.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 11:57

WorldSBK - Ducati και Honda ερίζουν για την υπογραφή του Alvaro Bautista

Η Honda ετοιμάζεται για ολομέτωπη επίθεση στο παγκόσμιο SBK με νέο Fireblade και ψάχνει τον αναβάτη πρώτης γραμμής που θα το καβαλήσει με φόντο τον τίτλο.

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που Honda κατέκτησε την κορυφή του WorldSBK, ήταν το 2007 με τον James Toseland και το CBR1000RR της Ten Kate.

Έκτοτε η Honda αποτραβήχτηκε σταδιακά, μικραίνοντας τη συμμετοχή της σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και μένοντας λίγο πιο πίσω στην ανταγωνιστικότητα των CBR1000 Fireblade στη μάχη του πρωταθλήματος μοτοσυκλετών παραγωγής. Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα συνεχίσει για πολύ ακόμη, καθώς έχει γίνει γνωστό πως η Honda ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο Fireblade φέτος, εκτενώς αναβαθμισμένο για τα δεδομένα της κατηγορίας και με κύριο στόχο να ξαναδιεκδικήσει το πρωτάθλημα.

camier bike 2898 full
Η φετινή συμμετοχή της Honda στο WorldSBK θεωρείται ως ένα ενδιάμεσο στάδιο προετοιμασίας ενόψει της εργοστασιακής επίθεσης που αναμένεται το 2020

Μάλιστα, οι φήμες που κυκλοφορούν στα paddocks του WorldSBK είναι πως αυτή τη φορά η ομάδα δε θα ανατεθεί απλά σε κάποια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία ή ομάδα, αλλά θα τελεί υπό τον απευθείας έλεγχο του HRC.

Όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, ωστόσο, η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τη μοτοσυκλέτα, χρειάζεται και ο κατάλληλος αναβάτης. Πιο πιθανό είναι να πάρει τίτλο ένας χαρισματικός αναβάτης με υποδεέστερη μοτοσυκλέτα, παρά το αντίθετο. Ας μην ξεχνάμε πως ο Jonathan Rea, πριν πάει στην Kawasaki και γίνει ο δυνάστης της κατηγορίας, έτρεχε με τη Honda στο WorldSBK, αλλά δεν είχε τη μοτοσυκλέτα να καταφέρει το κάτι παραπάνω.

Ιδανικά πάντως θέλει και καλή μοτοσυκλέτα και δυνατό αναβάτη. Αυτό στοχεύει φέτος η Honda και ήδη αναζητεί αυτόν που θα ηγηθεί της αντεπίθεσής της.

Όπως έχει γραφτεί επανειλημμένα, ο Johann Zarco είναι ένας από τους αναβάτες που φέρεται να έχει δεχτεί το φλερτ της Honda, αν και για τον Γάλλο η κάκιστη φετινή σεζόν με την ΚΤΜ δεν είναι απαραιτήτως αρκετή για να τον στείλει μακριά από το MotoGP. Τουλάχιστον όχι με βάση τα δικά του πιστεύω και λογικά δε θα δυσκολεύτει να βρει άλλο συμβόλαιο αν φύγει από την ΚΤΜ. Όλοι θυμούνται τι έκανε πέρυσι με τη Yamaha M1 της Tech3.

Ένα άλλο όνομα που εσχάτως έχει συνδεθεί με τη Honda είναι αυτό του Toprak Razgatlıoğlu, του Τούρκου rookie που τρέχει φέτος με τη δεύτερη ομάδα της Kawasaki και δείχνει πολύ ελπιδοφόρος, αλλά δύσκολα θα γίνει ο πρώτος αναβάτης μιας ομάδας κορυφής στη δεύτερη μόλις χρονιά του στη μεγάλη κατηγορία.

Bautista Superbike Ducati

Πάμε τώρα στον Alvaro Bautista.

Μετακόμισε φέτος στο WorldSBK από το MotoGP με τη νέα Ducati Panigale V4R και μέχρι τα μέσα της φετινής σεζόν φαινόταν πως θα πάρει για πλάκα τον τίτλο, μέχρι που άρχισαν οι πτώσεις, αφήνοντας τον Jonathan Rea και την Kawasaki να πάρουν αλλεπάλληλες νίκες και αυτή τη στιγμή να θεωρείται ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο του 2019.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ακόμη δεν έχει προκύψει συμφωνία μεταξύ Bautista και Ducati, αν και επισήμως δε γνωρίζουμε κάτι απτό επ’ αυτού. Η ουσία είναι όμως πως, ενόσω ο Ισπανός μένει με το μονοετές συμβόλαιο που τελειώνει σε λίγους μήνες, έχει ήδη προσεγγιστεί από τη Honda.

19 alvaro bautista espbl1 5611.big
Ο Bautista με τη Ducati της Pull & Bear Aspar Team στο πρωτάθλημα MotoGP του 2017

Αυτό δεν είναι φήμη, αλλά επίσημη αναφορά από τον ίδιο:

“Για να σας πω την αλήθεια, δεν περίμενα αυτή την ευκαιρία με τη Honda. Θέλουν να επιστρέψουν στο WorldSBK όπως έκανε η Ducati, με ένα φιλόδοξο και ανταγωνιστικό σχέδιο που συνδέεται με μια νέα μοτοσυκλέτα που θα τους δώσει την ευκαιρία να παλέψουν για τον τίτλο.

“Μου μίλησαν γι’ αυτό, μου εξήγησαν το σχέδιό τους για το 2020 και τι προτίθενται να κάνουν. Προσωπικά, θέλω να κρατήσω όλες τις πόρτες ανοικτές.”

Όσο για τη Ducati, εξηγεί πως δεν έχει τελειώσει τίποτε ακόμη.

“Μου πρότειναν μια ανανέωση για δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τις λεπτομέρειες του συμβολαίου, αλλά δεν έχουμε υπογράψει τίποτε ακόμη.”

Σε θεωρητικό επίπεδο όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοικτά, ωστόσο φαίνεται πως η Ducati έχει ένα προβάδισμα ως η τρέχουσα ομάδα του Ισπανού πρωταθλητή GP125 (2006 με Aprilia), με την οποία συνεργαζόταν και στα δύο τελευταία του χρόνια στο MotoGP, 2017-2018.

alvaro bautista motoGP3

Θυμίζουμε πως Bautista και Honda δεν είναι εντελώς άγνωστοι, καθώς ο Ισπανός έτρεξε τρεις σεζόν στο MotoGP με την RCV του Gresini, φέρνοντας μάλιστα δυνατά αποτελέσματα, καθώς το 2012 τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα και το 2013 6ος.

Πηγές από την Ιταλία επιμένουν πως, όσο καθυστερεί η συμφωνία με τη Ducati, τόσο μπαίνει στο κάδρο πιο δυνατά η Honda και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το Borgo Panigale.

Μάλιστα, ο Ισπανικός Τύπος συχνά εικάζει πως για τον Bautista το πρωτάθλημα WorldSBK είναι μεν ο πρώτος στόχος, αλλά στο βάθος του μυαλού του βρίσκεται πάντα η επιστροφή στο MotoGP, κάτι που εκτιμάται ως βασική παράμετρος της υπογραφής που θα βάλει για την επόμενη σεζόν.

Ίσως δηλαδή να προτιμήσει την εταιρεία που θα του δώσει βάσιμες και απτές ελπίδες για επάνοδο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου εφόσον πετύχει τον πρώτο του στόχο – αν και εμείς δε θα δίναμε ρεαλιστικά βάσιμες ελπίδες σε αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι ο Bautista είναι ήδη 34 ετών.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon