.
Κατηγορία Rally Dakar
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 16:50

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 1987

Η 5η νίκη του Cyril Neuveu, με Honda NXR

Το αφιέρωμα στο Dakar Rally συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 1987.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 1987 με μια ματιά

Εκκίνηση: 1 Ιανουαρίου, Versailles (France)

Τερματισμός: 22 Ιανουαρίου, Dakar (Lake Rose)

Ημέρα ξεκούρασης: 11 Ιανουαρίου, Agadez (Niger)

Μήκος Rally: 13.000 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 8.315 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: France, Algeria, Niger, Mali, Mauritania, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 539

Στην εκκίνηση: 312 αυτοκίνητα, 154 μοτοσυκλέτες, 73 φορτηγά

Στον τερματισμό: 124 οχήματα (98 αυτοκίνητα/αυτοκίνητα, 26 μοτοσυκλέτες)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Cyril Neveu (Fra) HONDA NXR

-Αυτοκίνητα: Ari Vatanen/Bernard Giroux (Fin) PEUGEOT 205

-Φορτηγά: De Rooy/Geusens/Van (Nld) DAF

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

Honda: Lalay, Neveu,Terruzi, Balestrieri

Yamaha: Charbonnier, Mass, Grasso, Picco, Bacou

Cagiva: De Petri, Auriol, Picard, Gualdi

BMW: Rahier, Findanno

Suzuki: Rinaldi, Salvador

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Peugeot 205: Vatanen-Giroux, Mehta-Toughty, Zanussi-Arena

Range Rover: Tambay-Lemoyne, Raymondis-Ferret, Zaniroli-Lopes, Colsoul-Bouvy

Lada: Ickx-Tarin, Lartigue-Roy

Mistubishi Pajero: Cowan-Syer, Da Silva-Oligo, Rigal-Maingret,

Toyota: Pescarolo-Fourticq, Gabreau-Gabbay

Majorette: Briavoine-Trossat

Peugeot proto: The Marreau brothers

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

DAF: De Rooy-Geusens-Van

Auriol 1987 dakar

Τα Highlights του αγώνα

Αυτό είναι το πρώτο Dakar που διοργανώνεται χωρίς τον αείμνηστο Thierry Sabine, τον ανθρώπου που δημιούργησε τον θρυλικό αγώνα, καθώς ο Γάλλος έχασε άδικα την ζωή του την προηγούμενη χρονιά, όταν το ελικόπτερό στο οποίο επέβαινε έπεσε παρασέρνοντας στον θάνατο τέσσερις ακόμη επιβαίνοντες.

Το 9ο Dakar της ιστορίας ήταν ένα ακόμη ιδιαίτερα σκληρό ράλυ, ειδικά για τις μοτοσυκλέτες: από τις 154 που ξεκίνησαν, μόλις οι 26 κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού!

Στον αγώνα οι Hubert Auriol με Cagiva, Cyril Neuveu με Honda και Gaston Rahier με BMW ήταν οι αναβάτες που πάλεψαν για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.  Ο Neuveu στη σέλα της NXR έδειξε να κυριαρχεί έχοντας άνετη πρωτοπορία στην γενική με τους Auriol και Rahier να τον καταδιώκουν και να κρατιούνται κοντά του σε χρόνο. Όλα αυτά μέχρι και την 14η ειδική όπου επικρατεί χαμός με την πλοήγηση ανάμεσα στους αναβάτες. Μεγαλύτερος κερδισμένος ο Auriol που καταφέρνει να βρει το δρόμο του προς τον τερματισμό πρώτος από όλους και να πάρει παράλληλα τεράστιο προβάδισμα έναντι του Neuveu που ξεπερνά τα 30 λεπτά, με έξι ειδικές να απομένουν. Ο εργοστασιακός αναβάτης της Cagiva παίρνει τα πάνω του και οδηγεί εξαιρετικά και στην επόμενη ειδική με το Neuveu να μην μπορεί να το πιστέψει μένοντας πίσω 41 λεπτά. Ωστόσο ο Γάλλος της Honda καταφέρνει να ανακτήσει μεγάλο μέρος από τον χαμένο χρόνο στις επόμενες δύο και πολύ δύσκολες ημέρες και να φτάσει στην 17η ειδική με δέκα λεπτά να τον χωρίζουν από τον Auriol. Η πίεση συνεχίζεται στην επόμενη με το Neuveu να κατακτά την πρώτη θέση και να ψαλιδίζει μερικά ακόμη δευτερόλεπτα με την αγωνία να κορυφώνεται.

Στην επόμενη ειδική ωστόσο η τύχη έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι στον Auriol. Ο αναβάτης των Ιταλών σημείωσε πολύ άσχημη πτώση αφού χτύπησε κομμένο δέντρο με αποτέλεσμα να σπάσει και τους δύο αστραγάλους του 20 χλμ. πριν από το τέλος της ειδικής. Ο Γάλλος κατάφερε να καβαλήσει ξανά στην Cagiva του και να φτάσει μέχρι τον τερματισμό (!) όπου μέσα σε λυγμούς εγκατέλειψε την προσπάθειά του. Έτσι ο Neuveu την επόμενη μέρα πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού για να κατακτήσει την 5η νίκη του στον θρυλικό αγώνα. Στο βάθρο τον ακολούθησε ο ομόσταυλος του Edi Orioli με τον Gaston Rahier να παίρνει τελικά την 3η θέση και τους Picco και Mas, της Yamaha, να κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Στα αυτοκίνητα ο Ari Vatanen κατάφερε να επιβληθεί των αντιπάλων του με Peugeot 205 στην πρώτη του μάλιστα προσπάθεια, ενώ στα φορτηγά η νίκη πήγε στην DAF και τους De Rooy-Geusens-Van.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 16:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon