.
Κατηγορία AMA Supercross
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 09:51

AMA SX 2012, 15ος αγώνας, Seattle

 

11 χρόνια – μία στιγμή για Short

 


Του Χρήστου Σώκου

Ο αγώνας στο Seattle ήταν αναμφίβολα ένας από τους θεαματικότερους αυτής της χρονιάς και με αρκετές εκπλήξεις. Η σημαντικότερη αυτών αφορά τη νίκη που πέτυχε ο Andrew Short (Honda) για πρώτη φορά στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία!

Εκπλήξεις


Ο Short στην 11χρονη καριέρα του δεν είχε καταφέρει ποτέ κάτι ανάλογο. Μάλιστα, τελευταία φορά που κέρδισε αγώνα ήταν στην κατηγορία Lites το 2006.
Η σημασία όμως της νίκης στο Seattle γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε πως φέτος έμεινε 8 αγώνες εκτός δράσης χωρίς τραυματισμό!

Μία ακόμα έκπληξη, δυσάρεστη αυτή την φορά, έχει σχέση με τον πρωταθλητή Ryan Villopoto (Kawasaki),  ο οποίος έπεσε στην αρχή του αγώνα και εγκατέλειψε. Αρχικά φάνηκε ότι δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με κάποιον τραυματισμό στο αριστερό του πόδι, αλλά πριν από λίγες ώρες έγινε επίσημη ανακοίνωση ότι θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί η ζημιά στο γόνατό του! Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει όλη την χρονιά του ΑΜΑ ΜΧ και μετά από 1.5 χρόνο, όπου κέρδισε τα πάντα, θα μείνει εκτός έχοντας να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν…
Ο ανταγωνισμός σε αυτό το πρωτάθλημα έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που όλοι οι σημαντικοί αναβάτες φέτος τραυματίστηκαν! Πραγματικά πρόκειται για κάτι μοναδικό στα ιστορικά του θεσμού.
Τέλος, αυτή την φορά στα θετικά, πρέπει να σημειωθεί η δεύτερη θέση του Ken Roczen, στον πρώτο του αγώνα στην μεγάλη κατηγορία, με ένα ΚΤΜ 350 SXF!

Supercross Class – Η βραδιά του Short

Η πίστα του Seattle έβγαλε πολλά και βαθιά λούκια, αναγκάζοντας τον Short να σηκώσει τα μαρσπιέ της μοτοσικλέτας του πιο ψηλά, ώστε να μην βρίσκουν! Δεν ξέρουμε αν αυτή η αλλαγή έπαιξε μεγάλο ρόλο, αλλά γεγονός είναι ότι ο Short πήρε την εκκίνηση και οδήγησε άψογα όλους τους γύρους μέχρι το φινάλε. Άξια λοιπόν έζησε την σημαντικότερη βραδιά της καριέρας του με αυτή τη νίκη.
Ο Roczen στους πρώτους γύρους πίεσε λίγο την κατάσταση, αλλά από τα μέσα του αγώνα είδε πως δεν μπορούσε να πλησιάσει τον Short και συμβιβάστηκε με την δεύτερη θέση.

Ο Villopoto, μπροστά στο κοινό της πόλης του, ήθελε να δώσει ένα αξέχαστο σόου, όμως έκανε άσχημη εκκίνηση και βιάστηκε υπερβολικά να ανέβει θέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μία πραγματικά «χαζή» πτώση στον πρώτο γύρο που σίγουρα θα του κοστίσει πολλά.
Στην τρίτη θέση του βάθρου τερμάτισε ο Jake Weimer (Kawasaki), ο οποίος αυτή την χρονιά έχει πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.
Τέταρτος, αλλά όχι ευχαριστημένος, ήρθε ο Justin Brayton (Honda) και πέμπτος ο David Millsaps (Yamaha). Μεταξύ αυτών των δύο θα γίνει η μεγάλη μάχη για το νούμερο «2» της βαθμολογίας.
Βέβαια δεν πρέπει να αφήσουμε έξω και τον Ryan Dungey (KTM) που επανήλθε στην δράση, κάνοντας μερικά λάθη που τον άφησαν στην έκτη θέση.

Lites West – Λύτρωση για Sipes

Μπορεί ο τίτλος στην Lites East να κρίθηκε ήδη υπέρ του Justin Barcia, κάτι αντίστοιχο όμως δεν συμβαίνει με την Lites West! Ο Dean Wilson (Kawasaki) ήρθε στο Seattle έχοντας διαφορά δύο βαθμών από τον Eli Tomac (Honda). Με το ξεκίνημα του τελικού οι δύο αυτοί αναβάτες αντάλλαξαν την δεύτερη και τρίτη θέση, με τον Wilson να εμφανίζεται αρκετά επιθετικός. Δύο φορές έκανε επιθετικό block pass στον Tomac, ο οποίος απάντησε περίπου στα μισά του αγώνα. Οι δύο αναβάτες χτύπησαν και ο Wilson έπεσε! Το αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει ο Wilson έβδομος και ο Tomac τρίτος (με στραβωμένο λεβιέ ταχυτήτων από τις επαφές). Έτσι στην βαθμολογία πέρασε ξανά μπροστά ο Tomac με δύο βαθμούς διαφορά και δύο αγώνες να απομένουν.

Από την άλλη ο Ryan Sipes (Yamaha) πέρυσι είχε μία εξαιρετική χρονιά στην Lites East. Φέτος άλλαξε και τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενε, αφού είχε να ανταπεξέλθει και σε ένα τραυματισμό στον ώμο του. Στο Seattle όμως έδειξε τον παλιό καλό του εαυτό φεύγοντας μπροστά στην πρώτη στροφή και μένοντας εκεί μέχρι το τέλος του αγώνα.
Ο Marvin Musquin (KTM) έκανε άσχημη εκκίνηση αλλά από εκεί και πέρα οδήγησε έξυπνα και τεχνικά και μπόρεσε να πάρει την δεύτερη θέση, λίγο πριν το τέλος, από τον Tomac.

Αποτελέσματα

Supercross Results
1. Andrew Short HON
2. Kenny Roczen KTM
3. Jake Weimer KAW
4. Justin Brayton HON
5. Davi Millsaps YAM
6. Ryan Dungey KTM
7. Mike Alessi SUZ
8. Broc Tickle KAW
9. Weston Peick YAM
10. Nick Wey KAW
11. Kyle Chisholm KAW
12. R Kiniry YAM
13. Justin Sipes KAW
14. Chris Blose KAW
15. Matt Goerke SUZ
250 Lites West Results
1. Ryan Sipes YAM
2. M Musquin KTM
3. Eli Tomac HON
4. Cole Seely HON
5. Wil Hahn HON
6. J Anderson SUZ
7. Dean Wilson KAW
8. B Laninovich HON
9. Travis Baker HON
10. Vince Friese HON
11. S Champion HON
12. Kyle Beaton KAW
13. K Rusk HON
14. M Davalos SUZ
15. T Ingails HON

Βαθμολογία

Supercross Pts
1. Ryan Villopoto 323
2. Davi Millsaps 222
3. Justin Brayton 219
4. Ryan Dungey 207
5. Jake Weimer 191
6. James Stewart 178
7. Mike Alessi 176
8. Brett Metcalfe 173
9. Kevin Windham 166
10. Broc Tickle 146
11. Kyle Chisholm 139
12. Chad Reed 128
13. Andrew Short 100
14. Nick Wey 97
15. Josh Hansen 89
250 Lites West Pts
1. Eli Tomac 134
2. Dean Wilson 130
3. Cole Seely 119
4. Marvin Musquin 111
5. Ryan Sipes 78
6. Nico Izzi 78
7. Matt Moss 77
8. Travis Baker 75
9. J Anderson 73
10. B Laninovich 70
11. Zach Osborne 67
12. Vince Friese 61
13. Tyla Rattray 60
14. Max Anstie 53
15. Martin Davalos 51

Φωτογραφίες


{yoogallery src=[/images/stories/agonistiki_kinisi/agones_pagkosmio/2012/ama_supercross/15_seattle/] width=[100]}

Video 450

Video Lites

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 10:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2012, 14ος αγώνας, New Orleans AMA SX 2012, 16ος αγώνας, Salt Lake »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon