.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 15:56

MotoGP 2020 Sepang Test – 1η ημέρα - Με οδηγό τον Quartararo

Το 2020 άνοιξε όπως έκλεισε η περσινή χρονιά, με τον Fabio Quartararo να κλέβει τις εντυπώσεις.

Πρώτη επίσημη δοκιμή του 2020 για το MotoGP και πρόκειται για ένα τεστ που θα κρίνει ενδεχομένως πολλά περισσότερα απ’ όσα συνήθως ισχύουν σε μια τέτοια διαδικασία.

Αφενός έχουμε το θέμα του Valentino Rossi, ο οποίος πρέπει να περίμενε αυτό το τεστ με μεγάλη αγωνία, καθώς η ανταγωνιστικότητα (ή μη) της νέας Μ1 θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του – κατά δική του ομολογία.

Φυσικά όλοι περίμεναν να δουν τι θα κάνει ο Quartararo (στην κεντρική φωτό) με μια σαφώς ανώτερη μοτοσυκλέτα από αυτή που είχε πέρυσι και ήδη ο νεαρός Γάλλος δεν απογοήτευσε. Αντιθέτως, μαζί με τον Franco Morbidelli μάλλον έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας από όλους τους άλλους.

O Jorge Lorenzo δεν έδωσε το παρόν στην πρώτη αυτή μέρα της τριήμερης δοκιμής, λογικά θα τον δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο να καβαλά την Μ1.

Με τη μεταγραφολογία να γεμίζει τον αέρα ενόψει της σεζόν του 2021 και με τα περισσότερα συμβόλαια αναβατών να λήγουν στο τέλος της φετινής χρονιάς, υπάρχει άφθονο παρασκηνιακό ενδιαφέρον για το ποιος θα πάει πού. Η Yamaha πρόλαβε και έκλεισε όλες τις δικές της εκκρεμότητες, βγάζοντας και δύο δυνατά ονόματα από το τραπέζι (Vinales, Quartararo), μα για όλους τους υπόλοιπους αυτή είναι μια εποχή έντονων ζυμώσεων.

Οι εμφανίσεις των αναβατών στην πίστα θα παίξουν τον ρόλο τους, μιας και δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος να περιμένει κανείς να δει πώς θα πάνε στους πρώτους αγώνες, οπότε ακόμη και αυτά τα πρώιμα δείγματα γραφής ίσως χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση ενδεχόμενων στόχων από τα εργοστάσια.

Ας δούμε τι έχει φέρει κάθε εργοστάσιο και τι έδειξαν τα χρονόμετρα – ενθυμούμενοι πως οι χρόνοι αυτοί δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικοί, καθώς συχνά οι αναβάτες δοκιμάζουν πράγματα αδιαφορώντας για τους χρόνους και την κατάταξη σε αυτή τη φάση.

93 marc marquez esp dsc1528.gallery full top fullscreen
Marc Marquez

Honda

O Marc Marquez δεν είναι καλά, ακόμη ταλαιπωρείται μετεγχειρητικά από τον ώμο του και δεν είναι στην φυσική κατάσταση που θα ήθελε. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο Takaaki Nakagami, οπότε η βαριά δουλειά στην εξέλιξη της νέας RC213V πέφτει εν πολλοίς στον Cal Crutchlow, τον μόνο έμπειρο, ικανό και υγιή αναβάτη της Honda αυτή τη στιγμή – ο rookie Alex Marquez δεν είναι ακόμη σε θέση να εξελίξει τη μοτοσυκλέτα, προς το παρόν εξελίσσει τον εαυτό του.

Έτσι δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ο ταχύτερος της Honda ήταν ο Crutchlow με τον 4ο καλύτερο χρόνο. Είχε στη διάθεσή του 3 μοτοσυκλέτες, δύο του 2020 και μια περσινή με τα φέρινγκ του 2020, καθώς φαίνεται πως η Honda δουλεύει πολύ πάνω στο κομμάτι της αεροδυναμικής – τουλάχιστον την πρώτη αυτή μέρα.

Οι αδελφοί Marquez κατέλαβαν τις θέσεις 12 και 13, με τον Marc οριακά μπροστά από τον Alex, ενώ ο Nakagami έμεινε πολύ πίσω.

21 franco morbidelli ita dsc0863.gallery full top fullscreen
Franco Morbidelli

Yamaha

Από δύο Μ1 του 2020 και μια του 2019 είχαν στη διάθεσή τους οι εργοστασιακοί, Rossi και Vinales. Η Yamaha έχει μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα και αυτό προφανώς σημαίνει αυξημένες ανάγκες εξέλιξης από τους αναβάτες που δοκιμάζουν τα πάντα, από πλαίσια και κινητήρες, ως διάφορα φιλτροκούτια. Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως ακόμη δεν έχουν καταλήξει στην τελική μορφή του κινητήρα, ώστε να αρχίσουν τη δουλειά στα ηλεκτρονικά.

Ο ταχύτερος αναβάτης της ημέρας ωστόσο, ο Quartararo, είχε στη διάθεσή του την περσινή εργοσταστιακή Μ1 και - με ένα στρωμένο πακέτο που δε θέλει πολλή εξέλιξη – αναδείχθηκε ως ο ταχύτερος όλων με 1:58.945. Από πολύ κοντά και ο Morbidelli, με 5 εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργό χρόνο!

Ο Vinales κατάφερε να γράψει τον 6ο ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Rossi τον 10ο.

43 jack miller aus dsc0743.gallery full top fullscreen
Jack Miller

Ducati

Οι Ιταλοί ήρθαν στη Sepang με το νέο τους πλαίσιο στις τέσσερεις εργοστασιακές GP20 των Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Jack Miller και Pecco Bagnaia.

Όσο για τον Johann Zarco, που όλοι περιμένουν να δουν τι θα καταφέρει με τη Ducati της Avintia, είχε στα χέρια του τη GP19 με φέρινγκ των μοντέλων 2020, όπως και ο ομόσταυλός του Tito Rabat.

Ταχύτερος εκ των Ducatisti αναδείχθηκε ο Miller, σχεδόν ισοφαρίζοντας τον χρόνο του Crutchlow στην 5η θέση. Οι δύο εργοστασιακοί Dovi και Petrucci έγραψαν τους 11ο και 14ο χρόνο αντιστοίχως, ενώ οι υπόλοιποι αναβάτες έμειναν χαμηλά, από τη 17η θέση και κάτω.

42 alex rins esp dsc0713 0.gallery full top fullscreen
Alex Rins

Suzuki

Μόλις δυο μέρες μετά την επίσημη παρουσίαση της ομάδας, που φέτος έβαλε αρκετό ασημί στο παραδοσιακό της μπλε χρώμα, οι αναβάτες της Suzuki πήγαν εξαιρετικά, παρότι η GSX-RR τους είναι πρακτικά ολοκαίνουργια.

Έχουμε νέο κινητήρα, νέο πλαίσιο, νέο ψαλίδι και νέα αεροδυναμική, δηλαδή οι κ.κ. Alex Rins και Joan Mir έχουν άφθονη δουλειά μπροστά τους. Παρόλα αυτά, όπως είχαμε δει και στην δοκιμή της Jerez πριν τα Χριστούγεννα, οι Suzuki δείχνουν εξίσου απειλητικές με πέρυσι και ειδικά ο Rins το επιβεβαίωσε και στα χρονόμετρα με την τρίτη καλύτερη επίδοση της ημέρας.

Ο Mir έγραψε τον 9ο ταχύτερο χρόνο, χάνοντας περίπου 6 δέκατα από τον ομόσταυλό του.

44 pol espargaro esp dsc0802.gallery full top fullscreen
Pol Espargaro

ΚΤΜ

Η Αυστριακή εταιρεία έφερε στη Μαλαισία τις καινούργιες της μοτοσυκλέτες και για τους 4 αναβάτες της, ωστόσο ο ταχύτερος όλων, Pol Espargaro, είχε το κατιτίς παραπάνω να δοκιμάσει.

Εκτός λοιπόν από το νέο πλαίσιο που φορούσαν όλες οι ΚΤΜ, αυτός είχε επίσης ένα νέο φέρινγκ που έχει ήδη αποκτήσει το παρατσούκλι “δάγκωμα του καρχαρία” εξαιτίας του οδοντωτού φινιρίσματος στο πάνω μέρος του γύρω από τη ζελατίνα – μια λύση που πιθανότατα δοκιμάζεται για να σπάει τους στροβιλισμούς του αέρα που φεύγει από τα πλαϊνά του φέρινγκ στο ύψος του σώματος του αναβάτη.

Καθόλου αναπάντεχα, ο Espargaro ήταν ο ταχύτερος των ΚΤΜ με τον 8ο χρόνο, ενώ ο επόμενος, Miguel Oliveira, ήταν 16ος. Οι δε Iker Lecuona και Brad Binder ως rookies ακόμη ψάχνουν να βρουν τη θέση τους πάνω στις νέες μοτοσυκλέτες τους.

Ίσως λοιπόν δεν είναι καθόλου περίεργο που ο δεύτερος ταχύτερος αναβάτης της ΚΤΜ δεν ήταν ένας αγωνιζόμενος, αλλά ο Dani Pedrosa που έγραψε τον 15ο χρόνο την πρώτη αυτή μέρα στη Sepang.

41 aleix espargaro esp gp 2486.gallery full top fullscreen
Aleix Espargaro

Aprilia

Μπορεί να έχει χάσει – προσωρινά τουλάχιστον – τον Andrea Iannone και να μην τον έχει αντικαταστήσει με κάποιον στοιχειωδώς έμπειρο αναβάτη ακόμη, αλλά στη Μαλαισία έκλεψε τις εντυπώσεις χάρη κυρίως στον Aleix Espargaro.

Για τη μοτοσυκλέτα της δεν έχουμε να πούμε και πολλά, καθώς είναι μια ολοκαίνουργια αγωνιστική RS-GP με εντελώς άλλο κινητήρα (V90, από V75 που είχε πριν) και όλα πάνω της είναι νέα και αδούλευτα (και μυστικά).

Έχοντας χάσει τις δοκιμές σε Valencia και Jerez, όπου η RS-GP 20 δεν ήταν ακόμη έτοιμη και οι αναβάτες γυρνούσαν με τις περσινές τους μοτοσυκλέτες, τώρα έχουν μπροστά τους έναν Γολγοθά να ανέβουν – συγκριτικά με τις μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού που εξελίσσονται στις επίσημες δοκιμές ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρόλα αυτά υπάρχει έντονη δυναμική στη νέα Aprilia, ο Espargaro δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ενθουσιασμένος και το απέδειξε γράφοντας τον 7ο χρόνο, μπροστά από τον αδελφό του στην ΚΤΜ, αλλά και όλες τις εργοστασιακές Honda, Ducati, καθώς και τη Yamaha του Valentino Rossi!

Δίπλα του βρέθηκε μόνο ο Lorenzo Savadori που προς το παρόν αντικαθιστά τον Iannone, ενώ από αύριο θα οδηγήσει και ο αναβάτης δοκιμών της εταιρείας, Bradley Smith.

Η προτελευταία επίσημη δοκιμή του MotoGP θα συνεχιστεί αύριο, Σάββατο 8/2 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9/2.

Αποτελέσματα MotoGP Sepang Test – Ημέρα 1η

sepang motogp test results day 1

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 15:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon