.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 16:34

Test - Yamaha XSR900 GP 2024 - Αποστολή στην Πορτογαλία

Πυρπολητής

Roberts, Lawson, Rainey. Αυτά είναι μερικά μόνο ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν βλέπω το Yamaha XSR900 GP, να λάμπει τόσο έντονα στον πορτογαλικό ήλιο. Από κάποιες γωνίες αυτός ο φόρος τιμής είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένος. Το έντονο κόκκινο χρώμα Marlboro αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Δοκιμή: Pieter Ryckaert
Φωτογραφίες: Yamaha

Η δημιουργία του XSR900 GP πέρασε από αρκετές δυσκολίες. Πρώτα ήταν η πανδημία και μετά η προσπάθεια να πειστεί το οικονομικό τμήμα της Yamaha. Σε μια εποχή που τα περιθώρια κέρδους είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ο εξοπλισμός ενός υπάρχοντος μοντέλου με αρκετά περίπλοκα πλαστικά, πολλές "περιττές" λεπτομέρειες κι ένα χρωματικό μοτίβο σχεδόν βαμμένο στο χέρι είναι ιδέες που εύκολα απορρίπτονται από τους κουστουμάτους.

Αλλά να που έγινε τελικώς. Και όταν το πρωτοείδα από κοντά πείστηκα πολύ πιο γρήγορα απ' όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες φωτογραφίες στα εισερχόμενα της ηλεκτρονικής μου αλληλογραφίας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι καθρέφτες είναι λίγο εκτός κλίματος, αλλά ας μη διϋλίζω τον κώνωπα.

Κοιτώντας το από πίσω σε γωνία τριών τετάρτων πιστεύω πως το σχέδιο του φέρινγκ είναι εξαιρετικά πετυχημένο, ακόμη και με την οθόνη TFT στην οποία από μακριά βλέπεις μόνο ένα στρογγυλό στροφόμετρο. Το μόνο που λείπει είναι ο χαρακτηριστικός δίχρονος ήχος.

Όπως επιτάσσει το σλόγκαν "Masters of Torque", εδώ δε χρειάζεται να ψάχνετε για το ωφέλιμο εύρος ισχύος, πόσω μάλλον να το τρέμετε - όπως κάποτε ο κύριος Lawson και οι αντίπαλοί του. Και, όπου είναι απαραίτητο, έχετε ένα εξαιρετικό quickshifter ως χείρα βοήθειας.

2024 YAM XSR900GP LegendRed DET 007 scaled

Η μόνη διαφορά σε σύγκριση στον κινητήρα σε σχέση με τα γυμνά XSR και MT-09 είναι ότι οι εδράσεις του στο πλαίσιο έγιναν ελαφρώς πιο άκαμπτες. Έχετε επίσης τρεις λειτουργίες οδήγησης (Rain, Road, Sport) συν δύο custom για να φτιάξετε τους προσωπικούς σας συνδυασμούς με τις παραμέτρους των cornering traction control και ABS, καθώς και των wheelie control και φρένου κινητήρα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε μέσω της εφαρμογής MyRide από το τηλέφωνό σας όπου και όποτε θέλετε.

Οι αναρτήσεις της KYB είναι πλήρως ρυθμιζόμενες, συμπεριλαμβάνοντας και αργή-γρήγορη απόσβεση συμπίεσης. Η ακτινική τρόμπα 61 mm και τα ελαφρώς πιο στενά σωληνάκια φρένων μπροστά σημαίνουν ότι το φρένο δαγκώνει λίγο πιο ισχυρά.

Στην πάνω τιμονόπλακα πλέον εδράζουν κλιπόν που φέρνουν τα χέρια 10 εκατοστά (100 mm) χαμηλότερα από το τιμόνι του XSR900, ενώ σέλα έρχεται ελαφρώς ψηλότερα για ν' αντισταθμίσει τα ψηλότερα και πιο πίσω τοποθετημένα μαρσπιέ αναβάτη. Όλα αυτά δημιουργούν μια δραστικά διαφορετική θέση οδήγησης.

ALE 5194 scaled

Καθώς κάθομαι για πρώτη φορά στη σέλα του XSR900 GP σκέφτομαι πως αυτό το φέρινγκ και το ρετρό στροφόμετρο στην οθόνη έχουν πραγματικά μιαν αίσθηση δεκαετίας 1980-90. Την εποχή που ως έφηβος ακολουθούσα μανιωδώς το GP500 και ονειρευόμουν τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες εκείνης της εποχής. Τώρα μοιάζει σα να εκπληρώνεται μια παιδική ευχή.

Καταπνίγω την επιθυμία να σπρώξω το XSR για να πάρει μπροστά - όπως ήταν σύνηθες στις εκκινήσεις των GP μέχρι τη δεκαετία του 1980 - και πατώ τη μίζα. Στην αριστερή πλευρά του τιμονιού παίζω για λίγο με το εύχρηστο joystick (ευτυχώς το περιστροφικό κουμπί που έβαζε η Yamaha στο παρελθόν έχει μείνει εκεί, στο παρελθόν), αλλά εκτός από το εύχρηστο σύστημα πλοήγησης που μπορεί να εμφανιστεί στην οθόνη μέσω κινητού τηλεφώνου, καμιά επιλογή εμφάνισης δεν είναι καλύτερη από αυτό το "αναλογικό" στροφόμετρο.

2024 YAM XSR900GP LegendRed DET 009 scaled

Η θέση οδήγησης είναι ξεκάθαρα σπορ. Όχι τόσο όσο λ.χ. το R7, αλλά αρκετά ώστε να χρειάζομαι ν' ανακουφίσω τους καρπούς μου μετά από λίγα μόλις χιλιόμετρα σε αρκετά πυκνή κίνηση στηρίζοντας το αριστερό χέρι στο ρεζερβουάρ. Φέρνει πίσω πολλές αναμνήσεις από τις πρώτες μου βόλτες με τις σπορ μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του '90. Το γεγονός ότι μετά από μισή μέρα οδήγησης ένιωθα και τον λαιμό μου πιασμένο σε κάθε διασταύρωση θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως "χαρούμενη ανάμνηση" παρά ως αρνητικό για το Yamaha XSR900 GP.

Τα κλιπόν δίνουν στα χέρια ένα αρκετά φαρδύ "τιμόνι" και αυτό κάνει την οδήγηση πιο ομαλή, δεν έχει πάντως τον μοχλό που προσφέρει το τιμόνι του MT-09. Παρεμπιπτόντως, σκέφτομαι πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που οδήγησα σε δημόσιους δρόμους με ολόσωμα δέρματα. Τόσα ώστε να μη θυμάμαι πόσα. Πού είναι οι μέρες που είχα μόνο ολόσωμη φόρμα και αδιάβροχο στη γκαρνταρόμπα μου και προσπαθούσα να ξύσω γόνατο σε κάθε βόλτα;

1313 G2 XSR900GP scaled

Ο τρικύλινδρος κινητήρας της Yamaha είναι χορτάτος από επαίνους. Οι 119 ίπποι του επαρκούν για κάθε επιθυμία καθώς τον κρατώ στη Sport Mode όλη μέρα. Αυτή είναι η φύση αυτού του θηρίου. Το πλαίσιο έχει καλύτερη αίσθηση από όλα τα MT-09 που έχω οδηγήσει (το καινούργιο MT-09 ωστόσο όχι ακόμα), αν και το πίσω μέρος ίσως θέλει λίγη περισσότερη προφόρτιση και λιγότερη απόσβεση επαναφοράς.

Οδηγώντας στην υπέροχη πίστα του Estoril τα S23 δείχνουν επίσης την καλύτερή τους πλευρά. Γόνατο κάτω κυριολεκτικά από την πρώτη στροφή χωρίς κανέναν φόβο.

ALE 3597 scaled

Συζητώ για λίγο με τον Niall Mackenzie, τον Σκωτσέζο που αγωνίστηκε με ένα Marlboro YZR500 ως εργοστασιακός αναβάτης το 1989. Τον ρωτώ αν το XSR έχει κάποια στοιχεία που να είναι καλύτερα από το YZR της εποχής του: "Λοιπόν, πρώτα απ' όλα τα λάστιχα, είναι καλύτερα από τα σλικ του παρελθόντος. Τα φρένα είναι πολύ πιο δυνατά και οι αναρτήσεις επίσης καλύτερες από τις Öhlins που τότε ήταν η απόλυτη κορυφή. Το YZR είναι φυσικά πιο γρήγορο με 160 ίππους σε 120 κιλά, αλλά φοβόσουν για τη ζωή σου στην έξοδο από κάθε στροφή. Το XSR είναι πολύ πιο ευκολοδήγητο και περιβάλλεται από ένα ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας που εκείνη την εποχή μόνο ο Μπακ Ρότζερς θα μπορούσε να έχει. Στο YZR η μόνη ασφάλεια που είχα ήταν ο δεξιός μου καρπός, ο συμπλέκτης σε απόλυτη ανάγκη και περιστασιακά οι αχυρόμπαλες…"

Δυστυχώς, οι πορτογαλικοί δρόμοι δε συνεργάστηκαν μαζί μας όσον αφορά την κίνηση, τα δημόσια έργα και την ποιότητα της ασφάλτου για να κάνουν τη διαδρομή αξέχαστη. Είναι λίγο λυπηρό, αλλά αν μη τι άλλο ενθαρρύνει πνευματικές αναδρομές σε περασμένες εποχές που οι αγωνιστικές των GP έκαναν το αίμα να βράζει, τόσο οδηγικώς όσο και με την πανέμορφη εμφάνισή τους. Εκείνες τις εποχές που φορούσες τα δέρματά σου και δε σταματούσες παρά μόνο για να καπνίσεις ένα Marlboro, ούτε για κάμερες ταχύτητας ούτε λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Αυτό κάνει το XSR900 GP, είτε είμαι καθισμένος στη σέλα του ή απλά κοιτάζοντάς το από απόσταση. Κάνει το αίμα να κοχλάζει.

2024 YAM XSR900GP Family 026 scaled

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha XSR900 GP (2024)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή (€) από 13,900
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ σε σειρά CP3, Υ/Ψ, 2EEK, 12 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 890
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 62.1
Συμπίεση 11.5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο
Κάστερ (°)  25.2
Ίχνος (mm) 110
Μεταξόνιο (mm) 1,500
Ύψος σέλας (mm) 835
Μήκος (mm) 2,160
Πλάτος (mm) 810
Ύψος (mm) 1,180
Απόσταση εδάφους (mm) 145
Βάρος (kg)   200 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  14
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, διαδρομή 130 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω  Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, διαδρομή 131 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά Bridgestone Battlax S23 (tubeless)
Μπροστά 120/70-17 58W
Πίσω  180/55-17 73W
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Cornering ABS
Φρένα Δίσκος 245 mm, διπίστονη δαγκάνα, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  117.3 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.5 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 17:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Yamaha R7
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon