.
Κατηγορία Thrust Motor
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 17:03

Test - Thrust Motor Blitz 115 (2023)

Πολλά για λίγα

Το πρώτο παπί που φέρνει στην Ελλάδα η Thrust Motor είναι ένα ωραιότατο παράδειγμα του πώς μπορείς να πάρεις πολλή χρηστική αξία χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Thrust Motor δραστηριοποιείται εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας μέσω της Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ, με μια γκάμα που ξεκίνησε από τρία σκούτερ 125-300 cc και σταδιακά διευρύνθηκε με ακόμη μεγαλύτερα μοντέλα όπως το Huracan 400, καθώς και τη μοτοσυκλέτα Ranger 125, ενώ στο πρώτο μισό του 2023 υποδέχτηκε το πρώτο της παπί στην ελληνική αγορά, το Blitz 115.

Πρόκειται για ένα οικονομικότατο και παραδοσιακότατο ημιαυτόματο τετρατάχυτο παπί που βασίζεται σε έναν αερόψυκτο μονοκύλινδρο 114 cc με μέγιστη απόδοση 9 ίππων, με σχεδίαση που πατά σε σύγχρονες σπορτίφ γραμμές, όμορφες χυτές αλουμινένιες ζάντες με περίτεχνο σχέδιο και ένα βασικό, όσο και ικανό πακέτο εξοπλισμού.

Το Blitz ήρθε για να διεκδικήσει το μερίδιό του στην πιο οικονομική γωνιά της κατηγορίας, με φιλικότατη τιμή €1,790 και βασικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει LED φώτα, όργανα με συνδυασμό αναλογικού στροφόμετρου και οθόνης LCD, παροχή φόρτισης USB στην ποδιά και κεντρικό σταντ.

Διακρίνεται επίσης στα φρένα του, με τριπίστονη δαγκάνα μπροστά, διπίστονη πίσω και σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS) που ενεργοποιεί ένα από τα μπροστινά έμβολα μαζί με το πίσω, σε ένα πακέτο που ακούγεται λίγο αναπάντεχο για ένα δίκυκλο μονοψήφιας ισχύος.

Η θέση οδήγησης είναι όσο παραδοσιακή περιμένει κανείς, εργονομικά φιλόξενη παρά το μεγαλόσωμο του αναβάτη-δοκιμαστή. Από τη σέλα ο έλεγχος του ελαφριού παπιού, που μετρά 102 κιλά έτοιμο για οδήγηση, είναι πανεύκολος και κερνά μια πρώτη έκπληξη με το που ξεκινώ τη βόλτα μαζί του.

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας είναι αισθητά πιο ροπάτος απ' όσο περίμενα, με χορταστική επιτάχυνση από στάση για τα δεδομένα του, καθώς κινούμαι στη φαρδιά Λεωφόρο Μεσογείων αφήνοντας πίσω μου την έδρα της Thrust Motor.

Η καλή επιτάχυνση συνεχίζεται απρόσκοπτη ως και την τελική του ταχύτητα, η οποία με τον βαρύ υποφαινόμενο στη σέλα της ξεπερνά λίγο τα 100 km/h, τυπικότατα εντός των ορίων της ευρύτερης κλάσης αυτού του κυβισμού.

A15A2385 web

Αυτό μεταφράζεται σε ευκινησία μέσα στην κυκλοφορία της πόλης, με ρεπρίζ που σε βγάζει σβέλτα από τα δύσκολα και εξίσου ικανή επιτάχυνση από στάση.

Το καλύτερο έρχεται στο βενζινάδικο, καθώς τα 4 λίτρα βενζίνης στο ρεζερβουάρ του καταναλώνονται με ρυθμό που δύσκολα ξεπερνά τα 2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό το κάνει ένα από τα πολύ λίγα δίκυκλα της αγοράς που θα μπορούσαν να καλυφθούν πλήρως από το ... Fuel Pass!

A15A2358 web

Η ευχάριστη απόδοση αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό στο σωστά στημένο και ζυγισμένο πλαίσιο του Blitz 115, καθώς από την πρώτη στιγμή αισθάνομαι από κάτω μου το παπί ως ένα σύνολο που υπακούει πειθήνια στις εντολές μου. Η σωστή και προβλέψιμη δυναμική συμπεριφορά του επιτρέπει γρήγορους και ακριβείς ελιγμούς, βοηθά να εκμεταλλεύομαι τους κενούς χώρους χωρίς να χρειάζεται να πατήσω πόδι στο έδαφος.

Οι αναρτήσεις του κάνουν επαρκώς τη δουλειά τους, τόσο στο να υπηρετούν την άνεση, όσο και τη δυναμική συνέπεια. Το παπί της Thrust Motor παραμένει σταθερό και εμπνέει εμπιστοσύνη ενόσω πλαγιάζει στη στροφή, αλλά ακόμη καλύτερη είναι η απόδοση των φρένων.

Η δύναμή τους φτάνει και περισσεύει, μα ακόμη σημαντικότερη είναι η καλή ακρίβεια στον χειρισμό τους. Δεν είναι κάτι που συνιστά κοινό τόπο στις οικονομικές κατηγορίες, πάντως εδώ οι κατασκευαστές του Blitz 115 του χάρισαν ένα πανάξιο μέσο για να σταματά με ασφάλεια.

A15A2328 web

Το συνδυασμένο σύστημα (CBS) λειτούργησε υποδειγματικά όσο είχα το Blitz στα χέρια μου, κατανέμοντας την πίεση στο υδραυλικό κύκλωμα των δύο φρένων ώστε να αποφεύγονται ακούσια μπλοκαρίσματα και το παπί να σταματά γρήγορα. Τα φρένα του μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη πολύ γρήγορα και εκτίμησα ιδιαιτέρως την προοδευτικότητα στη μανέτα.

Ως εδώ η καταγραφή αυτή της συμβίωσής μου για μιαν εβδομάδα με το Blitz 115 δεν περιλαμβάνει καμιά γκρίνια, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Συνολικά το παπί της Thrust Motor στέκεται στο ύψος του σε όλα, από την απόδοση και τα οδηγικά του χαρακτηριστικά ως τον πρακτικό εξοπλισμό του.

A15A2334 web

Πολύ χρήσιμος αποδεικνύεται ο μικρός αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, που δεν επαρκεί μεν για κράνος, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει αντικλεπτικά, αδιάβροχα και διάφορα μικροπράγματα όπως γυαλιά, κλειδιά κλπ, ενώ υποστηρίζεται από ανοικτά ντουλαπάκια στην ποδιά και γάντζο στο κέντρο της ποδιάς.

Το Blitz 115 ήρθε με δυνατή τιμή για να χτυπήσει σε ένα κομμάτι της αγοράς όπου κυριαρχούν τα 125άρια παπιά της Daytona και έχει ήδη καταφέρει να αφήσει το στίγμα του, φτάνοντας στις παρυφές της δεκάδας των ταξινομήσεων σκούτερ κατά τους 11 μήνες του 2023, παρότι δεν ήταν διαθέσιμο για όλο αυτό το διάστημα.

Αν μη τι άλλο, μετά τη δοκιμή του το παραπάνω στατιστικό δε μου προκαλεί καμιά έκπληξη, καθώς το Blitz 115 της Thrust Motor είναι ένα τιμιότατο παπί που ζητά λίγα για να δώσει πολλά και το κάνει με προσεγμένη εμφάνιση, αξιόλογη και συνεπή απόδοση και, πάνω απ' όλα, οικονομία.

A15A2296 web

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Μπουφάν: Nordcode X-City

Γάντια: Five E WP

Μποτάκια: Forma

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Thrust Motor Blitz 115 (2023)
Αντιπρόσωπος Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ
Τιμή 1,790
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 114
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 51 x 55.6
Συμπίεση 9.0:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα / Μανιβέλα
Συμπλέκτης  Ημιαυτόματος
Μετάδοση Κιβώτιο 4 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,210
Ύψος σέλας (mm) 765
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,970 x 700 x 1,160
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   102 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό συμβατικό πιρούνι
Πίσω  Δύο αμορτισέρ
   
Ελαστικά CST (tubeless)
Μπροστά 2.50 x 17
Πίσω  2.75 x 17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα 3 εμβόλων, συνδυασμένη πέδηση CBS
Φρένα Δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων, συνδυασμένη πέδηση CBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  9 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 0.9 / 5,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 14:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Thrust Motor Huracan 400
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon