.
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 16:11

Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 2006-2007

O Rossi τερματίζει 3ος, στην πρώτη χρονιά των 800cc

Υπό τους νέους κανονισμούς, το 2007 τα κυβικά μειώνονται από τα 990cc στα 800cc και κάτω. Το 2007 επίσης δημιουργείται η ομάδα  Fiat Yamaha Team, με αναβάτες τους Valentino Rossi και Collin Edwards. Με τον Casey Stoner (Ducati) να έχει εξασφαλίσει τον τίτλο του Πρωταθλήματος στον 15ο γύρο, στην Ιαπωνία, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση, ανάμεσα στον Rossi και τον Dani Pedrosa (Honda). Στον τελευταίο γύρο της σεζόν, ο Rossi βρίσκεται στην 2η θέση της γενικής βαθμολογίας, πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του όμως τον ρίχνει στην 3η θέση, με έναν μόλις βαθμό διαφορά πίσω από τον Pedrosa.  Ο Edwards τελειώνει τη σεζόν στην 9η θέση. Οι Sylvain Guintoli και Makoto Tamada της Tech 3 Yamaha Team, αγωνίστηκαν με την YZR-M1, τερματίζοντας τη χρονιά στη 16η και 18η θέση αντίστοιχα.

Οι Rossi  και Edwards ξεκίνησαν τη χρονιά με άρτιες εμφανίσεις. Ο Stoner κέρδισε τον εναρκτήριο γύρο με τον Rossi στη δεύτερη θέση. Στον δεύτερο γύρο, στην Ισπανία, νικητής είναι ο Rossi με τον Edwards να τερματίζει επίσης στο πόντιουμ, στην 3η θέση. Η σεζόν για τη νέα ομάδα Fiat Yamaha είχε ξεκινήσει καλά. Το καλό κλίμα όμως δεν διατηρήθηκε στο GP της Τουρκίας που ακολουθούσε. Παρά την pole position, o Rossi έχασε τη θέση του, βγαίνοντας εκτός πίστας στον πρώτο γύρο του αγώνα. Προβλήματα με τα ελαστικά του τον οδήγησαν στην 10η θέση στη γραμμή του τερματισμού. Έτσι ο Stoner βρέθηκε στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας. Στον 4ο γύρο στην Κίνα, ο Rossi τερματίζει 2ος ενώ τη νίκη παίρνει ο αντίπαλός του, Stoner, αμβλύνοντας τη βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους. Το GP της Γαλλίας αποδεικνύεται ένας δραματικός γύρος, με τη βροχή κατά τη διάρκεια του αγώνα να αναγκάζει όλους τους αναβάτες να αλλάξουν τις μοτοσυκλέτες τους με εκείνες σεταρισμένες για βρεγμένο οδόστρωμα (flag to flag). Στον αγώνα αυτό ο Rossi τερμάτισε 6ος.

Η δεύτερη νίκη της σεζόν ήρθε για τον Rossi στην Ιταλία, ακολουθούμενη από μια 2η και μια 4η θέση στους επόμενους δύο γύρους. Έπειτα ήρθε η τρίτη νίκη του, στην Ολλανδία, ακόμη όμως δεν είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνον και τον Stoner, βρισκόμενοι πλέον στα μισά της σεζόν. Στον 10ο γύρο της Γερμανίας ο Rossi εγκατέλειψε έπειτα από πτώση και ο Stoner τερμάτισε 5ος, αυξάνοντας τη διαφορά στους 32 πόντους.

Ο Rossi δεν κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, με το δεύτερο μισό της σεζόν του 2007 να ξεκινά με μια 4η θέση στις ΗΠΑ, μια 7η θέση στην Τσεχία και το GP στο San Marino χωρίς πόντους στη βαθμολογία. Το ρυθμό του ξαναβρήκε στον 14ο γύρο, στην Πορτογαλία, όπου πήρε την τέταρτη νίκη της χρονιάς. Με τέσσερις ακόμη γύρους να απομένουν για τη λήξη του πρωταθλήματος, η μάχη για τον τίτλο ανάμεσα στους Stoner και Rossi επικεντρώθηκε στο Ιαπωνικό GP. Οι καιρικές συνθήκες στο Motegi επηρέασαν για ακόμη μια φορά τον αγώνα, οδηγώντας ξανά σε κατάσταση “flag to flag”, όπου ο Rossi δεν κατάφερε παρά να τερματίσει στην 13η θέση. Ο Stoner στον ίδιο αγώνα τερμάτισε 6ος, κλειδώνοντας τον τίτλο του πρωταθλήματος. Στα GP που ακολούθησαν, σε Αυστραλία και Μαλαισία αντίστοιχα, ο Rossi τερματίζει 3ος και 5ος αντίστοιχα και πριν τον τελευταίο γύρο στη Βαλένθια βρίσκεται στην 2η θέση της γενικής βαθμολογίας. Εκεί, αν ξεκινάει τον αγώνα με πόνο στο δεξί του χέρι, οδηγείται εκτός αγώνα λόγω βλάβης στη μοτοσυκλέτα και τελειώνει τη σεζόν στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έναν μόλις βαθμό πίσω από τον δεύτερο.

Ο Edwards συνέλλεξε πόντους από 16 αγώνες αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένης μιας 2ης  και μιας 3ης θέσης σε Βρετανία και Ισπανία αντίστοιχα. Συνολικά συγκέντρωσε 124 πόντους, τελειώνοντας τη σεζόν στην 9η θέση. Ο Γάλλος Guintoli έκανε μια δυναμική εμφάνιση στο GP της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπου αν και τελικά εγκατέλειψε λόγω πτώσης, εντούτοις προσπάθησε με πολύ κουράγιο να ηγηθεί του αγώνα στις πρώτες φάσεις του, όπου η ξαφνική βροχή δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό τους αγωνιζόμενους. Η καλύτερη εμφάνισή του ήταν στο ιαπωνικό GP, όπου τερμάτισε στην 4η θέση, μια σειρά όμως αγώνες χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον που ακολούθησαν, τον κατέταξαν στην 16η θέση της γενικής βαθμολογίας.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 16:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon