.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 12:14

Τεχνικό – Σύστημα κίνησης βαλβίδων Unicam

Μείωση όγκου και βάρους, καλύτερη λειτουργία

 


Του Τάκη Μανιάτη

Το 2002, οπότε κάνει το ντεμπούτο της η Honda CRF450R, σηματοδότησε μια ριζική αλλαγή στον κόσμο του motocross, καθώς κορυφαίοι αναβάτες, αλλά και ερασιτέχνες του σπορ, μεταπήδησαν από τις δίχρονες μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες στις τετράχρονες. Ήταν η ώρα για το σύστημα κίνησης βαλβίδων Unicam να φέρει την επανάσταση στην σχεδίαση των "κεφαλών" στους κινητήρες.

Εκμετάλευση χώρου

Σε όρους σχεδιασμού, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης εκμετάλλευση των αγωνιστικών δυνατοτήτων του τετράχρονου μονοκύλινδρου κινητήρα, η χρήση μιας υγρόψυκτης κεφαλής με τέσσερεις βαλβίδες ήταν δεδομένη. Για ποιο λόγο; Με τέσσερις βαλβίδες αντί για δύο, αυξάνεται σημαντικά ο αερισμός του κινητήρα, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερη δύναμη και υψηλότερες στροφές.
Αλλά πώς ενεργοποιούνται οι βαλβίδες; Το σύστημα δύο εκκεντροφόρων επικεφαλής – Dual Overhead Camshaft (DOHC), αποτελεί την τυπική επιλογή για τους κινητήρες που διαθέτουν τέσσερεις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Σε μια τέτοια σχεδίαση, δύο ξεχωριστοί εκκεντροφόροι ενεργοποιούν τις βαλβίδες, ο ένας εκκεντροφόρος άξονας για την πλευρά των βαλβίδων εισαγωγής και ο άλλος για την πλευρά των βαλβίδων εξαγωγής. Ο άρτιος αυτός σχεδιασμός συναντάται στις τετρακύλινδρες σπορ Honda CBR1000RR και CBR600RR, αλλά και σε πολλές μοτοσυκλέτες ακόμη.

Ωστόσο, η χρήση ενός DOHC σε μια τετράχρονη μονοκύλινδρη motocross μοτοσυκλέτα, την αυξάνει σε μάζα και συνολικό βάρος, δύο παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις μιας dirt-bike. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτή η δουλειά, εξοικονομώντας βάρος και επίσης δημιουργώντας έναν πιο συμπαγή κινητήρα; Η απάντηση σε αυτό ήρθε το 2002 με την παρουσίαση του μοναδικού μονού εκκεντροφόρου με σύστημα Unicam στην CRF450R.

Αντιγραφή απ' όλους

Μία δεκαετία αργότερα, βλέπουμε ότι όλα τα αγωνιστικά τετράχρονα μοντέλα, διαφόρων κυβισμών και χρήσεων, που ακολούθησαν την Honda CRF-R έχουν ενσωματώσει την Unicam – Single Overhead Camshaft (SOHC) τεχνολογία για κίνηση των τεσσάρων βαλβίδων. Κι ενώ ορισμένες λεπτομέρειες ανάμεσα στα motocross μοντέλα CRF450R, CRF250R και CRF150R και στις off-road CRF450X και CRF250X ποικίλουν ελαφρώς, εντούτοις όλες οι παραπάνω μοτοσυκλέτες διαθέτουν Unicam κινητήρες.

Με τον Unicam σχεδιασμό της Honda, ένας ενιαίος εκκεντροφόρος ενεργοποιεί άμεσα τις δύο βαλβίδες εισαγωγής, ενώ οι δύο βαλβίδες εξαγωγής λειτουργούν μέσω κυλίνδρων χαμηλής τριβής. Ένα ρουλεμάν στα κοκοράκια μειώνει την τριβή – και ως εκ τούτου τη φθορά, επιτρέποντας έτσι στους λοβούς να είναι μικρότεροι, στενότεροι και ελαφρύτεροι σε σύγκριση με τους συμβατικούς λοβούς. Τα μοντέλα CRF250R, CRF250X και CRF450X κάνουν χρήση ενός βραχίονα για την ενεργοποίηση των δύο βαλβίδων εισαγωγής, ενώ οι CRF450R και  CRF150R χρησιμοποιούν δύο ξεχωριστούς βραχίονες. Η λειτουργία κατά τ΄ άλλα, παραμένει η ίδια. Τα κυρίως οφέλη που πηγάζουν από τον Unicam σχεδιασμό είναι η εξαιρετική ροή καυσίμου και αερισμός – εξαγωγή καυσαερίων του κινητήρα, για περισσότερη δύναμη, παράλληλα όμως σε έναν μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο συμπαγή κινητήρα, σε σύγκριση με έναν κινητήρα DOHC, χαρακτηριστικά τα οποία μειώνουν το βάρος και βελτιώνουν τον χειρισμό.

Όλες αυτές οι κεφαλές Unicam, επιτρέπουν τη μικρότερη γωνία κλίσης των βαλβίδων, τοποθέτηση η οποία δημιουργεί έναν επίπεδο θάλαμο καύσης, ο οποίος διευκολύνει τη διάδοση της φλόγας από το μπουζί, για μια καλή και αποδοτική καύση και περισσότερη δύναμη, αλλά και επιτρέποντας επίσης μια υψηλή αναλογία συμπίεσης. Καθώς η διαμόρφωση SOHC καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στην κεφαλή του κυλίνδρου, ο εκκεντροφόρος μπορεί να τοποθετηθεί χαμηλότερα στην κεφαλή, για μια πιο συμπαγή σχεδίαση του κινητήρα, χαμηλώνοντας έτσι το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Προφανώς, ο σχεδιασμός SOHC επίσης καταργεί το βάρος και τον όγκο που θα απαιτούσε ένας δεύτερος εκκεντροφόρος.

Διαφορές στην λεπτομέρεια

Μερικές ακόμη λεπτομέρειες στη διαφοροποίηση περιλαμβάνουν ελαφριές και ανθεκτικές βαλβίδες εισαγωγής από τιτάνιο, για τις υψηλών στροφών CRF250R και CRF450R, ενώ τα άλλα μοντέλα διαθέτουν βαλβίδες από χάλυβα. Ακόμη, τα μοντέλα CRF250R και CRF450R διαθέτουν το σύστημα ψεκασμού καυσίμου της Honda PGM-FI - Programmed Fuel Injection system, ενώ οι CRF250X, CRF450X και CRF150R χρησιμοποιούν καρμπυρατέρ για την ανάμιξη αέρα και καυσίμου.

Ανεξάρτητα από αυτές τις διαφορές στη λεπτομέρεια όμως, όλες οι προαναφερθείσες μοτοσυκλέτες έχουν ένα βασικό κοινό πλεονέκτημα: χάρη στον σχεδιασμό Unicam της Honda, οι μοτοσυκλέτες αυτές διαθέτουν έναν εξαιρετικά συμπαγή, ελαφρύ και δυνατό κινητήρα, καθιστώντας κάθε αναβάτη τους νικητή, ακόμη και αν δεν αγωνίζονται ποτέ!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 12:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon