.
Κατηγορία Στερεά Ελλάδα
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 13:41

Ταξίδι - Πεντέλη: Διαδρομές Μυστηρίου, με Honda CB500X

Του Δημήτρη Κατσούλα

Μυστήρια, αποκρυφισμός, τελετές, μύθοι και ρεαλισμός, αλλόκοτα φαινόμενα βγαλμένα από ταινίες τρόμου, αδυναμία προσανατολισμού, απόρρητα έργα και παράξενες κατασκευές, συνθέτουν έναν τόπο αινιγματικό, που εξιτάρει τη φαντασία ακόμα και του πιο δύσπιστου ανθρώπου.

Μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, ένας βατός χωματόδρομος που σταδιακά «αγριεύει» οδηγεί την αειθαλή μικρομεσαία On-off μοτοσυκλέτα της Honda, CB500X στην πιο διάσημη σπηλιά της Αττικής. Προσπερνώντας κάνα-δυο λίμνες από λάσπη, η μικρή στο μάτι Honda σκαρφαλώνει με άνεση ένα ανηφορικό πέτρινο καλντερίμι και βρίσκεται πλέον παρέα με τον αναβάτη της στην είσοδο του σπηλαίου των Αγνών, των Αναμάρτητων, των Αμώμων. Σίγουρα αυτές οι ονομασίες δεν σας λένε κάτι μιας και η σπηλιά που προαναφέρθηκε είναι ευρέως γνωστή σαν η «σπηλιά του Νταβέλη», καθώς πιθανολογείται πως ο λήσταρχος Νταβέλης κρυβόταν στα σωθικά της.

DSC 0524

Η ιστορία και τα ονόματα

Η σπηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης και αποτελεί μέρος του δικτύου των λατομείων μαρμάρου που υπήρχαν στην περιοχή από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο τόπος αυτός αποτελούσε αντικείμενο ερευνών από περιηγητές, τυχοδιώκτες αρχαιολόγους και ιστορικούς από τη στιγμή της ανακάλυψής του.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η σπηλιά αποκαλύφθηκε κατά την εξόρυξη του μαρμάρου από τους λατόμους, ενώ εγκαταλείφτηκε όταν το ορυκτό κατέστη μη εκμεταλλεύσιμο. Οι λατόμοι που εργάζονταν στον χώρο ανακάλυψαν ένα στενό πέρασμα που οδηγούσε σε μια μικρή λίμνη, την «λίμνη των νυμφών» (δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και χρήζει ειδικού εξοπλισμού). Λέγεται πως ξεδιψούσαν με το νερό της, όμως τα βράδια που κοιμόντουσαν έβλεπαν τις νύμφες να αυτοϊκανοποιούνται… youporn εποχής.

Χαρούμενοι λοιπόν οι λατόμοι έφερναν στο φως το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση του Παρθενώνα. Μάλιστα, η αρχαία οδός για την μεταφορά του είναι ακόμα ορατή και την βρίσκει ο επισκέπτης φεύγοντας από το σπήλαιο.

Από τους αρχαίους χρόνους και το «λατομείο της σπηλιάς» μεταφερόμαστε στην μετά Χριστώ εποχή και συγκεκριμένα τον 6ο αιώνα, όπου σύμφωνα με τους ιστορικούς, η σπηλιά αλλά και η γύρω περιοχή αποτέλεσε πόλο έλξης «αναχωρητών», ανθρώπων δηλαδή που απομακρύνονταν από τον κόσμο και τα κοινά αφιερώνοντας τη ζωή τους στον Θεό και τον ασκητισμό. Έτσι δόθηκε η ονομασία το «σπήλαιο των Αμώμων». Οι μοναχοί άφησαν πίσω τους δυο ναΐσκους που κοσμούν την είσοδο του σπηλαίου. Ο παλαιότερος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα και λαξεύτηκε από τους ασκητές τον 10ο ή τον 11ο αιώνα μ.Χ. ενώ αυτός του Αγίου Νικολάου είναι μεταγενέστερος. Στο εσωτερικό τους θα βρείτε τοιχογραφίες, δύο κρύπτες αλλά και μια ταφική λάρνακα.

DSC 0619

Δέκα αιώνες μετά και συγκεκριμένα το 1576 οι ασκητές απομακρύνθηκαν από το σπήλαιο και μεταφέρθηκαν στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις παρυφές της Πεντέλης, όπου αργότερα εδραιώθηκε η Μονή Πεντέλης.

Μερικούς αιώνες μετά, μια ιστορία ερωτική έμελλε να ταυτιστεί με το όνομα του σπηλαίου. Λέγεται λοιπόν πως ο διαβόητος ληστής Νταβέλης (1832-1856) ερωτεύτηκε την δούκισσα της Πλακεντίας, Σοφί ντε Μαρμουά Λεμπρέν (1785-1854). Για να την συναντά χρησιμοποιούσε τη σπηλιά, η οποία συνδεόταν υπόγεια με το παλάτι.

Βέβαια ο μύθος αυτός δεν στέκει, μιας και η εποχή που έδρασε ο ληστής δεν ταυτίζεται με την εποχή κατά την οποία η δούκισσα έχτιζε τα παλάτια της. Παρόλα αυτά είναι ένα ερωτικό παραμυθάκι που αναπαραγόταν επειδή άρεσε.
Η ιστορία του σπηλαίου δεν τελειώνει εκεί, συνεχίστηκε στη σύγχρονη εποχή.

Την περίοδο της χούντας η περιοχή του σπηλαίου κηρύχθηκε στρατιωτική, μάλιστα υπήρχαν φρουροί καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Ο αποκλεισμός της περιοχής συνεχίστηκε και μετά την πτώση των συνταγματαρχών. Μάλιστα το 1977 το ΓΕΣ παραδέχτηκε τα απόρρητα έργα, πυροδοτώντας έτσι τα μυαλά των συνωμοσιολόγων. Τι φτιάχνουν; Στρατηγείο διοίκησης επιχειρήσεων, βάση πυραύλων, πυρηνικά όπλα ή μήπως απόκρυφα υπόγεια τούνελ για πειράματα ελέγχου της σκέψης; Γιατί επιλέχθηκε η εν λόγω σπηλιά, τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

DSC 0548

Κανείς δεν έμαθε, όμως αν βρεθείτε εκεί θα δείτε 2 τούνελ μήκους 80 μέτρων, αλλά και την επιχωμάτωση του σπηλαίου. Σίγουρα θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο έγιναν.

Βέβαια δεν λείπουν και τα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Οι μαρτυρίες για εμφανίσεις UFO στην περιοχή είναι πολύ συχνές και ίσως οι παλαιότεροι να θυμούνται τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ να επιβεβαιώνει την ύπαρξη τους, έχοντας στα χέρια του ένα φάκελο με εμφανίσεις αντικειμένων.

Φυσικά έχουμε και τους παγανιστές. Λέγεται λοιπόν πως στη σπηλιά του Νταβέλη έγιναν μακάβριες τελετές από τους σατανιστές της Παλλήνης αλλά και από οπαδούς του άρχοντα του σκότους.

Όλα τα έχει αυτό το σπήλαιο, αν όμως δεν σας γοητεύει η παράξενη ιστορία του και τα αλλόκοτα φαινόμενα, τότε σίγουρα θα σας γοητεύσει η φύση που δωρίζει το βουνό αλλά και η θέα του Σαρωνικού κόλπου, της μεγαλούπολης, του Υμηττού, του αεροδρομίου, της Πάρνηθας και του Ποικίλου όρους.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πλέον μια όαση τους κατοίκους της Αθήνας, ειδικά για αυτούς που αρέσκονται στην πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού αλλά και την αναρρίχηση, μιας και έχουν στηθεί διαδρομές στον κάθετο βράχο του σπηλαίου για να εκπαιδεύονται άτομα στην αναρρίχηση!

DSC 0472

Όρος Πεντελικό

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου γνωρίζουν πολύ καλά πως το ιστορικό όρος των 1109 μέτρων είναι το πιο κακοποιημένο βουνό του νομού. Έχει περάσει χίλια μύρια κακά, με αποκορύφωμα τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1995 όπου 100 χιλιάδες στρέμματα δάσους, εύφορα αγροτεμάχια αλλά και 150 σπίτια παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα. Πριν από αυτή αλλά και μετά, υπήρξαν και άλλες καταστροφικές πυρκαγιές που στιγμάτισαν τις πλαγιές του, παρόλα αυτά το βουνό αναπνέει, ζει και αναγεννάται, χαρίζοντας όμορφους τόπους για επίσκεψη.

Καβάλησε τη μοτοσυκλέτα σου και κλωθογύρισε στις πλαγιές της και αν βρεθείς στην σπηλιά των Αμώμων μη δοκιμάσεις να επιβεβαιώσεις αν αληθεύουν οι ιστορίες των ανεξήγητων φαινομένων…. Θα τρομάξεις…

DSC 0442

Αξιοθέατα και διαδρομές

Η σπηλιά του Νταβέλη μπορεί να αποτελεί το τοπ αξιοθέατο του βουνού, όμως οι δίτροχοι και μη επισκέπτες, ακολουθώντας ένα δίκτυο ασφάλτινων ή και χωμάτινων διαδρομών, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και άλλα αξιόλογα μέρη που σίγουρα θα τους εκπλήξουν. Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος, 1109 μέτρα

Η διαδρομή μέχρι την κορυφή και τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι δελεαστική. Το οδικό δίκτυο μέχρι την πύλη του στρατοπέδου είναι πολύ ταλαιπωρημένο και ασυντήρητο. Βέβαια μοτοσικλέτες όπως η CB500X δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, μιας και είναι κατασκευασμένες για τέτοιες κακουχίες- όμως χρήζει προσοχής. Υψώνοντας το βλέμμα θα αντικρίσετε έναν ναΐσκο που σηματοδοτεί την κορυφή του βουνού και είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ακόμα και για αυτή την μικρή εκκλησία έχουν γραφτεί ιστορίες παράξενες μιας και στα σωθικά της φιλοξενούσε ένα κοντέινερ με “άγνωστο ηλεκτρονικό υλικό”.

Η θέα είναι συναρπαστική, η λίμνη του Μαραθώνα, τα λατομεία του Διονύσου, το φράγμα της Ραπεντώζας, η παραλία του Σχοινιά, της Νέας Μάκρης αλλά και τα βουνά της νότιας Εύβοιας θα γεμίσουν το οπτικό σας πεδίο.

Προσοχή, μην απογειώσετε drone, μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα στις εγκαταστάσεις… θα σας δουν.

DSC 0459

Από την κορυφή, στο Ντράφι για βουτιά

Μια αστική διαδρομή που ξεκινά λίγο μετά τη μονή Πεντέλης καταλήγει στα δροσερά νερά του Βαλανάρη και τους δίδυμους καταρράκτες του. Το ρέμα του Βαλανάρη αποτελεί μια άγρια ρεματιά που δύσκολα βρίσκεις στην Αττική. Το υδάτινο μονοπάτι ξεκινά από τη νότια Πεντέλη στη θέση Μαυρηνόρας και καταλήγει στο ρέμα της Ραφήνας, διαγράφοντας μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων. Αν και η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι ακόμα ορατή, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι έντονη.

Η παρουσία του νερού όλο το χρόνο ελκύει πολλά άγρια ζώα. Μη φοβάστε, δε θα σας ενοχλήσουν γιατί ... φοβούνται!

Φεύγοντας από εκεί, αξίζει να συνεχίσετε προς Νταού και να επισκεφθείτε τη μονή Παντοκράτορος «ΤΑΩ» Πεντέλης, ένα μαρτυρικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Η ιστορία της μονής είναι συγκλονιστική. Καταστράφηκε από Σαρακηνούς, ανοικοδομήθηκε τον 12ο αιώνα από τον Ιωάννη Καματερό, καταστράφηκε ξανά το 1465 από τους Τούρκους και εκατόν δέκα πέντε χρόνια μετά ξανά άνοιξε τις πύλες του. Όμως το 1680 ανήμερα του Πάσχα, η μονή δέχθηκε επίθεση από Αλγερινούς πειρατές οι οποίοι έσφαξαν όλους τους μοναχούς. Τα λείψανα των μοναχών βρέθηκαν το 1965 κατά τη διάρκεια ανακαίνισης (είσοδος 07.00-13.00, 15.00-δύση).

Υπάρχουν πολλά ακόμα αξιοθέατα για να επισκεφτείτε, όπως το Παλάτι της Δούκισσας Πλακεντίας, ένα κτίριο του 1840 που πλέον ανήκει στον δήμο Πεντέλης.

Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τόπος θρησκευτικής λατρείας που κτίστηκε το 1578 από τον Άγιο Τιμόθεο. Η μονή άκμασε το 1700 φιλοξενώντας περίπου 100 μοναχούς. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μικροί μαθητές λάμβαναν στοιχειώδη εκπαίδευση σε απομονωμένο χώρο (κρυφό σχολειό).

Τέλος ένα ακόμα αξιοθέατο αλλά και σήμα κατατεθέν της Πεντέλης είναι το ομώνυμο αστεροσκοπείο που εδρεύει σε ένα μαρμάρινο κτίριο του 1958, στο λόφο Κουφός και σε υψόμετρο 500 μέτρων.

DSC 0428

>>> Ευχαριστούμε τη Moto Petsas για την χορηγία της μοτοσυκλέτας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 16:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon