.
Κατηγορία SYM
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 14:03

TEST - SYM Symphony ST 200 Top-Box 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

To Best seller SYM Symphony ST 200 πληροί πλέον τις προδιαγραφές Euro 5, ενώ προς τιμήν της η SYM δεν φρέσκαρε συντηρητικά το αερόψυκτο αστικό scooter της, αλλά το ανανέωσε δραστικά, λύνοντας με καίριο τρόπο θέματα του προηγούμενου μοντέλου και εκτοξεύοντας στιλ, δυνατότητες, αποθηκευτικούς χώρους και οδική συμπεριφορά στην κορυφή και πάνω από αυτή!

Στην προηγούμενη έκδοση του, με τις Euro 4 προδιαγραφές, το ST 200 είχε καταφέρει δικαίως να κάνει μια εκπληκτική εμπορική καριέρα στη χώρα μας, καθώς αποτελούσε τρισμέγιστο Value for money αστικό scooter.

Με μεγάλους τροχούς 16 και 14 ιντσών, όμορφη σχεδίαση, ικανές επιδόσεις, εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου αλλά και χαμηλή τιμή απόκτησης, αποθηκευτικούς χώρους, και πολλά άλλα, ήταν ανέκαθεν το ιδανικό αντίδοτο για το μποτιλιάρισμα.

Κι έρχεται το 2021, και η SYM προχωρά σε εκτεταμένη Euro 5 αναβάθμιση του ST 200, κάνοντας το πολύ καλό, άριστο.

Νέα Euro 5 έκδοση, καίριες βελτιώσεις παντού 

test sym st200i 2021 bikeitgr 00042

Ας δούμε εν τάχει τι αλλάζει από το 2020 στο 2021.

  • Euro 5 κινητήρας, πιο καθαρός και αθόρυβος αλλά ταυτόχρονα και πιο δυνατός
  • LED είναι πλέον τα φώτα εμπρός-πίσω, ενώ έχουμε και LED DRL φώτα μπροστά για να σας βλέπουν καλύτερα, αλλά και για πιο στιλάτη εμφάνιση
  • Νέος, όμορφος και αυτή τη φορά εξαιρετικά ευανάγνωστος ψηφιακός πίνακας οργάνων LCD
  • Μείωση διαμέτρου πίσω τροχού από τις 16 στις 14 ίντσες για αύξηση αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα
  • Νέα σέλα 2 επιπέδω, επιτέλους εξαιρετικά άνετη για πολύωρες διαδρομές, μεγαλύτερη σε μήκος και πλάτος από πριν
  • Κομψά χρωμιωμένες λεπτομέρειες (στεφάνι προβολέα, πλαϊνές ρίγες κάτω από τη σέλα)
  • Νέα θέση τάπα ρεζερβουάρ που έφυγε από τη θέση της κάτω από τη σέλα για να μεταφερθεί στο εσωτερικό της ποδιάς, ώστε να μην χρειάζεται να σηκώνεστε κατά τον ανεφοδιασμό
  • Νέα θέση ρεζερβουάρ, χαμηλά κάτω από τα πόδια του αναβάτη, μετακινώντας το κέντρο βάρους χαμηλότερα, και παραχωρώντας επιπλέον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα
  • Αναβαθμισμένης χωρητικότητας αποθηκευτικός χώρος 31 λίτρων κάτω από τη σέλα με αρκετό χώρο για ένα full face και μικροπράγματα, ή για 1 full face κι ένα jet κράνος
  • Θύρα φόρτισης USB Quick Charge 3.0 με εύκολη πρόσβαση
  • Νέος αναδιπλούμενος γάντζος ασφαλείας για την ανάρτηση χειραποσκευών στο εσωτερικό της ποδιάς.
  • Μεγαλύτερο μεταξόνιο 1.385mm από 1.350 mm, προσφέροντας μεγαλύτερη ευστάθεια
  • Μικρότερο βάρος κατά 1 κιλό
  • Νέο, δικάναλο ABS Continental, από το μονοκάναλο Bosch του προηγούμενου μοντέλου

Σύστημα A.L.E.H.

Το περίεργο ακρωνύμιο A.L.E.H. αφορά στο νέο για το 2021 σύστημα Anti-Lift Engine Hanger System. Πρόκειται για ένα ειδικό σύστημα ανάρτησης του κινητήρα της SYM που αποσβένει το φαινόμενο της ανύψωσης του κινητήρα των scooters στις άμεσες επιταχύνσεις, προσφέρει σταθερότητα και καλύτερες επιδόσεις κατά την εκκίνηση ενώ αυξάνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του αναβάτη σε υψηλές ταχύτητες και ελιγμούς.

Αναβαθμισμένος Κινητήρας

test sym st200i 2021 bikeitgr 00014

Ο αναβαθμισμένος Euro 5 κινητήρας του Symphony ST 200 προσφέρει καλύτερες επιδόσεις με κατά τι περισσότερη ισχύ (+0,4 hp) και ανεπαίσθητα περισσότερη ροπή, ενώ παράλληλα διακρίνεται για την ακόμα μικρότερη κατανάλωση από πριν.

Ο τετράχρονος, μονοκύλινδρος αερόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας τoy ST 200 διαθέτει 2 βαλβίδες και αποδίδει:

- Μέγιστη ιπποδύναμη 12,32 hp στις 7.500 σ.α.λ.

- Μέγιστη ροπή 1,32 Kgmm στις 6.000 σ.α.λ.

- Μειωμένη επίσημη κατανάλωση στα 2,7 L/100Km (δεδομένα εργαστηρίου WMTC3), ενώ σύμφωνα με αυτά μπορεί να επιτευχθεί αυτονομία 250+ χλμ.

Χρώματα

ΜΑΤ GREY | GREY | WHITE (Μαύρη ή Κόκκινη Σέλα) |TITANIUM | MAT GREY BLUE

Τιμή: €2,795 - Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται TOP BOX 33 λίτρων με κοινό κλειδί οχήματος & βαλίτσας

Οι εντυπώσεις του ΒΙΚΕΙΤ

test sym st200i 2021 bikeitgr 00030

Διαβάζω ξανά το τεστ που είχαμε κάνει στο προηγούμενο ST 200, δεν μπορώ παρά να δώσω τα εύσημα στη SYM, καθώς προχώρησε σε απόλυτα επιτυχημένες επεμβάσεις / διορθώσεις σε δύο από τα τρία σημεία τα οποία και εμάς δεν μας ικανοποιούσαν. Μιλάμε για την εντυπωσιακή ευκρίνεια του νέου πίνακα οργάνων, που είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει σε οποιοδήποτε δίκυκλο τα τελευταία χρόνια, και για τη νέα σέλα που παρέχει άνεση για μεγάλες σε διάρκεια βόλτες / ταξίδια. Μόνο τα κινέζικα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της CST παρέμειναν και στο νέο ST 200, ελαστικά που όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο τεστ, ναι μεν έχουν καλή απόδοση στις περισσότερες συνθήκες, όμως σίγουρα δεν συγκρίνονται με ένα ζευγάρι ακριβότερα και πιο ποιοτικά ευρωπαϊκά ή ιαπωνικά ελαστικά.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Εμφανισιακά αλλά και ποιοτικά, το νέο ST 200 είναι αρκετά σκαλιά πιο πάνω από τον πρόγονο του, με πανέμορφα LED και LED DRL φωτιστικά σώματα, χρωμιωμένες λεπτομέρειες, σκούρο τζάμι στον πίνακα οργάνων και γενικά βελτιωμένο design. Μην παραξενευτείτε για την απουσία Top-Box στις φωτογραφίες του ST 200 της δοκιμής μας, καθώς οι αγοραστές θα πάρουν το δικό τους ST 200 με Top-Box 33 λίτρων στο χρώμα του scooter, κάτι που απογειώνει τις δυνατότητες αποθήκευσης.

test sym st200i 2021 bikeitgr 00004

Η οθόνη έχει τρομερή φωτεινότητα και εντυπωσιακό κοντράστ, ενώ σε αυτή θα βρείτε ενδείξεις για ταχύμετρο, στάθμη καυσίμου, βολτόμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, ρολόι, και υπενθύμηση αλλαγής λιπαντικού. 

test sym st200i 2021 bikeitgr 00017

Ανοίγοντας τη σέλα διαπιστώνεις άμεσα τη διαφορά από πριν, καθώς ο νέος αποθηκευτικός χώρος, χάρη στον 14άρη πίσω τροχό και τη νέα θέση του ρεζερβουάρ είναι πολύ μεγαλύτερος, και χωρά ένα full-face κράνος μαζί και με ένα jet! 

test sym st200i 2021 bikeitgr 00001

Μπροστά έχουμε σύμμαχο το επίπεδο πάτωμα, κι έναν νέο αναδιπλούμενο γάντζο για τσάντες, ενώ η νέα σχεδίαση της ποδιάς, που έχει δεχθεί το στόμιο του ρεζερβουάρ σήμανε το τέλος για τα ντουλαπάκια που είχαμε στο προηγούμενο μοντέλο. Δεν πειράζει όμως, καθώς ο αυξημένος χώρος κάτω από τη σέλα μας αποζημιώνει και με το παραπάνω -κι έχουμε και το Top-Box.

test sym st200i 2021 bikeitgr 00002

Η θύρα USB-C βρίσκεται στο κέντρο της ποδιάς, σε πολύ καλή θέση για να φορτίζετε το smartphone σας που θα τοποθετήσετε για GPS στο τιμόνι, ενώ έχει κι ένα πλαστικό κάλυμμα για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.

Η νέα σέλα είναι πραγματικός θρόνος, και σε βοηθά να μην πιάνεσαι ακόμα κι όταν η βόλτα σου ξεπερνά την μία ώρα, ενώ η στάση σώματος είναι όρθια με χαλαρές γωνίες σε χέρια και πόδια, βοηθώντας περαιτέρω την άνετη διαβίωση αναβάτη και συνεπιβάτη.

Ο τελευταίος έχει και αναδιπλούμενα μαρσπιέ άριστης ποιότητας, αλλά και καλοσχεδιασμένες χειρολαβές στη διάθεση του, που αποτελούν τμήμα της βάσης του Top-Box. 

test sym st200i 2021 bikeitgr 00048

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής τώρα, το ST 200 μας εντυπωσίασε με τις επιταχύνσεις του στο κλεινόν άστυ, όντας ιδιαίτερα σβέλτο στο ξεκόλλημα από στάση, ενώ από την άλλη η τελική ταχύτητα του ήταν ελάχιστα μικρότερη από ότι είχαμε μετρήσει στο προηγούμενο μοντέλο, στα 110 αντί για τα 115-120 χλμ/ώρα. Πιθανώς να φταίει η ρύθμιση του ιμάντα, αλλά και το γεγονός πως ήταν ακόμα άστρωτο (700 χιλιόμετρα είχε κάνει μόνο) καθώς το νέο μοντέλο δεν είναι πιο αδύναμο από πριν, το αντίθετο μάλιστα, καθώς έχει +0,5 αλογάκια στον στάβλο του.

Πέρα από τη σβελτάδα του, και τη γραμμική του απόδοση, εντυπωσιακά βελτιωμένο κρίνεται το κράτημα του νέου ST 200, σε βαθμό που μας έκανε να παραμιλάμε και να ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια! Είναι το σύστημα A.L.E.H. που εξομαλύνει τα ανεβοκατεβάσματα του κινητήρα-ψαλιδιού; Είναι η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από το πάτωμα; Είναι το μεγαλύτερο μεταξόνιο; Η οδική συμπεριφορά του ST 200 έχει πραγματικά απογειωθεί, θυμίζοντας μικρή μοτοσυκλέτα! Κανονικά ένα scooter με την παραδοσιακή διάταξη κινητήρα-ψαλιδιού δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται τόσο καλά. 

test sym st200i 2021 bikeitgr 00023

Στην πόλη θα κινηθείτε εξαιρετικά σβέλτα και με περισσή ασφάλεια, τόσο λόγω του γεμάτου χαμηλά κινητήρα με τον άριστο ψεκασμό, όσο και με το κορυφαίο κράτημα αλλά και με τα εξαιρετικά φρένα που παρέχουν δύναμη και πληροφόρηση ενώ πλέον έχουν για συνδρομή δικάναλο ABS της Continental.

Καθώς συνήθιζα την φανταστική οδική συμπεριφορά του νέου ST 200, έπιασα τον εαυτό μου να οδηγεί τέρμα γκάζι παντού, να ελίσσομαι ακαριαία ανάμεσα στα αυτοκίνητα και να παίρνω κλίσεις σε γυαλισμένη άσφαλτο που δεν θα έπαιρνα ούτε με μοτοσυκλέτα! Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ καν τι θα συνέβαινε αν είχα ένα ζευγάρι ακριβότερα, καλά ελαστικά στους τροχούς του SYM.

Μάλιστα δοκίμασα από πρώτο χέρι, σε ακραίες συνθήκες την ικανότητα πέδησης του ST, όταν υπερήλικας οδηγός ΙΧ έκανε αναστροφή μπροστά μου σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Όταν σταμάτησα με ασφάλεια, λίγα εκατοστά από το αυτοκίνητο, και με την ψυχή μου στην Κούλουρη, κατέβηκα και το φίλησα. Το ST 200 εννοώ ντε. Να 'σαι καλά σκουτεράκι μου με τις φρενάρες σου, να 'σαι καλά ABS της Continental.

Κάπου εκεί κατάλαβα πως το είχα παρακάνει, καθώς μπορεί το ST 200 να είναι κορυφή σε κράτημα και πέδηση, όμως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα απρόοπτα  που συμβαίνουν στον δρόμο. Έκοψα λοιπόν ταχύτητα και απόλαυσα τις διαδρομές.

test sym st200i 2021 bikeitgr 00029

Με μόλις 128 κιλά βάρους και μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το commuting είναι ονειρεμένο στη σέλα του ST 200, ενώ βελτιωμένη είναι και η κατανάλωση που θυμίζει παπί, στα μόλις 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα! Η σέλα με ύψος στα 790 mm είναι λίγο ψηλή, και ο υποφαινόμενος με ύψος 1.70 έπρεπε να βγαίνει ελαφρώς από τη σέλα για να μπορεί να πατήσει κάτω ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού. Λίγη προσοχή θέλει να αποφεύγεις και τα σαμάρια αλλά και τις βαθιές λακούβες, λόγω σφιχτού στησίματος, αλλά αυτό είναι ένα ελάχιστο τίμημα να πληρώσει κανείς για κράτημα τέτοιου επιπέδου. Μια ακόμη παρατήρηση έχει να κάνει με την επιστροφή στα φλας (το κουμπάκι που πιέζεις για να τα ακυρώσεις), που κάποιες φορές μου κόλλαγε, και ήθελε να σύρω τον διακόπτη των φλας για να τα κλείσω.

Επειδή τώρα οδήγησα και σε κρύο καιρό, πρέπει να σημειώσω πως η κατά τα άλλα πολύ όμορφη και ντιζαϊνάτη ποδιά δεν σε προστατεύει πολύ από κρύο και βροχή, και αν ήταν να κάνω δικό μου το ST θα το εξόπλιζα με τη γνωστή κουβέρτα των scooter και με μια μικρή ζελατίνα, για ζεστές βόλτες τον χειμώνα.

Scooter Perfect

test sym st200i 2021 bikeitgr 00040

Το ST 200 του 2020 δεν είναι απλώς πολύ καλό. Είναι ένα από τα καλύτερα Value for Money αστικά δίκυκλα που μπορεί κανείς να αποκτήσει σήμερα, με όλες τις αρετές που κάνουν ένα scooter τον καλύτερο σύντροφο στο commuting, αλλά και με ποιότητες που χτυπούν κορυφή σε οδική συμπεριφορά, αποθηκευτικούς χώρους, πέδηση, άνεση, χρηστικότητα, φιλικότητα και οικονομία. Προσθέστε και την πολύ όμορφη εμφάνιση του, και έχετε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, έτοιμο να σημειώσει νέα ρεκόρ πωλήσεων.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Bell, μπουφάν Macna, μποτάκια forma, γάντια nordcode, από το Moto Market gr.

Μάθετε περισσότερα για το νέο Symphony ST 200 ΕΔΩ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
Μοντέλο SYM Symphony ST 200 Top Box 2021
Εισαγωγέας Γκοργκόλης Α.Ε.
Εγγύηση 2 έτη
Τιμή (ευρώ) 2795
Κινητήρας 4T, 1Κ, A/Ψ,2Β
Κυβισμός (κ.εκ.) 168,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm). 61x57.8
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Ισχύς (Hp/rpm) 12,32/7.500
Ροπή (kgm/rpm) 1,27/6.000
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός Continental
Χωρητ. Ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 7
Κατανάλωση (lt/100χλμ.) 3
Βάρος (kg) 128
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 110
   
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Αναρτήσεις Ε Τηλεσκοπικό πιρούνι 
Διαδρομή (mm) 100
Αναρτήσεις Π Δυο αμορτισέρ, ΠΕ σε 3 θέσεις
Διαδρομή (mm) 78
Φρένα Ε Δ/260, δαγκάνα 2E, ABS Continental
Φρένα Π Δ/220, δαγκάνα 2E, ABS Continental
   
Τροχοί-Ελαστικά  
Ελαστικό Ε  110/70-16
Ελαστικό Π 120/80-14
   
Διαστάσεις  
Μήκος (mm) 2070
Πλάτος (mm) 735
Ύψος (mm) 1190
Μεταξόνιο (mm) 1385
Ύψος σέλας (mm) 790
Γωνία κάστερ (μοίρες) 27
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - SYM Maxsym 400 - 2021 Video Test Ride - SYM Symphony ST200 Top Box 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon