.
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 01:24

Αποστολή - Aprilia RSV4R Factory APRC 2011

 

Το οδηγούμε!

 

 



Πρώτη επαφή με το νέο Aprilia RSV4R Factory! Οι συνεργάτες του bikeit μεταφέρουν τις πρώτες εντυπώσεις από την ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια στα SBK  Aprilia, με τον Max Biaggi!

Το Aprilia RSV4R ήρθε με στόχο να χτυπήσει την μεγάλη κατηγορία. Με όπλα του τον πανίσχυρο κινητήρα V4 με περιεχόμενη γωνία τις 65 μοίρες, το πλαίσιο προερχόμενο από τα GP 250 και τις μινιμαλίστικες διαστάσεις, είναι αλήθεια πως τάραξε τα νερά. Ο παγκόσμιος τίτλος της Aprilia στα Superbike με τον Max Biaggi, ήταν απλά η επιβεβαίωση του καλού συνόλου. Η έκδοση Factory με τις κορυφαίες αναρτήσεις της Ohlins, καθώς και η έκδοση carbon έφτασαν να ενισχύσουν τη θέση της Aprilia στην κατηγορία superbike.

Αλλά επειδή τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, η Aprilia έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά με την παρουσίαση του Factory APRC (Aprilia Performance Ride Control).

Διαφορές και βελτιώσεις

 

Η μοτοσυκλέτα στηρίζεται στο μοντέλο Factory με το οποίο μοιράζεται τα πάντα, απλά εδώ, διατίθεται το σύστημα που ελέγχει τα ηλεκτρονικά, ώστε να γίνεται πιο εύκολη και αποδοτική η οδήγηση σε όλες τις συνθήκες.

Ο βασικός λόγος της τοποθέτησης του συστήματος είναι για να μεταδοθεί όλη αυτή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους αγώνες Superbike, στους ιδιώτες. Έτσι θα μπορούν εύκολα πια να ρυθμίζουν από τον αριστερό διακόπτη την χρήση που θέλουν ανάλογα με την πίστα, τα ελαστικά που χρησιμοποούν, την πρόσφυση που θέλουν, αλλά και να ελέγχουν τις σούζες, εύκολα και γρήγορα.

Οι συνεργάτες μας βρέθηκαν στην πίστα της Jerez όπου παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του Aprilia Factory με τον κωδικό APRC που χαρακτηρίζεται από την προσθήκη Traction control, Wheelie control και Launch control, δηλαδή σύστημα ελέγχου ολίσθησης, σούζας και εκκίνησης.
Το νέο μοντέλο έχει επίσης δεχθεί αλλαγές στην εξάτμιση, τα χρώματα και στον κινητήρα όπου αυξήθηκε η παροχή λαδιού, ενώ τα ρουλεμάν στροφάλου άλλαξαν ποιότητα για μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, ο αναβάτης έχει να διαλέξει 8 λειτουργίες του traction control που αλλάζουν από διακόπτη τοποθετημένο στο αριστερό κλιπον και αφορούν 8 επίπεδα περιορισμού –το 8 είναι για βροχή, το 7 πιο ελεύθερο έως το 1 που είναι για χρήση πίστας και έμπειρους αναβάτες. Το wheelie control έχει 3 θέσεις όπου στην 3η κόβει εντελώς την επιτάχυνση αν διαγνώσει ανόρθωση του τροχού, το 2ο επιτρέπει μικρές σούζες επιτάχυνσης ενώ το 1 είναι πιο ελεύθερο επιτρέποντας σούζες κοντά στο 1 μέτρο. Επίσης υπάρχει και launch control που ρυθμίζει τις μέγιστες στροφές κατά την εκκίνηση βοηθώντας τον οδηγό να ξεκινάει πάντοτε καλά, με ακρίβεια και δίχως περιττές σούζες αφού τα συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Οδήγηση στην πίστα

Στην πίστα της Jerez γίνεται αμέσως κατανοητό πως η μοτοσυκλέτα είναι υπερ-ασφαλής με τα συστήματα ελέγχου ενεργοποιημένα ενώ αν ο αναβάτης το επιθυμεί μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα με το traction control ρυθμισμένο από τις θέσεις 1 έως 3 ώστε να μην περιορίζεται η απόδοση του κινητήρα κατά την ολίσθηση.
Πέρα από τα ηλεκτρονικά, (σημειωτέων πως το Αprilia δεν έχει ABS) η απόδοση του Factory είναι ίδια με τον προκάτοχό του αλλά ο κινητήρας ακούγεται καλύτερα λόγο της πιο ελεύθερης μονής εξάτμισης και η απόδοσή του στο άνοιγμα κ κλείσιμο του γκαζιού είναι απόλυτα προοδευτική χάρη στο νέο ride by wire σύστημα που συνεργάζεται με μια πεταλούδα στην εξαγωγή καυσαερίων.

Η γνωστή αποτελεσματικότητα του Aprilia Factory χαρίζει χαμόγελα σε κάθε λάτρη της σπορ οδήγησης αφού οι δυνατότητες της πρωταθλήτριας SBK μοτοσυκλέτας στην πίστα είναι τεράστιες! Πλέον με την προσθήκη ηλεκτρονικών το RSV4 είναι πιο «βατό» για τον άπειρο αναβάτη αλλά και πιο αποτελεσματικό για τον ιδιώτη που θέλει να εντρυφήσει στον κόσμο της πίστας.
Ειδικά για το νέο Aprilia, η  Pirelli κατασκεύασε ένα νέο ελαστικό 200-55-17 με κωδικό supercorsa SP που είναι φτιαγμένο για χρήση δρόμου αλλά και track days.

Η τιμή του νέου Aprilia δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη.

Τεχνική ανάλυση APRC


Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Aprilia περιλαμβάνει ουσιαστικά μία έξυπνη μονάδα διαχείρισης η οποία έχει προέλθει από τους αγώνες. Έχει όμως προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να ελέγχεται εύκολα και γρήγορα από κάθε είδους αναβάτη, ερασιτέχνη ή αγωνιζόμενο. Στόχος να προσφέρει πλήθος ρυθμίσεων ανάλογα με το οδηγικό επίπεδο του καθενός, εύκολα και γρήγορα.
Η μονάδα παίρνει πληροφορίες από δύο αισθητήρες κλίσης, και δύο ταχύτητας, ώστε να αναλύει σωστά τα δεδομένα.

Το σύστημα APRC προσφέρει τις παρακάτω ευκολίες στον αναβάτη:

ATC: Είναι το traction control το οποίο ρυθμίζεται ακόμη και εν κινήσει, σε 8 θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη. Οι αισθητήρες προσφέρουν πληροφορίες για την κλίση της μοτοσυκλέτας και ανάλογα με το άνοιγμα του γκαζιού, μειώνουν την δύναμη του κινητήρα για να μην χάσει πρόσφυση.

AWT: Είναι το aprilia wheelie control το οποίο ρυθμίζεται σε 3 θέσεις, ανάλογα με την ποσότητα δύναμης που θέλει ο αναβάτης να μειώνεται. Ουσιαστικά, το σύστημα καταλαβαίνει πότε σηκώνεται ο τροχός από το έδαφος και μειώνει ανάλογα δύναμη, ώστε να μην κόψει επιτάχυνση, αλλά και να επιστρέψει ο τροχός ομαλά στο έδαφος.

ALC: Αφορά το Aprilia Launch Control το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να εκκινεί σαν αγωνιζόμενος. Ενεργοποιείται από το πάνελ των οργάνων και επιτρέπει εκκίνηση με το γκάζι κολλημένο στο τέρμα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το ALC προκειμένου να επιτύχει όσο δυνατόν καλύτερη εκκίνηση. Το ίδιο κάνει και στις αλλαγές σχέσεων για ταχύτερη επιτάχυνση.

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο RSV4 FACTORY APRC SPECIAL EDITION
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή / Εγγύηση 22.400 / 2 χρόνια
Κινητήρας Aprilia τετράχρονος υγρόψυκτος τετρακύλινδρος διαμήκης σε V 65°, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής (DOHC) και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο.
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 78 x 52.3 mm
Κυβισμός 999 cc
Σχέση συμπίεσης 13 ± 0.5 :1
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 177,6 HP (132,4 kW) στις 12250 rpm
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 114 Nm στις 10000 rpm
Τροφοδοσία Φιλτροκούτι με εμπρόσθιες εισαγωγές αέρα.
Τέσσερα σώματα ψεκασμού Weber-Marelli των 48mm με 8 μπεκ και αυλούς εισαγωγής μεταβλητού μήκους. Ride-by-Wire τελευταίας γενιάς με τριπλή χαρτογράφηση (Track, Sport, Road) με δυνατότητα επιλογής ακόμα και εν κινήσει.
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli με ένα μπουζί ανά κύλινδρο και πηνία stick-coil
Εκκίνηση Ηλεκτρική
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, με αισθητήρα λάμδα, βαλβίδα τύπου πεταλούδας ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και τριοδικό καταλύτη  (Euro 3)
Λίπανση Υγρό κάρτερ με ψυγείο λαδιού και αντλία διπλής λειτουργίας (λίπανση-ψύξη)
Κιβώτιο ταχυτήτων τύπου κασέτας, 6 σχέσεων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift (AQS)
1η : 39/15 (2.6)
2η : 33/16 (2.063)
3η : 34/20 (1.7)
4η : 32/22 (1.455)
5η : 34/26 (1.308)
6η : 33/27 (1.222)
Συμπλέκτης Πολύδισκος μονόδρομος σε μπάνιο λαδιού με σύστημα anti-juddering
Πρωτεύουσα Σχέση Μετάδοσης Γρανάζια με ίσια δόντια και ελατήρια απόσβεσης κραδασμών.
Σχέση μετάδοσης: 73/44 (1.659)
Τελική Σχέση μετάδοσης Με αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 42/16 (2.625)
Διαχείριση πρόσφυσης Σύστημα APRC (Aprilia Performance Ride Control) που αποτελείται από Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης (ATC), Σύστημα Ελέγχου Ανόρθωσης Εμπρόσθιου Τροχού (σούζα) (AWC), Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης (ALC) τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν και να απενεργοποιηθούν χωριστά.
Πλαίσιο Ρυθμιζόμενο πλαίσιο αλουμινίου διπλής δοκού με τμήματα χυτά και πρεσσαριστά.
Επιτρεπόμενες ρυθμίσεις:
• Offset και γωνία κάστερ
• ύψος κινητήρα
• ύψος άξονα ψαλιδιού
Εμπρόσθια Ανάρτηση Ανάποδο πιρούνι Öhlins Racing, καλάμια Æ 43 mm με επιφανειακή κατεργασία TiN για μείωση τριβών και αντοχή στη φθορά. Πλήρως ρυθμιζόμενη σε προφόρτιση ελατηρίου καθώς και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή τροχού 120 mm
Οπίσθια Ανάρτηση Ψαλίδι αλουμινίου με μοχλικό. Μονό Αμορτισέρ Öhlins Racing με εξωτερικό δοχείο πλήρως ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή αμορτισέρ, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Σύστημα APS. Διαδρομή τροχού 130 mm
Τροχοί Aprilia σφυρήλατοι κράματος αλουμινίου.
Εμπρός:3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Φρένα Εμπρός: δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm. Ακτινικές δαγκάνες Brembo μονομπλόκ με 4 αντικριστά έμβολα διαμέτρου Æ 34 mm. Ακτινική αντλία με σωληνάκια φρένων υψηλής πίεσης
Πίσω: Δίσκος διαμέτρου 220mm. Δαγκάνα Brembo πλευστοί με 2 έμβολα Æ 32 mm. Σωληνάκια φρένων υψηλής πίεσης.
Ελαστικά Radial tubeless.
Εμπρός: 120/70 ZR 17
Πίσω: 200/55 ZR 17 (εναλλακτικά 190/55 ZR 17 ή 190/50 ZR 17)
Διαστάσεις Μήκος: 2040 mm
(με ρυθμίσεις εργοστασίου) Πλάτος: 735 mm (στο τιμόνι)
Ύψος: 1120 mm
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος: 130 mm
Ύψος σέλας: 845 mm
Μεταξόνιο: 1420 mm
Ίχνος: 105 mm
Γωνία κάστερ: 24.5°
Βάρος * 189 kg *
Ρεζερβουάρ 17 λίτρα (από τα οποία 4 ρεζέρβα)


Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 12:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon