.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 12:08

Συνέντευξη - Andrea Verona - Παγκόσμιος πρωταθλητής E1  & EnduroGP 2022

Στα 23 του, ο Andrea Verona έχει ήδη κατακτήσει 5 παγκόσμιους τίτλους, σε Youth, Junior, E1 κατηγορίες, αλλά και την γενική κατάταξη στο EnduroGP! Ένας ταλαντούχος αναβάτης, το παρόν και το μέλλον του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του!

Του Τάκη Μανιάτη

Τα offroadays που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η K-Motors SEE είναι η μοναδική ευκαιρία για τους φίλους της off road σκηνής να οδηγήσουν νέα μοντέλα σε πραγματικές συνθήκες. Στην πρώτη φετινή διοργάνωση, στην Ζήρια, βρέθηκε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής enduro E1 & EnduroGP, Andrea Verona, προκειμένου να παρευρεθεί και να συνομιλήσει με τους αναβάτες.

Καλεσμένος της ελληνικής αντιπροσωπείας της GASGAS και της GASGAS Athens, ήταν διαθέσιμος για φωτογραφίες, αυτόγραφα, συνομιλία σχετικά με το αγαπημένο του άθλημα, και φυσικά, συνεντεύξεις. Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία και κλέψαμε λίγο από τον χρόνο του, για να δούμε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις εργοστασιακές ομάδες, τα ηλεκτρονικά των μοτοσυκλετών, την εξέλιξη αλλά και τον ρόλο του ως αναβάτη.

8630_Andrea-Verona_GASGAS_2021_0031-web.jpgBIKEIT: Πόσο σε βοήθησε το ότι είσαι Ιταλός αναβάτης και ζεις μάλιστα στην πατρίδα του enduro, για να βρεις χορηγούς;

Andrea Verona: Παίζει σίγουρα ρόλο γιατί είναι πιο εύκολο να αναδειχθείς, υπάρχουν και αρκετοί αγώνες όπου μπορείς να βρεις χορηγούς. Η οικογένειά μου δεν είχε χρήματα για να με βοηθήσει να ξεκινήσω, οπότε ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά ευτυχώς υπήρχαν άνθρωποι που με είδαν και με βοήθησαν στο ξεκίνημα. Θα μπορούσες να πεις ότι είμαι και τυχερός!

BIKEIT:  Είναι η βασική σου δουλειά αυτή;

Andrea Verona: Ναι, είναι η βασική μου δουλειά εδώ και 4 χρόνια, από το 2018. Μόλις τελείωσα το σχολείο, ξεκίνησα από το Youth Cup στα 17, πήγα στην TM και άρχισα να τρέχω επαγγελματικά, αλλά δεν έπαιρνα χρήματα για να ζω. Απλά να καλύπτω τις ανάγκες μου.

BIKEIT: Πόσο δύσκολο ήταν να μετακινηθείς από μία εταιρία μετά από χρόνια σε μία καινούρια ομάδα στην GASGAS και να κερδίσεις αμέσως;

Andrea Verona: Άλλαξα ομάδα το 2020 που πήγα στην GASGAS και όλα ήταν πιο εύκολα γιατί πριν οδηγούσα μία δύσκολη μοτοσυκλέτα, από πλαίσιο και κινητήρα, αλλά ήταν και πιο αργή η επικοινωνία και οι βελτιώσεις με τους μηχανικούς. Οπότε με την GASGAS που είναι πιο φιλική μοτοσυκλέτα και η ομάδα ''ακούει'', έφερα γρήγορα αποτελέσματα. Οι μηχανικοί ακούνε τις συμβουλές μου, βελτιώνουν ότι χρειάζομαι άμεσα, είναι εκεί όποτε τους χρειαστώ, είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση.

Andrea-Verona_GASGAS_2021_Large-web.jpgBIKEIT: Οι TM είναι απόλυτες μοτοσυκλέτες με σφιχτό πλαίσιο που απαιτούν καλές και μαλακές αναρτήσεις για να αποδώσουν σωστά. Πόσο διαφορετικό ήταν να είσαι πλέον σε μία φιλική μοτοσυκλέτα που δουλεύει πιο ομαλά σαν σύνολο;

Andrea Verona: Ναι είναι αλήθεια αυτό που είπες, όταν ήμουν στην TM χρησιμοποιούσα μαλακές αναρτήσεις λόγω του πλαισίου. Ήταν δύσκολο όμως να έχω σταθερότητα σε γρήγορες αναρτήσεις με αυτές τις αναρτήσεις, και να συνδυάζω τις αναρτήσεις με τις διαδρομές που αλλάζουν συνεχώς στο enduro. Εν ολίγοις, το σετάρισμα θα βόλευε είτε σε σκληρές διαδρομές, είτε σε μαλακές, και ποτέ δεν είχα το ιδανικό κράτημα που ήθελα. Με την GASGAS νιώθω πιο καλά πάνω στην μοτοσυκλέτα, έχω περισσότερες επιλογές οδήγησης με τις ίδιες σεταρισμένα αναρτήσεις και μπορώ να εμπιστευτώ περισσότερο και να πιέσω.

BIKEIT: Διατηρείς τις ίδιες ρυθμίσεις σε κάθε διαδρομή ή αλλάζεις αναλόγως;

Andrea Verona: Με τις αναρτήσεις WP Cone Valve έχω την δυνατότητα να προφορτίζω την ανάρτηση όταν χρειάζεται αναλόγως και να την φέρνω αμέσως εκεί που θέλω, ακριβώς πριν την ειδική, είτε αυτή είναι motocross, είτε extreme. Το πλαίσιο είναι σταθερό, αλλά είναι πολύ πιο φιλικό σε διαδρομές με εμπόδια, βράχους, πέτρες, ακόμη και γλιστερά κομμάτια. Οπότε αυτό μου δίνει την δυνατότητα να επεμβαίνω μόνο όποτε χρειάζεται στις αναρτήσεις.

BIKEIT: Η εξέλιξη των TM γίνεται κυρίως στα motocross, με το αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο να είναι πολύ στιβαρό. Είναι δύσκολο να κάνουν αλλαγές σε μία μοτοσυκλέτα enduro μετά, κάτι που δεν ισχύει στην KTM / GASGAS. Πόσο σε βοηθάει αυτό;

Andrea Verona: Ναι, είναι αλήθεια, μεταξύ motocross και enduro μοτοσυκλετών οι TM δεν έχουν μεγάλες διαφορές, ίσως λίγες. Στην GASGAS, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι μοτοσυκλέτες, έχουν διαφορές στα πλαίσια, στις αναρτήσεις, στους κινητήρες, οπότε αυτό από μόνο του δείχνει την δουλειά που έχει κάνει η εταιρία και φυσικά, βοηθάει πολύ τους αναβάτες enduro στην οδήγηση. Για το enduro δεν χρειάζεσαι πάρα πολύ δύναμη, ούτε πολύ στιβαρό πλαίσιο, γιατί δεν οδηγάς σε γρήγορες ταχύτητες με μεγάλες ανωμαλίες, όπως στο motocross. Είναι διαφορετική η προσέγγιση της GASGAS στις enduro μοτοσυκλέτες, που θέλει να είναι φιλικές και προβλέψιμες, ιδανικές για ερασιτέχνες αναβάτες.

BIKEIT: Πάνω σε αυτό που λες, η GASGAS παρουσιάστηκε ως εταιρία του ομίλου Pierer που απευθύνεται σε ερασιτέχνες αναβάτες. Ένα χρόνο μετά όμως, η GASGAS πήρε τέσσερις τίτλους, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro με σένα, στο Rally Dakar, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally, και στην Moto3! Σάρωσε κυριολεκτικά! Είναι τελικά μοτοσυκλέτες για ερασιτέχνες;

Andrea Verona: Είναι αλήθεια αυτό. Στο τέλος, διαπιστώνει κανείς ότι είναι πολύ κοντά στις KTM αλλά οι δικές μας, οι αγωνιστικές εργοστασιακές, είναι πολύ βελτιωμένες. Σαν standard οι μοτοσυκλέτες είναι πιο βολικές από τις αντίστοιχες KTM ή Husqvarna. Άλλωστε, όποιος θέλει μπορεί να τοποθετήσει αξεσουάρ από τα power parts και να τις φέρει σε ίδιο επίπεδο ή να κυνηγήσει παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αν μπορεί βέβαια!

BIKEIT: Πόσο δύσκολο είναι να συνεργάζεσαι με τους μηχανικούς μίας "μικρής" εταιρίας όπως η TM και με ενός μεγάλου κατασκευαστή όπως η GASGAS;

Andrea Verona: Είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση. Η TM διαθέτει γύρω στους 200-300 εργαζόμενους συνολικά στο εργοστάσιο της, ενώ η KTM Motosports απασχολεί 350 μόνο στις αγωνιστικές ομάδες! Τελείως διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικός τρόπος εργασίας και σκέψης.

BIKEIT: Πως μεταφράζεται αυτό στην πράξη;

Andrea Verona: Στην GASGAS υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με τις αναρτήσεις, άλλος που ασχολείται με την χαρτογράφηση, άλλος για τους κινητήρες. Στην TM, ο μηχανικός σου είναι ένας, με αυτόν πρέπει να δουλέψεις σε ότι χρειαστείς. Τα αποτελέσματα βέβαια έρχονται, αφού οδήγησα για την TM και κερδίσαμε μαζί τρεις παγκόσμιους τίτλους (Junior, 125 και Ε1). Με την GASGAS πήρα άλλους δύο μετά και κέρδισα και την γενική. Απλά είναι όλα τελείως διαφορετικά, και η εξέλιξη γίνεται σε όλα τα στάδια σωστά.

BIKEIT: Ποιες είναι οι διαφορές στις δοκιμές που κάνατε για το στήσιμο της μοτοσυκλέτας;

Andrea Verona: Είναι διαφορετικός τρόπος με τον οποία κάναμε τις δοκιμές. Για παράδειγμα, με την TM πηγαίναμε για δοκιμή για να οδηγήσουμε την μοτοσυκλέτα και να δούμε τι έφτιαξαν οι μηχανικοί, σύμφωνα με ότι τους είχα πει κάποια άλλη στιγμή, για να το βελτιώσουν αργότερα.

Με την GASGAS, μου λένε, ετοιμάσαμε κάτι στο εργοστάσιο, στο μηχάνημα, και θέλουμε να πάμε να το δοκιμάσεις. Ουσιαστικά, τους λέω τι θέλω μέσα στη χρονιά, δουλεύουν πάνω σε αυτό, και πάμε έτοιμοι στο σημείο των δοκιμών. Επίσης, δουλεύουν πάνω σε νέας γενιάς εξαρτήματα, και πάμε και τα δοκιμάζουμε, κρατάνε σημειώσεις, πηγαίνουν στο εργοστάσιο και δουλεύουν πάνω σε αυτά, άσχετα αν υπάρχουν αποτελέσματα ή όχι, άσχετα αν τα χρειαζόμαστε ή όχι.

BIKEIT: Σημειώνουν συνεχώς τις παρατηρήσεις σου και εργάζονται πάνω σε αυτές;

Andrea Verona: Ναι, σίγουρα, για παράδειγμα, τελείωσε το πρωτάθλημα, και παρά το ότι η μοτοσυκλέτα είναι όπως θέλω και κερδίζει, μου λένε ότι έχουν κάτι τελείως νέο για μένα, και να πάμε να το δοκιμάσουμε. Αυτό γίνεται αρκετές φορές μέσα στη χρονιά και τους λέω πως ένιωσα όταν το οδήγησα, και συνεχώς βελτιωνόμαστε, και ποτέ δεν επαναπαύονται στα αποτελέσματα. Ακούνε συνεχώς τις παρατηρήσεις μου, και προσπαθούν να βελτιώνουν κάθε τι πάνω στη μοτοσυκλέτα.

gasgas-verona-3-web.jpgBIKEIT: Πως νιώθεις που πλέον οι μοτοσυκλέτες έχουν traction control και διαφορετικούς χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη;

Andrea Verona: Το Traction Control δεν το χρησιμοποιώ καθόλου στους αγώνες, ενώ από τον χάρτη, χρησιμοποιώ μόνο τον 1, τον επιθετικό. Κάναμε μόνο κάποιες αλλαγές στην αρχή της χρονιάς στην χαρτογράφηση προκειμένου να αποδίδει ο κινητήρας όπως θέλω, και με αυτές κινούμαστε.

BIKEIT: Ο κινητήρας είναι standard; Παλιά, οι factory KTM χρησιμοποιούσαν τους κινητήρες των motocross μοντέλων για απόλυτη απόδοση.

Andrea Verona: Όχι δεν είναι standard, έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές, όπως το κιβώτιο ταχυτήτων που είναι 5άρι, από το motocross, έχουμε διαφορετική κεφαλή και ελαφρύτερο βολάν για ανέβασμα στροφών. Τώρα που το σκέφτομαι, οι αλλαγές που έχουμε κάνει είναι κοντά σε αυτές που έχουν τα motocross, αλλά αυτός ο κινητήρας είναι βασισμένος στα enduro, και όχι στα motocross.

BIKEIT: Μετά από 5 παγκόσμιους τίτλους, πιο θα ήθελες να είναι το μέλλον σου;

Andrea Verona: Ακόμη δεν ξέρω, είμαι μικρός (23 χρονών!), θέλω σίγουρα να τρέξω Enduro και extreme αγώνες, ίσως να δοκιμάσω κάποια στιγμή και Rally, που είναι τελείως διαφορετικό. Θα ήθελα να δοκιμάσω σε μεγάλες ταχύτητες των Rally στις οποίες πρέπει να διαβάζεις κιόλας τις οδηγίες της διαδρομής, ίσως και GNCC στην Αμερική, το οποίο με συναρπάσει.

BIKEIT: Θα πήγαινες σε κάποιο μηχανοκίνητο άθλημα για τα χρήματα;

Όχι, θα ήθελα να κάνω αυτό που μου αρέσει, να οδηγάω μοτοσυκλέτες στους αγώνες που θέλω. Δεν θέλω για παράδειγμα να πάω στους αγώνες Rally απλά για χρήματα.

20221023_134451-web.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά
   
Όνομα Andrea
Επίθετο Verona
Ημερ. Γέννησης 22/4/1999
Εθνικότητα Ιταλός
Ομάδα GASGAS Factory Racing
Μοτοσυκλέτα GASGAS EC 250F
   
Τίτλοι  
2017 Παγκόσμιος πρωταθλητής Youth 125 (TM)
2018 Παγκόσμιος πρωταθλητής Junior 1 ™
2019 Παγκόσμιος πρωταθλητής Junior 1 ™
2020 Παγκόσμιος πρωταθλητής Enduro E1 (TM 250FI)
2021 Παγκόσμιος πρωταθλητής Enduro E1 (GASGAS EC 250F)
2022 Παγκόσμιος πρωταθλητής Enduro E1 και EnduroGP (GASGAS EC 250F)
   
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 12:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη Allen Yin -  Αντιπρόεδρος Voge
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon