.
Κατηγορία AMA Motocross
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 09:16

AMA MX 2012, 12ος αγώνας, Lake Elsinore

 

Πρωταθλητής ο Baggett

 





Του Χρήστου Σώκου

Έφτασε στο φινάλε του το αμερικάνικο πρωτάθλημα ΜΧ στην πίστα Lake Elsinore, μία πίστα που διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνα τέτοιας εμβέλειας. Όλα κύλησαν ομαλά κάτω από τον ζεστό καλιφορνέζικο ήλιο και ο Blake Baggett (Kawasaki) στέφθηκε τελικά πρωταθλητής στην Lites 250 μετά από μία καυτή σεζόν με φοβερό ανταγωνισμό.
Στα 450 ο Ryan Dungey (KTM) πήρε την δέκατη σερί overall νίκη του κυριαρχώντας απόλυτα στο φετινό πρωτάθλημα.

Lites 250


Όλοι περίμεναν με αγωνία να παρακολουθήσουν τα 250 όπου αναμένονταν δύο σκέλη φωτιά και δεν έπεσαν πολύ έξω. Με το ξεκίνημα του πρώτου σκέλους κάτω από πολλή ζέστη, ο Justin Barcia (Honda) μέχρι να τελειώσει ο πρώτος γύρος είχε αρπάξει την πρώτη θέση οδηγώντας τον αγώνα. Ο Baggett θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα συντηρητικό αγώνα, προκειμένου να διασφαλίσει τον τίτλο, αλλά δεν το έκανε! Αποφάσισε να τον κερδίσει με στυλ και έτσι άρχισε την επίθεσή του φτάνοντας δεύτερος κοντά στον Barcia. Στον πέμπτο γύρο έκανε την κίνησή του μάλιστα και πέρασε πρώτος. Εν τω μεταξύ, ο Eli Tomac (Honda) που δεν είχε κάνει τόσο καλή εκκίνηση, έριξε πάρα πολύ τους χρόνους του (γυρνούσε δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τους Baggett – Barcia) και σκαρφάλωσε τρίτος. Περίπου στον δέκατο γύρο ο Tomac πέρασε τον Barcia για την δεύτερη θέση και έβαλε στόχο τον Baggett! Οι δύο αναβάτες έδειξαν το φοβερό τους επίπεδο γυρνώντας σε φρενήρη ρυθμό. Σε εκείνο το σημείο ο Tomac έκανε υπερπροσπάθεια και έριξε το γυρολόγιο του ακόμα ένα δευτερόλεπτο σε σύγκριση με αυτό του Baggett φτάνοντας τον σε απόσταση αναπνοής.
Η υπερβολική πίεση που υπέβαλε τον οργανισμό  του όμως σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη τον «λύγισε» και αναγκάστηκε να κόψει ρυθμό κάνοντας λάθη. Έτσι ο Baggett κέρδισε εύκολα το σκέλος βάζοντας τα θεμέλια για τον τίτλο. Ο Tomac έμεινε δεύτερος και ο Barcia τρίτος!

Στο δεύτερο σκέλος ο Baggett χρειαζόταν μονάχα να τερματίσει 13ος για να στεφθεί πρωταθλητής. Ο Barcia έφυγε ξανά μπροστά, ο Baggett έμεινε λίγο πιο κάτω από την δεκάδα αλλά η καταστροφή χτύπησε την πόρτα του Tomac, ο οποίος βρέθηκε να παλεύει εκτός εικοσάδας βλέποντας οποιαδήποτε ελπίδα του να εξανεμίζεται.
Ο Baggett, όπως και στο πρώτο σκέλος, δεν αρκέστηκε σε ένα απλό τερματισμό και βάλθηκε ξανά να πιέζει. Μετά από επτά γύρους είχε ρίξει το γυρολόγιο του 4 δευτερόλεπτα κάτω από οποιονδήποτε άλλο! Περνώντας τους πάντες έφτασε μέχρι την δεύτερη θέση…μέχρι που έκανε ένα λάθος και έπεσε άτσαλα ριψοκινδυνεύοντας να χάσει τον τίτλο! Ευτυχώς η μοτοσικλέτα και αυτός δεν έπαθαν τίποτα και έτσι σηκώθηκε γρήγορα. Λίγο πριν την καρό σημαία έφτασε πολύ κοντά στον Barcia αλλά δεν τον πέρασε. Ο Barcia κέρδισε το σκέλος αλλά ο Baggett το πρωτάθλημα.
Ο Marvin Musquin (KTM) συμπλήρωσε την τριάδα στο σκέλος και στο βάθρο.

Motocross 450


Ο Mike Alessi (Suzuki) για ακόμα μία φορά έκανε την καλύτερη εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και γρήγορα τέθηκε επικεφαλής για τους πρώτους επτά γύρους. Τόσο χρειάστηκε ο Ryan Dungey (KTM) για να τον περάσει και να ανοίξει το γκάζι φτιάχνοντας γύρο με τον γύρο διαφορά. Από εκεί και πέρα μέχρι την πτώση της καρό σημαίας η διαφορά έφτασε τα 14 δευτερόλεπτα υπέρ του Dungey φυσικά, ο οποίος πανηγύρισε ακόμα μία νίκη. Ο Alessi τερμάτισε δεύτερος και ο Broc Tickle (Kawasaki) έκανε ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση στην τρίτη θέση. Με τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας να έχουν κριθεί, το ενδιαφέρον είχε μείνει για την τρίτη. Οι Jake Weimer (Kawasaki) και Andrew Short (Honda) ήταν οι κύριοι υποψήφιοι. Δυστυχώς ο Short αγωνιζόταν άρρωστος μένοντας πίσω από τον Weimer.
Στο δεύτερο σκέλος ο Alessi έκανε καρμπόν τις κινήσεις του πρώτου…δηλαδή έφυγε πρώτος με τον Dungey να τον κυνηγάει. Όμως ο Dungey έκανε ένα λάθος, βγήκε εκτός πίστας και έχασε χρόνο. Όχι όμως την επιθυμία του να κερδίσει! Έφτασε ξανά τον Alessi, τον πέρασε και πήρε την 19η νίκη από τα 24 σκέλη! Ο Alessi τερμάτισε ξανά δεύτερος και τρίτος ήρθε ο Tickle.
Ο Weimer τερμάτισε ξανά σε καλύτερη θέση από τον Short και διασφάλισε την τρίτη θέση με μόλις 1 βαθμό διαφορά.

Αποτελέσματα

Motocross Results
1. R Dungey 1/1 KTM
2. M Alessi 2/2 SUZ
3. B Tickle 3/3 KAW
4. T Rattray 4/4 KAW
5. J Weimer 5/9 KAW
6. J Brayton 12/5 HON
7. C Craig 7/10 HON
8. A Short 8/13 HON
9. B LaMay YAM
10. W Peick SUZ
250 Lites Results
1. B Baggett 1/2 KAW
2. J Barcia 3/1 HON
3. M Musquin 4/3 KTM
4. W Hahn 5/4 HON
5. M Stewart 7/6 KTM
6. K Roczen 6/7 KTM
7. E Tomac 2/14 HON
8. B Wharton SUZ
9. J Martin YAM
10. J Nelson HON

Βαθμολογία

Motocross Pts
1. Ryan Dungey 580
2. Mike Alessi 453
3. Jake Weimer 355
4. Andrew Short 354
5. Broc Tickle 349
6. Josh Grant 277
7. Justin Brayton 247
8. Kyle Chisholm 211
9. Davi Millsaps 176
10. Tyla Rattray 172
250 Lites Pts
1. Blake Baggett 519
2. Justin Barcia 499
3. Eli Tomac 487
4. Ken Roczen 456
5. Marvin Musquin 406
6. Wil Hahn 316
7. Blake Wharton 265
8. Jason Anderson 238
9. Jessy Nelson 225
10. Travis Baker 193

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 09:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon