.
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 08:59

Valentino Rossi όπως Luca Marini και η μεγάλη... «ζαριά» 20 χρόνια μετά

Η μεταγραφή του Valentino Rossi από τη Honda στη Yamaha το 2004 είχε μεγάλα ρίσκα, όμοια με αυτά που παίρνει ο Luca Marini 20 χρόνια μετά.

Μπορεί τα επόμενα χρόνια να έγινε "ένα "με τη Yamaha, ωστόσο εκείνη την εποχή ο Γιατρός μόνο σίγουρος δεν ήταν, μιας και άλλαζε μια μοτοσυκλέτα που κέρδιζε τίτλο με μια που δεν ήταν καν ανταγωνιστική. Η Honda μάλιστα, δεν τον άφησε να δοκιμάσει τη YZR-M1 στη δοκιμή μετά τη σεζόν του 2003, αυξάνοντας τα ερωτηματικά για το πότε θα μπορούσε επιτέλους να πάρει στα χέρια του τη νέα του μοτοσυκλέτα.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδαμε τη Yamaha από κοντά, ένα βράδυ στο Donington το 2003, όταν άφησαν την πόρτα του γκαράζ ανοιχτή τα μεσάνυχτα», είπε στο Sky ο φίλος και δεξί χέρι του Rossi, Uccio Salucci.

«Ο Vale κι εγώ φύγαμε από το αυτοκινούμενο σαν δύο μυστικοί... πράκτορες, με μαύρα φούτερ και πολλή προσοχή! Όταν ανοίξαμε την πόρτα ήταν όλα τα αφεντικά της Yamaha μέσα. Ο Davide Brivio, ο Masahiko Nakashima και η μοτοσυκλέτα του Carlos Checa ήταν εκεί. Όταν την είδα έμεινα άφωνος, επειδή ήταν ένα πολύ άσχημο μηχανάκι, κακοφτιαγμένο, γεμάτο καλώδια τριγύρω και πολύ χοντροκομμένο. Εμείς, από την άλλη, είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τη Honda κάθε μέρα, η οποία αντίθετα ήταν ένα αριστούργημα τεχνολογίας.

Θυμάμαι ότι ο Vale με κοίταξε και μου έκανε μια έκφραση σαν να έλεγε «Ανάθεμα... είδες τι είδους μοτοσυκλέτα είναι;» Κατέβασα το κεφάλι μου σαν να έλεγα ότι θα το συζητούσαμε αργότερα. Όταν μπήκαμε στο αυτοκινούμενο, μου είπε: «Γαμ#το Uccio, φαίνεται 10 χρόνια πίσω από το δικό μας». Του είπα ότι αυτό δεν είχε καμία σημασία, όλα τα άλλα έκαναν τη διαφορά και ότι η μοτοσυκλέτα θα αναπτυσσόταν γρήγορα με ανθρώπους σαν αυτόν, τον Brivio και τον Masao Furuzawa.

Διατήρησα τη στάση μου και τώρα όταν αναπολώ αυτά τα πράγματα, γιατί κάθε τόσο μου συμβαίνει, νομίζω ότι ήμασταν νέοι! Ήμασταν 24 χρονών… ήμασταν σκληροί εκείνη την εποχή».

Ως γνωστόν, ο Rossi θα κέρδιζε τον πρώτο του αγώνα με Yamaha και θα κατακτούσε το πρωτάθλημα το 2004, κερδίζοντας διαδοχικούς τίτλους με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές. Η μετακίνησή του στη Yamaha και η απόφαση να εγκαταλείψει τη Honda παρά την κατάκτηση του τίτλου, ήταν ενάντια σε κάθε λογική εκείνη την εποχή.

«Όταν το 2004 πήγαμε στη Yamaha υπήρχε μεγάλο ένστικτο, αν είχαμε ακολουθήσει τη λογική δεν θα είχαμε πάει εκεί. Γιατί να αφήσεις μια νικητήρια μοτοσυκλέτα όπως της Honda για να πάμε με μια μοτοσυκλέτα που δεν κερδίζει όπως η Yamaha; Τότε ήταν τρελό. Εκείνη την εποχή δεν ήμασταν πια χαρούμενοι και αποφασίσαμε να φύγουμε, αλλά πολύ ανοιχτά. Όπως ήμασταν... παιχνιδιάρικοι, επεκτατικοί, ευδιάθετοι, δεν νιώσαμε άνετα και φύγαμε.

Μιλήσαμε για αυτό μόλις πριν από λίγο στις διακοπές, όταν περάσαμε μερικές μέρες μαζί και μου είπε: «Μόνο δύο ηλίθιοι σαν εσένα και εμένα θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη Honda για να πάνε στη Yamaha». Εξακολουθούμε να το σκεφτόμαστε κάθε τόσο».

Η βαθιά κατανόηση του φίλου του από τον Salucci ήταν ένας βασικός λόγος που ήταν υπέρ της εγκατάλειψης της Honda για μια νέα πρόκληση:

«Εκείνη τη στιγμή πίεσα σαν θηρίο για τη μετάβαση στη Yamaha, γιατί ήξερα ότι αν ο Vale δεν διασκέδαζε άλλο, τότε θα προέκυπταν μεγάλα προβλήματα. Με την έννοια ότι, όπως στη Νότια Αφρική που χάσαμε από τον Ukawa, αρχίσαμε να μην έχουμε το σωστό συναίσθημα, τη συγκέντρωση, τη σωστή προσέγγιση. Και αν φτάσεις στους αγώνες έτσι, ακόμα κι αν είσαι ο πιο δυνατός, οι άλλοι θα σε νικήσουν. Ακολουθούσαμε αυτόν τον δρόμο εκεί: πηγαίναμε πιο αργά και δεν είχαμε πια αυτή τη μεγάλη επιθυμία να πάμε στους αγώνες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για αλλαγή σκηνικού και πρέπει να πω ότι ο Davide Brivio, μαζί με τους Lin Jarvis και Furuzawua, έκαναν μια τέλεια, αλλά όχι επίμονη δουλειά, θα την έλεγα κομψή και μετά πήγε καλά.

Ευτυχώς είχαμε δίκιο που αλλάξαμε το σκηνικό.»

Θα καταφέρει άραγε ο ετεροθαλής αδερφός του Valentino Rossi, Luca, κάτι παρόμοιο εντός του 2024;

Πηγή. crash.net

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon