.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 20:06

Συνέντευξη - Rhys Lawrey - Ο γύρος του κόσμου με δύο ρεκόρ Guinness!

 

Δύο ρεκόρ σε ένα ταξίδι!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Ο Rhys Lawrey κατάφερε στην ηλικία των 23 ετών να πετύχει δύο ρεκόρ: Να γίνει ο νεότερος αναβάτης που γύρισε τον κόσμο σε ένα συνεχόμενο ταξίδι διάρκειας 390 ημερών, καθώς και να μπει στο βιβλίο Guinness πετυχαίνοντας να συνδέσει τις περισσότερες πρωτεύουσες συνεχόμενα!

Με ένα σμπάρο, δύο τριγόνια για τον 23χρονο Νεοζηλανδό, ο οποίος συνέδεσε 50 πρωτεύουσες στις οποίες ταξίδευε αυθημερόν, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του των 80.000 χιλιομέτρων (56.854 μίλια για την ακρίβεια), σε 71 χώρες, σε όλο τον κόσμο! Στο πέρασμα του από την Ελλάδα είχαμε συναντηθεί και συζητήσει σχετικά, και η δεύτερη συνάντηση μας, ήταν η ευκαιρία να τα πούμε αναλυτικά για τους λόγους που τον ώθησαν να κάνει αυτό το παράτολμο ταξίδι, μόνος του, και να κυνηγήσει το ρεκόρ.

Δύο ρεκόρ σε ένα!


BIKEIT: Έκανες τον γύρο του κόσμου σε ένα ταξίδι, κάτι που πολλοί αναβάτες ονειρεύονται να κάνουν σε πάρα πολλά ταξίδια στην ζωή τους. Πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;
Rhys Lawrey: Ξεκίνησε από τον πατέρα μου. Μέναμε στην Νέα Ζηλανδία και κάναμε μαζί ταξίδια με μοτοσυκλέτα, και το μικρόβιο είχε μπει για τα καλά στην ζωή μου. Ο πατέρας μου κατέχει ήδη ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο βιβλίο Guinness, το ταχύτερο ταξίδι σε όλο τον κόσμο, σε 90 και μισή μέρες, οπότε δεν ήθελα πολύ για να το σκεφτώ. Του είπα την ιδέα μου να συνδέσω τις πρωτεύουσες όλου του κόσμου και με ενθάρρυνε, και το συζητήσαμε για να δούμε πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

BIKEIT: Μέχρι τα 23 χρόνια σου, που αποφάσισες να κάνεις το ταξίδι, πως κυλούσε η ζωή σου;
Rhys Lawrey: Δεν ήμουν αγωνιζόμενος, ούτε έκανα μεγάλα ταξίδια - μόνο μικρά ταξίδια στην Νέα Ζηλανδία. Έμενα με τους γονείς μου, ταξιδεύαμε παρέα, είχα μία ήρεμη ζωή. Πήρα το δίπλωμα μου, αγόρασα μία Suzuki 500, μετά μία Honda 500, τίποτα ιδιαίτερο. Είχα όμως την αγάπη για τα ταξίδια και μετά, άρχισα να δουλεύω, να βγάζω λεφτά, και να ταξιδεύω.

BIKEIT: Πόσο καιρό πριν άρχισες να σκέφτεσαι το ταξίδι;
Rhys Lawrey: Ένα χρόνο πριν έβαλα κάτω τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, και όταν είδα ότι είναι εφικτό, ξεκίνησα τις διασυνδέσεις μου. Μετά, δεν ήταν απλά ένα όνειρο, αλλά έπρεπε να το σχεδιάσω σωστά, έτσι χρειαζόμουν ένα πλάνο: Από που θα ξεκινήσω, τι θα χρειαστώ, ποια θα είναι η διαδρομή, πως θα καταφέρω να συνδέσω τις μητροπόλεις όλου του κόσμου. Χρειαζόμουν χρήματα, αλλά πόσα; Χρειαζόμουν μοτοσυκλέτα, αλλά ποια; Χρειαζόμουν εξοπλισμό, αλλά ποιος ήταν ο καλύτερος;
Όλα, από σκέψεις και όνειρα, έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα!

Η οργάνωση


BIKEIT: Με ποια σειρά ξεκίνησες την οργάνωση σου;
Rhys Lawrey: Η διαδρομή βασίστηκε στον ευκολότερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να ταξιδέψω στις διαφορετικές ηπείρους πιο εύκολα. Επίσης, να μπορέσω να συνδέσω τις περισσότερες πρωτεύουσες που θα μπορούσα. Έτσι, επέλεξα να ξεκινήσω από την Αγγλία το ταξίδι για τον ταχύτερο γύρο του κόσμου για τον νεώτερο αναβάτη, και όταν έφτασα στην Νότια Αμερική, στο Montevideo, ξεκίνησε η μέτρηση για το ρεκόρ σύνδεσης μητροπόλεων, με συνέχεια στο Buenos Aires, την Argentina, και μετά όλη την Αμερική, με επιστροφή στο Λονδίνο, που ήταν και τελευταία μητρόπολη όπου έγινε ο τερματισμός. Δύο σε ένα.

BIKEIT: Γιατί δεν ξεκίνησες την μέτρηση για το ρεκόρ του βιβλίου Guinness για τις περισσότερες μητροπόλεις από το Λονδίνο, παράλληλα με την διαδρομή σου;
Rhys Lawrey: Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. Το συγκεκριμένο ρεκόρ αφορά στις περισσότερες μητροπόλεις που μπορείς να συνδέσεις οδηγώντας συνεχόμενα, κάτι που έπρεπε να καλυφθεί με αυθημερόν οδήγηση. Δεν μπορείς να συνδέσεις την Ευρώπη με την Ασία σε μία ημέρα με τίποτα, οπότε δεν θα μπορούσα να το κάνω, γι' αυτό επέλεξα να ξεκινήσω από την Αμερική.

BIKEIT: Τι ήταν πιο δύσκολο στην υλοποίηση του ταξιδιού;
Rhys Lawrey: Το πιο δύσκολο ήταν να καταφέρω να πάρω visa για κάθε χώρα που θα επισκεπτόμουν. Γιατί να πας από την μία χώρα στην άλλη, μου έλεγαν. Άντε να εξηγήσεις τους λόγους που σε ώθησαν να κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα...!

BIKEIT: Πως σε βοήθησε η Triumph;
Rhys Lawrey: Μίλησα μαζί τους και θέλησαν να βοηθήσουν έναν νέο αναβάτη που έχει όνειρα, κι έτσι μου έδωσαν την μοτοσυκλέτα, μία Tiger 800 XCX εξοπλισμένη με τα κατάλληλα αξεσουάρ, και τον ρουχισμό. Και τέλος. Ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσα να έχω άλλωστε!

Τα χρωστούμενα


BIKEIT: Ποιος έβαλε τα χρήματα για να γίνει πραγματικότητα το ταξίδι;
Rhys Lawrey: Εγώ! Έβγαλα πολλές πιστωτικές κάρτες όσο δούλευα και είχα αυτή την δυνατότητα, τις οποίες και χρέωνα όσο ταξίδευα. Όλα τα έξοδα μπήκαν στις πιστωτικές μου κάρτες, και τα χρήματα αυτά τα χρωστάω τώρα! Δουλεύω για να πληρώνω τις κάρτες και να εξοφλήσω κάποια στιγμή το ταξίδι που έκανα. Αλλά έτσι είναι τα όνειρα! Είχα κάποιους μικρούς σπόνσορες, αλλά τίποτα σημαντικό. Λίγα καύσιμα, φαγητό και ύπνο κάποιες φορές όταν έβρισκα γνωστούς ή καταστήματα Triumph στις πόλεις, αλλά όχι πολλά. Γενικά, τα έξοδα μπήκαν στις κάρτες, και οι τράπεζες δεν είχαν πρόβλημα να μου διαθέσουν μεγάλο χρέωσης, μιας και είμαι νέος, και μπορώ να τους ξεπληρώσω.

BIKEIT: Ποιος πλήρωνε τα ανταλλακτικά που χρειαζόταν η μοτοσυκλέτα, τα αναλώσιμα;
Rhys Lawrey: Εγώ τα πλήρωνα όλα, βέβαια όχι σε κανονικές τιμές, αλλά στην μισή τιμή περίπου. Είχα την βοήθεια της Triumph και εδώ, αλλά πλήρωνα κάποια πράγματα, όπως ας πούμε και τα ελαστικά, αλλά σε καλύτερες τιμές.

BIKEIT: Πόσα χρήματα χρειάστηκες για το ταξίδι σου;
Rhys Lawrey: Ένα ταξίδι σαν αυτό κοστίζει περίπου στα 20.000euro. Χωρίς αεροπορικά εισιτήρια, αλλά με καράβια που είναι πιο φτηνά, χωρίς το κόστος της μοτοσυκλέτας μέσα φυσικά. Μόνο τα καύσιμα, τα διόδια, το φαγητό, η διαμονή, τα ανταλλακτικά της μοτοσυκλέτας.

BIKEIT: Ποια είναι τα προβλήματα που συνάντησες στο ταξίδι σου;
Rhys Lawrey: Δεν είχα σημαντικά προβλήματα είναι η αλήθεια. Όταν οδηγούσα στην Νότια Κίνα, αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με τα ρουλεμάν του τιμονιού, τα οποία επισκεύασα στην Ταυλάνδη, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά. Επίσης, ρουλεμάν μπροστινού τροχού μετά την μέση του ταξιδιού.

Διαδρομές και μοτοσυκλέτα


BIKEIT: Πόσα χιλιόμετρα είχε η μοτοσυκλέτα σου όταν ξεκίνησες και πόσα μετά;
Rhys Lawrey: Είχε 3.500 χιλιόμετρα και έκανα συνολικά άλλα 80.000 περίπου. Σε αυτά τα χιλιόμετρα έκανα μόνο ρυθμίσεις, αλλαγές λαδιών και φίλτρου, αλλαγή ντίζας συμπλέκτη και φίλτρου αέρα, και δεν έβγαλε κάποιο πρόβλημα όπως προανέφερα. Είχα μαζί μου ανταλλακτικά μπουζί, σαμπρέλες, αλυσίδα, απλά πράγματα. Η εμπειρία μου άλλωστε ως μηχανικού είναι πολύ μικρή, και δεν χρειάστηκε κιόλας.

BIKEIT: Ποια ήταν η δυσκολότερη διαδρομή;
Rhys Lawrey: Κυρίως στην Κίνα αλλά και στο Τουρκμενιστάν, όπου οι δρόμοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, όπου αξιοποίησα πλήρως τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας μου. Είχα βέβαια και περιπτώσεις όπου οδήγησα σε χιόνι, στην Νέα Ζηλανδία, κόλλησα στην λάσπη στην Κόστα Ρίκα, ήμουν τυχερός που επέζησα από τις τρομερές βροχές σε κάποιες χώρες με άσχημους δρόμους και πολλές λακκούβες.

BIKEIT: Η καλύτερη διαδρομή;
Rhys Lawrey: Στην Κολομβία. Είναι απίστευτη χώρα, με πανέμορφες διαδρομές, ωραία βουνά, χαρούμενους ανθρώπους, και τις πιο όμορφες γυναίκες που έχεις δει!

BIKEIT: Πες μου κάποιες διαδρομές που θα πρότεινες σε όλο τον κόσμο
Rhys Lawrey: Στην Νέα Ζηλανδία, η παραλιακή διαδρομή στο νότιο νησί, το τοπίο είναι εκπληκτικό και συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες διαδρομές στον κόσμο. Θα επέλεγα την Κροατία και την Κολομβία, στα παραλιακά μέρη τους. Ειδικά στην Κολομβία, υπάρχουν πολλές επιλογές ακόμη και στο κέντρο της χώρας. Νομίζω πως είμαι κολλημένος με την Κολομβία

BIKEIT: Όταν ξεκίνησες το ταξίδι, σκέφτηκες να είναι τέτοια η διαδρομή σου ώστε να ακολουθήσεις τον καιρό, και να έχεις πάντα ευνοϊκές συνθήκες, όπως ας πούμε συνέχεια καλοκαίρι;
Rhys Lawrey: Και ναι, και όχι. Προσπάθησα να το κάνω με την Κίνα, όπου ήταν πραγματικά πολλή η ζέστη, αλλά δυστυχώς, με τον καιρό δεν μπορείς να κάνεις σχέδια. Μπορείς απλά να βγάλεις ένα πρόγραμμα, αλλά ακόμη και καλοκαίρι να είναι, ο καιρός σε κάποιες χώρες μπορεί να αλλάξει απότομα. Στο Περού ας πούμε, που πήγα με ευνοϊκές συνθήκες, κόντεψα να πνιγώ από τη βροχή!

Επιστροφή στην πραγματικότητα


BIKEIT: Πόσο δύσκολο και επικίνδυνο ήταν να ταξιδεύεις μόνος σου για ένα χρόνο σε όλο τον κόσμο;
Rhys Lawrey: Δεν ένιωσα ποτέ κίνδυνο. Ειδικά όταν έφτανα το βράδυ κάπου και πήγαινα για φαγητό ή σε κάποιο μπαρ, ένιωθα ότι οι άνθρωποι ήθελαν να με πλησιάσουν και να μιλήσουμε, να γνωριστούμε, ένιωθα την αγάπη τους. Παίζει ρόλο φυσικά και η γλώσσα, αφού μπορούσα να συνεννοηθώ εύκολα στα αγγλικά.

BIKEIT: Πως επικοινωνούσες με τους δικούς σου ανθρώπους κατά την διάρκεια του ταξιδιού;
Rhys Lawrey: Πλέον είναι πολύ εύκολο να μιλήσεις σε όλο τον κόσμο, αφού ακόμη και στις πιο μικρές πόλεις, στην Κίνα, έβρισκα εύκολα wi-fi. Μπορούσα έτσι να μιλάω μέσω Skype ή μέσω Facebook, να ανανεώνω συνεχώς το profile μου, ή να στέλνω και να δέχομαι μηνύματα. Όχι, δεν είναι όπως παλιά που κανείς δεν μπορούσε να μάθει νέα σου, τώρα, είσαι απόλυτα συνδεδεμένος με τον κόσμο, όπου και να βρίσκεσαι.

BIKEIT: Τι κάνεις τώρα που έχεις τελειώσει το ταξίδι σου;
Rhys Lawrey: Έως ως στόχο να ενθαρρύνω νέους ανθρώπους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, γι' αυτό και το site μου λέγεται www.2mororider.com (αυριανός αναβάτης). Έχω αρχίσει και μοντάρω τα βιντεάκια μου ώστε να ετοιμάσω μία ταινία βασισμένη σε ότι έζησα, και επίσης, σχεδιάζω δικά μου ρούχα για χρήση σε μοτοσυκλέτα. Επίσης, η Triumph με ζήτησε για να συμμετέχω σε εκδηλώσεις και events σχετικά με ταξίδια τέτοιου είδους, οπότε βρήκα και δουλειά!

BIKEIT: Τι θα έλεγες στους αναβάτες που σχεδιάζουν μικρά ή μεγάλα ταξίδια;
Rhys Lawrey: Κάντε κάτι, είτε αυτό είναι μικρό, είτε μεγάλο. Το ένα φέρνει το άλλο, αρκεί να είσαι ευτυχισμένος. Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος, σήκω από τον καναπέ και πήγαινε κάνε τα όνειρα σου πραγματικότητα. Μην στέκεσαι μόνο στα όνειρα, κάνε τα πράξη. Γίνε ευτυχισμένος, είναι στο χέρι σου!

Φωτογραφίες

Video

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 20:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon