.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 12:37

MotoGP 2021 Qatar Test, Ημέρα 3η – Ο Jack Miller διέλυσε τα χρονόμετρα

Με νέο ανεπίσημο ρεκόρ πίστας ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati πρώτευσε την τρίτη ημέρα δοκιμών με τον Quartararo μια ανάσα πίσω του.

Μετά από δύο μέρες ξεκούρασης και ανασύνταξης μετά το πρώτο διήμερο δοκιμών του 2021 το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πίστα Losail, οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας επέστρεψαν στο πρόγραμμά τους, δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος MotoGP 2021.

Όπως είθισται στις δοκιμές αυτές, οι χρόνοι δεν είναι απαραίτητα αποκαλυπτικοί μιας και δεν είναι γνωστό πάντα τι δοκιμάζει η κάθε ομάδα. Έτσι ένας αναβάτης που γράφει με συνέπεια γρήγορους γύρους δείχνει πως μάλλον έχει βρει έναν καλό δρόμο στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας του, άλλοι όμως ακόμη αξιολογούν διάφορα εξαρτήματα, χρίζοντας τους χρόνους τους λιγότερο αντιπροσωπευτικούς.

Στα τεκταινόμενα της Τετάρτης 10 Μαρτίου, αυτός που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ο Jack Miller, άρτι αφιχθείς στην εργοστασιακή Ducati από την Pramac. Ο Αυστραλός έχει αρχίσει να κουμπώνει πάνω στη Desmosedici GP21 και το απέδειξε περίτρανα γράφοντας ταχύτερο χρόνο 1:53.183 στον 51ο και τελευταίο γύρο που έκανε, επίδοση που συνιστά ανεπίσημο ρεκόρ γύρου για την πίστα του Κατάρ.

Δεν ήταν μόνος ωστόσο στους πολύ γρήγορους γύρους, καθώς ο ταχύτερος των δύο πρώτων ημερών, Fabio Quartararo, γύρισε με την εργοστασιακή Yamaha M1 μόλις 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργά.

20 fabio quartararo lg64739.gallery full top fullscreen

Ο Maverick Vinales ακολούθησε με τον τρίτο ταχύτερο χρόνο (1:53.510) με την έτερη εργοστασιακή Μ1, ωστόσο οι άλλες δύο μοτοσυκλέτες της Petronas βρέθηκαν ξανά εκτός δεκάδας.

Οι Franco Morbidelli και Valentino Rossi έχουν ως τώρα τον 11ο και 13ο χρόνο αντιστοίχως, ωστόσο φαίνεται πως οι δοκιμές εξαρτημάτων είναι ο βασικός λόγος που οι χρόνοι τους δεν αντανακλούν την αισιοδοξία τους. Ο Rossi, για παράδειγμά, βλέπει σημαντική βελτίωση στη μοτοσυκλέτα, αλλά προφανώς θα πρέπει να δούμε προσομοιώσεις αγώνα για να μπορέσουμε να κρίνουμε πού βρίσκεται φέτος.

Η Ducati έδειξε δυνατή στο σύνολό της στο Κατάρ, καθώς τέταρτος πίσω από τις δύο Yamaha βρίσκεται ο Johann Zarco, αναβαθμισμένος φέτος στη μοτοσυκλέτα της Pramac που άδειασε ο Miller. Μια ακόμη GP21 βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα (9η θέση), αυτή του Francesco Bagnaia.

44 pol espargaro lg64772.gallery full top fullscreen

Στο στρατόπεδο της Honda, ο Pol Espargaro είναι ως τώρα ο ταχύτερος αναβάτης της στην πέμπτη θέση, 0.716 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Ο Ισπανός δείχνει να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στην RCV και ήδη γύρισε σχεδόν μισό δευτερόλεπτο ταχύτερα απ’ όσο με την ΚΤΜ στον περσινό αγώνα στην ίδια πίστα!

Αυτό είναι κάτι που η Honda το χρειάζεται επειγόντως, μιας και ο επόμενος αναβάτης της στην προσωρινή κατάταξη του Τεστ είναι ο Takaaki Nakagami στη 10η θέση και περίπου 3 δέκατα πιο αργά από τον Espargaro. Ωστόσο ο Ιάπωνας είχε πάλι πτώση, όπως και ο Alex Marquez που έγραψε μόλις τον 15ο χρόνο, ψάχνοντας ακόμη τα βήματά του ως τις καλές εμφανίσεις που έκανε πέρυσι στο τέλος του πρωταθλήματος.

Ο Aleix Espargaro συνεχίζει να δείχνει δυνατός με την Aprilia RS-GP, παρότι η μέρα αυτή τον κέρασε αρκετές δυσκολίες. Αφενός είχε μια μικρή πτώση χωρίς σοβαρές συνέπειες πλην του χαμένου χρόνου, ενώ αντιμετώπισε και ένα τεχνικό πρόβλημα που τον καθυστέρησε περαιτέρω.

41 aleix espargaro lg64952.gallery full top fullscreen

Στο τέλος ο Ισπανός κατάφερε να κάνει μόλις 31 γύρους με τη μοτοσυκλέτα της πενθούσας Aprilia Racing Team Gresini, αλλά σε αυτούς πρόλαβε να γράψει τον 6ο ταχύτερο χρόνο, μια ανάσα πίσω από τον αδελφό του και την εργοστασιακή Repsol Honda του.

Ο δε rookie της Aprilia, Lorenzo Savadori, συνεχίζει να εξοικειώνεται με το νέο του θηρίο, γυρνώντας στον 25ο χρόνο, ανάμεσα στους αναβάτες εξέλιξης των εργοστασίων – μεταξύ των οποίων και ο Cal Crutchlow με την Μ1 του βαμμένη στα επετειακά χρώματα της Yamaha που μόλις χτες έδειξε σε ένα YZF-R1.

Η Suzuki έχει ένα νέο πλαίσιο να στήσει και φαίνεται πως ακόμη δεν έχει βρει την άκρη με αυτό. Αμφότεροι οι αναβάτες της, ο πρωταθλητής Joan Mir και ο τριταθλητής Alex Rins, κατατάσσονται ως τώρα στις θέσεις 8 και 7 αντιστοίχως, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους αλλά και σχεδόν ένα δευτερόλεπτο από τον πρώτο.

36 joan mir lg56519.gallery full top fullscreen

Για την ΚΤΜ η δοκιμή φαίνεται αρκετά μπερδεμένη, μιας και οι χρόνοι των αναβατών της δείχνουν πως μάλλον είναι ακόμη στο ψάξιμο και την αξιολόγηση εξαρτημάτων. Παρόντος και του Dani Pedrosa, ταχύτερο RC16 στις τρεις πρώτες μέρες είναι αυτό του Miguel Oliveira στη 12η θέση, 1.343 δευτερόλεπτα μακριά από την κορυφή, ενώ πίσω του ακολουθεί ο Danilo Petrucci με τον 17ο χρόνο καθώς ακόμη γνωρίζεται με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Ταχύτερος rookie ως τώρα στη δοκιμή αναδεικνύεται ο Enea Bastianini με τη Ducati της Avintia, γράφοντας τον 14ο χρόνο. Ωστόσο δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικοί οι χρόνοι των νέων αναβατών, καθώς το άλμα από ο,τιδήποτε άλλο σε ένα πρωτότυπο MotoGP είναι χαοτικό και η καμπύλη προσαρμογής τους είναι απότομη στα πρώτα βήματα.

23 enea bastianini lg64477.gallery full top fullscreen

Ενδεικτικά, ο Jorge Martin της Pramac Racing (Ducati) δήλωνε πως βρήκε σχεδόν μισό δευτερόλεπτο στο γυρολόγιό του απλά μελετώντας τα δεδομένα τηλεμετρίας των Miller και Zarco σε τρεις-τέσσερεις στροφές της πίστας.

Ομοίως και ο Luca Marini της Sky VR46 Avintia, ακόμη γνωρίζεται με τη Ducati του και προς το παρόν μένει χαμηλά στην 22η θέση, τρεις πίσω από τον Martin.

Το MotoGP Qatar Test συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, με την προτελευταία του μέρα δοκιμών.

Αναλυτικά αποτελέσματα 2021 MotoGP Qatar Test

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 12:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon