.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 11:44

MotoGP, Dorna – Το πρωτάθλημα θα γίνει, όχι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών

Ο ισχυρός άνδρας της Dorna, Carmelo Ezpeleta, εξηγεί τι αλλάζει στο MotoGP με τον κορονοϊό και ποια είναι τα πλάνα της διοργανώτριας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2020 να ξεκινά το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου στη πίστα Losail του Κατάρ, η σύγκρουση με τα απόνερα της πανδημίας του νέου κορονοϊού ήταν αναπόφευκτη.

Η ματαίωση του εναρκτήριου GP ήρθε μόλις μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του και η αιτία εντοπίζεται στην αμετάκλητη απόφαση της Καταριανής κυβέρνησης να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όποιον έρχεται από επιβαρυμένες χώρες, όπως οι Κίνα, Ιταλία, Ιαπωνία. Αυτό για το MotoGP είναι παντελώς ασύμβατο, καθώς οι Ιταλοί και Ιάπωνες αποτελούν πάνω από τον μισό πληθυσμό που μεταφέρεται από πίστα σε πίστα με το πρωτάθλημα – οδηγοί, μηχανικοί κ.ο.κ.

Κάπως έτσι το πρώτο MotoGP της χρονιάς ακυρώθηκε οριστικά, δεν αναβλήθηκε. Το αστείο είναι πως οι Moto2, Moto3 και Asia Talent Cup θα τρέξουν κανονικά εκεί, καθώς οι ομάδες βρίσκονταν ήδη στην πίστα για τις τελευταίες τους δοκιμές, έτσι “παρακάμπτεται” ο νόμος για καραντίνα αφού δεν έρχονται από κάποια χώρα σε κόκκινο συναγερμό μα ήταν ήδη στο Κατάρ. Ακούγεται λίγο παράδοξο, μα έτσι είναι η πραγματικότητα.

“Ήμασταν σε στενή επαφή με τις αρχές του Κατάρ για να καταλάβουμε τι ακριβώς θα κάνουμε,” είπε ο Ezpeleta. “Τότε, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση άλλαξε πολύ. Την Κυριακή [1/3] ενημερωθήκαμε από τις αρχές της χώρας πως όποιος είχε πάει στην Ιταλία τις τελευταίες 14 μέρες θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες στο Κατάρ. Προφανώς αυτό δεν είναι εφικτό για τους ανθρώπους μας και αυτό μας οδήγησε στο να ακυρώσουμε την κατηγορία MotoGP στο Grand Prix του Qatar.”

Όσο για την Ταϊλάνδη, εκεί η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, καθώς το πρόβλημα είναι ότι η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει τις μεγάλες διοργανώσεις που θα προσέλκυαν μεγάλους αριθμούς θεατών. Καθώς η κατάσταση είναι διαφορετική, η Dorna δεν ακύρωσε το GP, αλλά το ανέβαλε.

Επ’ αυτού, ο Ezpeleta ήταν ξεκάθαρος: “H σεζόν του MotoGP 2020 οπωσδήποτε θα διεξαχθεί κανονικά.”

Επίσης ήταν κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρξουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Σε πρώτη φάση λοιπόν αποχαιρετάμε τον νυκτερινό αγώνα του Κατάρ, αυτό πάει και τέλειωσε. Κατά τον Ezpeleta, αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε νέα απρόοπτα, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με τον αγώνα του Austin, στο Τέξας (ΗΠΑ) στις 5 Απριλίου, ως έχει στο πρόγραμμα κανονικά.

Όσον αφορά στο Ταϊλανδικό GP, η σκέψη προς το παρόν είναι να αντικαταστήσει στο πρόγραμμα τον αγώνα της Aragon (4 Οκτωβρίου 2020) και το GP της Ισπανικής πίστας να μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία. Αυτό είναι κάτι που θα φιξαριστεί μετά από συζητήσεις με τους Ισπανούς διοργανωτές του Aragon GP.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Dorna δήλωσε πως προς το παρόν δεν προβλέπεται να ισχύσουν κάποια ειδικά μέτρα προστασίας στη διάρκεια των Grand Prix. Αυτό βέβαια είναι κάτι που παραμένει πάντα υπό αίρεση, καθώς η κατάσταση αλλάζει μέρα με τη μέρα και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει σε έναν μήνα από τώρα, όταν με το καλό το πρωτάθλημα θα πάει στο Τέξας για να ξεκινήσει επιτέλους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon