Κατηγορία Dragster
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 13:39

Συνέντευξη Παναγιώτης Κουζής

 


Πρωταθλητής motocross MX 1

 


 

Μετά από εννέα πρωταθλήματα motocross στην ηλικία των 22 ετών, ο Παναγιώτης Κουζής δίκαια θεωρείται αυτή τη στιγμή ο πιο γρήγορος αναβάτης στο συγκεκριμένο μηχανοκίνητο σπορ. Οι νέες προκλήσεις είναι κάτι που ψάχνει αυτή τη στιγμή ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται στους ελληνικούς αγώνες. Σε κάθε είδος τους!

Bikeit: Άλλος ένας τίτλος, τι αλλάζει για σένα;

Παναγιώτης Κουζής: Το συναίσθημα δεν αλλάζει, είναι το ίδιο. Ο φετινός τίτλος όμως είναι καλύτερος από τον περσυνό. Στην αρχή της χρονιάς είχα να αντιμετωπίσω τον Φωτόπουλο, και μετά τη μέση της σεζόν εμφανίστηκε ο Στέλιος ο Γαλατιανός ο οποίος ήταν πολύ κοντά μου.

Bikeit: Θεωρείς ότι έχεις περισσότερη εμπειρία πλέον σε αυτή την κατηγορία;

Π.Κ.: Βασίζομαι αποκλειστικά στην εμπειρία που ήδη έχω καθώς δεν κάνω προπονήσεις. Βασική μου απασχόληση είναι το μαγαζί μου. Πηγαίνω για enduro με φίλους μου σαν βόλτα, και έτσι θα πρέπει να το βλέπει και ο κόσμος. Η οδήγηση πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι αγγαρεία, κι εγώ απολαμβάνω την οδήγηση με φίλους. Από πλευράς πρωταθλήματος τώρα, αυτό που με ενδιέφερε ήταν να βγάλω και τη δεύτερη χρονιά αήττητος, και το κατάφερα.

Bikeit: Θα συνεχίσεις κανονικά στην ΜΧ1 και του χρόνου;

Π.Κ.: Ναι, κανονικά, δεν αλλάζω κατηγορία.

Bikeit: Αλλάζεις όμως εταιρεία.

Π.Κ.: Ακόμα δεν είναι σίγουρο, όμως το πιθανότερο είναι να γίνει αλλαγή.

Bikeit: Θα τρέξεις και enduro;

Π.Κ.: Ναι, θα τρέξω και enduro, και αν τα καταφέρω θα συμμετέχω και σε αγώνες ταχύτητας, με την ίδια εταιρεία πάντα.

Bikeit: Θα πας επομένως σε μια εταιρεία που μπορεί να σου προσφέρει και τα τρία: Motocross, enduro και ταχύτητα. Γιατί το επέλεξες αυτό;

Π.Κ.: Στη Yamaha ήμουν χρόνια και τη θεωρώ οικογένειά μου, ειδικά τον Γιάννη τον Μυτιληνάκη τον οποίο θεωρώ δεύτερο πατέρα μου, και για εμένα αυτός είναι η Yamaha.

Bikeit: Για ποιο λόγο τότε αποφάσισες να φύγεις από τη Υamaha;

Π.Κ.: Διότι ήθελα περισσότερη οικονομική βοήθεια, αλλά και μια μεγαλύτερη πρόκληση. Άλλωστε όλοι οι αναβάτες κάποια στιγμή αλλάζουν εταιρεία. Το ίδιο έκανε και ο Κοσμάς, πρωταθλητής της ΜΧ2, και έτσι θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Bikeit: Το γεγονός ότι κορυφαίοι αναβάτες αφήνουν τη Yamaha πώς πιστεύεις ότι θα επηρεάσει τους αγώνες;

Π.Κ.: Σίγουρα για την εταιρεία αυτό δεν είναι καλό, όμως έτσι δίνεται η ευκαιρία και σε νέους οδηγούς να βοηθηθούν και να ανέβουν. Άλλωστε η Yamaha είναι η εταιρεία που «βγάζει» πρωταθλητές παγκοσμίως, όπως ο Stefan Everts, o Antonio Kairoli. Η Yamaha φτιάχνει τους πρωταθλητές και τους παίρνουν άλλοι μετά. Οι υπόλοιπες εταιρείες ενδιαφέρονται κυρίως για τη διαφήμιση.

Bikeit: Πόσα πρωταθλήματα έχεις  αυτή τη στιγμή;

Π.Κ.: Εννέα πρωταθλήματα συνολικά, με την Mini, την Junior, την ΜΧ1 και την ΜΧ2.

Bikeit: Έχει γίνει συνήθεια για εσένα το να παίρνεις πρωταθλήματα, γι’ αυτό το λόγο ίσως ψάχνεις καινούργιες προκλήσεις;

Π.Κ.: Με ενδιαφέρει φυσικά το πρωτάθλημα, όμως εστιάζω και σε άλλους παράγοντες, όπως το να έχω διαφορά ανά αγώνα και όχι ανά χρονιά.

Bikeit: Πώς βλέπεις τον εαυτό σου μετά από μερικά χρόνια και μετά από τόσους τίτλους;

Π.Κ.: Θα συνεχίσω γιατί είμαι νέος ακόμα, 22 ετών. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θέλω να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά εν αντιθέσει με τον Βασίλη Σιαφαρίκα που από του χρόνου θα είναι επαγγελματίας οδηγός μιας και θα τρέξει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δεν σου κρύβω ότι το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό, και η εταιρεία με την οποία θα τρέχω του χρόνου μου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Όμως, δεν είμαι ακόμα έτοιμος να αφήσω τη χώρα μου, τη δουλειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους.

Bikeit: Αν σου δινόταν η ευκαιρία να ασχοληθείς επαγγελματικά με το enduro σε παγκόσμιο επίπεδο, θα το έκανες;

Π.Κ.: Όχι, ούτε για το enduro, ούτε για το motocross. Όπως προείπα, δεν είμαι έτοιμος να αφήσω ό,τι έχω εδώ.

Bikeit: Όμως είσαι νούμερο ένα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Π.Κ.: Είναι ένα ρητό που λέει «κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη!». Όπως βλέπεις, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross αν είσαι 17 χρονών και δεν έχεις πάρει το πρωτάθλημα είσαι άχρηστος! Και στο Enduro το ίδιο, είδαμε στις Σέρρες πώς πήγαιναν κάτι παιδιά.

Bikeit: Κι εσύ όμως είσαι μικρός και έχεις πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Π.Κ.: Εντάξει, είναι μια πρόκληση για εμένα το enduro, και είναι ευκολότερο από το motocross, με λιγότερους αγώνες. Και παρόλο που η Ελλάδα δεν έχει πίστες motocross, έχει αρκετές για enduro.

Bikeit: Τη δεύτερη ημέρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στις Σέρρες είχες κουραστεί πάρα πολύ. Γιατί;

Π.Κ.: Ήμουν χτυπημένος από την πρώτη ημέρα.

Bikeit: Τι διαφορά έχει για σένα το enduro από το motocross;

Π.Κ.: Πρέπει να αλλάξεις τα λάστιχα. Και όταν έχεις κάνει ήδη τρεις γύρους και συνολικά 230 χιλιόμετρα, μετά δεν μπορείς να σταθείς ούτε όρθιος! Κι εγώ δεν είχα πάει προετοιμασμένος. Απ’ ό,τι έχω ακούσει του χρόνου θα γίνουν διήμεροι αγώνες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, κι αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε όλοι έτοιμοι για την Καλαμπάκα στο παγκόσμιο. Κι εγώ θα ήθελα να ακολουθήσω κι άλλους αγώνες. Είμαι φίλος κιόλας με τον Βασίλη Σιαφαρίκα, επομένως θα μπορώ να τον ακολουθώ.

Φωτογραφίες

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube