.
Κατηγορία Παγκόσμιο Enduro
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2012 19:19

Παγκ. Π. Enduro, 7ος γύρος, Φινλανδία

 

 

Πρωταθλητές Nambotin, Meo και Bellino!

 

 

anigif

Του Χρήστου Σώκου

Στον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς, αυτόν της Φινλανδίας, κρίθηκε ο τίτλος σε τρεις κατηγορίες: Ε1, Ε3 και EJ!

Μένει μόνο η Ε2


Στην Ε1 ο Antoine Meo κατάφερε να πάρει το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημά του και το πρώτο με τη νέα του ομάδα της ΚΤΜ. Στην Ε3 ο Cristophe Nambotin (KTM) πανηγύρισε τρελά τον παρθενικό του παγκόσμιο τίτλο, επίσης με νέα ομάδα. Στην ΕJ ο Matthias Bellino χάρισε στην Husaberg τον τίτλο.
Πλέον, στον τελευταίο αγώνα που θα γίνει στη Γαλλία, όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην Ε2 όπου αναμένεται μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Pierre Alexander Renet (Husaberg) και τον Cristobal Guerrero (KTM). Η μεταξύ τους διαφορά βρίσκεται στους 11 βαθμούς, ενώ κανείς δεν μπορεί να βγάλει εκτός και τον Juha Salminen (Husqvarna), ο οποίος καραδοκεί 24 βαθμούς πιο πίσω.

Ο αγώνας την πρώτη ημέρα είχε καλό καιρό, κάτι που δεν ίσχυσε την δεύτερη (με βροχή που έκανε πολύ γλιστερό το τερέν).  Η πετρώδης enduro ειδική μέσα στο δάσος είχε αρκετά θύματα ανάμεσα στα οποία και οι David Knight, Johnny Aubert και Sebastian Guillame.

Ε1 – 3ος τίτλος για Meo


Στον πρώτο γύρο ο Meo οδήγησε εξαιρετικά προσεκτικά με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω από την πεντάδα σε χρόνους! Κατόπιν όμως άρχισε να βρίσκει τον ρυθμό του και τα έδωσε όλα στον τελευταίο γύρο. Έτσι κατάφερε να νικήσει τον Matti Seistola (Husqvarna) για τρία δευτερόλεπτα και να πάρει την πρωτιά. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Rodrig Thain (Honda). Ο Γάλλος αναβάτης επανήλθε στα καλά αποτελέσματα μετά από αρκετό καιρό (αγώνας στην Πορτογαλία).
Τέταρτος τερμάτισε ο Fabien Planet (Sherco) και πέμπτος ο Thomas Oldratti (KTM).
Την δεύτερη ημέρα, η οποία ξεκίνησε βροχερή, ο Simone Albergoni (HM – Honda) έκανε ένα φοβερό come back! Κατάφερε να νικήσει τον Meo για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου. Μετά από τρία χρόνια ο συμπαθής Ιταλός αναβάτης βρήκε ξανά τον δρόμο για την κορυφή του βάθρου και ελπίζει στο μέλλον να είναι πιο συχνά εκεί.
Ο Meo μπορεί να τερμάτισε δεύτερος, όμως αυτό ήταν αρκετό για να του διασφαλίσει το πρωτάθλημα. Δήλωσε σχετικά: «Ήταν μία εξαιρετική χρονιά. Δούλεψα τόσο σκληρά για αυτή τη στιγμή και τώρα που έγινε πραγματικότητα είναι φανταστικά. Θέλω να ευχαριστήσω όλη μου την ομάδα για την υποστήριξή τους.»
Ο Thomas Oldratti βελτίωσε πολύ το αποτέλεσμα της προηγούμενης ημέρας, φτάνοντας στην τρίτη θέση. Τέταρτος ξανά ο Planet.

Ε2 – Ελαφρύ προβάδισμα για τον Renet


Πραγματικός πόλεμος γίνεται στην Ε2 ανάμεσα στον Renet και τον Guerrero. Και τις δύο ημέρες αυτοί οι δύο αναβάτες πολεμούσαν δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο μέχρι την τελευταία ειδική. Τελικά όμως ο Renet απεδείχθη λίγο ικανότερος (παρά μάλιστα το σοβαρό λάθος που έκανε την πρώτη ημέρα στην enduro ειδική) και έφυγε με δύο νίκες. Ο Guerrero, δυσαρεστημένος, έμεινε δεύτερος και είδε τον αντίπαλό του να ξεφεύγει μερικούς βαθμούς. Σίγουρα όμως οι 11 βαθμοί δεν είναι κάτι το φοβερό και στη Γαλλία θα τα δώσουν όλα!
Την πρώτη ημέρα ο Alex Salvini (Husqvarna) ήταν τρίτος μέχρι που μία ποινή ενός λεπτού τον έριξε έκτο. Αυτό ωφέλησε τον Salminen, ο οποίος συμπλήρωσε το βάθρο. Ένας εξαιρετικός αναβάτης για φέτος, ο νεοεισερχόμενος Luis Correia (Yamaha) τερμάτισε τέταρτος και ο Ivan Cervantes (Gas Gas) πέμπτος.
Την δεύτερη ημέρα ο Salminen έμεινε ξανά εκτός ρυθμού των δύο πρώτων τερματίζοντας τρίτος. Ο Correia πέτυχε ακόμα μία τέταρτη θέση και ο Antoine Basset συμπλήρωσε την πεντάδα.

E3 – Πρώτος τίτλος για Nambotin


Ο Cristophe Nambotin ήξερε καλά ότι με μία νίκη την πρώτη ημέρα θα διασφάλιζε τον τίτλο. Έτσι δεν έχασε την ευκαιρία και πίεσε αρκετά. Η δωδέκατη φετινή του νίκη τον δικαίωσε και του χάρισε το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου δόθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Joakim Ljunggrren (Husaberg), Aigar Leok (TM) και Marko Tarkkala (Beta). Τελικά ο Tarkkala έφαγε καπέλο και έπεσε στην έβδομη θέση αφήνοντας τους Leok και Ljunnggren να μάχονται. Στην τελευταία ειδική και ενώ είχε προβάδισμα, ο Leok έπεσε με αποτέλεσμα να τερματίσει δεύτερος ο Ljunggren. Ο Leok αρκέστηκε στην τρίτη θέση. Ο Oriol Mena (Husaberg) έκανε πολύ ανταγωνιστικούς χρόνους, όμως ένα μεγάλο λάθος στην αρχή της ημέρας στην ειδική extreme δεν του επέτρεψε να πρωταγωνιστήσει και έμεινε τέταρτος.
Την δεύτερη ημέρα θα θυμάται για πολύ καιρό ο Leok! Μετά από πολλές προσπάθειες ανταμείφθηκε με μία πρωτιά. Ο Nambotin έκανε πολλά λάθη στις γλιστερές ειδικές και έμεινε δεύτερος, κρατώντας μάλιστα με δυσκολία πίσω του τον Ljunggren (μόλις 1 δευτερόλεπτο). O Tarkkala επανήλθε τερματίζοντας τέταρτος και ο Mena έπεσε μία θέση (5ος).

EJ – Ένας περιχαρής Bellino


Ο Matthias Bellino νίκησε την πρώτη ημέρα και την δεύτερη χρειάστηκε να τερματίσει μόλις έκτος για να διασφαλίσει το πρωτάθλημα!
Το βάθρο την πρώτη ημέρα συμπλήρωσαν οι Danny McCanney (Gas Gas) και Rudy Moroni (KTM). Την δεύτερη ημέρα ο Βρετανός McCanney βρήκε τον δρόμο για την κορυφή για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Παγκόσμιο. Ο Jonathan Manzi (KTM) πήρε τη δεύτερη θέση μόλις με ένα δευτερόλεπτο διαφορά από τον τρίτο Alex Rockwell.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

1η ημέρα
Ε1
Pos. Rider Nationality manufacturer
1 MEO Antoine FRA KTM
2 SEISTOLA Matti FIN HVA
3 THAIN Rodrig FRA HM HONDA
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 OLDRATI Thomas ITA KTM
6 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
7 NIKANDER Roni FIN
8 SANTOLINO Lorenzo ESP HVA
9 LINDHOLM Henrich SWE
10 MORHED Jakob SWE
E2
Pos. Rider Nationality manufacturer
1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 SALMINEN Juha FIN HVA
4 CORREIA Luis PRT YAMAHA
5 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
6 SALVINI Alex ITA HVA
7 BALLETTI Oscar ITA BETA
8 BASSET Antoine FRA YAMAHA
9 LOTHMAN Olle SWE
10 VOGELS Hans NED HUSABERG
Ε3
Pos. Rider Nationality manufacturer
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 LEOK Aigar EST TM
4 MENA Oriol ESP HUSABERG
5 MONNI Manuel ITA KTM
6 MATTILA Jari FIN
7 TARKKALA Marko FIN BETA
8 ROBERT Christophe CHE HUSABERG
9 ERIKSSON Toni FIN
10 KEHR Marcus DEU KTM
ΕJ
Pos. Rider Nationality manufacturer
1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
2 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS
3 MORONI Rudi ITA KTM
4 MANZI Jonathan ITA KTM
5 KVARNSTROM Robert FIN
6 BENAVIDES Kévin M. ARG KTM
7 ROHMER Kévin FRA YAMAHA
8 GUERRERO Victor ESP KTM
9 ROCKWELL Alex GBR HUSABERG
10 LEOK Martin EST

Αποτελέσματα 2ης μέρας

E1
1 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
2 MEO Antoine FRA KTM
3 OLDRATI Thomas ITA KTM
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 NIKANDER Roni FIN
6 THAIN Rodrig FRA HM HONDA
7 SEISTOLA Matti FIN HVA
8 REMES Eero FIN KTM
9 MORHED Jakob SWE
10 LINDHOLM Henrich
E2
1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 SALMINEN Juha FIN HVA
4 CORREIA Luis PRT YAMAHA
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA
6 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
7 VOGELS Hans NED HUSABERG
8 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA
9 BALLETTI Oscar ITA BETA
10 LOTHMAN Olle SWE
E3
1 LEOK Aigar EST TM
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 TARKKALA Marko FIN BETA
5 MENA Oriol ESP HUSABERG
6 MONNI Manuel ITA KTM
7 MATTILA Jari FIN
8 ROBERT Christophe CHE HUSABERG
9 ERIKSSON Toni FIN
EJ
1 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS
2 MANZI Jonathan ITA KTM
3 ROCKWELL Alex GBR HUSABERG
4 KVARNSTROM Robert FIN
5 BENAVIDES Kévin M. ARG KTM
6 BELLINO Mathias FRA HUSABERG
7 ROHMER Kévin FRA YAMAHA
8 POHJONEN Lauri FIN
9 MORONI Rudi ITA KTM
10 PERSSON Niklas SWE

Φωτογραφίες

Video 1ης μέρας

Video 2ης μέρας

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 19:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon