Κατηγορία Ταχύτητα
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:45

HSBK 2020 - 4ος αγώνας, Μέγαρα - Η ώρα των Πρωταθλητών

Καθώς το τελευταίο αγωνιστικό διήμερο του HSBK 2020 συνεχίστηκε και την Κυριακή 25/10 ηλιόλουστο, η λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία άλλαξε λίγο τα δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση των ελαστικών και τις τακτικές. Ας δούμε πως εξελίχθηκε ο αγώνας καθε κατηγορίας, αλλά και τα δύο σκέλη του 2ου φετινού αγώνα του HSM (Hellenic Supermoto).

Με την ανάδειξη των φετινών Πρωταθλητών Ελλάδας στην Ταχύτητα Μοτοσυκλετών ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων το HSBK 2020! Ήταν μια μέρα γιορτής όχι μόνο για τους τέσσερις Πρωταθλητές και τον έναν Κυπελλούχο που πήραν σήμερα το «στέμμα» τους, αλλά και για το ίδιο το HSBK - το οποίο συνέπτυξε μεν -ελέω πανδημίας- το πρόγραμμά του σε τέσσερις (δύο διπλούς) αγώνες, αλλά επιφύλασσε πολύ ιδιαίτερες συγκινήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε πλευρά, θέτοντας έτσι ισχυρές βάσεις για ένα άλμα ανάπτυξης το 2021.

OPEN
Με το απόλυτο ρεκόρ των τεσσάρων νικών στους δύο διπλούς αγώνες του HSBK 2020, ο Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Yamaha R1) πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου της κατηγορίας Open, στον αγώνα που άνοιξε την ημέρα. Στην εκκίνηση, ο Γιάννης Μπούρος (Aprilia RSV1000) ήταν -όπως και χθες- ανίκητος και έστριψε πρώτος, εμπρός από τον Επαμεινώνδα Καρυώτη (Suzuki GSXR1000), τον Ηλία Τσουκάτο (Yamaha R1) και τον Γιάννη Τσιγωνάκη (Kawasaki ZX10R 1000).

Ο Θεοδωρόπουλος, αντίθετα, έπεσε από την pole στην 5η θέση, όμως άμεσα εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του και μέχρι το δεύτερο γύρο είχε φτάσει στην εξάτμιση του Μπούρου, για να τον περάσει τελικά στον 4ο γύρο. Σταδιακά, τότε, οι διαφορές άρχισαν να ανοίγουν, μέχρι την καρό σημαία.

Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Yamaha) - Νικητής & Κυπελλούχος Open
«Και σήμερα ο αγώνας ήταν πάρα πολύ ωραίος. Στην εκκίνηση έφυγαν τέσσερις συναθλητές μου μπροστά, αλλά σιγά σιγά προσπάθησα να τους περάσω και να ανέβω μπροστά, ώστε να κάνω πάλι, όπως και χθες, μια διαφορά. Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου, που με στηρίζουν, και όλο τον κόσμο. Του χρόνου έχω αποφασίσει να πάνω στην κατηγορία των Superbikes».

RACING
Στην κατηγορία Racing, ο Ανδρέας Παργινός (Aprilia RSW250) έκανε επίδειξη δύναμης και, χωρίς μηχανικά προβλήματα αυτή τη φορά, κέρδισε τη δεύτερη φετινή του νίκη με δαιμονιώδη ρυθμό, όμως ο Γιώργος Κίτσος (Honda RSW250) ήταν εκείνος που με πιο συνεπή αποτελέσματα φέτος έγινε ο Πρωταθλητής της Racing για το 2020. Αντίστοιχα, στις κατηγορίες Supersport 300 και Νέων ο Γιώργος Γερακιανάκης (Yamaha R3) πέτυχε το δύο στα δύο στις νίκες αυτού του Σαββατοκύριακου, αλλά ο Γιάννης Περιστεράς (Yamaha R3) αναδείχθηκε άξιος πρωταθλητής.

Για μία ακόμη φορά στην εκκίνηση του αγώνα (στον οποίο συμπτύχθηκαν και οι τρεις κατηγορίες) ο Περιστεράς ήταν «εκρηκτικός» και πήρε την πρωτοπορία, εμπρός από τους Γερακιανάκη, Βελή Εϊπόγλου (Suzuki RGV250), Ανδρέα Λεφέβρ (Yamaha TZ250). Ο Παργινός, που έχασε πολλές θέσεις στην εκκίνηση, ανέκτησε πολύ γρήγορα, μέσα στους δύο πρώτους γύρους, την πρωτοπορία με διαδοχικές προσπεράσεις, και απομακρύνθηκε στην κορυφή.

Πίσω του, ο Κίτσος επίσης δεν εκκίνησε καλά και στον 4ο γύρο πέρασε τον Εϊπόγλου για την 5η θέση, στην οποία ωστόσο πέντε γύρους αργότερα βρέθηκε ο Περιστεράς έπειτα από μικρή έξοδο. Στο μέσον του αγώνα ο Παργινός είχε οικοδομήσει πολύ μεγάλη διαφορά, που τον έφερε έναν ή και δύο γύρους εμπρός από τον συναγωνισμό.

Ανδρέας Παργινός (Aprilia) - Νικητής Racing
«Όλα πήγαν κατ’ ευχήν σήμερα. Χθες όντως μας κόστισε η εγκατάλειψη για το πρωτάθλημα. Το περάσαμε ανώδυνα, χωρίς καμία πτώση, και η δεύτερη θέση καλή είναι. Τώρα προχωράμε, και πάμε για του χρόνου, για κάτι καλύτερο. Θα συνεχίσω στη Racing, διότι είναι η αγαπημένη μου, τα μηχανάκια είναι παλιά μεν, αλλά είναι και τα μόνα Racing μηχανάκια και μου αρέσουν πάρα πολύ, και γι’ αυτό από τότε που ξεκίνησα είμαι σε αυτή την κατηγορία».

Γιώργος Κίτσος (Honda) - Πρωταθλητής Racing
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναθλητές μου που πήραν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα, παρόλες τις δύσκλοες συνθήκες. Εϊναι όλα τα παιδιά άξια για την προσπάθειά τους και τους ευχαριστώ, γιατί χωρίς αντιπάλους δεν υπάρχει και Πρωταθλητής. Είναι ο έβδομος τίτλος της καριέρας μου, και από τους πιο δύσκολους, γιατί ο τελευταίος ήταν το 2014. Ευτυχώς είχα και υπομονή και επιμονή και έφτασα στο στόχο μου, πήρα το 7ο πρωτάθλημα. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε καλά και να έρθουμε να το διασκεδάσουμε και πάλι, με καλύτερες συνθήκες και με τον κόσμο δίπλα μας, που μας έλειψε πολύ φέτος».

Γιώργος Γερακιανάκης (Yamaha) - Νικητής Supersport 300 & Νέων
«Ήταν περισσότερο σαν προπόνηση για μένα, και για να δείξω για κάποιους λόγους στο εξωτερικό ότι τρέχω στην Ελλάδα, και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε και ήρθαμε σε αυτόν το διπλό αγώνα. Ήταν μια δυνατή προπόνηση με πολλούς γύρους, ώστε να αντέχουμε πιο πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτές τις δύο νίκες κι ελπίζω να συνεχίσω έτσι και του χρόνου, ίσως και σε ια ψηλότερη κατηγορία. Το κεφάλι κάτω και συνεχίζουμε δυνατά, ευχαριστώ πολύ τον πατέρα μου που με στηρίζει σε όλο αυτό, την οικογένειά μου, τη Bering, τη Rise Costume και το Καθαρηστήριο Ντέλου».

Γιάννης Περιστεράς (Yamaha R3) - Πρωταθλητής Supersport 300 & Νέων
«Είχαμε μια έξοδο στο τέλος της ευθείας. Ο λόγος είναι ότι επειδή το μηχανάκι αυτό είναι normal σε σχέση με τα καλά μηχανάκια στο εξωτερικό, έπρεπε να κάνω διπλή προσπάθεια για να γυρίζω στους ίδιους χρόνους με τους υπόλοιπους συναγωνιστές μου, οπότε αυτό με οδήγησε σε ένα λάθος και μια έξοδο. Κατακτήσαμε από χθες το Πρωτάθλημα, και είμαι πολύ χαρούμενος».

SUPERSPORT
Ο αγώνας της Supersport 600 εξελίχθηκε, όσον αφορά στη νίκη, στον τέταρτο φετινό «μονόλογο» του Δημήτρη Καρακώστα (Honda CBR600), στο δρόμο προς την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Με εξαίρεση την εκκίνηση, που έμεινε πίσω από τον Σταύρο Τριντή (Honda CBR600), ο πρωταθλητής είχε άλλον έναν απροβλημάτιστο αγώνα - όπως και στους τρεις προηγούμενους

Παρόλα αυτά, πίσω του οι Τριντής και Χρηστος Παπανικολάου είχαν μια υψηλού επιπέδου, συναρπαστική και καθαρή μάχη για τη 2η θεση – που θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν δεν απουσίαζε, σήμερα, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Ο Τριντής κατάφερνε σε όλον τον αγώνα να κρατά πίσω του τον Παπανικολάου, ώσπου, τρεις γύρους πριν το τέλος, ο τελευταίος κατάφερε με μια ιδιαίτερα περίτεχνη προσπέραση να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Δημήτρης Καρακώστας (Honda) - Νικητής & Πρωταθλητής Supersport 600
«Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους χορηγούς που με βοήθησαν φέτος. Δείξαμε την ταχύτητά μας μέσα στην πίστα, πάλι. Ήταν ένας αγώνας που πίεσα πολύ τον εαυτό μου. Από την πρώτη στροφή κατάλαβα δύο λαθάκια στη μοτοσικλέτα. Δεν δούλευε το shifter, υπολειτουργούσε, γι’ αυτό δεν μπήκε και η 2α [στην εκκίνηση] και με περάσανε. Το έκανα χειροκίνητα και δούλεψε. Μετά είχα ένα τράνταγμα από τον μπροστινό τροχό λόγω λάθους ζυγοστάθμισης, αλλά είπα να τα παραβλέψω λιγάκι και πίεσα για να μπορέσω να κάνω ταχύτερο χρονο, διότι προσπαθούμε να φέρουμε το χρόνου ένα 1000άρι για να τρέξουμε σε αυτά του χρόνου, και ίσως και στο εξωτερικό. Έτσι, πίεσα τον εαυτό μου για να δω που μπορώ να φτάσω και έκανα μόνος μου 58.8 παρά τα λαθάκια κι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος».

SUPERBIKES
Η κατηγορία των ισχυρότερων μοτοσικλετών ξεκίνησε με τον Σωτήρη Μπεγνή (Yamaha R1) να διατηρεί την πρωτοπορία από την pole position και στην Κ1, αλλά και ταυτόχρονα τον αντίπαλό του για τον τίτλο Δημήτρη Παπαγγέλου (Honda CBR1000) να εκκινεί άσχημα και να πέφτει στην 6η, και τελευταία, θέση.

Παρόλα αυτά, ο Παπαγγέλου μέσα σε δύο γύρους κατάφερε να ανακτήσει τρεις θέσεις και να πλησιάσει τον δεύτερο Σάκη Συνιώρη (Yamaha R1). Οι δύο κινήθηκαν μέχρι τέλους τροχό-με-τροχό και ο Συνιώρης υπερασπίστηκε τη δεύτερη θέση, όχι μόνο γιατί ο Παπαγγέλου δεν ήθελε να ρισκάρει την απώλεια του τίτλου, αλλά και γιατί και ο ίδιος ο Συνιώρης ήταν σήμερα πολύ περισσότερο ικανοποιημένος με τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών της R1 του.

Σωτήρης Μπεγνής (Yamaha) - Νικητής Superbikes
«Χθες κρίθηκε το πρωτάθλημα για μένα. Τα έπαιξα όλα για όλα μετά την πτώση που είχα στον πρώτο αγώνα. Χθες ρίσκαρα μήπως τραβήξω τους συναθλητές μου και γίνει κάποιο λάθος από μέρους τους, δεν έκαναν λάθος, ήταν άψογοι - εγώ έκανα ένα λαθάκι αλλά εντάξει, εφόσον τα έπαιξα όλα για όλα έμεινα από φρένα αφού τα πίεσα πολύ. Σημερα το αποτέλεσμα το περίμενα, το ίδιο θα ήταν και χθες, δεν θα άλλαζε κάτι, αν δεν έκανα τη στρατηγική που σκεφτήκαμε με την ομάδα μου. Ελπίζουμε του χρόνου σε μια καλύτερη χρονιά, να μπουν κάποιοι χορηγοί γιατί είναι πολύ ωραίο το άθλημά μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Michelin, που είναι ο βασικός χορηγός μου, που χωρίς αυτους δεν θα έτρεχα, στη Yamaha και στο μηχανικό μου, Κώστα Γιαννακόπουλο»

Δημήτρης Παπαγγέλου - Πρωταθλητής Superbikes
«Δεν είχαμε αγώνα τακτικής στο μυαλό μας. Έκανα λάθος στην εκκίνηση, ήρθα από πίσω και πάλεψα με τον Σάκη [Συνιώρη]. Υπολόγιζα να το διαχειριστώ ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα. Πλησιάζαμε το Σωτήρη [Μπεγνή], και έπειτα σε ένα σημείο το άφησα και σκέφτηκα ότι δεν χρειαζόταν να κάνω κάτι άλλο - ήμουν μέσα στον αγώνα, και έπαιρνα και το πρωτάθλημα. Και αυτό έκανα. Δεν το είχαμε σχεδιάσει από την αρχή, και πάντως δεν πήγα αργά. Μακάρι του χρόνου να είμαστε εδώ και να είμαστε και πιο δυνατοί, για να ευχαριστηθούμε κι εμείς και ο κόσμος, γιατί οι αγώνες για αυτό γίνονται, για να ευχαριστηθούμε αυτό που κάνουμε».

SUPERMOTO CUP
Με δύο συγκλονιστικά αγωνιστικά σκέλη, με «εκρηκτικές» μάχες και διαρκείς εναλλαγές στις κορυφαίες θέσεις, συνεχίστηκε το Hellenic Supermoto (HSM) 2020, με τον δεύτερο φετινό του γύρο. Καθώς εκκρεμεί το μεγάλο φινάλε στη Σπάρτη για την ανάδειξη των φετινών Κυπελλούχων, ο Σπύρος Κεφαλωνίτης (Husqvarna) διεύρυνε το προβάδισμά του διπλασιάζοντας τις φετινές του νίκες.

Ο Κεφαλωνίτης μοιράστηκε τις νίκες των δύο σημερινών σκελών με τον Γιώργο Παπασταύρου (Honda). Στο πρώτο σκέλος οι δύο αποσπάστηκαν νωρίς από τον συναγωνισμό και είχαν μια συναρπαστική μάχη μέχρι την καρό σημαία, ενώ εξίσου συγκλονιστική ήταν πίσω τους η τετραπλή μάχη των Γιώργου Παρασκευά (Suzuki), Γιάννη Κωσταντινάκου (Yamaha), Νίκου Καρακώστα (Honda) και Ηλία Μικέ (Honda) που έκλεισαν την εξάδα.

Στο δεύτερο σκέλος η μάχη της κορυφής έγινε μεταξύ πέντε αναβατών! Ο Κεφαλωνίτης πήρε την εκκίνηση από τον Παρασκευά, εμπρός από τους Παπασταύρου, Κωνσταντινάκο και Καρακώστα. Οι πέντε χωρίζονταν για αρκετούς γύρους από εκατοστά του δευτερολέπτου, ώσπου λίγο πριν το μέσον του αγώνα οι Παπασταύρου και Παρασκευάς είχαν μια επαφή στην Κ1. Ο Παρασκευάς έχασε πολύ χρόνο και τέθηκε εκτός μάχης της νίκης, ενώ ο Κεφαλωνίτης έκανε μια μικρή διαφορά. Η συνέχεια ήταν συναρπαστική, καθώς ο Κωνσταντινάκος κατάφερε να περάσει τον Κεφαλωνίτη για την πρωτοπορία, ώσπου μια μικρή έξοδος στην Κ3 τον άφησε τρίτο, πίσω από τους Κεφαλωνίτη και Καρακώστα.

Κατά συνέπεια, νικητής της ημέρας ήταν ο Κεφαλωνίτης, οι Παπασταύρου και Καρακώστας έκλεισαν το βάθρο, και οι Κωνσταντινάκος, Παρασκευάς και Ανδρέας Αντωνίου (Yamaha) την πρώτη εξάδα. Στην κατηγορία Normal νικητής ηταν ο Λάμπρος Τζουφλας, και στην κατηγορία Νέων ο Αλέξανδρος Κούρος (Husqvarna).

Σπύρος Κεφαλωνίτης (Husqvarna) - Νικητής Supermoto Cup
«Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας, αν και θα τον θεωρούσα πιο αργό [από τον προηγούμενο]. Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα έτρεχα, τον κ. Σόλωνα Κοντό, τη Husqvarna Ελλάς, το Papastavrou Shop και γενικά τους αγωνιζόμενους που κάθισαν στην εξέδρα να μας δούν! Έχουν φέτος μπει στο θεσμό αρκετοί παλιοί οδηγοί, όπως ο Ηλίας Μικές, ένας φανταστικός οδηγός, ο νέος ας πούμε στο άθλημα Γιώργος Παπασταύρου που είναι απίστευτα δυνατός αντίπαλος, καθώς και τα νέα παιδιά που έρχονται κάθε φορά».

Συνοπτικά οι νικητές του αγώνα, και οι Πρωταθλητές / Κυπελλούχοι της κάθε κατηγορίας για το 2020.

• Open / Νικητής & Κυπελλούχος: Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Yamaha)
• Racing / Νικητής: Ανδρέας Παργινός (Aprilia) / Πρωταθλητής: Γιώργος Κίτσος (Honda)
• SS300 & Νέοι / Νικητής: Γ. Γερακιανάκης (Yamaha) / Πρωταθλητής: Γ. Περιστεράς (Yamaha)
• Supersport/ Νικητής & Πρωταθλητής: Δημήτρης Καρακώστας (Honda)
• Superbikes / Νικητής: Σωτήρης Μπεγνής (Yamaha) / Πρωταθλητής: Δημήτρης Παπαγγέλου
• Supermoto Cup / Νικητής: Σπύρος Κεφαλωνίτης (Husqvarna)

Photo credit: Βαγγέλης Μαραγκός

Δείτε όλες τις πληροφορίες, ειδήσεις και videos από την πρεμιέρα του HSBK και Supermoto Cup 2020, στα www.hsbk.gr και https://www.facebook.com/HellenicSBK

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 10:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube