.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 10:49

Κλείνει το ντουέτο Pedrosa-Morbidelli για τη Yamaha;

Η ανακοίνωση πάντως ακόμη έρχεται και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Dani Pedrosa να έχει συμφωνήσει με τη Yamaha για να καβαλήσει ένα εργοστασιακό Μ1 από του χρόνου. Δίπλα του εκτός απροόπτου θα βρίσκεται ο Franco Morbidelli, ένα από τα πουλέν του Valentino Rossi που βγήκε από τις μικρές κατηγορίες με την υποστήριξη της VR46 και που φέτος έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία με τη Honda της EG 0,0 Marc VDS.

Όπως μεταφέρεται εντόνως από τον Ιταλικό Τύπο, οι Pedrosa και Morbidelli θα καβαλήσουν δύο Μ1 σε μια ομάδα υπό τη χρηματοδοτική ομπρέλα της Μαλαισιανής Petronas. Μάλιστα αναφέρεται επανειλημμένα η πρόθεση της Petronas να μπει δυναμικά στο MotoGP με ανταγωνιστική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες.

26 dani pedrosa esp ds54048 0.gallery full top fullscreen

Ο Pedrosa φέρεται ως υποψήφιος για μια μοτοσυκλέτα που θα είναι σχεδόν ή εντελώς ίδια με αυτή των δύο εργοστασιακών αναβατών, ενώ ο Morbidelli λογικά θα παίξει περίπου όπως φέτος ο Johann Zarco στην Tech3, δηλαδή με ένα περσινό εργοστασιακό. Διά του λόγου το αληθές, ο Rossi έχει εκφράσει αρκετές φορές τη χαρά του να δει τον Pedrosa σε μια Μ1, τονίζοντας πως θεωρεί ότι θα συμβάλλει πολύ στην εξέλιξή της και στο ίδιο μήκος κύματος έχουν εκφραστεί πρόσφατα τόσο ο Lin Jarvis, το αγωνιστικό αφεντικό της Yamaha Factory Racing, όσο και ο Massimo Meregalli, team manager της ομάδας MotoGP.

Για τη Yamaha η δορυφορική ομάδα είναι πλέον υπαρξιακό ζήτημα, καθώς τα MotoGP έχουν περάσει για τα καλά στην ηλεκτρονική εποχή και βασιλιάς εδώ είναι τα δεδομένα, όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα. Ειδικά με τις αλλαγές των τελευταίων ετών – spec ηλεκτρονικά, περιορισμός εξέλιξης κινητήρων, νέα λάστιχα, νέες πίστες – η συλλογή επίκαιρων δεδομένων είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, ειδικά για τις ομάδες που φιλοδοξούν να παίξουν για τον τίτλο.

Γι’ αυτόν τον λόγο και πολλές ομάδες δίνουν έξτρα εργοστασιακά σε δορυφορικούς αναβάτες, ώστε να εμπλουτίσουν ταχύτερα τις βάσεις δεδομένων τους. Η ΚΤΜ λ.χ. έχει δηλώσει πως και οι τέσσερις μοτοσυκλέτες της θα είναι ολόιδιες, η Honda έχει σταθερά ένα τρίτο εργοστασιακό RCV, πανομοιότυπο τεχνικά με τα Repsol, στην ομάδα του Gresini και συγκεκριμένα φέτος στον Cal Crutchlow, ενώ και η Ducati αναμένεται να πράξει αναλόγως.

franco morbidelli

Σύμφωνα με τις Ιταλικές φήμες, η ανακοίνωση του νέου σχήματος αναμενόταν χτες (28/6) στη συνέντευξη Τύπου του Assen, ωστόσο για δεύτερη φορά ο Pedrosa άφησε τους πάντες να περιμένουν. Όπως είχε συμβεί και δύο εβδομάδες νωρίτερα στο GP της Καταλονίας, ο Ισπανός αναβάτης δήλωσε πως λυπάται πολύ που δεν έχει κάτι σίγουρο να ανακοινώσει, μα η διαδικασία, λέει, προχωρά πολύ αργά.

Φαινομενικά δε θα έπρεπε να υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον αρραβώνα. Για μεν τη Yamaha οι καλοί αναβάτες πλέον σπανίζουν, καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη υπογράψει το άμεσο μέλλον τους, ενώ για τον Pedrosa οι επιλογές πρωτοκλασάτου επιπέδου είναι ανάλογα ελάχιστες. Κανείς δεν εξηγεί για ποιον λόγο καθυστερεί η επισημοποίηση, αν και μπορούμε να εικάσουμε για ένα-δυο σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο.

Πρώτον και σημαντικότερο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομάδα να λειτουργήσει ως δορυφορική της Yamaha. Η επί πολλά χρόνια συνεργάτιδά της, Tech3, θα γίνει ΚΤΜ από του χρόνου, ενώ η Βελγική ομάδα Marc VDS (τρέχουσα ομάδα του Morbidelli) που το διαπραγματευόταν έχει σοβαρά προβλήματα (δείτε σχετικά εδώ και εδώ) και με τα σημερινά δεδομένα μάλλον δε θα είναι καν στα MotoGP του χρόνου.

21 franco morbidelli ita ds58483.gallery full top fullscreen

Οι φήμες του ειδικού Τύπου έχουν συνδέσει έντονα το όνομα της Angel Nieto Team, μα ούτε εδώ υπάρχει ακόμη κάτι οριστικό. Θυμίζουμε πως πρόκειται για την ομάδα που ήταν επί πολλά χρόνια γνωστή ως Aspar (από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη της και παλιού πρωταθλητή, Jorge Martínez “Aspar”), αλλά μετονομάστηκε προς τιμήν του επίσης μεγάλου πρωταθλητή Nieto όταν ο τελευταίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Φανταζόμαστε πως το στήσιμο μιας ομάδας που θα έχει πίσω της πολύ χρήμα, εργοστασιακή υποστήριξη από τη Yamaha και τουλάχιστον ένα βαρύ όνομα σαν του Pedrosa, δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στα γρήγορα. Και, χωρίς την πλήρη ομάδα, ανακοινώσεις δε γίνονται.

Ένα δευτερεύον ζήτημα που θα μπορούσε να καθυστερεί τις ανακοινώσεις είναι η ίδια η Petronas. Μιλάμε για έναν παγκόσμιο γίγαντα των πετρελαιοειδών από την Ασία που ετοιμάζει γερό μπάσιμο στην αγορά των MotoGP. Εκεί ποιος ανταγωνιστής της κατοικοεδρεύει και βασιλεύει επί δεκαετίες; Η Ισπανική Repsol. Της οποίας αναβάτης είναι ο Pedrosa από την εποχή που ήταν ανήλικο ταλέντο.

dani pedrosa 26 yamaha petronas 5

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει κάποιο προσωπικό συμβόλαιο με την εταιρεία, αλλά εύκολα θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο και θυμίζουμε πως στα 14 χρόνια του Dani με τη Honda στα MotoGP ουκ ολίγες φορές γράφτηκε πως η Repsol επέβαλλε στο HRC να διατηρήσει τον μικρόσωμο Ισπανό στο ρόστερ του σε προηγούμενες φορές που (λέχθηκε πως) θέλησε να τον αλλάξει. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να διαφημίζει Repsol στην Ισπανική τηλεόραση και τα μεγάλα billboards της Ισπανικής Autopista, ενώ την Κυριακή θα καβαλάει το πράσινο Μ1 της Petronas. Και εδώ λοιπόν θα μπορούσε να υπάρχει ένα αγκάθι που τρενάρει τις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 11:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon