.
Κατηγορία Kawasaki
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 14:57

Test – Kawasaki ZX-10R 2021 – Αποστολή στην πίστα Assen TT Circuit

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Henny Berno Stern

Με απόλυτη κυριαρχία στο WorldSBK και έναν μεγάλο αριθμό οπαδών σε όλον τον κόσμο, η Kawasaki ανανέωσε σε βάθος το Ninja ZX-10R για το 2021.

Η διαδικασία περιλαμβάνει προσαρμογή του κινητήρα στα δεδομένα των προδιαγραφών Euro 5, πλουσιότερο εξοπλισμό και νέο σχεδιασμό, με τελικό στόχο να φέρει άλλον έναν παγκόσμιο τίτλο.

Kawasaki NinjaZX 10R 12954 1024x683 

Νέα εμφάνιση

Οδηγήσαμε το νέο ZX-10R για μια μέρα στην Ολλανδική πίστα TT Circuit Assen μα, πριν φτάσουμε στο κομμάτι της πίστας, ας εμβαθύνουμε λίγο στην πραγματικότητα του νέου Ninja. Θα μπορούσαν να γραφτούν ολόκληρα βιβλία για όλα τα μέρη, τα ηλεκτρονικά και λοιπά χαρακτηριστικά που θα βρει κανείς στο ZX-10R, αλλά θα το κρατήσουμε τόσο σύντομο όσο και ολοκληρωμένο μπορούμε. Υπόσχεση!

Το πιο εμφανές στοιχείο της μοτοσυκλέτας είναι η ανανεωμένη εμφάνιση. Το μπροστινό μέρος είναι εμφανώς πιο αιχμηρό, με τους LED προβολείς κρυμμένους στο φέρινγκ. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να εξοικειωθείς με το νέο σχήμα του μεγάλου Ninja.

Οι αλλαγές έφεραν ψηλότερη ζελατίνα κατά 40 mm και σε λίγο πιο όρθια θέση για να προσφέρει καλύτερη προστασία.

Φυσικά και τα πλαϊνά φτερά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την έκδοση του 2021.

Kawasaki NinjaZX 10R 12962 1024x683 

EU5 ενημερώσεις και εξοπλισμός

Ο κινητήρας έχει υποστεί αρκετές αλλαγές για να συμμορφωθεί με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό. Θα σας γλιτώσουμε από τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, ξεχωρίζοντας το νέο ψυγείο λαδιού που ενισχύει την ψύξη του τετρακύλινδρου κινητήρα 998 cc.

Οι σχέσεις των πρώτων τριών ταχυτήτων κόντυναν για καλύτερη επιτάχυνση στις χαμηλές και μεσαίες.

Το πλαίσιο έμεινε σχεδόν απείραχτο, αν και το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 10 mm ως προς το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό θα πρέπει να μεταφράζεται σε περισσότερη σταθερότητα μέσα στη στροφή.

Το πιρούνι Showa BFF (Balance Free Front Fork) και το αμορτισέρ BFRC lite (Balance Free Rear Cushion) παραμένουν στη μοτοσυκλέτα, τώρα με νέες ρυθμίσεις που πλησιάζουν καλύτερα τις απαιτήσεις οδήγησης στην πίστα.

Όσο για τα φρένα, εδώ η Brembo αναλαμβάνει δράσει με τις φημισμένες M50 monobloc δαγκάνες της.

Η μεγάλη καινοτομία έρχεται στον τομέα των ηλεκτρονικών με την οθόνη TFT 4.3 ιντσών. Αυτή σου επιτρέπει να επιλέξεις από δύο τύπους προβολής: μια γνώριμη εικόνα με όλες τις απαραίτητες για τον δρόμο πληροφορίες, καθώς και μια ρύθμιση πίστας (track) με χρονόμετρο, σχέση κιβωτίου και στροφόμετρο στο πρωταγωνιστικό πλάνο.

Νέες είναι και οι riding modes, με επιλογή μεταξύ Road, Sport, Rain and τεσσάρων Rider modes που μπορείς να στήσεις κατά το προσωπικό σου γούστο.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη cruise control και συνδεσιμότητα με smartphone, δίπλα σε ένα βουνό ηλεκτρονικών συστημάτων που εκτείνονται από cornering ABS ως launch control, ρυθμιζόμενο traction control και quickshifter δύο δρόμων, καθώς και ένα ηλεκτρονικό αμορτισέρ τιμονιού (σταμπιλιζατέρ) της Öhlins που ρυθμίζεται σε τρεις τρόπους λειτουργίας.

Kawasaki NinjaZX 10R 1 

Η γνώμη του ερασιτέχνη

Αυτή ήταν μια σύνοψη των αλλαγών που συναντά κανείς στο νέο ZX-10R, όμως οι άνθρωποι της Kawasaki μας αποκάλυψαν και κάτι πολύ σημαντικό. Μας πληροφόρησαν πως το νέο Ninja είναι “ευκολοδήγητο”, πως δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας αναβάτης για να το ευχαριστηθείς στην πίστα.

Ακριβώς εκεί το πράγμα έγινε ιδιαίτερα ενδιαφέρον προσωπικά για μένα...

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είμαι ένας πεπειραμένος αναβάτης πίστας. Έχω έναν αριθμό track days στο βιογραφικό μου, τα οποία ωστόσο μπορείς να μετρήσεις στα δάχτυλα ενός χεριού και τις περισσότερες φορές με ελαφρύτερες μοτοσυκλέτες.

Μπορεί να έχω άφθονη εμπειρία από οδήγηση στον δρόμο, μα στην πίστα είμαι ένας ερασιτέχνης. Ειδικά στο Assen όπου δεν είχα ξαναμπεί ποτέ ως τώρα. Πόσο μάλλον με μια superbike 203 ίππων...

Δεν φοβάμαι την ισχύ, δεν είναι η πρώτη φορά που καβαλώ μια μοτοσυκλέτα με περισσότερους από 180 ίππους. Το ζητούμενο είναι πως θα συμπεριφερθεί το Ninja μέσα στη στροφή, στα δυνατά φρένα και την άσφαλτο του Asser. Ένα ζευγάρι σλικ λάστιχα, προθερμασμένα με κουβέρτες ακούγονται μια χαρά για τη δουλειά αυτή, αλλά η ουσία είναι ο αναβάτης: είμαι ερασιτέχνης στην πίστα και δεν έχω ξαναοδηγήσει ούτε σλικ στο παρελθόν.

Οι πρώτοι μου γύροι στην πίστα είναι αφιερωμένοι στην εξερεύνηση των κατάλληλων γραμμών και των καλύτερων σημείων για φρένα. Είμαι τόσο απασχολημένος με αυτά τα ζητήματα που σχεδόν έχω ξεχάσει τι βρίσκεται από κάτω μου.

Όσο προχωρά η μέρα ωστόσο, η εμπιστοσύνη μου στη ZX-10R μεγαλώνει διαρκώς και όλα εξελίσσονται ήρεμα, γρηγορότερα και καλύτερα.

Η μοτοσυκλέτα της γεννά όλη την απαραίτητη αίσθηση εμπιστοσύνης με τον τρόπο που παραμένει ακλόνητα σταθερή, ακόμη κι όταν ο πίσω τροχός χάνει επαφή με το έδαφος στο πολύ δυνατό φρενάρισμα ή όταν ανοίγω πολύ πρόωρα το γκάζι στην έξοδο της στροφής.

Τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν ακαριαία και με την απαραίτητη διακριτικότητα, βοηθώντας με να βγω από τη στροφή με δυνατό άνοιγμα του γκαζιού και τον μπροστινό τροχό να αιωρείται λίγο πάνω από την άσφαλτο υπό τις οδηγίες του wheelie control.

Μου έκανε πάντως εντύπωση που η ρύθμιση Road ήταν αυτή με την πιο ευχάριστη απόκριση στο γκάζι.

Κάπως έτσι, γύρο με τον γύρο αναζητώ τα δικά μου όρια, μα και αυτά του Ninja ZX-10R. Προφανώς αυτά απέχουν χιλιόμετρα πολλά από τις δικές μου ικανότητες, καταλαβαίνω όμως απολύτως γιατί η Kawasaki του έχει προσάψει το ταμπελάκι ‘ευκολοδήγητο’.

Ο ελαφρύς του χειρισμός, τα πολύ σωστά ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφαλείας, ο ευχάριστος και πανίσχυρος τρόπος με τον οποίο απλώνεται η ισχύς, η σταθερότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, τα φρένα που ζητούν μόνο ένα δάχτυλο για τον έλεγχό τους... τα πάντα είναι εκεί για να κάνουν τη ζωή του αναβάτη ευκολότερη.

Kawasaki NinjaZX 10R 0793 1024x683 

Κοινή λογική

Θα πρότεινα λοιπόν το ZX-10R ως πρώτη μοτοσυκλέτα για να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο της πίστας ταχύτητας; Όχι. Αν και η μοτοσυκλέτα σου επιτρέπει να το κάνεις αν έχεις στοιχειώδη εγκεφαλική λειτουργία, μια μικρότερη μοτοσυκλέτα όπως το Ninja 400 ή το ZX-6R παραμένουν καλύτερες επιλογές.

Ευτυχώς είχαμε μαζί μας κάποια με πολλή περισσότερη εμπειρία από οδήγηση στην πίστα. Το όνομά της είναι Jill και, όλως τυχαίως, καβαλά ένα Kawasaki Ninja ZX-6R τακτικά σε αγώνες sprint και endurance. Προφανώς αυτή η δοκιμή δεν θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν ζητούσαμε και τη δική της γνώμη.

Kawasaki NinjaZX 10R 0217 1024x683

Jill Danneels: "Το πρώτο που πρόσεξα μετά από μερικές στροφές είναι το πόσο απαλός είναι ο χειρισμός του ZX-10R. Είναι σαν να καβαλώ το δικό μου ZX-6R, αλλά με μια καραβιά επιπλέον δύναμης. Αυτός ο συνδυασμός απαλότητας και σταθερότητας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός. Στη στροφή με δυνατά φρένα ή επιταχύνοντας επιθετικά στην έξοδο, η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή στη γραμμή της. Αυτό σου δίνει πολλή εμπιστοσύνη και σε βοηθά να πιέσεις περισσότερο.

“Η εξοικείωση αυτή έρχεται σχετικά γρήγορα, καθώς δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνηθίσεις και να πιέσεις τη μοτοσυκλέτα.

“Στη Sport mode θα ήθελα λίγο πιο ήπια συμπεριφορά, καθώς η απόκριση στο γκάζι είναι βαριά και στις αργές στροφές το φρένο κινητήρα είναι κάπως πολύ. Προσωπικά η ρύθμιση Road μου ήταν πιο ευχάριστη και στην πίστα.

“Είμαι ενθουσιασμένη με το wheelie control που δουλεύει φανταστικά και τη θέση οδήγησης που είναι πολύ ευχάριστη. Στο δικό μου ZX-6R, ό,τι και να κάνω, κάθομαι πολύ κοντά στο ρεζερβουάρ, ενώ εδώ έχω περισσότερη ελευθερία κίνησης στη σέλα.

“Τέλος, να προσθέσω πως το νέο ψυγείο λαδιού είναι μια σημαντική αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο κινητήρα, καθώς ξέρω από πείρας πως τα παλιότερα ZX-10R είχαν μια τάση να υπερθερμαίνονται, μα αυτό δεν θα αποτελεί πρόβλημα πια.”

kawasaki/2021/zx-10r-sarasyn/Kawasaki_NinjaZX-10R-0015-1024x683.jpg" data-mediabox="1">kawasaki/2021/zx-10r-sarasyn/Kawasaki_NinjaZX-10R-0015-1024x683.jpg" alt="Kawasaki NinjaZX 10R 0015 1024x683" width="960" height="640" /> 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

kawasaki.gr/el/products/SUPERSPORT/2021/Ninja_ZX-10R/overview?Uid=088FCw5bXAxYX1BeWlpaXFsJCgoOCVpYDVFQDV5dXgxaWFE">Kawasaki ZX-10R (2021)

Τιμή:

€21,490

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 4K εν σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 16 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

998

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

76 x 55

Συμπίεση

13 : 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο δύο δοκών

Μήκος (mm)

2,085

Πλάτος (mm)

750

Ύψος (mm)

1,185

Μεταξόνιο (mm)

1,450

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

105

Ύψος σέλας (mm)

835

Απόσταση από έδαφος (mm)

135

Βάρος (kg)

206 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

17

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa BFF 43 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Showa BFRC, διαδρομή 115 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

120/70-17

Πίσω

190/55-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο ημίπλευστοι δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Μ50 monobloc, cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo, cornering ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

200 / 13,200

Ροπή (kgm / rpm)

11.7 / 11,400

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 15:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon