.
Κατηγορία Kawasaki
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 13:13

Test - Kawasaki ZX-250R Ninja

 

O μικρός σαμουράι

 




Της Τζο Λαδά

Θέλοντας να “χτυπήσει” την κατηγορία μεσαίου κυβισμού η Kawasaki “κάνει δίαιτα” στα στη σειρά Ninja και με χαρά μας παρουσιάζει το ανανεωμένο ZX-250R. Είναι άξιος ο απόγονος να φέρει το υποκοριστικό της γενιάς των samurai; Θα το δούμε στη συνέχεια.

Μια νέα παλιά μοτοσυκλέτα


Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το ΖΧ-250R. Αν δεν σας θυμίζει τίποτα, θα φταίει η ριζική αλλαγή που έγινε στο μοντέλο το 2008 και το έφερε πιο κοντά στη Ninja οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως πρωτοεμφανίστηκε το...1983 και από τότε έχει ξαναβαφτιστεί πολλές φορές για να πολιτογραφηθεί σε διαφορετικές Kawasaki περιοχές. EX-250 που μετά έγινε GPZ-250 και GPZ-250R, ΕΧ-250J, ZZR-250, ZX-250, GPX-250...  Πολλά ονόματα για το ίδιο, σχεδόν, μηχανάκι, το οποίο πάντοτε ξεγελούσε το κοινό με αποτέλεσμα να περνιέται για μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Με πωλήσεις σε Ιαπωνία, Ευρώπη, Αμερική και Καναδά μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά είναι η κορυφαία σε πωλήσεις της οικογένειας Ninja! Και όντας δίχως συναγωνισμό στην Ελλάδα, αποτέλεσε και την μοναδική επιλογή στα 250 κυβικά για πολλούς νεοεισερχόμενους στο χώρο, τα τελευταία χρόνια.

Είναι πράγματι ένα Ninja;

Τα ψηλά τοποθετημένα κλιπόν διαμορφώνουν μια πιο όρθια θέση οδήγησης απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Αρκετά ξεκούραστη αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι supersport θέση οδήγησης, περισσότερο sport touring θα την έλεγα. Τα πλήρως αναλογικά του όργανα, από τα οποία δυστυχώς απουσιάζει ο δείκτης βενζίνης, επίσης παραπέμπουν σε “άλλο” μηχανάκι και όχι τελευταίας τεχνολογίας supersport μοτοσυκλέτα που “κλαίει” για να γύρει οριακά πάνω από ένα βιράζ. “Απουσία” παίρνει και το σινιάλο των φώτων, πράγμα πολύ ενοχλητικό για μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να ταξιδέψει.

Το κοστούμι της μοτοσυκλέτας δείχνει φανερά μοντέρνο, παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνει να επιτύχει τη ζητούμενη κάλυψη στα πολλά χιλιόμετρα ούτε στα πόδια, όπου νιώθεις τον αέρα να ανεμίζει το παντελόνι σου, αλλά ούτε και η ζελατίνα της μάσκας θα καλύψει επαρκώς το κράνος όσο κι αν σκύψεις πάνω στο τεπόζιτο. Παρ' όλ' αυτά, καταφέρνει να ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις για τον κυβισμό του, αφού με το ανάλογο σκύψιμο μπροστά, βρίσκεις τελικά τη θέση σου.

Η sport πλευρά της ζωής

Τη ζυγαριά έρχονται να κλίνουν προς τη sport πλευρά κατ’ αρχάς η εξαιρετική αίσθηση των φρένων και η αντίστοιχη απόδοσή τους. Τη δουλειά έχουν αναλάβει οι δίσκοι τύπου “μαργαρίτα” με διάμετρο 290mm μπροστά και 220mm πίσω με διπίστονες δαγκάνες αμφότεροι.
Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι κι αυτό, με τη σειρά του, εξαιρετικά στιβαρό και δεν παίρνει στρεβλώσεις στη “γρήγορη” οδήγηση. Αντιθέτως, παραμένει ακλόνητο και δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στον οδηγό, επιτρέποντάς του με αυτό τον τρόπο να ονειρεύεται αλλά και να πραγματοποιεί άφοβα μικρά αλλά και λίγο μεγαλύτερα ταξίδια. Εκεί το μόνο που θα σας προβληματίσει, αν δεν ταξιδεύετε “solo”, θα είναι ο συνεπιβάτης σας καθώς δεν έχει πουθενά να πιαστεί. Το λουράκι στην άκρη στης σέλας του (υπάρχει σε όλες σχεδόν τις sport μοτοσυκλέτες), δήθεν για να πιάνεται, ξέρετε και ξέρουμε πως μπαίνει εκεί απλά και μόνο γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει να βγει στην παραγωγή μοτοσυκλέτα που δε διαθέτει λαβή για να πιάνεται ο συνεπιβάτης. Αλλά είναι ουσιαστικά αδύνατον να πιαστεί κάποιος από μια λαβή που βρίσκεται κάτω από τα οπίσθιά του!

Σε συνδυασμό με το στενό τεπόζιτο, το αποτέλεσμα θα είναι να νιώθετε το βάρος της προσωπικότητος του συνεπιβάτη σας σε κάθε φρενάρισμα. Α, και μη νομίζετε πως θα βάλετε έστω ένα αδιαβροχάκι κάτω από τη σέλα, δε χωράει απολύτως τίποτα. Υπολογίστε ένα σακιδιάκι για να σας συνοδεύει στις (καθημερινές ή όχι) εξορμήσεις σας, αλλιώς οι δυο γάντζοι κάτω από τη σέλα του συνεπιβάτη θα σας διευκολύνουν στο να πιάσετε τα πράγματά σας μ’ένα “χταπόδι”. Ο συνεπιβάτης παίζει διακοσμητικό ρόλο συνήθως στις street μοτοσυκλέτες, οπότε θα τον περάσουμε στα "ψιλά" αφού μπορεί να κάθεται έστω και μέτρια.

Ήρεμος βούδας

Κινούμενος πάνω στο ZX-250R θα καταλάβει κανείς πως δεν αγόρασε τη μοτοσυκλέτα για το γκάζι της. Η μοτοσυκλέτα έχει μια βαριά και νωχελική αίσθηση και, όσο κι αν στριγγλίζει μετά τις 6.500rpm ο δικύλινδρος εν σειρά οκταβάλβιδος κινητήρας των 249cc, δεν θα δείτε τελική ταχύτητα πάνω από τα 159km/h. Η λειτουργία του κινητήρα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα γραμμική και δεν θα σας κάνει καμιά έκπληξη. Από τη στιγμή που θα βάλετε πρώτη σχέση μέχρι και την έκτη θα λειτουργήσει στρωτά και προβλέψιμα, σα να ήταν ηλεκτρικός, δίχως να λυσσάει, απλά ανεβάζει στροφές, και χιλιόμετρα, φτάνοντας σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον κυβισμό του και καταφέρνοντας να κινείται σβέλτα σε ανοιχτές διαδρομές με τον δείκτη του ταχυμέτρου συχνά από τα 120 χ.α.ω. και πάνω. Η 2 σε 1 εξάτμιση, από την άλλη, θα κάνει σίγουρα εντύπωση και θα νομίζετε πως πηγαίνετε με περισσότερα – κι εσείς και ο κόσμος γύρω σας.

Με στόχο την ποιότητα

Η κίνηση μέσα στην πόλη θα κουράσει μετά από κάποια ώρα, λόγω του σχετικά σκληρού συμπλέκτη. Ωστόσο, το μέγεθος του ΖΧ θα σας επιτρέψει να κινηθείτε άφοβα παντού και οι πολυγωνικοί καθρέφτες του θα σας δώσουν πολύ μεγάλο πεδίο ορατότητος. Πράγματι, η Kawasaki αξίζει ένα μεγάλο “μπράβο” που βγήκε από την πεπατημένη κι έκανε την κίνηση να φτιάξει ένα καινούριο καλούπι για τους καθρέφτες των μοτοσυκλετών της, τους οποίους δε ντράπηκε να “φορέσει” σε όλα σχεδόν τα μοντέλα της (μπορεί κανείς να δει τους ίδιους πολυγωνικούς καθρέφτες απο το μικρό D-TRACKER 125 μέχρι και το Versys). Η λειτουργία του κινητήρα στις χαμηλές μεσαίες στροφές είναι μέτρια, και το "τέρας" μέσα του ξυπνάει μετά την μεσαία περιοχή στροφών. Σπάνια δηλαδή μέσα στην πόλη, άρα θα σας δυσκολέψει κάπως.

Η ετυμηγορία

Τελικά πρόκειται για καθαρόαιμο Ninja μαχητή των δρόμων; Ίσως η ονομασία ΖΖR-250 να  του ταίριαζε καλύτερα, λόγω θέσης οδήγησης και απόδοσης / παλιάς σχεδίασης κινητήρα. Ωστόσο, την τελική  απόφαση επηρεάζουν τα εξαιρετικά σε  αίσθηση, απόδοση αλλά και όψη φρένα καθώς και το καταπληκτικό πλαίσιο. Τι ν’ αποφασίσει κανείς;

Παρά το γεγονός ότι κινείται στην κατηγορία του μεσαίου κυβισμού, αυτό δεν εμπόδισε την Kawasaki από το να προσφέρει ένα εξαιρετικά ποιοτικό μοντέλο στο αγοραστικό κοινό. Το ZX-250R σίγουρα δεν είναι μια μικρογραφία των ZX-6R και ZX10R, αλλά η εξέλιξη του άλλοτε ZZR-250 με φανερές τις επιρροές της “μαχητικής” οικογένειας των Ninja. Λίγο “τσιμπημένο” σε τιμή σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνισμό (βλ. Honda CBR-250R) στα €5290, παρ’ όλα αυτά θα αποσβέσει την τιμή του με την κορυφαία του ποιότητα. Κρυφό υπερατού; Μπορείς να τ’ οδηγήσεις με δίπλωμα Α1, οπότε αν το αντέχει η τσέπη σου και θέλεις ν’ ανέβεις κατηγορία μπορείς να μπεις στον προθάλαμο των sport μοτοσυκλετών καβάλα στη σέλα του ZX-250R!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο ZX-250R
Αντιπρόσωπος TEOMOTO A.E.
Τιμή 5.290euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, 4Τ υγρόψυκτος
Χωρητικότητα (cc) 249
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 62 x 41.2
Συμπίεση 11.6:1
Τροφοδοσία Fuel injection με σώματα διαμέτρου 28mm x 2 (Keihin)
Εκκίνηση  Μίζα
Σχέσεις 6 ταχύτητες
Μετάδοση Γρανάζια - Αλυσίδα
Τελική σχέση 3.071 (43/14)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου "diamond"
Μήκος (mm) 2,085
Πλάτος (mm) 715
Ύψος  (mm) 1,115
Μεταξόνιο (mm) 1,4
Γωνία κάστερ 26
Ίχνος  (mm) 82
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους  (mm) 135
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17
Βάρος (kg) 169
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα 
Πίσω Uni-Trak με αμορτισέρ προφόρτισης ελατηρίου 5 θέσεων
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 110/70-17"
Πίσω 130/70-17"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος τύπου μαργαρίτα διαμέτρου 290 mm.  Δαγκάνα  με 2 αντικριστά έμβολα .
Πίσω Δίσκος τύπου petal διαμέτρου 220 mm  Δαγκάνες  με 2 αντικριστά έμβολα .
Μέγιστη ιπποδύναμη 24kW (33PS)/11,000rpm
Μέγιστη ροπή 22N m (2.24 kgf m)/8,200rpm

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Tεχνικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012 12:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Αποστολή - Κawasaki ΖΧ10-R 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon