.
Κατηγορία SYM
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2011 22:57

Test – SYM HD 125 EVO

 

 

Εργαλείο πόλης

 

 



Του Τάκη Μανιάτη

Η SYM με το HD 125 στην έκδοση EVO προσφέρει ένα τίμιο και φιλότιμο scooter ικανό να σε μεταφέρει καθημερινά, έχοντας υπ’ όψιν όλες σου τις απαιτήσεις: Την άνεση, την ευχρηστία και πάνω απ’ όλα, την οικονομία

Sport εμφάνιση


Μπορεί η Honda να έκανε γνωστή την κατηγορία των scooter 125 κυβικών, με τον SH, αλλά το HD της SYM μπορεί και αποτελεί μία κορυφαία πρόταση, προσφέροντας τα ίδια πράγματα. Είναι ελαφρύ και μαζεμένο σε διαστάσεις, με ζηλευτή ποιότητα κατασκευής και άνετους χώρους.
Τι θέλει ο αναβάτης αυτής της κατηγορίας scooter; Να μετακινείται με ασφάλεια και οικονομία μέσα στην πόλη, και να έχει την δυνατότητα να πάει λίγο παραέξω, έχοντας την άνεση αλλά και την δύναμη να τον συντροφεύουν, και να τον προστατεύουν. Το HD είναι όμορφο, σίγουρα σε πολλά σημεία μπορεί να θυμίζει SH, αλλά με αυτό το σκεπτικό, και το SH πάει πολλά χρόνια πίσω την ιστορία, και αυτό σίγουρα έχει δανειστεί στοιχεία από κάποιο άλλο. Το πάτωμά του SYM είναι άνετο για μεγάλου ύψους αναβάτη ο οποίος θα χωρέσει τα πόδια του εύκολα, δίχως να βρίσκουν. Η σέλα του είναι φαρδιά, μακριά και άνετη, θα φιλοξενήσει άνετα δύο επιβαίνοντες, ενώ η σχάρα που διαθέτει, θα βολέψει για συγκράτηση, ή για τοποθέτηση βαλίτσας.

Οπτικά το HD δεν προβάλλει ένα διαστημικό όχημα αλλά δείχνει να κινείται σε συντηρητικές γραμμές, διατηρώντας έτσι μία διαχρονικότητα. Ωστόσο, το λευκό του πάει πολύ, οι γρίλιες στο μπροστινό τμήμα, μαζί με το αιχμηρό φτερό, αλλά και την μαύρη ζελατίνα στο τιμόνι, συνθέτουν ένα sport σχήμα. Οι μαύροι πεντάκτινοι τροχοί ταιριάζουν άριστα με τα μαύρα πλαστικά που βρίσκονται στο πάτωμα, και οι δύο αντίθετοι τόνοι “σπάνε” από τις βαμμένες κόκκινες δαγκάνες των φρένων. Είναι το κερασάκι στην τούρτα της εμφάνισης που δίνει ένα νεανικό τόνο στο HD και υποστηρίζει άνετα και το όνομα Evo.

Ανέσεις εντός και εκτός

Ψάχνοντας να βολευτείς πάνω του, διαπιστώνεις ότι είναι χαμηλό, πατάς άνετα στο έδαφος αν και τα πόδια σου ανοίγουν κάπως λόγω πλάτους σέλας. Το τιμόνι του το βρίσκεις εύκολα, το στρίψιμο του είναι καλό και αυτό μέσα σε κίνηση θα βοηθήσει σημαντικά. Ψάχνεις να βολέψεις τα πράγματά σου και βρίσκεις ότι δεν διαθέτει ντουλαπάκια στην ποδιά όπως πολλά scooter, αλλά η σέλα του, χωράει από κάτω ένα κράνος face. Το κερασάκι όμως είναι ο τρόπος ανοίγματος, που είναι ηλεκτρικός, πατώντας προς τα κάτω τον διακόπτη εναλλαγής δέσμης των φώτων. Ένα όμορφο αναλογικό καντράν διαθέτει όλες τις πληροφορίες που θα αναζητήσει ο αναβάτης, σε ένα σχετικά μέτριας αισθητικής πάνελ. Ωστόσο, αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν κινηθείς μαζί του στην πόλη.

Οι ποιοτικές αναρτήσεις του ξεδιπλώνουν απευθείας τις αρετές του και γίνονται σύμμαχος σου στις λακκούβες. Αποσβένουν ηρωικά θα λέγαμε τις ανωμαλίες και διατηρούν την άνεση σε υψηλά επίπεδα. Σημείο στο οποίο συμβάλλουν και οι τροχοί 16 ιντσών, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια σταθερότητα. Στιβαρό είναι το πλαίσιο και διατηρεί και αυτό την εμπιστοσύνη στον αναβάτη, ενώ κάποιες ελαστικότητες που εμφανίζονται όταν το πιέζεις, μπορούν να χαρακτηριστούν και ως θεμιτές. Την ασφάλεια ενισχύουν και τα δύο δισκόφρενα τα οποία αν και δεν διαθέτουν σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS, έχουν όση δύναμη χρειάζεται για να σταματούν το HD σωστά, δίχως να μπλοκάρουν από πολλή πίεση. Εντύπωση μάλιστα προκαλλεί πως το μπροστινό φρένο λειτουργεί πολύ προοδευτικά και όσο και αν το πιέσεις, δεν θα μπλοκάρει επικίνδυνα. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημείο για τους νεοεισερχόμενους στον χώρο των δύο τροχών.

Δύναμη στην κίνηση

Ο κινητήρας του SYM HD 125 EVO είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος με χωρητικότητα 124 cc και υδρόψυκτος. Αποδίδει 13,5 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και η αυτόματη μετάδοση αρχίζει και αφήνει την δύναμη στο δρόμο, αφού περάσει η βελόνα του κοντέρ το 1/3 της διαδρομής του. Η μετάδοση είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε να αποδίδει πιο “sport” και αυτό στην αρχή ίσως προβληματίσει λίγο τον αναβάτη. Όταν όμως μάθεις τα “χούγια” του και κρατάς το γκάζι λίγο περισσότερο απ’ ότι έχεις συνηθίσει σε σχέση με άλλα 125άρια, θα δεις ότι πάει γρήγορα. Η επιτάχυνση είναι δυνατή, κρατάει την απόδοσή του όσο ανεβαίνουν και οι στροφές, μαζί με τα χιλιόμετρα. Στις ανοιχτές διαδρομές αυτό θα βοηθήσει σημαντικά για διατήρηση ταχύτητας, αλλά και για να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις. Με την τελική του να ξεπερνάει ελαφρώς τα 115 χ.α.ω. σε ελαφρύ κατηφέρεια, δεν μπορείς να το πεις και ιδιαίτερα γρήγορο, η συνολική του απόδοση όμως είναι θετική.
Από την άλλη πλευρά, στην πόλη μπορεί να σε ζορίσει λίγο αυτή η αντίθεση της λειτουργίας που σου φάνηκε χρήσιμη στην ανοιχτή διαδρομή. Έχοντας λιγότερη απόδοση στις χαμηλές στροφές, ίσως παρουσιάσει μία υστέρηση στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού από στάση. Κι όμως, πρόβλημα δεν θα υπάρξει απλά δεν είναι ομαλή η απόδοση στην συνολική καμπύλη, και αυτό το νιώθεις. Όσο και αν το πιέσεις πάντως, ούτε η θερμοκρασία θα ανέβει, αλλά ούτε και η κατανάλωση που κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τιμιότητα και προσφορά

Σε γενικές γραμμές το HD 125 Evo της SYM είναι ένα scooter που σε κερδίζει με την τιμιότητά του. Ο τρόπος με τον οποίο δεν σε εξιτάρει από την πρώτη στιγμή οδήγησης, είναι και αυτός που θα σε κάνει να το συμπαθήσεις όσο περνούν οι μέρες. Η SYM με το HD δίνει σε μέτριους αναβάτες ένα εργαλείο πόλης το οποίο προσφέρει ξεκάθαρα τις υπηρεσίες του με στόχο να σε βοηθήσει να κινηθείς άνετα, αλλά και να εξελιχθείς. Με την φιλικότητα και την ομαλή συμπεριφορά, αλλά και το κόστος κτήσης στα 2.470euro που βρίσκεται πολύ κάτω από τον ανταγωνισμό και αυτό, σε συνδυασμό με την προσφορά του, αποτελούν ίσως το σημαντικότερο προσόν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο HD 125 evo
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 2.470euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Πλαίσιο
Πλαίσιο Ατσάλινο, σωληνωτό
Μεταξόνιο 1385 mm
Πλάτος 765 mm
Μήκος 2055 mm
Ύψος 1280 mm
Ελάχιστη απόσταση εδάφους 125mm
Ύψος σέλας 790mm
Βάρος (χωρίς υγρά) 135 kg
Ρεζερβουάρ 8.1 lit
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Διάμετρος x Διαδρομή 61mm x 58.6mm
Κυβισμός 171.2 cc
Σχέση συμπίεσης 10:01
Τελική ταχύτητα ~120 km/h
Τροφοδοσία E.F.I (KEIHIN)
Κατανάλωση (με 50km/hr) 2,30lt/100km
Εκκίνηση Μίζα
Χωρητικότητα λαδιού 1,0 lit
Τροχοί
Μπροστά 100/80-16''
Πίσω 120/70-16''
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Επιδόσεις
Μέγιστη ιπποδύναμη 13,5hp / 8.500σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 14.78Nm/7000rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 23:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SYM Symphony SR 125 Test – SYM GTS 300 F4 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon