.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 13:09

MotoGP Sepang Test 2020 – Με λένε El Diablo

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη δοκιμή του MotoGP στη Μαλαισία με τον Fabio Quartararo να μην αφήνει την πρώτη θέση από τα χέρια του.

Ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό τεστ για σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους. Όλες οι εταιρείες έχουν νέες μοτοσυκλέτες φέτος και αυτό κάνει τη δουλειά της εξέλιξής τους επιτακτική, αλλά και δύσκολη καθώς ο χρόνος των επίσημων αναβατών πάνω τους είναι μετρημένος βάσει κανονισμών.

Το ενδιαφέρον στη Sepang ήταν αναμενόμενα μεγάλο, αφενός για να δούμε τι όπλα θα εμφανίσει κάθε εργοστάσιο στη φετινό πρωτάθλημα, αφετέρου περιμένοντας με αγωνία την εμφάνιση του Quartararo πάνω σε μια αναβαθμισμένη Μ1 φέτος, αλλά και την επανεμφάνιση του Jorge Lorenzo με την αγαπημένη του μπλε κορασίδα ως αναβάτης εξέλιξης της Yamaha.

35 cal crutchlow eng dsc5106.gallery full top fullscreen
Cal Crutchlow

Honda

Η νέα RC213V θέλει δουλειά και η “απώλεια” των Marc Marquez και Takaaki Nakagami που ακόμη αναρρώνουν από εγχειρήσεις άφησε πρακτικά μόνο του τον Cal Crutchlow στη βαριά δουλειά της εξέλιξης.

Αν μη τι άλλο, ο Άγγλος απέδειξε στη Sepang πως η νέα RCV βαδίζει στον σωστό δρόμο, γράφοντας τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο της δοκιμής.

Αντίθετα ο Marc Marquez, αναγνωρίζοντας πως δεν βρίσκεται ακόμη στην καλύτερη φυσική κατάσταση, προτίμησε να επικεντρώσει στην τεχνική εξοικείωσή του με τη μοτοσυκλέτα. Η διαδικασία αυτή βέβαια δεν του πήγε και ακριβώς όπως θα ήθελε, καθώς μια πτώση το Σάββατο (8/2) και άλλη μια την Κυριακή (9/2) τον έφεραν πίσω και περιόρισαν τον χρόνο που πέρασε στην πίστα. Η 12η θέση του στους πίνακες χρόνων αντικατοπτρίζει το Μαλαισιανό τεστ του πρωταθλητή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Nakagami, δεν διακρίθηκε για τίποτε περισσότερο από την επιστροφή του στη δράση, καθώς ο Ιάπωνας έμεινε 16ος στα γυρολόγια.

Ο έτερος εργοστασιακός και rookie, Alex Marquez, συνεχίζει την εξέλιξη του εαυτού του, καθώς την τρίτη μέρα του Sepang Test κατάφερε να πέσει κάτω από τα 2 λεπτά, αλλά όχι και από το 1:59 όπως οι περισσότεροι των αναβατών. Έχει ακόμη δρόμο μπροστά του.

63 francesco bagnaia ita dsc4762.gallery full top fullscreen
Pecco Bagnaia

Ducati

Οι αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας και της Pramac συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στην εξέλιξη της GP20, με τον Pecco Bagnaia να κάνει τη διαφορά κατακτώντας τον άτυπο τίτλο του ταχύτερου αναβάτη της εταιρείας στη δοκιμή αυτή, με τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο.

Ξεπέρασε έτσι τον Jack Miller που ήταν ταχύτερος όλων την πρώτη μέρα και παρέμεινε ταχύτερος των Ducati και τη δεύτερη.

Οι εργοστασιακοί αναβάτες έμειναν πιο πίσω, με τον Danilo Petrucci να διακρίνεται στην 6η θέση και τον Andrea Dovizioso 15ο.

Όσο για τους αναβάτες της Avintia με τις GP19, ο Johann Zarco συνέχισε να βρίσκει τον δρόμο του κατεβάζοντας τον χρόνο του οριακά κάτω από ψυχολογικό όριο του 1:59 στην 17η θέση, ενώ ο Tito Rabat ακολούθησε στην 20ή θέση.

46 valentino rossi ita dsc5261.gallery full top fullscreen
Valentino Rossi

Yamaha

Έχει μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, η ανταγωνιστικότητα της οποίας θα κρίνει πολλά στην ομάδα, κυρίως όσον αφορά στο μέλλον του Valentino Rossi. Στη Μαλαισία οι εργοστασιακοί αναβάτες της εταιρείας ξεκίνησαν μάλλον αργά όσον αφορά στα γυρολόγιά τους, την ώρα που οι ομόλογοί τους της Petronas πετούσαν από την πρώτη μέρα.

Ο Quartararo μάλιστα, ήταν μεταξύ των ταχύτερων από την αρχή με την περσινή Μ1, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή καβάλησε και τη νέα μοτοσυκλέτα του 2020 και απλά συνέχισε να κατεβάζει τους χρόνους του.

Τελικά ο Γάλλος έκλεισε το τεστ στην πρώτη θέση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και δείχνοντας πως θα είναι ακόμη πιο δυνατός παίκτης φέτος στο πρωτάθλημα.

Δύο ήταν τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για τη Yamaha στη Sepang: αφενός τα σχόλια του Maverick Vinales για την ικανοποιητική τελική ταχύτητα της νέας Μ1, αφετέρου τη δοκιμή μιας νέας συσκευής για εκκινήσεις, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε πέρυσι η Ducati. Θεάθηκε στις Μ1 των εργοστασιακών αναβατών, αλλά σε αυτές των αναβατών δοκιμών Jorge Lorenzo και Katsuyuki Nakasuga.

Εκτός της πρωτιάς του Quartararo, σημειώνουμε τον 5ο ταχύτερο χρόνο στο σύνολο για τον Valentino Rossi, με 14ο τον Morbidelli και 16ο τον Maverick Vinales.

Μιλώντας για τον Lorenzo, να τονίσουμε πως προς το παρόν δεν είναι στην κατάσταση που επιθυμεί και, σύμφωνα με το αφεντικό Lin Jarvis, αρχικά πρέπει να εξοικειωθεί με τη μοτοσυκλέτα (που δεν έχει οδηγήσει από το 2016), να βρει τον ρυθμό του και η πραγματική δουλειά του θα αρχίσει κατ’ εκτίμηση γύρω στον Απρίλιο. Παρόλα αυτά, βελτίωσε σημαντικά τον χρόνο του σε σχέση με το pre-test της Sepang μιαν εβδομάδα νωρίτερα, όπου δεν είχε πέσει καν κάτω από τα 2 λεπτά (αλλά ήδη έδειχνε τη δυναμική του, καθώς είχε σχεδόν ισοφαρίσει τον χρόνο που είχε καταφέρει τρεις μήνες πριν στην ίδια πίστα στα χρονομετρημένα του Μαλαισιανού GP με τη Honda).

42 alex rins esp dsc0713 0.gallery full top fullscreen
Alex Rins

Suzuki

Η Suzuki έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της, καθώς οι δύο αναβάτες της τρέχουν φέτος μια φρέσκια μοτοσυκλέτα, αλλά δεν υπάρχει δορυφορική ομάδα να βάλει ένα χεράκι, έτσι όλα περνούν από τους εργοστασιακούς.

Το θετικό είναι πως υπήρχε ήδη μια πολύ ανταγωνιστική βάση και όλα δείχνουν πως έτσι θα συνεχίσει να είναι και το 2020.

Ο Alex Rins διατήρησε τα πρωτεία εντός της ομάδας, κατακτώντας την τρίτη θέση του τεστ σε απόσταση μόλις ενός δεκάτου από τον Quartararo. Ο δε Joan Mir, που ήταν ταχύτερος των δύο τη δεύτερη μέρα, έγραψε τον 11ο χρόνο.

Τα καλά νέα από το Ιαπωνικό εργοστάσιο μιλούν για προσομοιώσεις αγώνα με τους αναβάτες της να γυρνούν άνετα μέσα στο 1:59 για αρκετούς γύρους με λάστιχα αγώνα, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό στην παρούσα φάση.

44 pol espargaro esp dsc4643.gallery full top fullscreen
Pol Espargaro

ΚΤΜ

Η δουλειά της εξέλιξης συνεχίζεται με πυρετώδη ρυθμό και φαίνεται πως ο Dani Pedrosa έχει φέρει αποτελέσματα στην εξέλιξη της Αυστριακής μοτοσυκλέτας.

Ο Pedrosa έκλεψε την παράσταση το Σάββατο κατά τη δεύτερη μέρα της δοκιμής γράφοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο όλων (!), ωστόσο την Κυριακή δεν μπήκε καθόλου στην πίστα, αφήνοντας στη θέση του τον Mika Kallio.

Η δουλειά που έχει γίνει στην RC16 είναι πολλή και εμφανής, ωστόσο, καθώς όλοι οι αναβάτες της ΚΤΜ βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους. Ο Pol Espargaro επέστρεψε στη θέση του ως ταχύτερος της εταιρείας με τον τιμητικότατο 7ο χρόνο της δοκιμής, μόλις 2.5 δέκατα από τον πρώτο.

Ο Pedrosa παρέμεινε δεύτερος ταχύτερος στην ΚΤΜ και 9ος συνολικά στη Sepang χωρίς καν να οδηγήσει την τρίτη μέρα, ενώ εντυπωσιακή βελτίωση έδειξε και ο Miguel Oliveira που επιστρέφει από τραυματισμό και ακόμη δεν είναι σωματικά στο 100%, γράφοντας τον 11ο ταχύτερο χρόνο, μπροστά από κάμποσους εργοστασιακούς αναβάτες (Marc και Alex Marquez, Dovizioso, Vinales).

Οι rookies Brad Binder και Iker Lecuona επίσης βελτίωσαν σημαντικά τα γυρολόγιά τους και αρχίζει να αχνοφαίνεται μια μονομαχία Binder εναντίον Alex Marquez για τον τίτλο του καλύτερου πρωτάρη της χρονιάς.

 t1 4670 1.gallery full top fullscreen
Aleix Espargaro

Aprilia

Χαράς ευαγγέλια στο στρατόπεδο της Aprilia με τη νέα RS-GP που έκανε το καθυστερημένο ντεμπούτο της στη Μαλαισία.

Ο Aleix Espargaro δε σταματά να επαινεί τη δουλειά του εργοστασίου, καθώς φαίνεται πως η νέα V90 μοιρών RS-GP είναι πολύ ανώτερη της V75 που έτρεχε ως τώρα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη 10η θέση του στη Sepang.

Μάλιστα, ο Espargaro δοκίμασε και μια προσομοίωση αγώνα στην οποία άνετα γυρνούσε στα μεσαία 1:59 ως απόδειξη των ικανοτήτων της νέας του μοτοσυκλέτας, ενώ δήλωνε μετά πως στο qualifying θα μπορεί να πέσει πιο κάτω. Αν αυτά γίνονται στις τρεις πρώτες μέρες που έπιασε τη μοτοσυκλέτα στα χέρια του, εύλογα φανταζόμαστε πως στη συνέχεια της χρονιάς η Aprilia θα βελτιωθεί κι άλλο.

Ατυχώς όλα αυτά τα ωραία τα χάνει ο τιμωρημένος Andrea Iannone, με τον Bradley Smith να γεμίζει τα δεδομένα τηλεμετρίας με πολύτιμη πληροφορία, ωστόσο ο Lorenzo Savadori που βοηθά στη δοκιμή αυτή δεν έχει καταφέρει να δείξει κάτι αξιόλογο, γυρνώντας πάνω από το 2:03, δηλαδή πολύ μακριά ακόμη και από τους περισσότερους αναβάτες δοκιμών των ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του, Smith, που γυρνούσε κάτω από τα 2 λεπτά.

Πλέον με την ολοκλήρωση του Sepang MotoGP Test απομένει μια ακόμη επίσημη δοκιμή, στο Κατάρ στις 22 Φεβρουαρίου, καθώς έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη του νέου πρωταθλήματος στις 8 Μαρτίου υπό τους προβολείς της Losail.

99 jorge lorenzo esp dsc6875.gallery full top fullscreen
Jorge Lorenzo

Τελικές Ταχύτητες (km/h)

Jack Miller (Ducati) – 333.3
Andrea Dovizioso (Ducati) – 331.2
Pecco Bagnaia (Ducati) – 330.2
Danilo Petrucci (Ducati) – 330.2
Johann Zarco (Ducati) – 330.2
Cal Crutchlow (Honda) – 329.2
Pol Espargaro (KTM) – 329.2
Joan Mir (Suzuki) – 328.2
Aleix Espargaro (Aprilia) – 328.2
Tito Rabat (Ducati) – 328.2
Alex Rins (Suzuki) – 327.2
Marc Marquez (Honda) – 327.2
Maverick Vinales (Yamaha) – 327.2
Alex Marquez (Honda) – 327.2
Valentino Rossi (Yamaha) – 325.3
Brad Binder (KTM) – 325.3
Bradley Smith (Aprilia) – 324.3
Sylvain Guintoli (Suzuki) – 324.3
Fabio Quartararo (Yamaha) – 323.3
Franco Morbidelli (Yamaha) – 323.3
Miguel Oliveira (KTM) – 323.3
Mika Kallio (KTM) – 323.3
Jorge Lorenzo (Yamaha) – 322.3
Iker Lecuona (KTM) – 321.4
Takaaki Nakagami (Honda) – 319.5
Yamaha Test 1 – 317.6
Takuya Tsuda (Suzuki) – 317.6

MotoGP Sepang Test 2020 - Συγκεντρωτικά αποτελέσματα

results overall

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 13:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon