.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 11:40

ΚΤΜ SX 2019 - Τεχνική ανάλυση

 

Πλήρης παρουσίαση νέας γενιάς ΚΤΜ SX

 

Του Τάκη Μανιάτη

Ελαφρύτερες, φιλικότερες, σταθερότερες, με βελτιώσεις που ανεβάζουν τον πήχη των κατηγοριών τους. Οι νέες motocross της KTM, δίχρονες SX 125, 150 και 250, και οι τετράχρονες SX-F 250, 350 και 450 μας παρουσιάζονται αναλυτικά.

Συνολικές αλλαγές


Η παρουσίαση των νέων μοντέλων motocross της KTM για το 2019 έγινε στην Ρώμη, με την επισημότητα και επαγγελματισμό της αυστριακής εταιρίας, που μας δείχνει πόσο σοβαρά ασχολείται με την off road σκηνή.

Το 2019 είναι η χρονιά των motocross μοντέλων που ανανεώθηκαν εκ βάθρων, με τις βελτιώσεις που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές από τις αγωνιστικές ομάδες ανά τον κόσμο.

Για την KTM, η βελτίωση της τεχνολογίας είναι αυτοσκοπός προκειμένου να προσφέρει στον αναβάτη μία μοτοσυκλέτα ικανή να συμβάλλει στην ανάδειξη των οδηγικών του ικανοτήτων. Ξεκινώντας με αυτό το σκοπό, οι νέες μοτοσυκλέτες διαθέτουν τελείως νέα πλαίσια, τα οποία διαθέτουν νέους σωλήνες στο κάτω τμήμα, αλλά και στην ραχοκοκαλιά. Η σχεδίαση των πλαισίων είναι νέα, αλλά η γεωμετρία παρέμεινε ίδια. Στόχος ήταν ο αναβάτης να απολαμβάνει την ίδια σταθερότητα με περισσότερη ελαστικότητα στα σημεία, έχοντας περισσότερη πληροφόρηση σε σχέση με τα απερχόμενα μοντέλα.

KTM 350 SX F MY2019 90 degree left

Η βάση που συγκρατεί τον κινητήρα, στο άνω τμήμα της κεφαλής, είναι τώρα κατασκευασμένη από αλουμίνιο σε όλα τα μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι λιγότεροι κραδασμοί, βελτίωση στο στρίψιμο και μείωση βάρους. Βελτίωση έχουν δεχθεί τα προστατευτικά του πλαισίου με επιφάνειες για καλύτερη επαφή της μπότας του αναβάτη, ενώ το προστατευτικό πλαισίου στην δεξιά πλευρά της εξάτμισης, βελτιώνει την ψύξη. Στα τετράχρονα μοντέλα τρεις νέες βάσεις στο κάτω τμήμα του πλαισίου δίνουν την δυνατότητα για τοποθέτηση προστατευτικής ποδιάς από τα KTM Power Parts.

Στο δίχρονο 250SX, ο κινητήρας έχει σηκωθεί μία μοίρα προς τα πίσω, για βελτίωση της αλλαγής κατεύθυνσης και βελτίωση της πρόσφυσης του μπροστινού τροχού.

Για περισσότερη σταθερότητα του πίσω μέρους των μοτοσυκλετών, το υποπλαίσιο τώρα είναι 40 χιλιοστά μακρύτερο και, λόγω της κατασκευής του από υψηλής στιβαρότητας αλουμίνιου, είναι ελαφρύτερο κατά 900 γραμμάρια!

Το σύστημα ψύξης είναι νέο σε όλα τα μοντέλα. Τα ψυγεία τώρα βρίσκονται τοποθετημένα 12 χιλιοστά χαμηλότερα κι έτσι, είναι πιο κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Με την νέα τους σχεδίαση, συμβάλλουν στην ανανεωμένη εργονομία αφού επιτρέπουν στα πλαστικά ψυγείων να έρθουν πιο χαμηλά. Ο κεντρικός σωλήνας του ψυκτικού υγρού που ανεβαίνει από το πλαίσιο τώρα έχει 4 χιλιοστά αυξημένη διάμετρο, με την διατομή του συνδέσμου Τ, να έχει αυξηθεί κατά 57%. Αυτό εξασφαλίζει ότι το ψυκτικό μεταφέρεται ταχύτερα από την κεφαλή του κυλίνδρου στα ψυγεία, αποτρέποντας το βράσιμο του.

Νέα περιφερειακά


Τα νέα προστατευτικά στο μπροστινό τμήμα προσφέρουν αυξημένη προστασία σε περίπτωση πτώσης.

Αναφορικά με την βελτίωση των συστημάτων εξαγωγής, η KTM προχώρησε σε νέα σχεδίαση προκειμένου να αυξήσει την απόδοση των νέων μοτοσυκλετών. Τα τελικά εξαγωγής στα τετράχρονα μοντέλα είναι πιο λεπτά και συμβατά με τις προδιαγραφές θορύβου της FIM. Όλα τα τετράχρονα διαθέτουν νέο θάλαμο διαστολής στο μπροστινό τμήμα - FDH, Flow Design Header - μέσα στον σωλήνα εξαγωγής.

Το σύστημα βοηθά στην απόδοση και μειώνει τον θόρυβο.

Το τελικό εξαγωγής των τετράχρονων είναι μικρότερο σε μέγεθος και μήκος από των προκατόχων, με νέα τάπα. Ένας νέος μακρύτερος σωλήνας συνδέει το τελικό με τον σωλήνα εξαγωγής κι έτσι το τελικό εξαγωγής αφαιρείται χωρίς να βγει το αμορτισέρ, ενώ το αμορτισέρ, μπορεί να ελεγχθεί / ρυθμιστεί, χωρίς αφαίρεση του τελικού.

KTM 125 150 SX MY2019 exhaust system

Στα δίχρονα, οι θάλαμοι εξαγωγής έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία 3D με στόχο την βελτίωση της απόδοσης. Το τελικό σε όλα είναι λεπτότερο και τοποθετημένο ψηλότερα στο 250SX για αύξηση της απόστασης από το έδαφος. Επίσης, συμβάλει στην άνοδο στροφών.

Τα πλαστικά κολάρα σύσφιξης έχουν αντικατασταθεί από ελαφριά μεταλλικά σε αλουμινένια βάση.

Το σύνολο μείωσης βάρους φτάνει στα 300 γραμμάρια.

Για το 2019, όλα τα νέα μοντέλα χρησιμοποιούν το μπροστινό σύστημα της WP, AER 48, με νέες εσωτερικές ρυθμίσεις για απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς Οι πλάκες συγκράτησης κατασκευασμένες σε CNC, έχουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά σκληρότητας συμβάλλοντας στην μείωση στρέβλωσης του μπροστινού συστήματος. Το offset έχει παραμείνει ίδιο, στα 22 χιλιοστά.

Το αμορτισέρ διαθέτει βελτιωμένο έμβολο και νέες εσωτερικές ρυθμίσεις, με στόχο τα προοδευτικά χαρακτηριστικά συμπίεσης και επαναφοράς.

Νέα μοντέρνα γραφικά στολίζουν όλα τα νέα μοντέλα SX και SX-F με τα πλαστικά περιφερειακά να έχουν σχεδιαστεί εκ νέου. Στόχος της KTM ήταν να προσφέρει άριστη εργονομία στον αναβάτη και οικεία θέση οδήγησης όπως και ελευθερία κινήσεων. Νέα φτερά μπροστά και πίσω, νέα πλαστικά ψυγείων, νέα επίπεδη σέλα με αντιολισθητικό υλικό από γραμμές σιλικόνης και μία βίδα συγκράτησης μόνο για γρήγορη αφαίρεση.

KTM 450 SX F MY2019 tank

Το ρεζερβουάρ είναι νέας σχεδίασης, ελαφρύτερο, με χωρητικότητα 7 λίτρων, το τιμόνι της Neken και τα grip της ODI ενώ το προστατευτικό μπαράκι, διαθέτει νέα σχεδίαση.

Το φιλτροκούτι είναι επανασχεδιασμένο για αύξηση της απόδοσης με νέες εισαγωγές αέρα (όχι στο 125 και 150).

Οι τροχοί που περιλαμβάνουν κέντρα κατασκευασμένα σε CNC και στεφάνια της Excel Takasago, έχουν δεχθεί νέες αλουμινένιες ακτίνες οι οποίες χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Τα ελαστικά έρχονται από την Dunlop και είναι τα Geomax MX-3S.

Μεγάλη αλλαγή στην σταθερότητα είναι το μακρύτερο κατά 5 χιλιοστά ψαλίδι στο σημείο του τεντωτήρα της αλυσίδας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές ρύθμισης σε γρήγορες πίστες.

Τέλος, τα νέα Motocross μοντέλα συνοδεύει ένα νέο πλαστικό stand, το οποίο εκτός ότι συγκρατεί την μοτοσυκλέτα, μπορεί να τοποθετηθεί και ως αποστάτης στον μπροστινό τροχό, για αποφυγή συμπίεσης του μπροστινού συστήματος κατά την μεταφορά της μοτοσυκλέτας.

Αλλαγές στα δίχρονα

KTM 250 350 SX F MY2019 clutch exploded

Το 125 SX διαθέτει νέας σχεδίασης σύστημα εξαγωγής, νέο συμπλέκτη DDS – Damped Diaphragm Steel – με μειωμένο πλάτος κατά 10 χιλιοστά, ενώ το κιβώτιο κατασκευάζεται πλέον από την Pankl στην Αυστρία με νέες σχέσεις ταχυτήτων, προσαρμοσμένες καλύτερα στην απόδοση του κινητήρα. Ο στρόφαλος, έχει τοποθετηθεί ψηλότερα στα κάρτερ, πιο κοντά στο κέντρο μάζας. Η θέση της μανιβέλας έχει αλλάξει, ενώ το καπάκι δίσκων είναι νέο. Οι ίδιες αλλαγές αφορούν και το 150SX, το οποίο διαφέρει μόνο στην διάμετρο του εμβόλου, ενώ στον κύλινδρο του, υπάρχει νέας σχεδίασης βαλβίδα εξαγωγής.

Το 250SX διαθέτει νέο συμπλέκτη DDS, νέες ρυθμίσεις στο καρμπυρατέρ, βελτιωμένη τρόμπα νερού, νέο θάλαμο εξαγωγής με μειωμένο πλάτος κατά 25 χιλιοστά στην αριστερή πλευρά.

Αλλαγές στα τετράχρονα


Όλα τα νέα τετράχρονα διαθέτουν κουμπί επιλογής χαρτογράφησης, το οποίο περιλαμβάνει και Traction Control και Launch Control. Με τις νέες ρυθμίσεις, το Traction Control προσφέρει περισσότερη πρόσφυση στο βρεγμένο ή στην λασπερή πίστα και ενεργοποιείται κατά την οδήγηση. Με το κλείσιμο του γκαζιού, ο αναβάτης μπορεί να ενεργοποιήσει το Launch Control πατώντας και τα δύο κουμπιά στον αριστερό διακόπτη. Αυτό μειώνει την μέγιστη άνοδο των στροφών στην εκκίνηση για έλεγχο της δύναμης και προσφέρει άμεση επιτάχυνση μέχρι και την πρώτη στροφή. Με τις νέες ρυθμίσεις, το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα μετά. Ο αναβάτης ειδοποιείται μέσω της ένδειξης EFI για την ενεργοποίηση.

Όλα τα τετράχρονα διαθέτουν μίζα, ενώ για το 2019, η νέα μπαταρία 2Ah είναι ελαφρύτερη και πιο δυνατή.

Όλα τα ηλεκτρικά πλέον βρίσκονται στο υποπλαίσιο κάτω από την σέλα, κι έτσι γίνεται πιο εύκολη η συντήρηση της μοτοσυκλέτας.

KTM 350 SX F MY2019 engine right inside

Το 250SX-F διαθέτει νέους χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη προσαρμοσμένους στο νέο σύστημα εξαγωγής, νέα βάση ντίζας γκαζιού, βελτιωμένη στεγανοποίηση του MAP – Manifold Air Pressure – sensor και νέο εκκεντροφόρο εξαγωγής με διαφορετικό βύθισμα.

Το 350SX-F διαθέτει βελτιωμένη κεφαλή που ζυγίζει 200 γραμμάρια λιγότερο με βελτιωμένη καμπύλη απόδοσης, στους 57 ίππους στις 13.400 σ.α.λ. Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει επανασχεδιαστεί, ο συμπλέκτης DSS είναι νέος, το έμβολο έχει νέα σχεδίαση με συμπίεση στο 14:1. Διαθέτει νέους χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη και νέα στεγανοποίηση στο MAP.

Οι μεγάλες αλλαγές για το 2019 ήρθαν στο 450SX-F, το οποίο μπήκε στο σχεδιαστήριο έπειτα από τους τίτλους που κατέκτησε τόσο στο AMA SX όσο και στο MXGP το 2017.

Ο κινητήρας των 450 κυβικών εκατοστών είναι πιο δυνατός από ποτέ, με την νέα κεφαλή να έχει χαμηλώσει κατά 15 χιλιοστά σε σχέση με του μοντέλου 2018 και να ζυγίζει 500 γραμμάρια λιγότερα! Το πρώτο θετικό είναι η συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, με ελαφρύτερη αίσθηση κατά την οδήγηση. Οι αυλοί εισαγωγής και εξαγωγής είναι νέας σχεδίασης, ενώ οι βαλβίδες χαρακτηρίζονται ως "υπερελαφριές" από την KTM. Η αλυσίδα του εκκεντροφόρου είναι κοντύτερη, ο ψεκασμός νέος, με διαφορετικούς χάρτες, νέα βάση για την ντίζα γκαζιού, και η KTM υπόσχεται περισσότερη δύναμη στο άνω τμήμα της καμπύλης. Τα 62 άλογα που ανακοινώνει για τον κινητήρα που μείωσε το βάρος του στα 27 κιλά, είναι σίγουρα εκπληκτικά.

"Ψηλότερα, γρηγορότερα, καλύτερα, περισσότερο"

KTM 250 SX F MY2019 90 degree right

Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά πλέον από την KTM. Οι μοτοσυκλέτες motocross δείχνουν το δρόμο και είμαστε ευτυχείς που η Αυστριακή εταιρία ηγείται της εξέλιξης και θέτει συνεχώς τα όρια.
Μία σειρά από power parts που περιλαμβάνει κάθε είδους βελτιωτικό για αναρτήσεις, εξατμίσεις, τιμόνια, τιμονόπλακες, προστατευτικά κ.α., είναι διαθέσιμα για κάθε αναβάτη που επιθυμεί τη μοτοσυκλέτα στα μέτρα του.
Από εκεί και πέρα, η νέα γκάμα SX και SX-F της KTM ήρθε για να δώσει σε κάθε αναβάτη αυτό που χρειάζεται, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε κι εμείς στην πίστα της Malagrotta στην Ιταλία και θα διαβάσετε σε διαφορετικό άρθρο.

Φωτογραφίες στατικές 2Τ μοντέλων

Φωτογραφίες στατικές 4Τ μοντέλων

Φωτογραφίες λεπτομερειών 1

Φωτογραφίες λεπτομερειών 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 11:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon