.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 18:10

TEST - Yamaha NIKEN 2018

 

Πού είναι τα όρια, οέο;

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Συνήθως οι επαναστάσεις έχουν θύματα. Νεκρούς και τραυματίες, απώλειες σε δικαιώματα και ελευθερίες, ανατροπές που βρίσκουν μερίδα του παλιού status quo σε μειονεκτική θέση. Από την άλλη, η επανάσταση που φέρνει το ΝΙΚΕΝ όχι μόνο είναι αναίμακτη, αλλά ανυψώνει την ασφάλεια και τη διασκέδαση κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας σε αδιανόητα επίπεδα. Θύματα συνεχίζουν να υπάρχουν, με πιο σημαντικό αυτό της υπόληψης της δίτροχης μοτοσυκλέτας, που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζει φτωχό συγγενή του ΝΙΚΕΝ.

Imagine the possibilities…

yamaha niken test bikeitgr city 38

Η αρχή είχε γίνει με τα scooter. Τρίκυκλα scooter από την Piaggio, την Quadro, την Yamaha, την Peugeot, κλπ. To concept των 2 μπροστινών τροχών που παίρνουν κλίση, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο σε κάποιο γλίστρημα δούλεψε από την αρχή σωστά στην πράξη, χαρίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στους αστικούς commuters. Σε συζητήσεις με συναδέλφους του ειδικού τύπου, πέρα από την βελτιωμένη ασφάλεια σε κλίσεις σε γλιστερό ή βρεγμένο οδόστρωμα, και στο βελτιωμένο φρενάρισμα από τους 2 τροχούς μπροστά, ένα φλέγων θέμα (ταμπού για αρκετούς από τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών μέχρι πρότινος), ήταν οι δυνατότητες των τρίτροχων οχημάτων σε sport οδήγηση. 

Όταν ακόμα και με ένα «ταπεινό» scooter μπορούσες να περάσεις «σουβλάκι» κατόχους Sport μοτοσυκλετών στο βρεγμένο ή στην ελληνική άσφαλτο «καθρέπτη» τότε… imagine the possibilities με μια μοτοσυκλέτα! Η Yamaha φαντάστηκε και αυτή τις δυνατότητες, και προς τιμήν της έκανε τη θεωρία πράξη, παρουσιάζοντας το ΝΙΚΕΝ. Ένα ιδιαίτερο όχημα με σεβαστό κόστος εξέλιξης και παραγωγής, που έχει σε μεγάλο βαθμό διερευνητικό ρόλο, και πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Θα το αγκαλιάσουν οι αναβάτες μοτοσυκλέτας ή θα το απορρίψουν; Θα φέρει φρέσκο κοινό στον χώρο; Είναι μοτοσυκλέτα ή είναι κάτι άλλο;

yamaha niken test bikeitgr 11

Για τους παραπάνω λόγους, η Yamaha δεν προχώρησε σε ακραίες λύσεις -πέρα από τους τρεις τροχούς- σε εξοπλισμό, χρωματικές επιλογές (μία για αρχή), κινητήρα και περιφερειακά. Δεν τοποθέτησε ας πούμε τον τετρακύλινδρο κινητήρα του R1 στη μοτοσυκλέτα, δεν τη φόρτωσε με ακριβά περιφερειακά που θα έστελναν την τιμή της στον Θεό, ούτε την προίκισε με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα (η δική της είναι χαμηλή και δεν ρυθμίζει), SmartKey, TFT οθόνη, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, αισθητήρες πίεσης στα ελαστικά, Cornering ABS και Cornering Traction Control, Wheelie Control, κ.α.

yamaha niken test bikeitgr 9

Ναι, έχει ABS & Traction Control, έχει Ride-By-Wire και 3 χάρτες, έχει και Cruise Control, ενώ το Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί από ένα κουμπί στα όργανα. Το ABS όμως δεν απενεργοποιείται -ίσως λόγω Euro 4. 

Στόχος της Yamaha ήταν σίγουρα μια όσο γίνεται ασφαλέστερη διείσδυση στην αγορά, και η συλλογή συμπερασμάτων ως προς τους ρόλους που θα μπορούσε να εκπληρώσει η νέα της μοτοσυκλέτα. Η κατηγορία Sport-Touring είναι εκείνη στην οποία θα μπορούσε να αριστεύσει το NIKEN, αν είχε πλουσιότερο εξοπλισμό. Μέρος του τελευταίου ήρθε με το ΝΙΚΕΝ GT, όμως περιμένουμε πολλά περισσότερα από μια ψηλή ζελατίνα και πλαϊνές βαλίτσες, ενώ η σέλα συνεπιβάτη του GT συνεχίζει να είναι Sport, όχι τουρισμού. 

yamaha niken test bikeitgr 26

Προσωπικά θα ήθελα να δω την οικογένεια ΝΙΚΕΝ να διαφοροποιείται σε 2 κατευθύνσεις. Στον τουρισμό αλλά και στην sport οδήγηση. Στον τουρισμό θα ήθελα να δω περισσότερα κυβικά και ίππους και εξοπλισμό αντάξιο ενός Goldwing. Το ΝΙΚΕΝ έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε Hyper-premium και hyper-ακριβή τουριστική ναυαρχίδα, αρκεί η Yamaha να θεωρήσει πως θα δει τις πωλήσεις που θέλει. Το Unique Sales Point του ΝΙΚΕΝ, η έξτρα ασφάλεια που παρέχουν οι 2 μπροστινοί τροχοί στα άγνωστα τερέν που φέρνει ο τουρισμός είναι εκπληκτική βάση για να στήσεις πάνω της ένα κορυφαίο τεχνολογικά όχημα, με κόστος πέρα από τα συνηθισμένα. Θυμηθείτε την Kawasaki με τα H2. Φέρτε στο μυαλό σας το Honda Goldwing και το BMW K 1600 LT. Φανταστείτε κάποιο από αυτά με 2 μπροστινούς τροχούς. Γιατί όχι; 

Από την άλλη, το ΝΙΚΕΝ έχει και τα φόντα να εξελιχθεί σε ακραίο track-bike / Superbike, κάτι που ήδη μπορεί εν μέρει να κάνει, έχει όμως δυνατότητες για πολλά περισσότερα. Ο κινητήρας του ΜΤ-10 ή του R1, τα ηλεκτρονικά του τελευταίου, και πολλά ακόμη καλούδια, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν ειδικά για το ΝΙΚΕΝ και τη συγκεκριμένη χρήση. Όνειρα θερινής νυκτός; Πιθανώς. Όμως… imagine the possibilities! 

Καλώς ήρθατε στο Star System!

yamaha niken test bikeitgr city 2

Αν δεν ασχοληθούμε με τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η οδήγηση του ΝΙΚΕΝ, τότε το τεστ μας θα είναι μισό. Κι αυτό γιατί σε εμφάνιση το ΝΙΚΕΝ είναι ΕΗΩΓΗΙΝΟ. Ouf of this earth που θα έλεγαν κι οι αγγλόφωνοι. Και αυτή η εμφάνιση δεν αφορά μόνο στους σχετικούς με τους 2 ή 3 τροχούς, αλλά σε όλο τον μη-ειδικό πληθυσμό, παιδάκια, γιαγιάδες, παππούδες, κλπ. Μπορεί σε λίγα χρόνια η εμφάνιση του NIKEN να έχει γίνει πια κοινός τόπος (λέμε τώρα), αλλά αυτή τη στιγμή 9 από τα 10 βλέμματα που θα πέσουν τυχαία πάνω του, θα μείνουν καρφωμένα εκεί, μέχρι να εξαφανιστεί η μοτοσυκλέτα. 

Αν σας αρέσει να ξεχωρίζετε, αν σας αρέσει να σας χαζεύουν, αν το «πουλ-μουρ» είναι το χόμπι σας, αν λατρεύετε το Star System αλλά δεν ξέρετε πώς να εισχωρήσετε στον κόσμο του, το ΝΙΚΕΝ είναι φτιαγμένο για να σας τονώσει ηθικό, να σας δικτυώσει, να σας κοινωνικοποιήσει, να σας μετατρέψει σε σταρ, να σας κάνει να αισθανθείτε σαν τον άνθρωπο από τον Άρη που προσγειώθηκε σε άλλο πλανήτη, και όλοι θέλουν να τον δουν και να του μιλήσουν. 

Αν από την άλλη, έχετε ανθρωποφοβία, είστε ελαφρώς ντροπαλοί και μαζεμένοι, μείνετε μακριά από το ΝΙΚΕΝ, καθώς κινδυνεύει η ψυχική σας ηρεμία. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρυφτείτε καβάλα στη σέλα του, και αν κινείστε σε αστικό τοπίο, δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσετε από σχόλια, κουβέντα, παρακλήσεις για σέλφι πάνω στη σέλα του ΝΙΚΕΝ, προσκλήσεις για κόντρα, προσκλήσεις για φαγητό, κλπ. 

yamaha niken test bikeitgr 7

Η επόμενη πρόταση διαβάζεται μονορούφι, ενώ έχει ερωτηματικό στο τέλος. Τι είναι τούτο, εσύ το έφτιαξες, σου κόστισε ακριβά, τι εννοείς πως μπορεί κανείς να το αγοράσει αυτό, πόσο κάνει, πώς οδηγείται, τι δίπλωμα θέλει, γιατί έχει τρεις ρόδες, έχει πλάκα, κολλάει στο μποτιλιάρισμα, σούζα κάνει, endo κάνει, στρίβει, πώς σε λένε, ποιος είσαι, από πού έρχεσαι, έχει γήινους στον πλανήτη σου;

Με το ΝΙΚΕΝ θα κάνετε γνωριμίες. Πολλές γνωριμίες και φιλίες, ενώ μετά από λίγο θα σας αναγνωρίζουν οι πάντες με το μικρό σας όνομα, καθώς για την ώρα δεν κυκλοφορούν και πολλά. Πολλά… άκου πολλά. Μέχρι και τον 11ο του 2018 είχαν ταξινομηθεί μόλις δύο, τα οποία μπορεί να είναι αμφότερα οι μοτοσυκλέτες των δημοσιογραφικών τεστ. Καταλαβαίνετε για τι σπανιότητα μιλάμε, και για τι αναγνωρισιμότητα. Μπορείτε να την αντέξετε; Σας νοιάζει που οι πάντες θα μπορούν να ακολουθήσουν όλες σας τις κινήσεις; «Πού να στα λέω, είδα το ΝΙΚΕΝ του Μιχάλη έξω από τα γραφεία της Ρηγίλλης, λες να κατέβει υποψήφιος;» «Ακούω κάτι βρισιές, και τι να δω… τσακωνόταν στον δρόμο ένας οδηγός με τον Μιχάλη με το ΝΙΚΕΝ.» «Με τη Μαρίτσα πρέπει να τα έχει ο Μιχάλης, όλο το βράδυ το ΝΙΚΕΝ ήταν παρκαρισμένο στην αυλή της». Θα σας ξέρουν λέμε! Με το μικρό σας! «Δεν άντεξε ο Μιχάλης, τελικά το πούλησε το ΝΙΚΕΝ και πήρε Tracer, να μην τον αναγνωρίζουν παντού.» «Και ποιος το πήρε το ΝΙΚΕΝ;» «Η Μαρίτσα!» «Η Μαρίτσα πρέπει να ψωνίζει από το μπακάλικο του Ανδρέα. Εκεί παρκάρει το ΝΙΚΕΝ τώρα τελευταία. Τι εννοείς δεν ψωνίζει; Ααα… με τον Ανδρέα τον καμπούρη;»

Αφού ξεπεράσαμε τα φλας της δημοσιότητας και τις συνέπειες που φέρνει ο κόσμος του θεάματος στον οποίο θα πρωταγωνιστήσετε θέλοντας και μη, ας προχωρήσουμε στα τετριμμένα, δηλαδή στο τεστ μας.

Θεούλη μου τι είναι αυτό;! Δαγκώνει;

yamaha niken test bikeitgr city 33

«Πόσα πιρούνια έχει μάστορα; Οκτώ; Όχι, μόνο δύο. Τέσσερα καλάμια από τη μία, τέσσερα από την άλλη. Α, παλιό είναι ε.» Η παραπάνω στιχομυθία μας έρχεται φυσικά από το μέλλον, όπου τα ΝΙΚΕΝ έχουν αποκτήσει 8 πιρούνια, 6 κουτάλια, 3 μπλέντερ και 2 ζευγάρια φτερά. Για την ώρα θα πρέπει να αρκεστείτε στα 2. Πιρούνια. Φτερά δεν έχει βγάλει ακόμα, το παλεύει μεταφορικά, κυριολεκτικά ίσως σε μερικά χρόνια. 

Ο πρώτος συσχετισμός που έρχεται εύκολα στο μυαλό όταν κοιτάζεις το ΝΙΚΕΝ είναι με επιθετικά έντομα όπως το αλογάκι της Παναγίας. Αυτός ο όγκος μπροστά, μαζί με τις αρθρώσεις της ανάρτησης και φυσικά τους 2 τροχούς των 15 ιντσών, αλλά και τους καθρέπτες που πετάγονται σαν κεραίες δεξιά κι αριστερά(κάνοντας ακόμα και Hypermotard να δείχνει στενό), σου κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον. Δεν μοιάζει με καμία άλλη μοτοσυκλέτα, και επιβάλλεται με την εμφάνιση και τον όγκο του. Τσαμπουκάς από design -από κούνια δηλαδή.

yamaha niken test bikeitgr city 39

Ο πισινός του εντόμου είναι σαφώς πιο εύπεπτος, καθώς έχει μόνο μία ρόδα (για την ώρα, μην ξεχνάμε και το Tesseract) ενώ ψαλίδι και εξάτμιση προέρχονται από το Tracer, από όπου το ΝΙΚΕΝ έχει «αλιεύσει» και τον τρικύλινδρο κινητήρα των 847 κ.εκ. και των 115 ίππων, αλλά και τα όργανα. Κάπου εδώ συνέρχεται ο παρατηρητής και σκέφτεται «θυμίζει μοτοσυκλέτα, ίσως να οδηγιέται και από γήινους τελικά».

Το ΝΙΚΕΝ αναδύει υψηλή ποιότητα στην κατασκευή από τις μικρές έως και τις μεγάλες λεπτομέρειες. Το αυτοκόλλητο ΝΙΚΕΝ μπροστά αλλά και τα σήματα της Yamaha στα πλάγια της μοτοσυκλέτες είναι ανάγλυφα και ποιοτικά, η συναρμογή πλαστικών και περιφερειακών είναι άριστη, και δεν είχαμε κανένα παράπονο στη συμβίωση μας.

Εύκολη, εύχρηστη, διαισθητική

yamaha niken test bikeitgr city 3

Αν προέρχεσαι από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας, δεν χρειάζεται να σου κάνουν σεμινάριο για να οδηγήσεις το ΝΙΚΕΝ. Απλώς καβαλάς, βάζεις μπροστά, ανοίγεις το γκάζι κι έφυγες. Το μπροστινό σύστημα δεν κλειδώνει, δεν υπάρχουν περίεργα κουμπιά και μοχλοί, ενώ δεν υπάρχει και χειρόφρενο, αφού λόγω κιβωτίου δεν χρειάζεται -παρκάρεις με ταχύτητα και δεν πάει πουθενά. Η συμπεριφορά του ΝΙΚΕΝ είναι ατόφια μοτοσυκλέτας -με μια ανεπαίσθητα αυξημένη αδράνεια μπροστά- και δεν σε ξενίζει.

Μάλιστα ενώ το βάρος των 263 κιλών ακούγεται μεγάλο, στην πράξη, αναβάτης με ύψος 1.70 και βάρος 59 κιλά (ο υποφαινόμενος) δεν είχε πρόβλημα σε καμία περίπτωση, σε πόλη ή εκτός αυτής, σε μανούβρες ή στο μποτιλιάρισμα. Η χαμηλή σέλα βοηθάει πολύ στους χειρισμούς, ενώ μόνη δυσκολία στις πολύ χαμηλές ταχύτητες είναι η θέση των μαρσπιέ, με τα τελευταία να βρίσκονται εκεί που «πέφτουν» τα πόδια του αναβάτη όταν πατάς στο έδαφος.

Το ΝΙΚΕΝ έχει μια καινοτομία για μοτοσυκλέτα της Yamaha (κάτι που είχαμε δει προηγουμένως σε μοτοσυκλέτες της Suzuki), καθώς ένα σύστημα ανοίγει ελαφρά το γκάζι όταν αφήνεις τον συμπλέκτη στην εκκίνηση, βοηθώντας τον κινητήρα να μην σβήσει από τυχόν άγαρμπες κινήσεις στον συμπλέκτη. Το σύστημα δουλεύει τόσο καλά, που αν δεν στο πουν, στην αρχή δεν θα το καταλάβεις, ενώ δεν σε ενοχλεί πουθενά. Για να διαπιστώσετε τη λειτουργία του, βάλτε πρώτη στο κιβώτιο ενώ είστε σταματημένοι, και αφήστε λίγο τον συμπλέκτη έχοντας απομακρύνει το χέρι σας από το γκάζι. Θα δείτε τις στροφές να ανεβαίνουν, ενώ όταν πιέσετε ξανά τον συμπλέκτη, οι στροφές πέφτουν.

yamaha niken test bikeitgr 20

Οδηγώντας το ΝΙΚΕΝ, από τα πρώτα κιόλας μέτρα διαπιστώνεις, πέρα από την άνετη και όρθια θέση οδήγησης, πως το διαστημόπλοιο της Yamaha είναι πολύ φαρδύ -κάτι που άλλωστε φαίνεται και όταν είναι σταματημένο- και χρειάζεται την δέουσα προσοχή στην κίνηση ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Είπα στην κίνηση ανάμεσα σε αυτοκίνητα; Κι όμως, το ΝΙΚΕΝ κάνει σφήνες, και δεν θα σας ταλαιπωρήσει, εκτός κι αν επιμείνετε να διασχίσετε μποτιλιαρίσματα σαν της Αθήνας εν ώρα αιχμής. Εκεί, ναι, θα ταλαιπωρηθείτε και θα ταλαιπωρήσετε και τους δικυκλιστές, αν προσπαθήσετε να ελιχθείτε ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Σημειώστε πως οι καθρέπτες περιέργως διπλώνουν… αλλά όχι τελείως. Θα μπορούσαμε να το πούμε και κατασκευαστική ατέλεια, καθώς διπλώνουν λίγο, όπου ούτε βλέπεις και ούτε χωράς στο μποτιλιάρισμα, έτσι δεν τους διπλώνεις ποτέ και τελειώνεις.

Οι καθρέπτες δεν θολώνουν και προσφέρουν αρκετά καλή ορατότητα, βέβαια όπως πάντα, όταν οι καθρέπτες βρίσκονται μακριά από τον αναβάτη, μεγαλώνει το τυφλό σημείο πλάγια και πίσω από τη μοτοσυκλέτα.

Η ζελατίνα προσφέρει προστασία μέχρι το στήθος αναβάτη 1.70, ενώ στις μεγάλες ταχύτητες η συγκεκριμένη ζελατίνα προκαλεί αρκετές περιδινήσεις του αέρα, που οδηγούν σε… αναταράξεις του κράνους. 

yamaha niken test bikeitgr city 14

Η σέλα του αναβάτη είναι σωστή και ξεκούραστη ακόμα και μετά από πολλές ώρες οδήγησης, όμως αντίθετα η σέλα του συνεπιβάτη παραείναι μικρή και δεν προσφέρει την άνεση που απαιτείται για τουρισμό.

Το shifter είναι ευπρόσδεκτο σε όλες τις χρήσεις, είναι αρκετά σφιχτό, ενώ επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάξει ταχύτητα μόνο πάνω από τις 3-4 χιλιάδες στροφές. 

Ο συμπλέκτης τώρα είναι μαλακός, αλλά δεν έχει τη γνωστή ροδέλα ρύθμισης της απόστασης του από το γκριπ, κάτι που θα έπρεπε να έχει σε αυτή την τιμή. 

yamaha niken test bikeitgr city 9

Στα κατεβάσματα / ανεβάσματα από πεζοδρόμια, η Yamaha έχει προνοήσει να εφοδιάσει το ΝΙΚΕΝ με ένα προστατευτικό κάγκελο κάτω από τον κινητήρα, που προστατεύει την εξάτμιση, σε περίπτωση στενών επαφών. Σημειώστε πως και τα 2 φτερά μπροστά, που κατεβαίνουν χαμηλά, είχαν ξυστεί στη μοτοσυκλέτα του τεστ, φανταζόμαστε από κάποιο κατέβασμα από πεζοδρόμιο.

Τα DRL φώτα σε κάνουν αναγνωρίσιμο από μακριά… χαχα… πλάκα κάνουμε, τι να κλάσουν τα DRL σε αναγνωρισιμότητα όταν είσαι καβάλα στο NIKEN, παρόλα αυτά, όμορφα είναι.

yamaha niken test bikeitgr city 26

Το ΝΙΚΕΝ έχει μεν έξοδο ρεύματος, αλλά συμβατική και όχι USB -σημειώστε πως το ΝΙΚΕΝ GT έχει και δεύτερη έξοδο ρεύματος αν και δεν διευκρινίζεται αν είναι USB ή συμβατική.

Τα όργανα προέρχονται από τις ΜΤ / Tracer και έχουν μέτριο όγκο πληροφορίας. Συγκεκριμένα έχουμε ενδείξεις κοντέρ, στροφόμετρου, στάθμης βενζίνης, τα 3 riding modes που αλλάζουν ακόμα και εν κινήσει με κλειστό το γκάζι, Traction Control,

yamaha niken test bikeitgr city 25

Κάθε φορά που ανοίγεις τον κεντρικό διακόπτη, το Traction Control είναι ενεργοποιημένο. Απενεργοποιείται με ένα κουμπί ειδικά για αυτό τον σκοπό, πάνω στα όργανα, αλλά μόνο με τη μοτοσυκλέτα σε στάση, ενώ ενεργοποιείται και πάλι με τον ίδιο τρόπο με τη μοτοσυκλέτα σε στάση, ή την επόμενη φορά που θα ανοίξετε και πάλι τον διακόπτη. Σημειώστε πως το TCS έχει 2 επίπεδα λειτουργίας, το 1 και το 2, που ρυθμίζονται πάλι από το ίδιο κουμπί.

yamaha niken test bikeitgr city 23

Οι ενδείξεις της ψηφιακής οθόνης τώρα, αλλάζουν από το δεξί γκριπ, με 2 κουμπιά-βελάκια. Με αυτά μπορείς να πλοηγηθείς ανάμεσα στις εξής ενδείξεις: μέση κατανάλωση βενζίνης, 2 μερικοί χιλιομετρητές, χιλιομετρητής ρεζέρβας και ολικός χιλιομετρητής -η μοτοσυκλέτα δοκιμής είχε 5.000 χιλιόμετρα-, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου και ένδειξη Eco. 

yamaha niken test bikeitgr city 24

Οι δέκα τουλάχιστον ντίζες που βλέπει ο αναβάτης να ξεπροβάλουν κάτω από το τιμόνι, δεν είναι και η καλύτερη εικόνα, όμως… ποιος χαζεύει τις ντίζες όταν οδηγεί; Όπως θα έλεγαν κι οι Άγγλοι «you don't look at the mantelpiece when you're poking the fire». Οπότε πάμε παρακάτω.

Η Yamaha έχει κρύψει αρκετά από τα εξαρτήματα του μπροστινού συστήματος με πλαστικά, ενώ η μοτοσυκλέτα δεν έχει σταμπιλιζατέρ και ούτε το χρειάζεται, καθώς είναι βράχος σταθερότητας παντού και πάντοτε. Δεν το τρομάζουν σαμαράκια, λακκούβες και… άλματα, παρέχοντας μεγάλη σιγουριά στον αναβάτη.

Μοναδική εμπειρία οδήγησης

yamaha niken test bikeitgr 10

Η σταθερότητα του ΝΙΚΕΝ δεν εμποδίζει τη μοτοσυκλέτα να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη για τον όγκο της, αλλάζοντας γρήγορα κατεύθυνση, ενώ το φαρδύ τιμόνι κόβει πολύ, κάνοντας εύκολους τους επιτόπιους ελιγμούς στην πόλη.

Ο κινητήρας πιθανώς να έχει διαφορετικές ρυθμίσεις από τα Tracer / MT, καθώς μας φάνηκε πιο γραμμικός από ότι σε εκείνα, κάτι που συνηγορεί στην μεγάλη ευχρηστία του ΝΙΚΕΝ, το οποίο διέπεται από μια αύρα φιλικότητας σε όλους τους τομείς.

Κραδασμοί δεν υπάρχουν, αλλά ψηλά ο κινητήρας κάνει αυτό το απολαυστικό ζζζζ (πώς να το γράψω τώρα) του τρικύλινδρου, και το νιώθεις στο σώμα σου -για καλό το γράφω, καθώς δεν είναι άοσμο και άχρωμο το μοτέρ, το αντίθετο.

yamaha niken test bikeitgr 6

Αντίθετα με το ΜΤ-09, το μεγαλύτερο βάρος μπροστά στο ΝΙΚΕΝ δεν αφήνει τη μοτοσυκλέτα να σουζάρει με το γκάζι, κι έτσι η μοτοσυκλέτα απλώς εκτοξεύεται μπροστά. Αν τώρα θέλετε να κάνετε σούζα, το ΝΙΚΕΝ θα σηκωθεί με 1η και συμπλέκτη, ενώ θέλει να φτάσετε γλυκά στο σημείο ισορροπίας, καθώς το μεγάλο βάρος μπροστά έχει και την αντίστοιχη αδράνεια, και δεν θέλει απότομες κινήσεις / μετατοπίσεις, για να μην κάνετε backflip. Αντίστοιχα, το πίσω φρένο έχει δυσκολότερη δουλειά για να ελέγξει την κατάσταση, και φυσικά το μεγάλο πλάτος της μοτοσυκλέτας σημαίνει πως στην καθιστή σούζα ο αναβάτης δεν βλέπει που πηγαίνει. Στην όρθια όμως;

Συνεχίζοντας με τις καγκουριές, endo δεν θα κάνετε, καθώς το ABS δεν απενεργοποιείται (και δυστυχώς επεμβαίνει νωρίτερα από ότι θα θέλαμε για να εκμεταλλευθούμε πλήρως τις αυξημένες δυνατότητες πέδησης των 2 τροχών του ΝΙΚΕΝ), ενώ όταν απενεργοποιήσετε το Traction Control θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε παντιλίκι. Η μοτοσυκλέτα διώχνει πολύ εύκολα τον πίσω τροχό, ευκολότερα από ότι οι δίτροχες αδελφές της, και μπορείς να πηγαίνεις για πολλή ώρα με το πλάι, ενώ θέλει προσοχή στην αρχή, μέχρι να συνηθίσεις το πόσο εύκολα και γρήγορα θα γλιστρήσει, ειδικά αν είστε πλαγιασμένοι.

Σε ολισθηρό οδόστρωμα, το Traction αποδεικνύεται υπερβολικά συντηρητικό, ενώ επεμβαίνει ιδιαίτερα απότομα, προκαλώντας… blackout στη μοτοσυκλέτα η οποία γονατίζει, ενώ αν δεν συνετιστείς να μειώσεις το γκάζι, το ΝΙΚΕΝ προχωρά βήχοντας και ξεροβήχοντας, με την παροχή δύναμης να κόβεται και να ξανάρχεται, να κόβεται και να ξανάρχεται… ε, κάποια στιγμή το παίρνεις το μήνυμα και είτε βγάζεις το TCS off, είτε απλώς μειώνεις την περιστροφή στον δεξιό σου καρπό, και όλα μέλι-γάλα.

yamaha niken test bikeitgr 2

Σε δρόμο με κλειστές στροφές, μόλις μάθεις τη μοτοσυκλέτα, μπορείς να κινείσαι ντριφτάροντας παντού, με περισσή ασφάλεια χάρη στους 2 μπροστινούς τροχούς, με το ΝΙΚΕΝ να προσφέρει πρωτάκουστη διασκέδαση σε αυτό τον τομέα, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευθεί ακόμα και ο αναβάτης που δεν κατέχει «μαύρη ζώνη» στο ντριφτάρισμα.

Ο αναβάτης νιώθει τις κινήσεις των μπροστινών τροχών, νιώθει πότε γλιστράει ο ένας, ή πότε αναπηδά σε σαμάρι, η πληροφόρηση του ΝΙΚΕΝ είναι πολύ καλή, χωρίς όμως να γίνεται ενοχλητική, ενώ μαθαίνεις πως οι όποιες κινήσεις προς τα πλάγια (γλίστρημα ή αλματάκι) των τροχών ΔΕΝ επηρεάζουν στο ελάχιστο τη γραμμή της μοτοσυκλέτας.

niken tour1

Στη βροχή το ΝΙΚΕΝ θέλει γλυκές κινήσεις, όπως και μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα, όμως όπως είπαμε ξανά και ξανά, τα όρια είναι πολύ μακρύτερα από εκείνα των δύο τροχών. Αν το παρακάνεις, όπως είδαμε και στο NIKEN TOUR, και ειδικά αν πιέζεις άγαρμπα και δίχως να έχεις αίσθηση του τι κάνεις, ε ναι, θα πέσεις. Δεν είναι αυτοκίνητο το ΝΙΚΕΝ να γυρίσει σβούρες. Μοτοσυκλέτα είναι!

Στα νερά τώρα, θα καταλάβετε γιατί το ΝΙΚΕΝ φοράει λασπωτήρες στα μπροστινά φτερά, λασπωτήρες που κατεβαίνουν χαμηλά. Βλέπετε, οι 2 τροχοί στέλνουν τα νερά κατευθείαν στα μποτάκια του αναβάτη, και οι λασπωτήρες είναι απαραίτητοι για την προστασία του. Μπορούμε να πούμε πως τα καταφέρνουν ιδιαίτερα καλά, εκτός κι αν ο δρόμος έχει πολλά λιμνάζοντα νερά.

Τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας είναι τα Bridgestone Battlax Adventure, και αποδείχτηκαν πολύ καλά παντού. Αναρωτιέμαι πως θα άλλαζε η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας με την αντικατάσταση του πίσω ελαστικού με κάποιο περισσότερο μαλακό. Θα μειωνόταν το σπινάρισμα; Ή δεν θα είχαμε μεγάλη διαφορά με τη μοτοσυκλέτα υπό κλίση; Τροφή για σκέψη.

Οι αναρτήσεις ρυθμίζονται, ενώ πίσω υπάρχει εύκολο χειριστήριο για την ρύθμιση της προφόρτισης υδραυλικά.

Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε

yamaha niken test bikeitgr 13

Διήνυσα περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα στη σέλα του ΝΙΚΕΝ, σε όλες τις συνθήκες, και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πέρα από το τεστ μας, το ΒΙΚΕΙΤ είχε αναλάβει και την πλοήγηση στο NIKEN TOUR που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας. Εκεί είχα επιτελέσει καθήκοντα πλοηγού για 3 μέρες σε ιδιώτες και dealer, σε στεγνό, βρεγμένο, αλλά και υπό βροχή. Δύσκολη δουλειά, που ανάλογα με το group γινόταν ακόμα δυσκολότερη. Στόχος, να γυρίσουν όλοι πίσω σώοι και αβλαβείς, ακόμα κι όταν έριχνε καρέκλες, με μοτοσυκλέτες που δεν είχαν ξαναοδηγήσει ποτέ, έχοντας ταυτόχρονα διασκεδάσει και αντιληφθεί την επανάσταση που φέρνει το ΝΙΚΕΝ. Σε μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων, από το Λαύριο προς Αθήνα μέσω Σουνίου και ξανά πίσω, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με δεκάδες αναβάτες, με οδηγική εμπειρία που κυμαινόταν από αρχάριο, έως track-day fanatic και αγωνιζόμενους. Το εντυπωσιακό ήταν πως κοινά συναισθήματα σε όλους μα όλους όσους δοκίμασαν το ΝΙΚΕΝ ήταν ο θαυμασμός και ο σεβασμός, αλλά και η άμεση συνειδητοποίηση της εύκολης και τεράστιας διεύρυνσης των δυνατοτήτων και των ορίων της μοτοσυκλέτας, με την συγκεκριμένη τεχνολογική λύση των 2 μπροστινών τροχών. Τα κράνη έβγαιναν, και αντίκριζες γουρλωμένα μάτια, πλατιά χαμόγελα και εκφράσεις «τι είναι τούτο» απ’ όλους!

yamaha niken test bikeitgr 15

Ανήκουστο, θεαματικό, συγκλονιστικό κράτημα, πρωτόγνωρο και επαναστατικό για μοτοσυκλέτα, που σε κακό ή βρεγμένο οδόστρωμα απλώς δεν έχει αντίπαλο. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες! Κι αν λέγαμε το ίδιο με τα scooter, θυμηθείτε πως οι δύο τροχοί μπροστά δεν σε κάνουν ανίκητο, η πτώση είτε από χαζομάρα του αναβάτη, είτε από υπερβολική εμπιστοσύνη είναι κι εδώ πιθανή. Απλώς τα όρια έχουν μετατοπιστεί… μακριά. Πολύ, πολύ μακριά. Τόσο μακριά, που σε έμπειρους αναβάτες δημιουργούν δέος, ακόμα και φόβο, γιατί πιέζουν μέχρι εκεί που περιμένουν να γλιστρήσουν οι μπροστινοί τροχοί, αλλά εκείνοι… δεν γλιστρούν. Το επόμενο στάδιο είναι να προσπαθήσεις να ξεπεράσεις τα όρια που έχει θέσει η… IMU του εγκεφάλου σου για τις επιτρεπτές μοίρες κλίσης που μπορείς να πάρεις σε στεγνό ή βρεγμένο. Όμως πιστέψτε μας, αυτό είναι ΠΟΛΥ δύσκολο αν έχεις περάσει τη ζωή σου οδηγώντας συμβατικές δίκυκλες μοτοσυκλέτες. Με το ΝΙΚΕΝ θα μάθετε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ τα όρια κλίσης, είτε σε διαδρομές γνωστές σας, είτε σε παντελώς άγνωστες. Θα διαπιστώσετε πως για να διαταραχθεί η ηρεμία μπροστά θα πρέπει να πιέσετε ΠΑΡΑΛΟΓΑ πολύ, να φτάσετε όρια που δεν έχετε καν φανταστεί με μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα. Και στην ίδια εξίσωση, ανάλογα μακριά έχουν μετατοπιστεί και τα όρια ασφαλείας. 

Λογικά πρέπει να υπάρχει κόφτης στα 204 χλμ/ώρα, όπου και βρίσκεται η τελική του ΝΙΚΕΝ. Λέμε «πρέπει» καθώς ναι μεν δεν μπορέσαμε να υπερβούμε τα συγκεκριμένα χιλιόμετρα ούτε σε παρατεταμένη κατηφορική ευθεία, αλλά παράλληλα δεν νιώθαμε απότομη επέμβαση των ηλεκτρονικών. Αν υπάρχει κόφτης λοιπόν, κάνει τη δουλειά του γλυκά, δίχως να ενοχλεί. Όπως είπαμε προηγουμένως η Yamaha δεν προσπάθησε να σπρώξει τα όρια -πέρα από τους τρεις τροχούς- και αντίστοιχα δεν κυνήγησε και μια τελική 230 χλμ/ώρα, όπως στο Tracer 900.

yamaha niken test bikeitgr 17

Όταν τώρα φτάσουμε σε στροφές, αρχίζει η αποκάλυψη. Στρίβεις όπως θα έστριβες με μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα, και… πιστεύω πως αν είχε φωνή το ΝΙΚΕΝ θα σε ρώταγε «μόνο τόσο μπορείς μπάρμπα;» «Ποιον είπες μπάρμπα βρε έντομο;» «Εσένα παππούλη. Δώστε λίγη κλίση ακόμα, μη φοβάσαι, I got your back.» Και στην επόμενη στροφή δίνεις λίγη ακόμα. Μπα, μάλλον ακούω το ΝΙΚΕΝ να κρυφογελάει… θα δώσω κι άλλο. Κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο… φτάνεις να πιστεύεις πως θα ξύσεις τους καθρέπτες –τρομερό θέαμα από τη θέση του αναβάτη, ενώ ξύνεις και τα μαρσπιέ… μπα… το ΝΙΚΕΝ βράχος, χασμουριέται, και περιμένει να ξεχάσεις αυτά που ήξερες. Δύσκολα τα πράγματα. Δύσκολα δηλαδή για να βρεις τα όρια, γιατί όλα τα υπόλοιπα στην οδήγηση παραείναι εύκολα.

Είχα την τύχη να κάνω την ίδια στριφτερή και γλιστερή διαδρομή την ίδια μέρα (στο ΝΙΚΕΝ TOUR) τόσο με Yamaha Tracer 900 όσο και με το ΝΙΚΕΝ, κι εκεί φάνηκε πεντακάθαρα η τεράστια διαφορά, πέρα από τις κλίσεις κα την ταχύτητα, στην σιγουριά και στην αυτοπεποίθηση του αναβάτη όταν οδηγεί με τρεις τροχούς! Σαν να κλέβεις εκκλησία. 

niken tour2

Και μια και μίλησα για το ΝΙΚΕΝ TOUR, εκεί ήταν που ανέβηκε κατακόρυφα η σιγουριά, όταν κάναμε την ίδια διαδρομή ξανά και ξανά, σε στεγνό, ντεμί, βρεγμένο και «λούτσα». Θέλει χρόνο, θέλει προσπάθεια για να ξεπεράσεις τα όρια που έχουν μπει στο μυαλό από τα δίκυκλα που οδηγείς τόσα χρόνια, και βήμα-βήμα, τρεις μέρες μετά, είχα φτάσει σε όρια που πραγματικά δεν πίστευα. Φτάνεις στη στροφή με πολλά χιλιόμετρα παραπάνω από όσο θα τολμούσες με μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα, δεν σκέφτεσαι, απλώς πετάς κάτω το ΝΙΚΕΝ. Εκείνο γραπώνει την άσφαλτο και στρίβει. Απλά, δίχως δράμα, δίχως κουνήματα, δίχως κιχ! Αναρωτιέσαι αν μπορεί να πάρει κι άλλη κλίση… του δίνεις. Την παίρνει, μήπως κι άλλη, του δίνεις… έλεος, πόσο ακόμα… κι απλά στρίβεις με όλα, με όσα, κι άλλα τόσα… εμπειρία ανεπανάληπτη κι αξέχαστη! Αν δεν το οδηγήσετε, ότι κι αν σας πω θα είναι λίγο. Θέλει να καταγραφεί η εμπειρία αυτή στον εγκέφαλο σας, και λες και πήρατε κάποιο εθιστικό ναρκωτικό, θα θέλετε να την επαναλάβετε ξανά και ξανά. Και δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Η εμπειρία της στροφής καβάλα στο ΝΙΚΕΝ θα σας πάρει το μυαλό ακόμα και στην πόλη, ακόμα και σε φουρκέτες με άσφαλτο καθρέπτη, αλλά βγείτε και στην καλή άσφαλτο, και στα πολλά… και θα πάθετε κλακάζ, ταράκουλο, παράκρουση, την πλάκα σας, θα ουρλιάζετε από ενθουσιασμό μέσα από το κράνος!

yamaha niken test bikeitgr city 15

Τα φρένα είναι δυνατά και προοδευτικά, όμως θα θέλαμε το ABS να μην μπαίνει τόσο νωρίς μπροστά, ενώ πίσω το ABS πιάνει σχεδόν αμέσως, καθώς στο τρίτροχο σχήμα ελαφραίνει πανεύκολα ο πίσω τροχός.

Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια του τεστ μας κυμάνθηκε από 6,2 λίτρα στα 100 χλμ έως και 7,1 κατά την προσπάθεια επίτευξης τελικής ταχύτητας, ενώ θεωρούμε πως τα 6,5 λίτρα στα 100 χλμ είναι η μέση κατανάλωση που θα δουν οι περισσότεροι.

Γιατί ΝΙΚΕΝ;

yamaha niken test bikeitgr 3

Γιατί είναι εξωτικά μοναδικό. Γιατί προσφέρει δραματικά αυξημένη ασφάλεια σε γλιστερό και βρεγμένο οδόστρωμα. Γιατί προσφέρει εθιστικές κλίσεις και εκπληκτική sport συμπεριφορά σε οποιαδήποτε διαδρομή με στροφές. Γιατί είναι μεν μοτοσυκλέτα, δίνει όμως στον αναβάτη το κάτι παραπάνω, ένα υπέρ-ατού χρήσιμο σε όλες τις συνθήκες. Γιατί είναι εύκολη για τον καθένα. Γιατί είναι εντυπωσιακή από όπου κι αν την δεις. Γιατί δεν θα βλέπεις πολλές ακόμα να κυκλοφορούν δίπλα της. Γιατί είναι υπέροχη και για καθημερινή χρήση. Γιατί κάνει φανταστικό cruising και έχει υπέροχη ποιότητα κύλισης. Γιατί σε χαζεύουν οι πάντες. Γιατί τρομάζεις τους πάντες, όταν κάνεις σούζα. Γιατί σε κοινωνικοποιεί. Για αυτούς και για 200 ακόμα λόγους, το ΝΙΚΕΝ είναι μια απαράμιλλη μοτοσυκλέτα, που δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποια άλλη. Αποτελεί τον πρώτο εκπρόσωπο ενός γενναίου νέου κόσμου, και αξίζουν συγχαρητήρια στη Yamaha για την εξαιρετικά τολμηρή κίνηση της να βγάλει το ΝΙΚΕΝ στην παραγωγή. Τι θέλουμε από εδώ και πέρα; Να σταθεί το ίδιο τολμηρή και με τα επόμενα ΝΙΚΕΝ, και να τα προικίσει όπως θα προίκιζε τις Sport Touring ναυαρχίδες της. Δώσε κυβικά Yamaha, δώσε ηλεκτρονικά, δώσε κομφόρ, δώσε gadget, κάνε το ΝΙΚΕΝ την υπέρτατη GT / Sport Touring μοτοσυκλέτα του κόσμου, spare no expenses… imagine the possibilities!

yamaha niken test bikeitgr 5

Το ΝΙΚΕΝ είναι μια από τις λίγες μοτοσυκλέτες που προσωπικά θα αγόραζα, αν είχα τα 15.900 ευρώ που κοστίζει. Μου κάνει κούκου, με κουρδίζει, με ενθουσιάζει, με εξιτάρει να ψάχνω όρια που μέχρι πρότινος… δεν υπήρχαν!

Σημειώστε πως το ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών του ΝΙΚΕΝ, από το οποίο έκλεινες τη μοτοσυκλέτα όταν εκείνη παρουσιάστηκε ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να απευθυνθούν στο δίκτυο της Yamaha για να αγοράσουν τη μοτοσυκλέτα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha Motor
Μοντέλο NIKEN 
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 15.900
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος κινητήρα 3κύλινδρος, τετράχρονος, 12βάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 847
Συμπίεση (:1) 11.5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x59,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 3 σε 1 
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός με υποβοήθηση 
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος  Υβριδικό με τμήματα χάλυβα και αλουμινίου 
Κάστερ (°) 20
Ίχνος (mm) 74
Πλάτος  (mm) 885
Μεταξόνιο (mm) 1.510
Ύψος (mm) 1.250
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος γεμάτο (kg) 263
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 18
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ζεύγη ανεστραμμένων καλαμιών 43 και 41 χλστ. διάμετρος, πλήρως ρυθθμιζόμενα
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή 125 mm, προφόρτιση & απόσβεση επαναφοράς
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15'' (Χ2)
Πίσω 190/55-17''
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 265.6 mm / ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 298 mm / δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 115 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 8,9 / 8.500

Φωτογραφίες Kίνησης

Φωτογραφίες Κίνησης στην πόλη

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 14:41

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha Tracer 900 GT 2018 Test - Yamaha NIKEN ''Snow edition'' »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon