.
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023 20:44

MotoGP – Εισάγεται σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών

Το σύστημα έχει επιβεβαιωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ στο επερχόμενο κιόλας Βρετανικό GP, κάτι που σημαίνει πιθανές ποινές στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά από αίτημα του Τεχνικού Διευθυντή του MotoGP, οι αγωνοδίκες της FIM επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί τώρα τόσο για τον αγώνα Tissot Sprint, όσο και για τον αγώνα Grand Prix MotoGP, ξεκινώντας από το Βρετανικό Grand Prix.

Οι τεχνικές παραβάσεις συνήθως οδηγούν σε αποκλεισμό από το τρέχον session ή τον αγώνα, αλλά καθώς το σύστημα είναι νέο στην κατηγορία MotoGP και παρουσιάζεται στη μέση της σεζόν, οι αγωνοδίκες συμφώνησαν σε μια σταδιακή κλίμακα ποινής, με τις χρονικές ποινές που δίνονται μετά τον αγώνα να έχουν ως εξής:

· 1η παράβαση: Προειδοποίηση
· 2η παράβαση: ποινή 3 δευτερολέπτων
· 3η παράβαση: ποινή 6 δευτερολέπτων
· 4η παράβαση: ποινή 12 δευτερολέπτων

Μόλις οι ομάδες εξοικειωθούν με το σύστημα, ο στόχος είναι να εφαρμοστεί η τυπική ποινή για Τεχνικές Παραβάσεις, δηλαδή ο αποκλεισμός.

Τι είναι το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών;

Είναι ένα νέο σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι όλες οι μοτοσυκλέτες συμμορφώνονται με τις πιέσεις που καθορίζονται από τον Επίσημο Προμηθευτή Ελαστικών MotoGP, τη Michelin. Η πίεση των ελαστικών είναι μια πολύ ευαίσθητη τιμή και οι ενδείξεις κυμαίνονται πολύ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ακόμη και σε διαφορετικά σημεία της πίστας. Επιπλέον, σε αυτήν την πρώτη φάση του συστήματος, οι αισθητήρες πρέπει να ελεγχθούν πριν και μετά τον αγώνα για να βεβαιωθεί ότι έχουν συντονιστεί σωστά. Προηγουμένως, οι ομάδες χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους αισθητήρες από διαφορετικούς προμηθευτές για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών. Τώρα υπάρχει ένα ενοποιημένο σύστημα για ολόκληρο το grid.

Το σύστημα που συμφωνήθηκε με τους κατασκευαστές είναι ότι τα ελαστικά πρέπει να είναι πάνω από μια συγκεκριμένη πίεση κατά τη διάρκεια ενός ελάχιστου ποσοστού των γύρων σε ένα Sprint ή έναν αγώνα. Η ελάχιστη πίεση ποικίλλει σε μπροστινό και πίσω ελαστικό και μπορεί να αλλάξει από ορισμένες πίστες σε άλλες.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, όλοι οι κατασκευαστές της κορυφαίας κατηγορίας συμφώνησαν να μοιράζονται ελεύθερα πλήρη δεδομένα ελαστικών, προκειμένου να αναπτύξουν αυτό το ενοποιημένο σύστημα. Στη συνέχεια, το σύστημα δοκιμάστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους του 2023 για να επικυρωθεί και να βεβαιωθεί ότι είναι αξιόπιστο.

Έτσι, όπως συμφωνήθηκε με τη MSMA – την ένωση κατασκευαστών – το ενοποιημένο σύστημα δεν επρόκειτο να εισαχθεί το νωρίτερο πριν από τη Jerez το 2023. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν σε όλα τα GP της Ισπανίας και της Γαλλίας, καθώς στα Mugello, το Sachsenring και το Assen. Το σύστημα είναι πλέον έτοιμο να εφαρμοστεί, οπότε αυτό θα ξεκινήσει στο βρετανικό GP.

Το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών και η επιβολή του ισχύει μόνο για την κατηγορία MotoGP, ωστόσο υπάρχει ελάχιστη πίεση ελαστικών και στις κατηγορίες Moto2 και Moto3, καθώς και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Enel MotoE.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon