.
Κατηγορία MV Agusta
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 13:18

Παρουσίαση - MV Agusta F4 1000 2011

 

Έργο τέχνης σε δύο τροχούς

 

 

Πριν καλά - καλά συνέλθουμε από την επίθεση των Aprilia RSV4 και BMW S1000RR στην κατηγορία supersport 1000, η Mv Agusta εξαπολύει έναν πύραυλο εναντίον όλων. Το F4 1000 του 2011 είναι ένα έργο τέχνης σε δύο τροχούς, το οποίο ελάφρυνε, ομόρφυνε και πιο εύστροφο από ποτέ, μπαίνει σφήνα στην κατηγορία superbike και στις επιλογές που προσφέρει η αγορά.

Γαργαλώντας τις αισθήσεις

Κινούμενη τέχνη χαρακτηρίστηκε από τον ειδικό τύπο το πρότζεκτ f4, κερδίζοντας τις εντυπώσεις παγκοσμίως και παραμένοντας στην κορυφή για πολλά χρόνια σαν μια από τις ομορφότερες μοτοσυκλέτες όλων των εποχών. Πολλοί χαρακτήρισαν την F4, σαν την εξέλιξη του 916 και δεν είχαν άδικο , πλέον όμως το F4 περνά σε άλλο επίπεδο, βελτιώνοντας το αριστούργημα με το πλαίσιο χωροδικτύωμα και τον τερακύλινδρο κινητήρα. 10 κιλά είναι το κέρδος σε βάρος (!) που πλέον αγγίζει τα 192 μόλις κιλά και υπόσχεται ελαφρύτερη αίσθηση και καυτές επιδόσεις.
Όλα τα πλαστικά περιφερειακά είναι επανασχεδιασμένα, προκειμένου να βελτιωθεί η αισθητική αλλά και να μειωθεί το drag, χάρη στις ενιαίες επιφάνειες που βοηθούν τον αέρα να περάσει με τη λιγότερη τριβή πάνω από το σώμα της F4.
Ουρά, ρεζερβουάρ, ακόμη και οι καθρέπτες επανασχεδιάστηκαν για να βελτιωθεί η αεροδυναμική και να μειωθεί το βάρος των πλαστικών κατά 1.6 κιλά.
Το φέρινγκ διαθέτει μεγαλύτερες διόδους εισαγωγής αέρα, ενώ κάτω από τα νέα όργανα υπάρχει δίοδος αέρα προς το φιλτροκούτι, στο σημείο δηλαδή όπου η πίεση του αέρα μεγιστοποιείται. Έτσι αυξάνεται η πίεση του αέρα πλήρωσης και ο κινητήρας μπορεί να αναφλέξει περισσότερη βενζίνη αυξάνοντας την απόδοσή του. Επίσης το μπροστινό φως λειτουργεί με λυχνίες xenon, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ορατότητα.

Κλασικό πλαίσιο, μέγιστη αξία


Διατηρώντας τις αρχές κατασκευής, που έφεραν θετικές κριτικές στο F4 τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγώνων, η MV διατήρησε τη διάταξη σωληνωτών δοκών, αλλά αύξησε την ακαμψία μειώνοντας παράλληλα το βάρος.
Οι σωλήνες στο πλάι έχουν μεγαλύτερη διάμετρο αλλά λεπτότερα τοιχώματα, ενώ οι κάτω πλαϊνές δοκοί είναι ισχυρότερες. Η γεωμετρία άλλαξε, καθώς το πλαίσιο είναι κοντύτερο και πιο γρήγορο σε χαρακτηριστικά με τη γωνία κάστερ στις 23,5 μοίρες, ενώ η κατανομή βάρους φτάνει το 52-48% με το μπροστινό μέρος να έχει το μεγαλύτερο νούμερο.

Αυτή η αλλαγή στην κατανομή οφείλεται στη μεταφορά των πλαϊνών δοκών στήριξης του κινητήρα προς τα μπροστά, ενώ το μονόμπρατσο ψαλίδι είναι 20mm μακρύτερο, ώστε να περνά ευκολότερα η δύναμη στην άσφαλτο. Η νέα κατασκευή του, έφερε κέρδος 1,2 κιλά σε βάρος, ενώ το μπροστινό σύστημα,  είναι νέο και ιδιαίτερα ελαφρύ, με βάρος μόλις 5 κιλά! Οι αναρτήσεις του F4 ήταν πάντοτε ποιοτικές, με το μπροστινό να κατασκευάζεται από τη Marzocchi, ενώ η πίσω πλήρως ρυθμιζόμενη (και ώς προς το ύψος ανάρτηση) έρχεται από την Sachs. Το πιρούνι της Marzocchi διαθέτει σύστημα γρήγορης απελευθέρωσης για τον άξονα του τροχού, σύστημα που χρησιμοποιούν οι ομάδες παγκοσμίου στους αγώνες αντοχής!
Κορυφαία είναι και η ποιότητα στα φρένα της Brembo με τις monobloc ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και δίσκους διαμέτρου 320mm, που συνεργάζονται με τρόμπες τις Nissin.

Κινητήρας τέρας!


Ο νέος 16 βάλβιδος κινητήρας της F4 διαθέτει συμπαγείς διαστάσεις και διατηρεί την αρχική του διάμετρο και διαδρομή 76x55mm. Ο στρόφαλος είναι νέος με 50% λιγότερη αδράνεια από τον παλιό, κάτι που σημαίνει εκπληκτική ευστροφία  και αστραπιαία απόδοση. Πολλή δουλειά έχει γίνει στη εισαγωγή, με τους αυλούς να διαθέτουν διπλή σειρά μπεκ, νέο φιλτροκούτι και μονάδα ελέγχου της Magneti Marelli. Σύμφωνα με τις εμπορικές “προσταγές”, ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του δύο προεπιλεγμένους χάρτες sport και rain, ενώ διαθέτει traction control τύπου MK2, που ρυθμίζεται σε 8 θέσεις ευαισθησίας! Είναι έτσι άλλη μία μοτοσυκλέτα με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης μετά το Ducati 1198R, το BMW S1000RR και το Aprilia RSV4. Νέο είναι και το κιβώτιο ταχυτήτων τύπου κασέτας, με διαφορική κλιμάκωση και σένσορες, που δίνουν σήμα στην ηλεκτρονική προκειμένου να κάνει αυτοδιόρθωση στην κάθε χαρτογράφηση.

Με αυτές τις αλλαγές αλλά και άλλες, δευτερευούσης σημασίας, όπως στην τρόμπα νερού και το σύστημα ψύξης, ο κινητήρας αποδίδει 186,7 ίππους στις 12.900 στροφές, έχοντας χάσει παράλληλα 1,6 κιλά βάρους! Επανασχεδιασμένο είναι και το σύστημα εξαγωγής, που θυμίζει εκκλησιαστικό όργανο με την τετραπλή απόληξή του και δίνει ακόμη μια ιδιαίτερη νότα στην εκπληκτική αυτή κατασκευή.

Αναμενόμενη έκπληξη


Το νέο F4 1000 αποτελεί μια κορυφάια hi-end πρόταση άκρως ανταγωνιστική με τα νέα ευρωπαϊκά – και όχι μόνο μοντέλα. Η τιμή του αναμένεται στα επίπεδα των Ducati και Aprilia RSV4, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το σύστημα traction control, που ενσωματώνεται στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες του F4 312 R, η μοτοσυκλέτα αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ το μοναδικό μειονέκτημά της (το μεγάλο βάρος) έχει ελαχιστοποιηθεί. Έχοντας αποκτήσει μεγάλη αγωνιστική εμπειρία τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα super stock, το νέο F4 αναμένεται να καταπλήξει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής MV Agusta
Μοντέλο F4 1000
Αντιπρόσωπος Εlmec sport ABETE
Εγγύηση Δ.Α.
Τιμή Αναμένεται
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 998
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 97x60
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) 23,5
Ίχνος (χιλ) 115
Μεταξόνιο (χιλ) 1.430
Ύψος σέλας (χιλ) 860
Βάρος (kg) 192
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 17
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά USD marzocchi 50χιλ/ 120 / ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ
Πίσω Mονό αμορτισέρ Sachs / 120 / ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-ZR17
Πίσω 190/55-ZR17
Φρένα
Μπροστά 2 χ 320χιλ 4 έμβολα ακτινικά brembo monobloc
Πίσω 1χ 210mm / 2 εμβόλα
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 186/12.900
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 11,4/9.500

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - MV Agusta F3 800 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon