.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 14:23

Συνέντευξη – Λευτέρης Πίππος

 

Πρωταθλητής Superstock 2013


Του Τάκη Μανιάτη

 

Έπειτα από τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα… Trial και δύο συνεχόμενα στην ταχύτητα, στην κατηγορία Superstock, ο Λευτέρης Πίππος έχει εδραιωθεί πλέον στην οικογένεια των πρωταθλητών. Μας μιλάει για τον συνδυασμό δύο διαφορετικών ειδών στην μοτοσυκλέτα, αλλά και τα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την υπόθεση τίτλος.

Η σχέση με τις μοτοσυκλέτες

Bikeit.gr: Το όνομα Πίππος, έχει συνδεθεί με το Trial. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Λευτέρης Πίππος: Όταν ήμουν μικρός, γύρω στα 5, είχαμε πάει σε μία επίδειξη Trial, και όταν το είδα, του είπα ότι μου άρεσε, και πήγε και μου το πήρε. Αυτό ήταν βασικά ο λόγος που οδήγησε στην εμπλοκή μου με το trial.

Bikeit.gr: Πότε ξεκίνησες να τρέχεις Trial και ποιες οι επιτυχίες σου;

Λευτέρης Πίππος: Η ενασχόλησή μου με το Trial αγωνιστικά, ξεκίνησε το 1991. Είμαι γεννημένος το ’86, άρα από 5 χρονών είμαι στους αγώνες. Το ’97 και το ’99 κέρδισα το πρωτάθλημα στην κατηγορία junior, ενώ για τρεις συνεχόμενες χρονιές, το 2005, ’06 και ’07, κέρδισα το πρωτάθλημα στην μεγάλη κατηγορία.

Bikeit.gr: Η σχέση σου με τις street μοτοσυκλέτες;

Λευτέρης Πίππος: Ο πατέρας μου έτρεχε ταχύτητα, κι έτσι, όταν έφτασα στα 15, ξεκίνησα κι εγώ την ενασχόληση. Στην αρχή οδήγησα Aprilia Challenge για ένα χρόνο, και μετά, στα 125 Racing. Πήρα ένα πρωτάθλημα κι εκεί, και μετά πέρασα στα 250 Racing, μέχρι να αποφασίσω να αφήσω τα δίχρονα και να ανέβω κατηγορία. Ήξερα ότι μόνο τα δίχρονα είναι τα αγωνιστικά, μιας και είναι πρωτότυπα, αλλά ήθελα να μεταπηδήσω κατηγορία. Όλα τα υπόλοιπα βέβαια, είναι πολιτικά μοντέλα μεταποιημένα.

Συμμετοχή στα 1000

Bikeit.gr: Πως και πήγες κατευθείαν στα 1000 και όχι πρώτα στα 600;

Λευτέρης Πίππος: Ήθελα να πάω στα 600 μιας και ταιριάζουν και στο σωματότυπό μου, αλλά έψαχνα συνεχώς, χτύπησα πόρτες και δεν μπόρεσα να βρω κάτι. Τα 600 είναι μία δύσκολη κατηγορία γιατί πρέπει να έχεις καλή μοτοσυκλέτα, σωστά στημένη, με πολλά πράγματα επάνω. Δεν μπορείς να πας απλά με ένα παραγωγής με πολυεστερικά και να πρωταγωνιστήσεις. Μεγαλύτερα έξοδα, τα οποία δεν μπορούσα να βρω. Ούτε το κιτ που θα χρειαζόταν, ούτε τις αναρτήσεις.

Bikeit.gr: Πως κατέληξες στο 1000;

Λευτέρης Πίππος: Με ένα καλό 1000, μπορείς να βρεθείς μπροστά στην κατάταξη αν είσαι καλός. Το στήσιμο είναι το ιδανικό, και ο αναβάτης, να μπορεί να το οδηγήσει σωστά. Παλιά είχαμε 130 άλογα, και τώρα 180, άρα, δεν φταίνε οι μοτοσυκλέτες. Όταν ήρθα στην KTM, στην οποία δούλευα παλιά, δεν ήμουν πρωταθλητής, αλλά κατάφερα να τους πείσω να μου δώσουν μία μοτοσυκλέτα. Ήταν πρώτη φορά για μένα στα 1000, πρώτη και για την KTM. Την πρώτη χρονιά, η ομάδα ήταν δορυφορική, την είχα φτιάξει εγώ με τον Βασίλη Γούλα, τον μηχανικό μου, με κάποιους ανθρώπους που μας στήριξαν. Την πρώτη χρονιά, τερματίσαμε στην 4η θέση, ενώ την επόμενη χρονιά, η συμμετοχή ήταν KTM SEE, επίσημα πλέον.

Bikeit.gr: Τι προβλήματα αντιμετώπισες;

Λευτέρης Πίππος: Δεν είχαμε δεδομένα για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, δεν είχε πειραματιστεί κανείς, δεν ξέραμε τι θα χρειαστεί. Την πρώτη χρονιά, είχαμε τις αναρτήσεις που χρησιμοποιεί από το εργοστάσιο, και δεν είχαμε περιθώριο να αγοράσουμε άλλες. Έτσι, φτιάξαμε αυτές που είχαμε, και δυσκολευτήκαμε αρκετά να το φέρουμε στα μέτρα μας. Κάναμε πολλές προπονήσεις, revalving, μετρήσεις, και καταφέραμε να πάμε καλά κι έτσι, το 2012.

Bikeit.gr: Τι άλλαξε όταν πλέον ήταν η KTM SEE δίπλα σου;

Λευτέρης Πίππος: Άλλαξε το ότι, είχα περισσότερη πληροφορία, δεν σκεφτόμουν μήπως πέσω, κάτι που όταν έτρεχα μόνος μου, το σκεφτόμουν συνέχεια, μην πάθει κάτι η μοτοσυκλέτα. Είχα ένα μπάτζετ το οποίο ουσιαστικά με κάλυπτε αν θα πάθαινε κάτι η μοτοσυκλέτα. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη χρονιά και για την KTM που αποφάσισε να εμπλακεί στην ταχύτητα και να δώσει χρήματα γι’ αυτό.

Διαφορές και προβλήματα

Bikeit.gr: Τι διαφορές είχε η μοτοσυκλέτα σου για το 2013;

Λευτέρης Πίππος: Ήταν νέα μοτοσυκλέτα, αλλά δεν είχε ουσιαστικές διαφορές. Ήταν όπως έβγαινε από το εργοστάσιο, μία απλή RC8R. Το παλιό ήταν έκδοση Red Bull, ενώ αυτό με απλή βαφή. Το νέο μοντέλο, με το οποίο έτρεξα φέτος, είχε πιο γραμμική απόδοση και περισσότερη δύναμη. Η βασική διαφορά όμως ήταν η ανάρτηση της Ohlins που με βοήθησε να βάλω ευκολότερα την δύναμη κάτω.

Bikeit.gr: Τι προβλήματα έβγαλε η μοτοσυκλέτα;

Λευτέρης Πίππος: Ουσιαστικά σε αυτά τα χρόνια δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Στο παλιό μοντέλο, άνοιξα το μοτέρ προληπτικά και άλλαξα τα ελατήρια των εμβόλων, ενώ στο νέο, τοποθέτησα μία εξάτμιση και πρόγραμμα, και ήθελε βελτίωση από συμπίεση. Έτσι, το ανοίξαμε και βάλαμε φλάτζες και η μοτοσυκλέτα πήρε δύναμη. Η κατηγορία άλλωστε δεν επιτρέπει αλλαγές και βελτιώσεις.

Bikeit.gr: Ποια ήταν η συμβολή του Γιάννη Μπούστα στην βελτίωσή σου;

Λευτέρης Πίππος: Με έβαλε σε πρόγραμμα άσκησης, διατροφής, τα πάντα. Με τον Γιάννη, στους τελευταίους αγώνες του περσινού πρωταθλήματος 2012 που ξεκινήσαμε, κάναμε προετοιμασία, για το επόμενο πρωτάθλημα. Παρά το ότι δεν ήξερα αν θα τρέξω ή όχι, ακολούθησα το πρόγραμμα όπως με κατεύθυνε αυτός.

Το σχολείο του Γιάννη είναι κάτι το ξεχωριστό και ήταν μεγάλη μου χαρά να τον ακούω και να μου μεταδίδει τα πράγματα που έχει μάθει στο εξωτερικό, αλλά και από την δική του εμπειρία. Ήθελα μετά από τόση προπόνηση με τα μικρά μηχανάκια, Honda NSF 100, να δω πως θα ωφεληθώ. Πήγα έτσι στον πρώτο αγώνα, και κέρδισα. Ήταν κάποια πράγματα που κάνουν την διαφορά, και πέτυχαν.

Bikeit.gr: Πόσο πιο καλός ήσουν το 2013 σε σχέση με το 2012;

Λευτέρης Πίππος: Ήμουν πιο συγκροτημένος σαν αναβάτης, πιο ξεκάθαρος στις κινήσεις μου μέσα στον αγώνα. Σίγουρα ήμουν πολύ πιο γρήγορος από την περσινή χρονιά, και βάση χρόνων, ήμουν ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορος από την περσινή χρονιά. Βοήθησε λίγο και η ανάρτηση, αλλά περισσότερο η δουλειά που κάναμε.

Η αμφισβήτηση

Bikeit.gr: Πήρες δύο πρωταθλήματα στην σειρά, το πρώτο συζητήθηκε λίγο. Τι έχεις να πεις;

Λευτέρης Πίππος: Δεν το χάρηκα το πρωτάθλημα όπως θα ήθελα, μιας και πολλοί λέγανε ότι τα πρωταθλήματα παίρνονται με νίκες. Για μένα, το πρωτάθλημα σημαίνει ότι δεν είχες πτώσεις, εγκαταλείψεις, είχες σταθερότητα, καλούς τερματισμούς, και κατάφερες να επιβιώσεις καλύτερα από τους άλλους. Για το συγκεκριμένο συμβάν, θεωρώ ότι δεν έκλεψα, μιας και μπήκα και βγήκα από το ίδιο σημείο, παρά το ότι δεν τρέχαμε σε περιφραγμένη ή οριοθετημένη πίστα. Παρά το ότι ήμουν δεύτερος, άφησα τους δύο συναθλητές μου και πέρασαν, και μπήκα στην πίστα τέταρτος, κι έτσι, δεν ωφελήθηκα.

Κάποιοι θεώρησαν ότι έκλεψα και χρεώθηκα με 10’’ ποινής, και άλλαξε η βαθμολογία μου, μιας και τερμάτισα 4ος στον αγώνα. Ο Κώστας Κοντομάρος είχε ένα ατύχημα, κι έτσι, όλα παίχτηκαν στον τελευταίο αγώνα.

Bikeit.gr: Νέοι αναβάτες, δυνατές μοτοσυκλέτες, νέος συναγωνισμός για το 2013. Πόσο δύσκολα ήταν για σένα;

Λευτέρης Πίππος: Είχαμε τον Παπασταύρου, τον Παναγιωτόπουλο, τον Σπηλιώτη, τον Μαρκεζίνη, Γκιζίνο, Τσαλίκη, αλλά και άλλους, και ήθελα πάρα πολύ να κερδίσω, για να είμαι εγώ καλά με τον εαυτό μου. Φέτος ήταν ο στόχος μου από την αρχή, να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και να κερδίσω τον τίτλο. Φέτος ήταν πολύ δύσκολο το πρωτάθλημα, με δυνατές μοτοσυκλέτες στην πίστα, όπως το Ducati του Παπασταύρου. Είχαμε φέτος πιο πολλές μάχες, πιο πολλά προσπεράσματα, αλλά δεν φοβήθηκα, ήταν αγώνας, και εστίασα στην νίκη.

Bikeit.gr: Η χρονιά σου πως πήγε;

Λευτέρης Πίππος: Είχα έναν τραυματισμό, στον δρόμο δυστυχώς, και κατάφερα τελικά να τρέξω χτυπημένος, μόλις είχα βγει με σαράντα ράμματα από το νοσοκομείο, αλλά δεν ήθελα να πάει χαμένη η χρονιά. Είχα κάνει πολλή δουλειά, και ήθελα να τρέξω, παρά το ότι το πρωτάθλημα δεν είναι επαγγελματικό.

 Ήθελα να πάρω κάποιους βαθμούς, και να τα δώσω όλα στον τελευταίο αγώνα, και το κατάφερα. Ο προτελευταίος αγώνας, που τερμάτισα δεύτερος και χτυπημένος, ήταν ο αγώνας της χρονιάς για μένα.

Bikeit.gr: Αντιμετώπισες προβλήματα με την μοτοσυκλέτα σου φέτος;

Λευτέρης Πίππος: Κανένα πρόβλημα δεν είχα, ούτε μηχανικό, τίποτα. Η χρονιά μου κύλισε άριστα, και τα έξοδα που έκανα για την μοτοσυκλέτα όλη τη χρονιά, ήταν 480euro. Σύμφωνα με την καρτέλα που έχω στην εταιρία, το ποσό αφορά στα λάδια και τα φίλτρα που άλλαξα, αλλά και τις φλάτζες. Κυρίως αναλώσιμα. Ζημιές καμία.

Τrial και χορηγοί

Bikeit.gr: Συνεχίζεις ακόμη το Trial;

Λευτέρης Πίππος: Το Trial είναι η ζωή μου, δεν μπορώ χωρίς αυτό. Είναι δύο αντίθετα αθλήματα, μιας και δεν έχουν την ίδια ταχύτητα, αλλά με βοηθάει στο κοντρόλ.

Bikeit.gr: Αν είχες να διαλέξεις, ανάμεσα σε αυτά τα δύο, τι θα διάλεγες;

Λευτέρης Πίππος: Δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να διαλέξω. Αν δεν είχα μοτοσυκλέτα να τρέξω στην ταχύτητα, θα τρελαινόμουν. Αν δεν είχα Trial, πάλι θα τρελαινόμουν. Θα προσπαθήσω να κάνω και τα δύο μαζί για όσο μπορώ.

Bikeit.gr: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βοήθησαν στην προσπάθεια σου να τρέξεις το 2013;

Λευτέρης Πίππος: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Επειδή δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, έγινε μία πρόταση ώστε το δίκτυο των καταστημάτων KTM, να συμβάλλουν οικονομικά. Κι έτσι έγινε. Κάθε ένας, οι περισσότεροι δηλαδή, έβαλαν κάποια χρήματα, και συμπληρώθηκε το ποσό που απαιτείτο για την αγορά της μοτοσυκλέτας. Έτσι η ομάδα ονομάστηκε Orange Family – από την πορτοκαλί οικογένεια που συνέβαλλε στην προσπάθεια. Καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή. Και φυσικά, το εργοστάσιο της KTM, με μία εκπληκτική τιμή, αλλά και οι υπεύθυνοι της εταιρίας, Σόλωνας και Ίλια Κοντού που πίστεψαν σε μένα. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους, τον μηχανικό της KTM, Τάσο, τον Βασίλη Γούλα, τα ελαστικά Michelin και ο Ντίνος Πετρής, το πρατήριο καυσίμων MS, που έπαιξε μεγάλο ρόλο, το κατάστημα Wheel City, τα τακάκια Carbon Loraine, τα Extreme Sports Μάριος Πέτρου, οι εξατμίσεις Racetech, ο Παπασταύρου για τα ρούχα, ο Μουράτης με τα αξεσουάρ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 16:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon