Η πίστα της Καταλονίας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ένας από τους... κρυπτονίτες του "Μυρμηγκιού", με μόνο δύο νίκες από έντεκα συμμετοχές στο MotoGP, με το Marc Marc Marquez να δηλώνει τα εξής: «Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, εδώ στο Montmelo, ξέρω ότι θα χρειαστεί να δουλέψω λίγο περισσότερο από ό,τι σε άλλες πίστες για να προσπαθήσω να φτάσω στο κορυφαίο επίπεδο που θα είναι ο στόχος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλά φτάνουμε σε καλή φόρμα. Είναι αλήθεια ότι είναι μια από τις χειρότερες πίστες μου στο ημερολόγιο, αλλά το ότι είναι το εντός έδρας GP, μου δίνει πάντα επιπλέον κίνητρο, να προσπαθήσω να σκοράρω το μέγιστο των βαθμών».
Μεταξύ δε των αντιπάλων που αναμένεται να απειλήσουν την υπεροχή του Marquez είναι ο... μικρότερος αδερφός του, Alex, του οποίου η προτίμηση για στροφές με μεγάλη ταχύτητα τον βοήθησε να ξεπεράσει το Marc ως teammate στην Gresini την περασμένη σεζόν, με τον Ισπανό αναβάτη να συμπληρώνει: «Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτές τις συνεχόμενες νίκες. Δεν ξέρω. Θα προσπαθήσω να παλέψω για την κορυφή. Αλλά είναι αλήθεια ότι απειλή αποτελεί όχι μόνο ο Alex, αλλά και ο Pecco που κέρδισε τα δύο τελευταία GP εδώ. Επίσης η Aprilia, που συνήθως εδώ με τον Aleix, ήταν εξαιρετικά γρήγορη. Ας δούμε λοιπόν αν μπορούμε να είμαστε στην κορυφαία ομάδα».
Παρά τις κακές καταλανικές στατιστικές του, πολλοί επισημαίνουν τη δεύτερη θέση του Marc πίσω από το Bagnaia στον αγώνα του Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στο GP23 της περασμένης χρονιάς, ως ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Εντωμεταξύ, η Βαρκελώνη η πίστα όπου ο Marc ολοκλήρωσε τους πρώτους γύρους του με εργοστασιακή Ducati, στις δοκιμές μετά τον τελευταίο αγώνα της περασμένης σεζόν.
«Ακόμα και πριν από τις δοκιμές, κατάλαβα ότι αυτή ήταν η μοτοσυκλέτα και η ομάδα για να αγωνιστώ για το πρωτάθλημα. Και όταν άρχισα να δουλεύω στην πρώτη δοκιμή, είχα ήδη καταλάβει τη διαφορά από τη μοτοσυκλέτα του 23 και του 25. Υπήρχαν ήδη μερικά ελεύθερα δέκατα στην ευθεία, αυτό είναι σημαντικό. Και μετά η ομάδα δούλευε με πολύ καλό τρόπο και αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα πάντα. Αλλά πριν από τις δοκιμές, είχα ήδη καταλάβει ότι εδώ ήταν το μέρος που έπρεπε να βρίσκομαι».
Για την ιστορία του 2025, αν ο Marc ξεπεράσει τον Alex με τουλάχιστον δέκα βαθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο, θα έχει την πρώτη του ευκαιρία για Τίτλο στον επόμενο γύρο του Misano, ενώ κυρίως χάρη στην επιτυχία του Marquez, η Ducati πρόκειται να κατακτήσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών του 2025 αυτό το Σαββατοκύριακο.










