.
Κατηγορία MotoGP
Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:18

MotoGP 2018 - 2ος αγώνας, Termas de Rio Hondo, Αργεντινή

 

Χάος, ένταση, θέαμα και τρύπιοι κανονισμοί

Ο 2ος αγώνας για το MotoGP 2018, στην πίστα Termas de Rio Hondo της Αργεντινής ήταν ένας από τους πλέον χαοτικούς της ιστορίας του σπορ. Μετά από τη σύγκρουση Rossi-Marquez το 2015, είχαμε παρόμοιο συμβάν, αυτή τη φορά με πτώση του «γιατρού» και αναζωπύρωση-κλιμάκωση της έχθρας μεταξύ των 2. Κατά τα άλλα, ο Cal Crutchlow πήρε μια φανταστική νίκη και έγινε ο 1ος Βρετανός αναβάτης που προηγείται στη γενική της μεγάλης κατηγορίας των GP μετά τον Barry Sheene!

Ο Jack Miller ήταν εκείνος που πήρε θεαματικά την pole position για τον αγώνα, καθώς παρά τη βροχή παρέμεινε στην πίστα με slick, ρισκάροντας με full-lock ανάποδα πολλές φορές, για να γράψει χρόνο που οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να πιάσουν με τα βρόχινα ελαστικά.

Έτσι, ο Αυστραλός αναβάτης της Pramac Ducati στήθηκε στην πρώτη θέση της σχάρας εκκίνησης, ενώ πίσω του βρισκόταν ο Dani Pedrosa, ο Johann Zarco, o… Tito Rabat, ο Alex Rins, και στην 6η θέση ο Marc Marquez. Μόλις 9ος ήταν ο Maverick Vinales, 10ος ο Cal Crutchlow (που τελικά κέρδισε τον αγώνα) και 11ος ο Rossi. Καθόλου καλά δεν τα είχαν πάει στα δοκιμαστικά οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati, με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Andrea Dovizioso  να βρίσκεται 8ος και με τον Jorge Lorenzo… 14ο! 

Η αρχή του χάους

motogp 2018 argentina 2 5

Το πρώτο φάουλ των κριτών, όσον αφορά στους ασαφείς όπως φαίνεται κανονισμούς, σημειώθηκε 7 λεπτά πριν την εκκίνηση, φάουλ που οδήγησε σε μια απίστευτη σκηνή. Με την πίστα να έχει κάποιες βρεγμένες στροφές, αλλά να στεγνώνει, ο  Jack Miller ήταν ο μόνος που ρίσκαρε να ξεκινήσει με slick ελαστικά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν με βρόχινα.

motogp 2018 argentina 2 11

Μόλις αντιλήφθηκαν όμως οι ομάδες τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο στέγνωνε η άσφαλτος, άρχισαν να αποσύρουν τους αναβάτες και τις μοτοσυκλέτες τους για να βάλουν και αυτοί slick, στα pits!

motogp 2018 argentina 2 4

Έτσι απέμεινε… μόνος του ο Jack Miller στην πρώτη θέση, και πίσω του… δεν υπήρχε κανείς! Οι κριτές έδωσαν καθυστέρηση, και ο Αυστραλός περίμενε με το Umbrella girl και την ομάδα του το πότε θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι.Το θέμα δεν ήταν απλό, καθώς οι κανονισμοί γράφουν πως σε αυτή την περίπτωση, η ποινή στους αποσυρθέντες αναβάτες είναι να εκκινήσουν από τα pits.

motogp 2018 argentina 28

Όμως επειδή την τελευταία φορά που έγινε μαζική εκκίνηση από τα pits, στο Sachsenring, φάνηκε η τεράστια επικινδυνότητα ανάλογου εγχειρήματος, οι κριτές αποφάσισαν να επιτρέψουν στους αναβάτες να εκκινήσουν από τη σχάρα εκκίνησης, όμως… 5 σειρές πιο πίσω. Θα τους έβαζαν ακόμα πιο πίσω, όμως δεν υπήρχε διαγράμμιση! Κανονισμοί που αλλάζουν σε μια στιγμή.Έτσι, αδικήθηκε σκανδαλωδώς ο Miller, που είχε κάνει τη σωστή τελικά επιλογή ελαστικών, με πρόφαση την ασφάλεια των υπολοίπων.

Και τα ευτράπελα συνεχίζονται

Και συνεχίζουμε με το δεύτερο μεγάλο φάουλ στους κανονισμούς, καθώς την ώρα που όλοι περίμεναν να σβήσουν τα φώτα της εκκίνησης, αντί για αυτά έσβησε η μοτοσυκλέτα του Marc Marquez.Και εδώ αρχίζουμε να μπαίνουμε σε επικίνδυνες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο αναβάτης της Honda κατεβαίνει από τη μοτοσυκλέτα και αρχίζει να τη σπρώχνει για να τη βάλει μπροστά. Ναι. Δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση!

motogp 2018 argentina 29

Δυο κριτές πετάγονται στην  πίστα, και ο ένας του κάνει νόημα να αποσυρθεί αμέσως στα pits, καθώς οι κανονισμοί αναφέρουν πως στην περίπτωση σβησίματος, ο αναβάτης εκκινεί από τα pits.

motogp argentina last 2

Όμως ο Marquez αγνοεί τον κριτή, καταφέρνει να βάλει μπροστά τη μοτοσυκλέτα και κάνει ελιγμούς, ανάποδα προς τους άλλους αναβάτες και προς τη φορά της πίστας, με τους υπόλοιπους να δείχνουν φρικαρισμένοι, χειρονομώντας και δείχνοντας τον.

motogp 2018 argentina 33

Ο Marquez στήνεται ξανά στη θέση του, η εκκίνηση δίνεται, και ο αγώνας ξεκινάει. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την ενέργεια αυτή του Marquez, αλλά όλοι υποπτεύονται πως θα δεχθεί ποινή. Τι ποινή όμως; Ποια είναι η σωστή ποινή για τέτοια κίνηση; Μαύρη σημαία; Διέλευση από τα pits; Κάποια άλλη;

Ένας αγώνας... μα τι αγώνας

Ο αγώνας ξεκινάει, και στον πρώτο κιόλας γύρο έχουμε επαφή μεταξύ του επιθετικού στη φάση Johann Zarco και του Dani Pedrosa, με αποτέλεσμα την πτώση του Ισπανού αναβάτη της Honda, ο οποίος χτύπησε τον καρπό του. Παρόλα αυτά η διοργάνωση αποφάσισε να μην τιμωρήσει τον Zarco, ο οποίος συνεχίζει κανονικά την προσπάθεια του. Αργότερα, ο Pedrosa έκανε δηλώσεις που δίχως να κατονομάζει τον Zarco είπε πως κάποιοι οδηγούν πολύ επικίνδυνα.

motogp 2018 argentina 44

Στην κορυφή της κούρσας δεν βρίσκεται κανείς «πρωτοκλασάτος» αναβάτης, και μέχρι το τέλος η νίκη παίζεται μεταξύ των εκπληκτικών Miller, Zarco, Crutchlow και Rins!

motogp 2018 argentina 49

Πέρα από τον Rins, οι υπόλοιποι εργοστασιακοί αναβάτες τα έχουν βρει σκούρα στην μισοβρεγμένη πίστα, και τα κουνήματα και η ανασφάλεια τους εμποδίζουν να βρουν ρυθμό και να πιέσουν τους πρώτους.Μίζερες είναι οι ζωές των Vinales & Rossi, το ίδιο μέτρια η κατάσταση για τον Dovizioso.

motogp 2018 argentina 8

Ο Lorenzo έχει χαθεί στο βάθος, εικοστός και βάλε… τελικά τερμάτισε 15ος.

Πολύ δυνατές επιδόσεις στην αρχή του αγώνα από Tito Rabat και Bradley Smith που παλεύουν στην δεκάδα. Τελικά ο Smith θα εγκαταλείψει από πτώση, ενώ ο ομόσταυλος του, Pol Espargaro θα τερματίσει 11ος, μια καλή επίδοση.

motogp 2018 argentina 2 9

Φοβερός ο Μαλαισιανός rookie Hafizh Syahrin, που στον 2ο αγώνα του στην κατηγορία τερμάτισε 9ος, βελτιώνοντας κατά πολύ την 14η θέση που είχε πάρει στο Κατάρ!

motogp 2018 argentina 2 1

Ο Marc Marquez δείχνει τα δόντια του, καθώς είναι με τεράστια διαφορά ταχύτερος όλων, και σύντομα από 6ος βρίσκεται να οδηγεί τον αγώνα και να απομακρύνεται από τον Miller.

Ποινή διέλευσης από τα pits για τον Marquez

motogp 2018 argentina 35

Κάπου εκεί η Dorna αποφασίζει να δώσει Ride Through Penalty στον Marc Marquez για τη σκηνή που έκανε στην εκκίνηση, και ο αναβάτης της Repsol Honda περνάει αδιαμαρτύρητα και δίχως χειρονομίες ή κάτι άλλο, μέσα από τα pits.

Βγαίνοντας από τα pits όλοι φοβούνται για το χειρότερο, καθώς γνωρίζουν το πώς μπορεί να αφηνιάσει το άλογο κούρσας που λέγεται ΜΜ93. Και όταν αφηνιάζει ο Marquez, ειδικά σε πίστα και συνθήκες που τον κάνουν τόσο ταχύτερο από τους υπόλοιπους, τότε οι προπορευόμενοι αναβάτες καλό θα ήταν να έχουν καθρέφτες στις μοτοσυκλέτες τους! Γιατί ο Marc Marquez θέλει νίκη ή έστω τους μέγιστους βαθμούς και νιώθει πως δεν έχει χρόνο να χάσει, ούτε να ψάξει για «καθαρά» προσπεράσματα.

Κάντε στην άκρη, έρχεται ο αφηνιασμένος Marquez!

motogp 2018 argentina 2 2

Πράγματι, ο Ισπανός αρχίζει να «καθαρίζει» στα γρήγορα έναν-έναν τους υπόλοιπους, όμως όπως προείπαμε, δίχως να κουράζεται για να τους περάσει με αθλητικό τρόπο.

motogp 2018 argentina 34

Σε μια στιγμή όμως, το παράκανε και εκεί, καθώς έπεσε πάνω στον Aleix Espargaro, ο οποίος από τύχη παρέμεινε όρθιος. Ο Marquez έκανε «συγγνώμη» με το χέρι, και συνέχισε την ξέφρενη κούρσα του.

Για τη φάση αυτή, η Dorna του έδωσε ποινή μιας θέσης, και έτσι στο επόμενο προσπέρασμα, ο Marquez έκλεισε το γκάζι και άφησε τον αναβάτη να τον περάσει για λίγο, μετά το άνοιξε ξανά και τον πέρασε σαν σταματημένο. Αστεία ποινή για την περίσταση.

Μπροστά, οι 4 αναβάτες της κορυφής άλλαζαν θέσεις, καπνίζοντας τα ελαστικά τους στις στροφές, χαρίζοντας θέαμα στους θεατές.

Όταν η φιλοδοξία ξεπερνάει το ταλέντο του αναβάτη

motogp 2018 argentina 2 6

Ο Marquez πέρασε τον Dovizioso, και έφτασε τον Rossi. Προσπαθώντας να τον περάσει από την εσωτερική, εκεί που δεν υπήρχε χώρος, λόγω ταχύτητας, βιασύνης και άγχους, ο Marquez έπεσε πάνω στον Rossi, ο οποίος τα έχασε, άνοιξε την τροχιά του, και έχοντας τα ακόμα χαμένα, βγήκε στο γρασίδι όπου και έπεσε!

motogp 2018 argentina 2 13

Ο Ισπανός τον κοίταξε, έκανε «συγγνώμη» ξανά με το χέρι και έφυγε, αφήνοντας τον Rossi εμβρόντητο, σοκαρισμένο και πολύ-πολύ θυμωμένο.

motogp 2018 argentina 38

Τελικά με τη βοήθεια των κριτών ο Vale έβαλε ξανά μπροστά τη μοτοσυκλέτα του, είχε χάσει όμως πολλές θέσεις, και από 6ος τερμάτισε… 19ος!

Από τον Barry Sheene στον Cal Crutchlow!

motogp 2018 argentina 40

Στην κορυφή, ο Cal Crutchlow κατάφερε να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, με τον Zarco στο κατόπι του και τον Rins να παίρνει το πρώτο του βάθρο στο MotoGP. Τέταρτος τερμάτισε ο Jack Miller, εμφανώς απογοητευμένος.

motogp 2018 argentina 3

Έτσι, με τη βοήθεια της τέταρτης θέσης που είχε πάρει στο Κατάρ, ο Crutchlow ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και έγινε ο πρώτος Βρετανός που προηγείται στη μεγάλη κατηγορία των GP από εποχής… Barry Sheene!

To show συνεχίστηκε και μετά τον αγώνα

motogp 2018 argentina 2 3

Ο Marquez πέρασε και τον Vinales, ευτυχώς καθαρά, για να τερματίσει εκείνος 5ος, όμως η Dorna του έριξε μία ακόμη ποινή, την τρίτη κατά σειρά στον ίδιο αγώνα, ποινή 30 δευτερολέπτων, που τον έριξε στην 18η θέση. Η ειρωνεία; Παρά τις 3 ποινές, ο Marc Marquez τερμάτισε μία θέση μπροστά από τον Valentino Rossi!

Μετά τον τερματισμό, ένας αναψοκοκκινισμένος Marquez, με τη συνοδεία του Alberto Puig, του Team Manager της Honda, πήγε στο γκαράζ της Movistar Yamaha για να ζητήσει συγγνώμη από τον Rossi, όμως εκεί τους υποδέχτηκε ο κολλητός του Rossi, ο Uccio, που έξω φρενών τους έδιωξε από το γκαράζ, μην αφήνοντας τους να δουν τον αναβάτη της Yamaha.

Και το show συνεχίστηκε και μετά το τέλος του αγώνα, καθώς τα μισά μέσα ενημέρωσης απείχαν από τη συνέντευξη τύπου των αναβατών, με τον Crutchlow να δηλώνει, με το δίκιο του, πως αφού περιφρονούν τους περιφερειακούς αναβάτες, δεν θέλει να τους ξαναδεί μπροστά του.

motogp 2018 argentina 27

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δηλώσεις του Valentino Rossi, ο οποίος τράβηξε στα άκρα το σκοινί, δηλώνοντας πως ο Marquez «καταστρέφει το άθλημα» και αναφερόμενος στην επιθετική οδήγηση του Ισπανού (ο οποίος είχε κάνει στενά προσπεράσματα και στα δοκιμαστικά, σε Vinales, Dovizioso και Rossi), δήλωσε πως με τέτοια οδήγηση το MotoGP θα γίνει πολύ επικίνδυνο. «Εγώ φοβάμαι όταν στην πίστα μαζί μου βρίσκεται και ο Marquez» είπε ο Rossi, φράση που έκανε πολλούς να κρυφογελάσουν, ενθυμούμενοι την επιθετική οδήγηση του Ιταλού στα πρώτα στάδια της καριέρας του.

Μάλιστα ο Rossi κατηγόρησε ευθέως τον Marquez πως επίτηδες πέφτει πάνω στους αναβάτες, έχοντας… τελειοποιήσει την τακτική του αυτή, ώστε να τους ρίχνει κάτω.

motogp 2018 argentina 2 8

Πιστεύουμε πως τα πνεύματα πρέπει να ηρεμήσουν και από τις 2 πλευρές, με την αλήθεια να βρίσκεται όπως πάντα στη μέση.

Ναι, ο Marc Marquez (όπως και ο Zarco) έχουν επιθετικό στιλ, και πρέπει απαραίτητα να λαμβάνουν υπόψη τους την ασφάλεια των υπολοίπων, με όσο γίνεται πιο καθαρά προσπεράσματα.

motogp argentina last 3

Όχι, δεν πιστεύουμε πως ο MM93 πέφτει επίτηδες πάνω στους άλλους, ούτε πως «έχει καταστρέψει το άθλημα» -το αντίθετο ίσως.

motogp 2018 argentina 54

Ναι, ο ΜΜ93 είναι ταχύτατος, όμως στην Αργεντινή είχαμε μια σαφή περίπτωση Rossi-Stoner, όπου στο μακρινό 2011 ο Ιταλός είχε ρίξει τον Αυστραλό σε παρόμοια φάση.

motogp 2018 argentina 55

Εκεί ο Stoner είχε δηλώσει για τον Ιταλό «η φιλοδοξία του ξεπέρασε το ταλέντο του», και είχε δίκιο. Έτσι και στην Αργεντινή, η βιασύνη και η φιλοδοξία του Marquez ξεπέρασαν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, κάνοντας τον να ενεργήσει σαν πρωτάρης.

Έχουμε πολλά να ακούσουμε ακόμα για τις επίμαχες φάσεις του αγώνα της Αργεντινής, ενώ ο CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta κάλυψε τους κριτές και τις αποφάσεις της διοργάνωσης, δηλώνοντας πως εδώ και 2 χρόνια η Dorna δεν αναμειγνύεται στην επιλογή των κριτών, που είναι δουλειά της FIM και της IRTA.

motogp 2018 argentina 48

Ο Ezpeleta είπε πως στον επόμενο αγώνα, που θα γίνει στην COTA στις Η.Π.Α. η επιτροπή ασφαλείας του MotoGP θα συζητήσει τα γεγονότα της Αργεντινής με τις ομάδες και τους αναβάτες, για να βρεθεί κοινή γραμμή και να αποφευχθούν παρόμοιες σκηνές στο μέλλον.

Αποτελέσματα

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική κατάταξη του αγώνα.

Και ΕΔΩ την γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος μετά τον αγώνα.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon