ο ίδιος επιμένει πως δεν έχει ελπίδες για τίτλο με τη Yamaha του σε αυτήν την κατάσταση.

Με τον Lorenzo να κερδίζει με το κλασικό του ακαταμάχητο στυλ και δίχως ουσιαστικά πιεστεί από κανέναν, στο μεγαλύτερο μέρος του ο αγώνας δεν είχε ενδιαφέρον μπροστά, με τη μόνη μάχη που προσέφερε λίγο θέαμα να αφορά στον Cal Crutchlow, ο οποίος καθάρισε τον Dani Pedrosa για την τέταρτη θέση.

Ο αγώνας αυτός ήταν ένα νέο μυστήριο για τον Maverick Vinales, ο οποίος για μια φορά ακόμη ξεκίνησε κακά, έκανε ένα τραγικό πρώτο μέρος του αγώνα και στο τέλος που ξύπνησε κατάφερε να φτάσει μόνο ως την έκτη θέση, πίσω από τον Pedrosa. Τουλάχιστον επικράτησε στη μάχη του με τους Johann Zarco και Danilo Petrucci, αν και εμφανέστατα είχε θέμα να βάλει τον μπροστινό του τροχό στη γραμμή που ήθελε.

93 marc marquez esp 99 jorge lorenzo esp ds52592.gallery full top fullscreen

Μόλις 14 αναβάτες τερμάτισαν στη Βαρκελώνη, με άλλους 12 να μη βλέπουν καρό σημαία, στην πλειοψηφία τους έχοντας πέσει από lowside στη γλιστερή πίστα λόγω της θερμοκρασίας.
Βαθμολογικά τώρα, ο Marquez διατήρησε την πρωτοπορία του, 27 βαθμούς πάνω από τον Rossi. Ακολουθούν άλλοι δύο αναβάτες της Yamaha, οι Vinales και Zarco, ωστόσο η είδηση είναι φυσικά ο Lorenzo. Μετά και τον έβδομο αυτόν αγώνα, ισοβαθμεί πλέον με τον Dovizioso στις θέσεις 7-8 και σε απόσταση 49 βαθμών από την κορυφή.

Όπερ και σημαίνει πως, αν συνεχίσει να κερδίζει ο Lorenzo, ένα ενδεχόμενο DNF του Marquez θα βάλει φωτιά στο πρωτάθλημα. Και, δυστυχώς γι’ αυτόν μα ευτυχώς για το θέαμα, η Honda του δεν αισθάνεται καθόλου καλά στους τελευταίους αγώνες, με τον ίδιο να καταφέρνει ό,τι καταφέρνει χάρη στο εξωγήινο ταλέντο του – όπως επιδείχθηκε μεγαλοπρεπώς από το νέο του τρελό σώσιμο σε lowside το Σάββατο και μάλιστα δύο φορές σε μια στροφή στο ίδιο συμβάν!

Η συνέχεια μας πάει στην Ολλανδία και το Assen στην 1η Ιουλίου, με πολλούς λογαριασμούς για ξεκαθάρισμα και όλα τα βλέμματα πάνω στον άνθρωπο που έχει βαλθεί να κάνει τη Ducati να κοκκινίσει άλλο.

 ds53383.gallery full top fullscreen

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα

Δείτε εδώ τη γενική κατάταξη του MotoGP μετά και το GP της Καταλονίας

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 12:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2018, 6ος αγώνας, Mugello, Ιταλία MotoGP 2018, 8ος αγώνας, Assen »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon