.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 11:05

MotoGP 2019, Jerez Test – Ημέρα 2η

Η Honda έκλεισε τη χρονιά πρώτη και με αναβάτη-έκπληξη

Δεύτερη και τελευταία μέρα δοκιμών για τα MotoGP, ολοκληρώνοντας το Jerez Test που σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου υποχρεωτικών διακοπών για τους αναβάτες και τρελής δουλειάς για όλους τους υπόλοιπους.

Φεύγοντας από την Ισπανία πιο χαρούμενη θα είναι σίγουρα η Honda, καθώς είδε τρεις αναβάτες της να γεμίζουν την πρώτη πεντάδα, με τον Ιάπωνα Takaaki Nakagami της LCR να παίρνει μια αναπάντεχη πρωτιά στα γυρολόγια.

testnovmtgp alt 2 2.gallery full top fullscreen

Ούτως ή άλλως, η Honda εξαρχής συγκέντρωνε περισσότερο τα βλέμματα. Πριν καν πατήσει λάστιχο στην πίστα, όλοι ήθελαν να δουν τον Jorge Lorenzo στα νέα του χρώματα, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν διαβολικά μαύρα και άνευ λογοτύπων, συνεπεία της συμφωνίας με τη Ducati για να μπορέσει ο Ισπανός να συμμετάσχει κανονικά στις δοκιμές με τη Honda πριν το τυπικό τέλος του συμβολαίου του.

Η εμφάνιση του Nakagami δεν ήταν απλά μια φωτοβολίδα, ήδη από χτες ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Honda, απολαμβάνοντας το άλμα από ένα προπέρσινο RC213V στο φετινό εργοστασιακό του Cal Crutchlow. Απλά τη δεύτερη μέρα έγινε και ο ταχύτερος όλων.

Η δυνατή εμφάνιση των Honda συνεχίστηκε και με τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες, καθώς ο Marc Marquez έγραψε τον 3ο ταχύτερο χρόνο και πλέον δηλώνει πως ασχολείται με το τελικό ραφινάρισμα της μοτοσυκλέτας του, τις λεπτομέρειες. Δηλαδή το έχουν ήδη βρει;

01jereztestpr19repsol jr2895.gallery full top fullscreen

Πολύ πιθανόν, καθώς και ο Lorenzo είχε μια δυνατή δεύτερη μέρα που τον ανέβασε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης, μόλις 0.160 του δευτερολέπτου από την κορυφή. O Crutchlow – απών καθώς αποθεραπεύεται από εγχείριση – δηλώνει εμφατικά πως ο Lorenzo θα είναι με τους πρωταγωνιστές σε ελάχιστο χρόνο. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν αυτή τη στιγμή.

Για τη Ducati η «πτώση» από την πρωτιά της πρώτης μέρας του Jerez Test μάλλον δεν συνιστά κάποιου είδους πρόβλημα. Οι πληροφορίες από το Ιταλικό γκαράζ λένε πως μετέφεραν την προσοχή τους μακριά από τον κινητήρα, δοκιμάζοντας άλλα πράγματα, όπως μια νέα σέλα που πρωτοδοκίμασε ο Alvaro Bautista, πριν αυτή πάει στους εργοστασιακούς.

Αυτό μάλλον σημαίνει πως και στη Ducati έχουν βρει πάνω-κάτω την κεντρική οδό που θα ακολουθήσουν με τον κινητήρα τους. Διά του λόγου το αληθές, ο Danilo Petrucci έγραψε τον δεύτερο ταχύτερο γύρο, 2 εκατοστά του δευτερολέπτου από τον Nakagami, ενώ ο Andrea Dovizioso σημείωσε το 7ο χρόνο, 0.24 δευτερόλεπτα από την κορυφή. Λίγο αργότερα δήλωνε πως πλέον έχουν μια καθαρή εικόνα για το τι χρειάζεται να κάνουν τους επόμενους μήνες.

63 francesco bagnaia00982 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Πίσω από τα δύο εργοστασιακά, υπάρχουν τρεις πανευτυχείς αναβάτες με Ducati. Πρώτος και καλύτερος ο Jack Miller, ο οποίος έχει «πάθει ένα Nakagami», δηλαδή άφησε το προπέρσινο και πήρε το πιο φρέσκο και πλέον κάθε αλλαγή που κάνει είναι «όλο και καλύτερα». Εμφανώς απολαμβάνει την πιο εξελιγμένη μοτοσυκλέτα του, τόσο ώστε να σκαρφαλώσει στον 8ο ταχύτερο γύρο, 2.6 δέκατα από την κορυφή (και μόλις2 εκατοστά πίσω από τον Dovi) και πρώτο μη εργοστασιακό Ducati.

Κολλημένος πίσω του, συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο rookie Fransesco Bagnaia που στην 9η θέση απείχε μόλις 1 δέκατο από τον ομόσταυλό του, Miller.

Αντίστοιχα σχόλια ενθουσιασμού έχει συγκεντρώσει ένας ακόμη rookie με Ducati, ο Tito Rabat που έγραψε τον 14ο χρόνο, παρότι ακόμη δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης μετά τον τελευταίο του τραυματισμό στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν του 2018. Κάθε φορά που έφτανε στο pit box της ομάδας του, τον περίμενε ένα ζευγάρι πατερίτσες για να φτάσει ως την καρέκλα και φυσικά, υπό αυτό το πρίσμα, το επίτευγμά του είναι πολύ ανώτερο απ' όσο υπονοεί η θέση του στην κατάταξη.

12 maverick vinales esp00873 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Για τη Yamaha, ωστόσο, η εικόνα είναι λίγο μπερδεμένη. Για δεύτερη μέρα στο Jerez η εταιρεία ομολογουμένως επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην εξέλιξη του κινητήρα, με τους αναβάτες να παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα στις δύο εκδόσεις του που έχουν για δοκιμή.

Η διαφαινόμενη διχογνωμία έχει από τη μια πλευρά τον Maverick Viñales, ο οποίος έγραψε τον 4ο ταχύτερο χρόνο σε απόσταση 0.121 από την κορυφή και δηλώνει πως η μοτοσυκλέτα είναι ανταγωνιστική, είναι ικανοποιημένος και μάλλον έχει αποφασίσει ποιο από τα δύο καινούργια μοτέρ θέλει για το 2019.

Για τον Valentino Rossi η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Μπορεί ο 11ος χρόνος του να συνιστά βελτίωση από τις προηγούμενες δοκιμές, αλλά ο ίδιο δε δείχνει και τόσο ικανοποιημένος, περιγράφοντας τον νέο κινητήρα ως «καλό για την 4η θέση, αν κάποιος από τους μπροστινούς πέσει…» Η απρόκλητη ειρωνεία δε μοιάζει και τόσο καλό σημάδι, αν και τουλάχιστον ο Rossi συμφωνεί με τον Viñales σε ποια έκδοση του νέου κινητήρα που πρέπει να δουλέψουν τον χειμώνα.

action jerez motogp test02495 preseason motogp action.gallery full top fullscreen

Υπάρχουν πάντως κι άλλοι αναβάτες της Yamaha που έφυγαν από την Ισπανία πανευτυχείς. Ο Franco Morbidelli εντυπωσίασε κλείνοντας τη δοκιμή 6ος, ακριβώς πίσω από τον Viñales, ενώ ο έτερος rookie, Fabio Quartararo, στη 12η θέση πρέπει να είναι εξίσου ικανοποιημένος – ειδικά αν δει πόσοι και ποιοι είναι πίσω του, αλλά και φτάνοντας ενάμισι δέκατο από τον Rossi.

Η Suzuki συνεχίζει να δουλεύει τόσο σε πλαίσιο όσο και σε κινητήρα, με τον 10ο χρόνο του Alex Rins να επιβεβαιώνει πως είναι σε καλό δρόμο. Όσο για τον έτερο αναβάτη της, Joan Mir, συνεχίζει να προσαρμόζεται στη νέα του κατηγορία/μοτοσυκλέτα/ομάδα.

Για την Aprilia η δεύτερη μέρα στο Jerez δεν ήταν τόσο παραγωγική. Ο Andrea Iannone έκανε πολύ λίγους γύρους εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού στο πόδι από τον βρόντο της πρώτης μέρας δοκιμών, ενώ ο Aleix Espargaro κατάφερε να κάνει μόνο 11 γύρους το απόγευμα της δεύτερης μέρα, όντας άρρωστος.

Κάπως έτσι, την περισσότερη δουλειά έκαναν οι αναβάτες δοκιμών της ομάδας, Bradley Smith και Matteo Baiocco.

05 johann zarco fra05187 preseason motogp ambience.gallery full top fullscreen

Η KTM, τέλος, συνέχισε την εντατική της δουλειά σε έναν σκασμό νέα εξαρτήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων περνούν πρώτα από τον πιο έμπειρο Pol Espargaro, καθώς ο Johann Zarco συνεχίζει τη διαδικασία προσαρμογής στη νέα του μοτοσυκλέτα.

Οι δύο αναβάτες της Red Bull KTM Factory Racing έκλεισαν τις δοκιμές του 2018 αρκετά χαμηλά, στις θέσεις 17 και 19 και γύρω στα 2 δευτερόλεπτα εκτός ρυθμού, ενώ οι άλλοι δύο της KTM Tech3, Hafizh Syahrin και Miguel Oliveira, παρέμειναν στις δύο τελευταίες θέσεις μεταξύ των επίσημων αναβατών – μόνο ο test rider της Aprilia, Baiocco, ήταν πίσω τους.

Με το τεστ αυτό ολοκληρώθηκε ο δράση των MotoGP σε όλες τις κατηγορίες για το 2018 και έπειται η υποχρεωτική χειμερινή διακοπή. Οι υπογεγραμμένοι αναβάτες των ομάδων πλέον δεν επιτρέπεται να ξανακαβαλήσουν τις μοτοσυκλέτες τους μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2019, όταν θα γίνει η επόμενη επίσημη δοκιμή στη Sepang της Μαλαισίας.

Ως τότε βέβαια οι μηχανικοί και οι αναβάτες δοκιμών των εργοστασίων θα δουλέψουν υπερωρίες για να μετουσιώσουν τα διδάγματα και τους πειραματισμούς των δύο επίσημων τεστ σε Valencia και Jerez, προκειμένου σε τρεις μήνες και κάτι ψιλά οι ομάδες να ξαναμπούν στην πίστα με τις μοτοσυκλέτες τους όσο πιο ετοιμοπόλεμες γίνεται.

Άλλωστε μετά θα απομένει ένας μόλις μήνας πριν το εναρκτήριο Grand Prix στο Κατάρ, στις 10 Μαρτίου.

results

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Φωτογραφίες 3

Φωτογραφίες 4

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 11:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon