Κατηγορία Ταχύτητα
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 11:52

HSBK 2020, 1ος-2ος αγώνας, Μέγαρα

Διστακτική αρχή

Οι αγωνιζόμενοι της μοτοσυκλέτας έβαλαν για λίγο στην άκρη τις δυσκολίες της τόσο ιδιαίτερης φετινής αγωνιστικής χρονιάς και προσέφεραν πολύ όμορφες μάχες στον πρώτο φετινό γύρο του HSBK 2020.

Στο τέλος του πρώτου αγωνιστικού τριημέρου του HSBK και του Supermoto Cup 2020, με τον πρώτο διπλό αγώνα στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, οι Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Open), Γιάννης Περιστεράς (Supersport 300) και Δημήτρης Καρακώστας (Supersport) έκαναν δύο σημαντικά βήματα για να στεφθούν Πρωταθλητές με δύο νίκες στους ισάριθμους πρώτους γύρους του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας - όπως και ο Σπύρος Κεφαλωνίτης για την κατάκτηση του Κυπέλλου Supermoto. Αντίθετα, στην κατηγορία Racing τις δύο νίκες μοιράστηκαν οι Ανδρέας Παργινός και Γιώργος Κίτσος και στα Superbikes οι Δημήτρης Παπαγγέλου και Σωτήρης Μπεγνής.

Σε ένα τριήμερο με αρκετή ζέστη οι αγωνιζόμενοι αντιμετώπισαν άρτια τη διαχείριση των ελαστικών, και σήμερα η πίστα ήταν στα καλύτερά της από άποψη πρόσφυσης, μετά τα Χρονομετρημένα της Παρασκευής και τους χθεσινούς αγώνες. Έτσι, όλοι οι αναβάτες προσέφεραν ιδιαίτερο θέαμα, και στην πλειοψηφία των κατηγοριών επεφύλασσαν μάχες στον τροχό! Ατυχώς, η οδηγία της ΓΓΑ για απαγόρευση παρουσίας θεατών στέρησε από τους τελευταίους ορισμένες από τις καλύτερες μάχες του είδους.

Το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο της Ταχύτητας για το 2020 κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα και απρόοπτο, χάρη στις προσπάθειες των αναβατών και των ομάδων τους, που συνέβαλλαν έτσι στην επιτυχία του εγχειρήματος της ΑΜΟΤΟΕ και της IRON TEAM για την επιβίωση, αν όχι αναζωογόνηση, του σπορ σε μια συγκυρία ιδιαίτερα μεγάλων δυσχερειών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

HSBK2020 R1 Open Theodoropoulos
Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Open - Yamaha R1)

OPEN – 1ος αγώνας

Στον πρώτο αγώνα της ημέρας ο Γιάννης Μπούρος (Aprilia RSV1000) έκανε εξαιρετική εκκίνηση, αλλά στην πρώτη στροφή ο Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Yamaha R1) ανέκτησε την πρώτη θέση, από την οποία είχε εκκινήσει και κατάφερε να διατηρηθεί εκεί. Πίσω του, ακολούθησαν τροχό-με-τροχό οι Μπούρος, Τσουκάτος (Yamaha R1), Αγγελακόπουλος (Honda CBR1000), Τσιγονάκης (Kawasaki ZX10R), Καρυώτης (Suzuki GSXR1000).

Στον 4ο γύρο ο Αγγελακόπουλος ανέβηκε στην τρίτη θεση. Καθώς ο Θεοδωρόπουλος άνοιξε μικρή διαφορά, πίσω του δύο συναρπαστικές μάχες έγιναν μεταξύ των Μπούρου-Αγγελακόπουλου και Τσιγονάκη-Τσουκάτου, για τη 2η και 4η θέση αντίστοιχα. Μέχρι την καρό σημαία, ο Θεοδωρόπουλος κατάφερε να ελέγξει άρτια το ρυθμό του και τη διαφορά και να κερδίσει, καθώς πίσω του ο Μπούρος υπερασπίστηκε τη δεύτερη θέση του βάθρου. Ατυχώς, όμως, η μάχη των Τσιγονάκη-Τσουκάτου έληξε άδοξα, έπειτα από επαφή και πτώση τους στην Κ6 (στο τέλος της μεγάλης ευθείας), που δεν είχε άλλες συνέπειες πέραν της εγκατάλειψης και των δύο.

«Δεν έκανα τόσο καλή εκκίνηση, καθώς έφυγε μπροστά μου ο συναθλητής μου ο Γιάννης Μπούρος, αλλά προσπάθησα και τον προσπέρασα στην πρώτη στροφή», είπε ο Θεοδωρόπουλος.

«Έκτοτε, σκοπός μου ήταν να φύγω μπροστά και να κάνω μια διαφορά για να είμαι ασφαλής. Μέχρι το τέλος κράτησα σταθερό το ρυθμό μου για να τερματίσω χωρίς να ρισκάρω Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους χορηγούς μου».

HSBK2020 R1 Open Theodoropoulos Pod
Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος (Open - Yamaha R1)

OPEN – 2ος αγώνας

Με τη μονομαχία του Γιάννη Μπούρου (Aprilia RSV1000) με τον Χαράλαμπο Θεοδωρόπουλο (Yamaha R1) στους πρώτους δύο γύρους ξεκίνησε ξανά η μάχη της κατηγορίας. Ο Μπούρος πέρασε τον κάτοχο της pole Θεοδωρόπουλο στην εκκίνηση, αλλά στο δεύτερο γύρο ο τελευταίος τον πέρασε στην ευθεία και τέθηκε επικεφαλής. Έκτοτε, ο Θεοδωρόπουλος άνοιξε και συντήρησε διαφορά ασφαλείας, για να κερδίσει τη δεύτερη διαδοχική του νίκη αυτό το διήμερο.

Στους επόμενους γύρους το ενδιαφέρον κράτησε η μάχη των Μάρκου Αγγελακόπουλου (Honda CBR1000) και Γιάννη Τσιγονάκη (Kawasaki ZX10R) για την 4η θέση, ενώ για λίγο ο Μπούρος απειλήθηκε από τον Επαμεινώνδα Καρυώτη (Suzuki GSXR1000) για τη 3η θέση - πριν ανοίξει σχετική διαφορά και να την εξασφαλίσει μέχρι την καρό σημαία. Ο Αγγελακόπουλος κράτησε τελικά την 4η θέση, εμπρός από τον Τσιγονάκη και τον Ηλία Τσουκάτο (Yamaha R1) που έκλεισε την εξάδα.

«Δεν εκκίνησα τόσο καλά, έφυγε ο Γιάννης Μπούρος μπροστά, οδηγησε τον αγώνα για έναν δύο γύρους, αλλά κατάφερα να τον περάσω», είπε ο Θεοδωρόπουλος «Έπειτα, έκανα όσο μπορούσα μια μεγάλη διαφορά για να κρατηθώ μπροστά του και γι’ αυτό στους μετέπειτα γύρους έπεφταν οι χρόνοι. Αργότερα, κατάφερα να έχω ένα σταθερό γυρολόγιο για να πάρω τη νίκη. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου, καθώς και τον personal trainer μου Νίκο Γεωργακόπουλο και βέβαια την κοπελιά μου την Ειρήνη που με στηρίζει πάντα.»

HSBK2020 R1 Racing Parginos
Ανδρέας Παργινός (Racing - Aprilia 250)

RACING / SS300 / ΝΕΟΙ – 1ος αγώνας

Στην κατηγορία Racing, όπου συμπτύχθηκαν και οι κατηγορίες Νέων και Supersport 300, οι μάχες ήταν εξίσου οριακές! Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα της εκκίνησης, ο Βελής Εϊπόγλου (Suzuki RGV250) εκκίνησε καλύτερα, εμπρός από τους Γιώργο Κίτσο (Honda RSW250), Γιάννη Περιστερά (Yamaha R3 300) και Ανδρέα Παργινό (Aprilia). Όμως, με μια εκπληκτική κίνηση στην πρώτη στροφή ο Περιστεράς πέρασε πρώτος! Ο νεαρός αναβάτης έμεινε, μάλιστα, για 5 (!) γύρους στη μάχη της κορυφής, απέναντι σε ισχυρότερες μοτοσικλέτες.

Στο δεύτερο γύρο, ένα πρόβλημα του Παργινού στην Κ5 τον έριξε στην 3η θέση, πίσω από τους Κίτσο και Περιστερά, αλλά μέσα σε έναν γύρο ο Παργινός ανέκτησε την πρωτοπορία του αγώνα. Μετά απο αμέτρητες εντυπωσιακές εναλλαγές θέσεων των τριών παραπάνω, μαζί με τον Ανδρέα Λεφέβρ (Yamaha TZ250), η μάχη στους επόμενους πέντε γύρους επικεντρώθηκε μεταξύ των Κίτσου-Παργινού-Λεβέφρ. Έτσι, στον 13ο γύρο ο Κίτσος άνοιξε μικρή διαφορά, ενώ ο Λεφέβρ έχασε πολύ έδαφος με μηχανικό πρόβλημα, πριν εγκαταλείψει.

Στον 17ο γύρο, ο Παργινός πέρασε τον Κίτσο για την πρώτη θέση, και μετά από μάχη δύο γύρων μεταξύ τους, άνοιξε σχετική διαφορά μέχρι την καρό σημαία. Ο Περιστεράς τους ακολούθησε στο βάθρο, κερδίζοντας φυσικά και τις κατηγορίες Νέων και Supersport, εμπρός από τη Δήμητρα Λαδά (ΚΤΜ RC390) που επέστρεψε στους αγώνες για καλό σκοπό: την διάδοση του μηνύματος της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Στο τέλος του αγώνα, ο Παργινός είπε: «Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος, είχε αρκετό συναγωνισμό, ειδικά στους πρώτους γύρους και μέχρι το τέλος με τον Γιώργο Κίτσο. Κατάφερα και κέρδισα, τώρα θα δούμε πώς θα μας πάει η πορεία, και να ευχαριστήσω πολύ και τους χορηγούς μου».

Ο Γιάννης Περιστεράς, από την πλευρά του, τόνισε: «Προσπάθησα να κρατήσω έναν σταθερό ρυθμό σε όλο τον αγώνα και να ανεβάσω λίγο ταχύτητα στους τελευταίους πέντε γύρους. Όμως, δεν τα κατάφερα εξαιτίας των μπλε σημαιών. Πάντως, κρατήσαμε το σταθερό γυρολόγιο που θέλαμε, και είμαι χαρούμενος.»

HSBK2020 R2 Racing Kitsos
Γιώργος Κίτσος (Racing - Honda RSW250)

RACING / SS300 / ΝΕΟΙ – 2ος αγώνας

Η «μικρή» σε κυβικά κατηγορία επεφύλασσε και πάλι μια συναρπαστική μάχη στην κορυφή: καθώς ο Ανδρέας Παργινός (Aprilia) καθυστέρησε λίγο στην εκκίνηση, τον πέρασαν οι Γιώργος Κίτσος (Honda RSW250), Γιάννης Περιστεράς (Yamaha R3 300) και Αντώνης Λάσκαρης (Yamaha TZ250). Όμως, στην έξοδο της πρώτης στροφής ο Περιστεράς με μια εξαιρετική κίνηση στην Κ1 ανέβηκε στην κορυφή!

Οι Κίτσος και Περιστεράς είχαν μια όμορφη μάχη στους τέσσερις πρώτους γύρους, όμως ήταν δεδομένο ότι η διαφορά ισχύος ανάμεσα στις μοτοσικλέτες δύο διαφορετικών κατηγοριών (Racing και Supersport 300) αργά ή γρήγορα θα επέτρεπε στον Κίτσο να περάσει. Αυτό συνέβη στον 7ο γύρο, γεγονός που επέτρεψε στον Κίτσο να ανοίξει αμέσως διαφορά και να φτάσει με άνεση, έκτοτε, στη νίκη.

Από τον 9ο γύρο, ο χθεσινός νικητής Παργινός ξεκίνησε την επίθεσή του: αρχικά πέρασε τον Λάσκαρη, και έπειτα επιδόθηκε στην καταδίωξη του Περιστερά. Χρειάστηκε τρεις γύρους για να τον φτάσει, και να ανέβει στη δεύτερη θέση - η οποία όμως δεν έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, λόγω προβλημάτων με την τροφοδοσία της μοτοσικλέτας του, τα οποία του κόστισαν πολύ χρόνο, ειδικά στον 16ο γύρο.

Παρόλα αυτά, ο Παργινός διατήρησε την 2η θέση, ο τρίτος Περιστεράς κέρδισε τη Supersport 300 όπως και την κατηγορία των Νέων, ενώ το βάθρο στη Racing έκλεισε ο Λάσκαρης. Πέραν της συμμετοχής της Δήμητρας Λαδά στην SS300 με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος την πρόληψης από τον καρκίνο του μαστού, αξιοσημείωτο στην κατηγορία ήταν και το ντεμπούτο της νεαρής Κωνσταντίνας Κοράκη!

Ο Γιώργος Κίτσος είπε, μετά τον τερματισμό: «Αν και έχω πάρει πολλές καρό σημαίες και τίτλους, η σημερινή είναι σαν την πρώτη σημαία στην καριέρα μου. Απείχα σχεδόν τρία χρόνια λόγω προβλημάτων, τραυματισμών και ζημιών. Χθες έκανα μια λάθος τακτική στον αγώνα, κάθισα το βράδυ και ηρέμησα και τα σκέφτηκα όλα, είπα να θυμηθώ λίγο τα παλιά, πως ήταν όταν κέρδιζα, και έκανα άλλον αγώνα σήμερα. Ναι, άφησα λίγο τον μικρό γιατί έχει παραπάνω φόρα στις στροφές να μου δώσει λίγο τέμπο, πέρασα, έφυγα και έκανα τον αγώνα μόνος μου».

Και ο Γιάννης Περιστεράς, τόνισε: «Θέλαμε να κρατήσουμε έναν συγκεκριμένο ρυθμό στον αγώνα, και να μην πάμε ούτε πιο γρήγορα ούτε πιο αργά. Επίσης, δεν θέλαμε την περίπτωση μιας πτώσης, επειδή έχουμε αγώνα στο Mugello την άλλη εβδομάδα».

HSBK2020 R1 Supersport Karakostas
Δημήτρης Καρακώστας (Supersport - Honda CBR600RR)

SUPERSPORT – 1ος αγώνας

Η κατηγορία Supersport επεφύλασσε στους δύο πρώτους γύρους μια υπέροχη μάχη μεταξύ του Σταύρου Τριντή (Honda CBR600), που ανέβηκε επικεφαλής στην εκκίνηση, Δημήτρη Καρακώστα (Honda CBR600), Αλέξανδρου Παπαγεωργίου (Yamaha R6) και Χρήστου Παπανικολάου. Στον 4ο γύρο ο Παπαγεωργίου ανέβηκε στην πρώτη θέση και έμεινε εκεί για άλλους τέσσερις ακόμα, μέχρι τον 8ο που τον έφτασε ο Καρακώστας.

Οι δύο τους είχαν μια συναρπαστική μάχη για πέντε γύρους - ώσπου, στον 13ο, ο Καρακώστας κατάφερε να ανοίξει διαφορά και έκτοτε δεν κοίταξε πίσω μέχρι την καρό σημαία. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη των Τριντή και Παπαγεωργίου για την 3η θέση, που έληξε υπέρ του πρώτου.

Ο Δημήτρης Καρακώστας τόνισε: «Όλοι οι αγώνες είναι απρόβλεπτοι, δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει μέσα στον αγώνα, ο κάθε οδηγός είναι άξιος χειροκροτήματος. Έκανα κακή εκκίνηση, με προσπέρασαν και πήγαν πάρα πολύ καλά στο πρώτο μισό του αγώνα. Μετά προσπάθησα να κάνω την υπέρβαση, να τους προσπεράσω στα φρένα, και τα κατάφερα, παρότι η πίστα αυτή είναι πολύ ‘σφιχτή’ και δύσκολη για προσπεράσεις. Έτσι, πρέπει να κάνεις την υπέρβαση και μου βγήκε, παρότι συνήθως δεν βγαίνει. Είχα ένα ‘δίπλωμα’ του τροχού, αλλά ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Έπειτα έκανα μια καλή διαφορά για να μπορέσω να τερματίσω προστατευμένος».

HSBK2020 R2 Supersport Papakostas
Δημήτρης Καρακώστας (Supersport - Honda CBR600RR)

SUPERSPORT – 2ος αγώνας

Παρότι ο Δημήτρης Καρακώστας (Honda CBR600) διπλασίασε τις νίκες του αυτό το διήμερο με σχετική άνεση, ανοίγοντας διαφορά από τη μάχη της κορυφής στον δεύτερο γύρο, η κατηγορία Supersport επεφύλασσε συναρπαστικό θέαμα στην υπέροχη τριπλή μάχη των Αλέξανδρου Παπαγεωργίου (Yamaha R6), Σταύρου Τριντή (Honda CBR600) και Χρήστου Παπανικολάου για το βάθρο.

Ο Παπαγεωργίου έχασε πολύ έδαφος στην Κ4 στον πρώτο μόλις γύρο, όταν ανοίχτηκε εκτός γραμμής, αλλά σύντομα έκανε την αντεπίθεσή του και στον επόμενο γύρο είχε φτάσει τους δύο συνδιεκδικητές της δεύτερης θέσης. Στον 6ο γύρο, η επίθεσή του στον Παπανικολάου τελεσφόρησε, κι έτσι ανέβηκε στην 3η θέση, καταδιώκοντας τώρα τον Τριντή.

Μετά από πέντε γύρους που οι τρεις κινούνταν τροχό-με-τροχό, οι διαφορές τους άνοιξαν λίγο στον 11ο γύρο - αλλά στον 14ο η μάχη του Τριντή με τον Παπαγεωργίου «άναψε» ξανά. Μετά από δύο εναλλαγές θέσεων, ο Παπαγεωργίου τελικά πέρασε στη 2η θέση στον 21ο γύρο, και η μάχη τους τελείωσε με μια οριακή στιγμή του Τριντή στην Κ1 στον 23ο γύρο που θα μπορούσε να τον είχε ρίξει, αν δεν είχε κάνει μια περίτεχνη διόρθωση.

«Με αυτή τη νίκη κάναμε ένα ακόμα βήμα για το πρωτάθλημα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Καρακώστας. «Λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας, τα ελαστικά δούλεψαν υπέροχα. Τα είχαμε προβλέψει όλα με τον μηχανικό μου, ήταν ένας τέλειος αγώνας, δεν χάλασα τίποτα, και τώρα περιμένουμε τον επόμενο αγώνα τον Οκτώβρη για να συνεχίσουμε για το πρωτάθλημα».

HSBK2020 R1 Superbikes Papaggelou
Δημήτρης Παπαγγέλου (Superbikes - Honda CBR1000)

SUPERBIKES – 1ος αγώνας

Η ισχυρότερη κατηγορία επεφύλασσε μια πολύ μεγάλη ανατροπή, παρότι στους πρώτους πέντε γύρους οι τρεις πρώτοι, Σωτήρης Μπεγνής (Yamaha R1), Δημήτρης Παπαγγέλου (Honda CBR1000) και Σάκης Συνιώρης (Yamaha R1) έκαναν σχετικά μοναχικό αγώνα.

Μεχρι που ήρθε ο 6ος γύρος. Στην Κ1, ο Μπεγνής είχε μια πτώση, η οποία εκτός του ότι τον έριξε στην τελευταία θέση και έβαλε τέλος στις βλέψεις του για μια διαφαινόμενη νίκη, έπειτα από λίγο οδήγησε και στην εγκατάλειψή του λόγω ζημιάς που υπέστη το τιμόνι της R1 κατά την πτώση. Έτσι, ο Παπαγγέλου δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει πρώτος στον τερματισμό, όπως και οι Συνιώρης (που συνέχισε και σήμερα να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων) και Δημήτρης Βάμβας (Kawasaki ZX10R) στις δύο πλευρικές θέσεις του βάθρου.

«Παρότι ήταν λίγες οι συμμετοχές, που είναι κακό και για το θέαμα και για εμάς που δεν το ευχαριστιόμαστε ανάλογα, θεωρώ ότι οι οδηγοί που είμαστε μέσα είμαστε δυνατοί», είπε ο Παπαγγέλου. «Δεν θεωρώ ότι είναι μια νίκη λόγω λίγων συμμετοχών, προχωράμε μπροστά και παίρνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

HSBK2020 R2 Superbikes Begnis
Σωτήρης Μπεγνής (Superbikes - Yamaha R1)

SUPERBIKES – 2ος αγώνας

Μετά από την άτυχή στιγμή και την εγκατάλειψή του χθες στον πρώτο αγώνα, ο Σωτήρης Μπεγνής (Yamaha R1) αυτή τη φορά κυριάρχησε από την εκκίνηση μέχρι την καρό σημαία, για να κατακτήσει την πρώτη του φετινή νίκη.

Ο Μπεγνής από πολύ νωρίς οικοδόμησε διαφορά ασφαλείας και ήταν αλάνθαστος μέχρι τον τερματισμό. Μετά την εκκίνηση, ο Δημήτρης Παπαγγέλου (Honda CBR1000) και ο Σάκης Συνιώρης (Yamaha R1) είχαν μια ενδιαφέρουσα μάχη, αλλά σύντομα η διαφορά τους άνοιξε - και δεν έκλεισε ποτέ. Την τετράδα της μεγάλης κατηγορίας έκλεισε ο Δημήτρης Βάμβας (Kawasaki ZX10R).

Ο Σωτήρης Μπεγνής είπε, στον τερματισμό: «Χθες είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα και συρθήκαμε, εντάξει, συμβαίνουν στους αγώνες αυτά, θα είναι και πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Το περίμενα ότι κάπως έτσι θα ήταν ο αγώνας, εκτός απροόπτου, και όλα πήγαν καλά. Περισσότερο κόσμο θέλουμε, και τις εταιρείες να βοηθήσουν θέλουμε».

Μετά τον επιτυχημένο άνοιγμα της αυλαίας του HSBK 2020 σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, οι ΑΜΟΤΟΕ και IRON TEAM ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό. Το ραντεβού τώρα ανανεώνεται για τις 24-25 Οκτωβρίου, για τον 3ο και 4ο αγώνα του HSBK και τον 2ο του Supermoto Cup.

 

Δείτε όλες τις πληροφορίες, ειδήσεις και videos από την πρεμιέρα του HSBK 2020, στα www.hsbk.gr και https://www.facebook.com/HellenicSBK.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube