.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 11:08

MotoGP Mandalika Test – Η ανάλυση πριν την έναρξη της νέας σεζόν!

Το τεστ στην Ινδονησία ήταν και το τελευταίο πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν. Πώς τα πήγαν τα εργοστάσια και ποια είναι τα συμπεράσματα πριν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς;

Οι χειμερινές δοκιμές ολοκληρώθηκαν με το τριήμερο τεστ στην καινούργια πίστα Mandalika της Ινδονησίας.

Στο σύνολο οι πιλότοι της μεγάλης κατηγορίας είχαν πέντε ημέρες δοκιμών, με μόνο τους Rookies να είχαν λίγο περισσότερες αφού συμμετείχαν και στο Shakedown Test στις αρχές του μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, κάποια πρώτα συμπεράσματα βγήκαν για κάθε εργοστάσιο. Συμπεράσματα που πρέπει, βέβαια, να επιβεβαιωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στις πίστες.

mandalika-test-analysh-gjty2.jpg

Honda – Έμαθε να… ακούει!

Ενδεχομένως αυτό που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τους αντιπάλους της Honda, είναι το γεγονός ότι το εργοστάσιο φαίνεται ότι αρχίζει να ακούει και τους άλλους πιλότους του, πέρα από τον Marc Marquez.

Ξεκινώντας από τη βάση, το HRC εξέλιξε και ετοίμασε μια πολύ διαφορετική μοτοσυκλέτα από εκείνη που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι μια ουδέτερη μοτοσυκλέτα, περισσότερο φιλική σε ένα στυλ οδήγησης που δεν προσομοιάζει τόσο σε αυτό του μεγάλου της αστέρα, του Marc Marquez.

Ένας Marquez που όπως και ο ίδιος παραδέχεται, θα χρειαστεί χρόνο για να βρει το όριο του νέου του «όπλου». Αυτά είναι και τα καλά νέα για τους αντιπάλους του. Τα άσχημα είναι ότι ο Ισπανός είναι παραπάνω από ικανός να τα καταφέρει και να το βρει.

Μέχρι τότε όμως, οι αντίπαλοι της Honda θα πρέπει να προσέχουν τον αναγεννημένο Pol Espargaro! Ο Ισπανός έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου με τη νέα μοτοσυκλέτα της Honda και δεν ήταν τυχαία η πρώτη θέση του στις δοκιμές της Ινδονησίας.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως», έλεγε μετά το τεστ, συνοψίζοντας με λίγες λέξεις τις πολλές αλλαγές, προς το καλύτερο, που έχουν συντελεστεί στο γκαράζ της ομάδας.

mandalika-test-analysh-gjty3.jpg

Ducati – Κρατά κλειστά τα χαρτιά της…

Στην Ducati προτίμησαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους στο κομμάτι που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: στο ρυθμό αγώνα.

Μια συνειδητή επιλογή, αφού ο πρώτος αγώνας στο Qatar γίνεται σε μια πίστα ευνοϊκή για τους κόκκινους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κρατήσουν για περισσότερο στο σκοτάδι τους αντιπάλους τους, προτού αποκαλύψουν την πραγματική δυναμική της νέας τους μοτοσυκλέτας.

Αυτό, όμως, που είναι ξεκάθαρο, είναι το γεγονός ότι και πάλι στις κατατακτήριες ο «κόκκινος πύραυλος» θα μπορέσει να κυριαρχήσει. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι στα τεστ εφτά Ducati ήταν στην κορυφή των τελικών ταχυτήτων!

Ας αφήσουμε όμως τον Pol Espargaro να μιλήσει για τους κόκκινους: «Οι Ducati είναι πολλές και όλες γρήγορες, όπως είδαμε και με τον Marini. Έχουν καλό ρυθμό, αλλά αυτό που είδαμε είναι ότι στον ένα γύρο μπορούν να κάνουν πάρα πολύ καλό χρόνο».

 mandalika-test-analysh-gjty4.jpg

Yamaha – Λυγίζοντας υπό… πίεση!

Η πίεση για τους μπλε να φέρουν στα πρώτα τεστ του 2022 κάτι καλύτερο, σε ιπποδύναμη, από αυτό που είχαν στα τέλη του 2021 ήταν μεγάλη.

Μια πίεση που προερχόταν από τις συνεχείς δηλώσεις/παρακινήσεις του παγκόσμιου πρωταθλητή τους, του Fabio Quartararo, ο οποίος ήθελε να δει εμπράκτως περισσότερη δύναμη από τον κινητήρα της Μ1.

Μάταια όμως… η Yamaha δεν έδωσε στους οδηγούς της αυτό το κάτι παραπάνω και μένει να δούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για τους μπλε από εδώ και πέρα.

Η απογοήτευση στο γκαράζ είναι δεδομένη, αφού η «νέα» Μ1 μοιάζει περισσότερο μια ανανέωση του περσινού μοντέλου σε… λεπτομέρειες και όχι στην ουσία.

«Δεν ξέρω πως γίνεται να βρούμε κάτι περισσότερο…», έλεγε ο Quartararo μετά και τις δοκιμές στην Mandalika. «Είμαι συνέχεια στο όριο, το μπροστινό μέρος κουνάει παντού, το πίσω σπινάρει συνέχεια κι εγώ ακουμπάω αγκώνες παντού. Είναι δύσκολο να βρούμε κάτι περισσότερο από αυτό».

 mandalika-test-analysh-gjty5.jpg

Suzuki – Έτοιμη για μάχη!

Το τελευταίο τεστ δεν ήταν εύκολο για την Suzuki και κυρίως για τον Joan Mir, τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2020.

Τη δεύτερη ημέρα των δοκιμών έχασε αρκετά μέλη της ομάδας του λόγω Covid-19 (και στην Suzuki δεν είναι ότι έχουν το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό όπως συμβαίνει σε άλλα εργοστάσια) ενώ την τελευταία ημέρα έπαθε τροφική δηλητηρίαση.

Έτσι δεν μπήκε καθόλου στην πίστα και το πλάνο του για τις δοκιμές στην Ινδονησία πήγε στράφι.

Όμως τα νέα από το γκαράζ της ομάδας είναι θετικά. Η Suzuki ανέβασε την απόδοσή της και «πήρε τα μαθήματά της» μετά από ένα δύσκολο 2021.

Η μοτοσυκλέτα της δείχνει να είναι περισσότερο ολοκληρωμένη από ποτέ. Μια λεπτομέρεια που δείχνει σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι στην ομάδα, είναι και το γεγονός ότι ο Alex Rins – από τους ταχύτερους στις χειμερινές δοκιμές – τελείωσε το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας στην Mandalika από το μεσημέρι!

«Είμαστε πανέτοιμη για τη νέα σεζόν. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια, ότι πάμε δλδ στο Qatar για τη νίκη, όμως σίγουρα νοιώθουμε έτοιμη για τον αγώνα», έλεγε ο Ισπανός.

«Σίγουρα η νέα μοτοσυκλέτα έχει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν και παρά το ότι μένουν κάποιες λεπτομέρειες να ρυθμίσουμε, αυτό το τεστ μας δίνει αυτοπεποίθηση και σε γενικές γραμμές η αίσθησή μου είναι πολύ καλή».

 mandalika-test-analysh-gjty6.jpg

Aprilia – Χαμόγελα… μόνο!

Στην Aprilia δικαίως χαμογελούν και ξεκινούν με αισιοδοξία μια χρονιά που δείχνει ότι μπορεί να είναι η πιο επιτυχημένη τους στο MotoGP.

Πέρα από την Sepang, το εργοστάσιο κατάφερε να κάνει καλή εμφάνιση και στην καινούργια πίστα της Mandalika.

Μια πίστα που μπορεί να μην ευνοεί την ιπποδύναμη, όμως και σε αυτόν τον τομέα οι άνθρωποι της ομάδας κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο.

Γενικότερα κάθε πτυχή της μοτοσυκλέτας φαίνεται ότι έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο. Το πλαίσιο έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, προσδίδοντας σιγουριά μέσα στις στροφές, βήματα μπροστά έγιναν και στα ηλεκτρονικά.

Το αεροδυναμικό κομμάτι παραμένει ένα από τα ατού της νέας μοτοσυκλέτας, ενώ πρόοδος σημειώθηκε και στη δύναμη του μοτέρ. Οι βάσεις έχουν μπει και μένει τόσο ο Aleix Espargaro, όσο και (κυρίως) ο Maverick Vinales, να καταφέρουν να την ανεβάσουν στο επόμενο επίπεδο.

mandalika-test-analysh-gjty7.jpg

KTM – Πίστη υπάρχει, αλλά…

Θεωρητικά αυτό το ξεκίνημα για τους Αυστριακούς δεν ήταν και το καλύτερο δυνατόν.

Δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν και το καλύτερο που πέτυχαν στην Ινδονησία ήταν η 11η θέση στα συνδυασμένα αποτελέσματα του Brad Binder.

Κι όμως στην ομάδα δεν χάνουν την πίστη τους. Αργά, αλλά σταθερά, θεωρούν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει μέσα από τις δηλώσεις του νέου Team Manager της ομάδας, του Fransesco Guidotti.

«Κάναμε πραγματικά πολλή δουλειά και πήραμε πολλές πληροφορίες από αυτά τα τεστ», εξηγεί. «Χρήσιμες πληροφορίες και καλές λύσεις».

«Τώρα περιμένουμε για τον πρώτο αγώνα. Στο μεσοδιάστημα όμως πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, όμως πιστεύω ότι θα κάνουμε πολύ καλό ξεκίνημα. Πραγματικά το πιστεύω».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 11:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon