.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 17:03

MotoGP Μεταγραφολογία – O Danilo Petrucci στην KTM – Μυστήριο με Pol Espargaro και Honda

Η φετινή σεζόν κουτσουρεύτηκε ελέω Covid-19, μα το γαϊτανάκι των μεταγραφών συνεχίζει να ρίχνει άφθονο νερό στον μύλο των κουτσομπολιών.

Εν μέσω αυτής της καταστροφικής παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού κοντέψαμε να ξεχάσουμε πως φέτος ήταν μια κρίσιμη και ιδιαιτέρως πιπεράτη σεζόν για το MotoGP. Με όλα τα συμβόλαια των αναβατών να λήγουν στο τέλος του 2020 – πλην Tito Rabat – ήταν προφανές πως μας περίμενε μια μεταγραφική περίοδος με πολύ ψωμί, άφθονο κουτσομπολιό και τις σποραδικές καυστικές δηλώσεις που γαρνίρουν με μπαχάρια την τυπική, πολιτικώς ορθή επικαιρότητα.

Η Yamaha έχει αποδειχθεί θριαμβεύτρια ως τώρα στο μεταγραφικό παιχνίδι, σπεύδοντας να δέσει Fabio Quartararo και Maverick Vinales πριν καν αρχίσει (στο προ κορωνοϊού ημερολόγιο) η φετινή αγωνιστική σεζόν, ενώ το επόμενο μεγάλο θέμα της θα αφορούσε τον Valentino Rossi και την ενδεχόμενη μετακίνησή του στην Petronas (με εργοστασιακή Μ1) ή την οριστική του απόσυρση.

Ατυχώς, με τον Covid-19 να τρέχει πλέον τις εξελίξεις, ο εννιάκις πρωταθλητής δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα του Μ1 και φυσικά ο αγώνας του Mugello, όπου φυσιολογικά θα ανακοίνωνε την απόφασή του, δεν πρόκειται καν να γίνει φέτος. Όπως όλα δείχνουν, ο Ιταλός θρύλος θα συνεχίσει και το 2021 με τη Yamaha, πιθανότατα με την Petronas, αν και ως τώρα ουδέν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Στο μεταξύ, στις 27 Μαΐου 2020 η Ducati ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με τον Jack Miller για να τον εντάξει στην εργοστασιακή της ομάδα. Ο αναβάτης της Pramac Ducati ήταν από πέρυσι δυνατός υποψήφιος για τη θέση, κερδίζοντας αρκετές φορές τον Danilo Petrucci στην πίστα - γεγονός που έκανε πολλούς να θεωρούν λανθασμένη την πρόωρη ανανέωση του μονοετούς συμβολαίου του Petrux μετά τον θρίαμβό του στο Mugello το 2019, μιας και ο Ιταλός βούτηξε σε ελεύθερη πτώση μετά τις τζίφρες.

Η προαγωγή του Miller στην εργοστασιακή ομάδα εν πολλοίς μεταφράστηκε ως το δάχτυλο που δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Petrucci, παρότι η Ducati δεν είχε συμφωνήσει με κανέναν άλλο αναβάτη για το 2021.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Andrea Dovizioso συνεχίζονται δίχως να γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητείται στο Borgo Panigale, πλην των πληροφοριών που φέρνουν τον έμπειρο αναβάτη να τα έχει τσουγκρίσει με τον Gigi Dall’Igna ήδη από την περσινή σεζόν. Αυτήν την εποχή η Ιταλική επικαιρότητα μεταφέρει διαρκώς δηλώσεις που υπογραμμίζουν πως αμφότερες πλευρές είναι στριμωγμένες σε αυτή τη συνεργασία: η Ducati δεν έχει άλλους δυνατούς αναβάτες να χτυπήσει στην αγορά, ο Dovi δεν πρόκειται να βρει καλύτερη μοτοσυκλέτα.

Στα διαλείμματα από τις σποντούλες, ο ίδιος ο Dovizioso αφήνει να εννοηθεί πως καλοβλέπει τη συνταξιοδότησή του με βλέψεις για αγώνες αυτοκινήτων, ενδεχομένως όμως κι αυτό να αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θέλοντας να δείξει στη Ducati πως αυτή τον έχει ανάγκη περισσότερο απ’ όσο αυτός εκείνη.

Εδώ πάντως υπάρχει μια ρεαλιστική δόση αλήθειας. Η Suzuki έδεσε τους Alex Rins και Joan Mir, βγάζοντας δύο ακόμη καλές επιλογές από το τραπέζι, ενώ κάποιες φήμες πως θα φέρουν τον Johann Zarco στη θέση του Dovi αν ο τελευταίος δεν συμφωνήσει οπωσδήποτε δεν καθησυχάζουν τον μέσο Ducatista. Ο Γάλλος μετρά μόνο αστοχίες και πάσης φύσεως προβλήματα αφότου έφυγε από την Yamaha Tech3 και για τη Ducati φαντάζει ως ένα στοίχημα και τίποτε περισσότερο. Αν είχε τρέξει μερικούς αγώνες με την Avintia θα είχαμε κάτι πιο απτό να πούμε, αλλά δίχως αυτό το δεδομένο…

Όσο για την άλλη φήμη που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα στην Ιταλία ισχυριζόμενη πως η Ducati σκέφτεται λέει να ζητήσει από τον Jorge Lorenzo να γυρίσει στην δράση ντυμένος στα κόκκινα μόνο ως κρύο ανέκδοτο κρίνεται – κι ευγενικοί είμαστε.

Red Bull KTM MotoGP 2020

Όσο λοιπόν στο κόκκινο στρατόπεδο είναι μπλεγμένοι σε μια μακρόσυρτη διαπραγμάτευση με τον πρώτο τους αναβάτη, ο Petrucci μια χαρά βολεύτηκε. Η ΚΤΜ μόλις ανακοίνωσε τους τέσσερεις αναβάτες της για το 2021 και, ω του θαύματος, δεν υπάρχει Pol Espargaro, υπάρχει όμως ο Danilo Petrucci!

Τι έγινε εδώ;

Λοιπόν, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει κυκλοφορήσει μια αρκετά έντονη και κατά τα φαινόμενα βάσιμη φήμη πως η Honda έχει πλευρίσει τον Pol Espargaro για ένα εργοστασιακό RCV για το 2021!

Πριν καν προλάβουν οι “ειδικοί” να απορρίψουν την ιδέα, η ίδια η ΚΤΜ επιβεβαίωσε πως ο αναβάτης της είχε επαφές με τη Honda. Και λίγο καιρό αργότερα τον αποχαιρέτησαν διά της πλαγίας οδού: ανακοινώνοντας τον Petrucci. Ο οποίος Ιταλός ωστόσο δεν πάει στην εργοστασιακή ομάδα, μα στην Tech3!

Στις δύο σέλες των Red Bull KTM θα βρίσκονται οι Brad Binder και Miguel Oliveira, ενώ στην Tech3 θα λογίζονται οι Petrucci και Iker Lecuona. Βέβαια εδώ είναι γνωστό πως ο όρος “εργοστασιακός” είναι κάπως σχετικός, μιας και οι Αυστριακοί εξαρχής δήλωναν απερίφραστα πως τρέχουν τέσσερεις ίδιες μοτοσυκλέτες.

Όσο για τον Pol Espargaro, η μεν ΚΤΜ τον αποχαιρέτησε, καμιά όμως άλλη ομάδα δεν τον έχει καλωσορίσει ακόμη.

Οι καλύτερα πληροφορημένοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το MotoGP από κοντά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως ο Espargaro είναι μια ανάσα από την εργοστασιακή Honda, παρότι επισήμως δεν έχει ακουστεί κάτι και, ακόμη περισσότερο, η σιγή περιλαμβάνει και σύσσωμη την οικογένεια Marquez.

Έχοντας ανανεώσει με τον Marc Marquez για άλλα τέσσερα χρόνια, το HRC προφανώς θα προορίζει τον Espargaro για τη σέλα του Alex Marquez, αν και για τον μικρό αδελφό το πράγμα φαντάζει πολύ άδικο μιας και δεν έχει τρέξει ούτε έναν αγώνα με το RCV! Μπορεί να είναι μικρός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο πως είναι δις παγκόσμιος πρωταθλητής – και Moto2 και Moto3.

pol espargaro

Σαφέστατα ο πρώην πορτοκαλής Espargaro είναι πιο έμπειρος και αποδεδειγμένα δυνατός αναβάτης, γεγονός που έχει δύο ξεκάθαρες αναγνώσεις: αφενός φαντάζει πολύ πιο έτοιμος να τρέξει τη V4 της Honda σε αξιοπρεπή αποτελέσματα, αφετέρου ωστόσο θεωρείται απίθανο να άφησε τη μπαγκέτα του μαέστρου που δικαιωματικά κατείχε στην ΚΤΜ για να πάει τρίτο βιολί σε μια δορυφορική Honda. Όπερ μεθερμηνευόμενον μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως στη Honda υπάρχει μόνο μια σέλα για τον Pol, αυτή του Alex...

Όσο για τον μικρό Marquez, οι ίδιοι που θεωρούν βέβαιο πως θα δώσει τη θέση του στον Espargaro ισχυρίζονται πως τον περιμένει μια ολόιδια εργοστασιακή RCV στην ομάδα της LCR για να χρυσώσει το χάπι. Μόνο που αυτό το σενάριο έχει δύο σοβαρά προβλήματα.

Πρώτον: έστεκε καλύτερα όσο ο Cal Crutchlow επεξεργαζόταν το σενάριο της συνταξιοδότησης, ωστόσο μετά τις "υποχρεωτικές διακοπές" του lockdown, έχει αποθεραπευτεί πλήρως από τους τραυματισμούς του και δηλώνει πως ξαναβρήκε την όρεξή του για αγώνες. Θα του πάρουν το καλό RCV (με το οποίο κατετάγη 9ος το 2019 με τρία βάθρα στο όνομά του) για να το δώσουν στον αδελφό Marquez;

Δεύτερον: άντε και το έκαναν. Η χρησιμότητα της άφιξης του Alex Marquez εξαντλήθηκε στο να υπογράψει το συμβόλαιο-ρεκόρ ο πρωταθλητής; Γιατί, τελευταία φορά που κοιτάξαμε η LCR δεν στεγαζόταν μέσα στο γκαράζ της Repsol, είχε δικό της pit box αλλού...

Είναι ηλίου φαεινότερο πως αναμένονται εξελίξεις σύντομα.

Και βέβαια, πέρα από όλα τα κουτσομπολιά και τις μεταγραφές, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι συνέπειες της οποίας δεν περιορίζονται στην υγεία, μα έχουν ακόμη πιο τρομακτικές οικονομικές προεκτάσεις. Κάτι που σημαίνει πως, όταν με το καλό ξαναμπούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα σε τι οικονομική κατάσταση θα βρίσκονται οι ομάδες και τα εργοστάσια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon