.
Κατηγορία Peugeot
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 11:20

Test - Peugeot Pulsion 125 (2023)

Πολυτελείς μύες

Το Peugeot Pulsion 125 GT δεν είναι ένα συνηθισμένο σκούτερ προδιαγραφών Α1, προσφέροντας ένα σύνολο στο οποίο η πολυτέλεια ανταγωνίζεται με τον απίθανο κινητήρα του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

H Peugeot παρουσίασε για πρώτη φορά το Pulsion 125 το 2019 ως "GT πόλης" και στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς αυτό έφτασε στην ελληνική αγορά περιγραφόμενο. Στην πρώτη του μορφή κυκλοφορούσε σε τρεις εκδόσεις - Active, Allure και RS - με διαφορές στον εξοπλισμό και στα γραφικά.

Η ανανεωμένη οικογένεια Pulsion του σήμερα έχει αναδιοργανώσει τις εκδόσεις σε δύο, με το βασικό Pulsion 125 να έχει τον ρόλο του λιτότερου Active, ενώ οι άλλες δύο πλουσιότερες εκδόσεις συνδυάστηκαν στη μία που δοκιμάζουμε εδώ: Pulsion 125 GT.

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν την έκδοση GT είναι η σουίτα συνδεσιμότητας I-Connect, το γυμνό μαύρο κωνικό τιμόνι με την κομψότατη τιμονόπλακα, οι μαύρες ζάντες, ο κοντύτερος φιμέ ανεμοθώρακας και φυσικά ο satin titanium χρωματισμός με κίτρινες λεπτομέρειες.

Στην ενδοοικογενειακή ιεραρχία της Peugeot τα Pulsion 125 τοποθετούνται ψηλά ανάμεσα στα πολυτελέστερα μοντέλα, μαζί με τα XP400 και Metropolis, διαφημίζοντας τον "Made in France" χαρακτήρα τους όντας 100% κατασκευασμένα στη Γαλλία, μέχρι και στα λάστιχα.

Productsdesign11 8585189266440669954 s0

Μεταξύ άλλων αυτό περιγράφει τον κινητήρα PowerMotion της Peugeot, έναν από τους ισχυρότερους κινητήρες σκούτερ της Α1 με ονομαστική απόδοση σχεδόν στο όριο του Νόμου. Σχεδιασμένος υπό το ευρύτερο πλαίσιο της τεχνολογίας Low Friction Efficiency, εκτός από ισχυρός δηλώνει και φιλικός προς το περιβάλλον με μειωμένους ρύπους και κατανάλωση καυσίμου.

Η στρατηγική που ακολούθησε η Peugeot στον σχεδιασμό του σκούτερ της μοιάζει να επιλέγει έναν δικό της "ενδιάμεσο" δρόμο στην κατηγορία. Λαμβάνοντας υπόψη τη GT στόχευση και την τιμή του, ως βασικοί ανταγωνιστές του Pulsion 125 πρέπει να λογίζονται τα Honda Forza 125 και Yamaha XMAX 125, αμφότερα με τροχούς 15 και 14 ιντσών μπροστά και πίσω.

Η Peugeot από την άλλη επιλέγει 14άρη μπροστινό και 13 πίσω, έναν συνδυασμό που συναντάμε στο Honda PCX. Οι Γάλλοι δηλαδή σχεδίασαν ένα σκούτερ με την πολυτέλεια που περιμένει κανείς από μοντέλα αυτού του επιπέδου τιμής, αλλά προτίμησαν να το παντρέψουν με έναν πιο ευέλικτο συνδυασμό τροχών.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα το σχολιάσουμε αργότερα, καθώς προτεραιότητα παίρνει ο κινητήρας. Ο πρωταγωνιστής του Pulsion 125 GT είναι αναμφίβολα ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος PowerMotion των 14.2 ίππων και 1.3 kgm που υποστηρίζει τις δηλώσεις του με έργα.

Είναι αναμφίβολα ένας από τους δυνατότερους στην κατηγορία του και το αποδεικνύει από το πρώτο μέτρο που διανύεις μαζί του. Ξεκινά με καλή επιτάχυνση, σβέλτη και μυώδη, ενώ συνεχίζει με γεμάτη απόδοση σε όλο το εύρος του στροφομέτρου.

Η διάρκειά του είναι απολαυστική και του επιτρέπει να φτάνει σε τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 115 km/h - μάλιστα με βαρύ αναβάτη στη σέλα του. Η χρήσιμη συνέπεια αυτών είναι η ικανότητα του Pulsion να διατηρεί σταθερά μια ταχύτητα 90+ km/h χωρίς να δίνει την εντύπωση πως ζορίζεται ο κινητήρας του. Μια ταχύτητα που στα περισσότερα 125άρια είναι η τελική τους εδώ μπορείς να την κρατάς για ώρα, κάνοντας πολύ πιο εφικτή την πρόσβαση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και δίνοντας μεγαλύτερο βεληνεκές στην εκδρομή.

Η κατανάλωση του Pulsion 125 GT στην καθημερινότητα κυμάνθηκε κατά μέση τιμή λίγο πάνω από τα 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή πολύ καλή για ένα σκούτερ πλήρους μεγέθους, σχεδόν 170 κιλών και με δυνατό κινητήρα.

A15A2492 web

Τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ ωστόσο, καθώς το Pulsion 125 GT έχει όσα χρειάζεται για να υποστηρίξει επιτυχώς τη σπορ πτυχή του χαρακτήρα του. Καλοζυγισμένο και εξοπλισμένο με ικανές αναρτήσεις, το γαλλικό σκούτερ δε φοβάται τις στροφές, απεναντίας τις καλωσορίζει.

Με καλό πάτημα και αίσθημα εμπιστοσύνης από τα λάστιχα City Grip της Michelin, το Pulsion διαγράφει εύκολα τις καμπές του δρόμου πλαγιάζοντας εύκολα και ακολουθώντας την επιλεγμένη από τον αναβάτη του τροχιά.

Υποστηρίζεται από ένα άριστο σύστημα φρένων, με πρωταγωνιστή το ισχυρό μπροστινό σύστημα με την τριπίστονη δαγκάνα που εξυπηρετεί το σύστημα συνδυασμένης πέδησης της Peugeot, Synchro Braking Concept, ενώ ένα σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS ολοκληρώνει την εξαιρετική εικόνα.

Για τα δεδομένα του Pulsion 125 GT, αυτά τα φρένα έχουν όλη τη δύναμη που απαιτείται, με ακρίβεια στη μανέτα για τον ακριβή έλεγχό τους.

A15A2547 web

Πέραν των πολύ καλών περιφερειακών και της εν γένει άψογης δυναμικής συμπεριφοράς, το Peugeot Pulsion 125 GT διακρίνεται και σε έναν ακόμη τομέα: την πολυτέλεια.

Το σκούτερ είναι πολύ καλοφτιαγμένο, δείχνει την ποιότητά του όπου κι αν κοιτάξεις, από το φινίρισμα ως τις λεπτομέρειες, ενώ βγάζει μάτια με το εντυπωσιακό ταμπλό οργάνων με δύο κλασικά ρολόγια που γυρνούν ανάποδα: δεξιόστροφα το κοντέρ, αριστερόστροφα το στροφόμετρο, φτιάχνοντας μια συμμετρική και μάλλον ασυνήθιστη εικόνα στο μάτι του αναβάτη.

Στη μέση τους βρίσκεται μια έγχρωμη οθόνη TFT στην οποία προβάλλονται χρηστικές πληροφορίες και κυρίως όλα τα δεδομένα από τη σύζευξη με το τηλέφωνο του αναβάτη μέσω της σουίτας I-Connect της Peugeot.

Ο εξοπλισμός του Pulsion είναι πληρέστατος και περιλαμβάνει πρακτικές πολυτέλειες, όπως το σύστημα ελέγχου χωρίς κλειδί (keyless) και ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δέχεται ένα full-face κι ένα ανοικτό κράνος, συνεπικουρούμενος από ένα ντουλαπάκι στην ποδιά ειδικά σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει το κινητό τηλέφωνο και να το φορτίσει αν χρειαστεί με μια ενσωματωμένη παροχή USB.

Η σέλα είναι ένας μικρός θρόνος, φιλόξενη για δύο άτομα και με άφθονο χώρο, σε ένα σκούτερ που ούτως ή άλλως δείχνει μεγαλύτερο στο μάτι.

Ο φιμέ ανεμοθώρακας είναι μεν κοντύτερος σε ύψος από τον διάφανο της βασικής έκδοσης Pulsion 125, ωστόσο εξακολουθεί να κάνει άριστα τη δουλειά του και δύσκολα θα προβληματίσει κάποιον στο εύρος ταχυτήτων που μπορεί να επιτύχει το σκούτερ της Peugeot.

Η πλούσια εικόνα ολοκληρώνεται με το σύστημα φώτων έκτακτου φρεναρίσματος (emergency brake lights) που προειδοποιεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου σε περίπτωση δυνατού φρεναρίσματος αναβοσβήνοντας ταχύρυθμα τα φλας.

A15A2507 web

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν ικανοποιητικότατα τον χαρακτηρισμό του Puslion 125 GT ως premium σκούτερ και υπογραμμίζονται από την τιμή του. Στα €5,800 το γαλλικό σκούτερ χτυπά κορυφή, κοιτώντας στα μάτια τα κορυφαία μοντέλα της κλάσης του, Honda Forza 125 και Yamaha XMAX 125 Tech Max.

Σε μια αγορά που μπορεί κανείς να βρει σκούτερ 125 κυβικών και με λιγότερα από τα μισά χρήματα που ζητά Peugeot, το Pulsion 125 GT προτάσσει την υψηλότατη ποιότητα κατασκευής του, τον πολυτέλεια που αποπνέει, αλλά και όλα τα μηχανικά και δυναμικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Πιθανότατα δεν είναι ένα σκούτερ για τον καθένα, αλλά σαφέστατα είναι ένα από τα κορυφαία της κλάσης του, ικανό να εξυπηρετήσει όχι μόνο κατόχους διπλωμάτων Α1, αλλά και εν γένει όσους θέλουν ένα χλιδάτο και προσεγμένο σκούτερ για την καθημερινή τους εξυπηρέτηση που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν στον δρόμο.

A15A2445 web

Εξοπλισμός δοκιμής 

Κράνος: KYT TT Course Grand Prix (MC Motor Import)

Μπουφάν: Nordcode X-City (Moto Market)

Γάντια: Five E WP (Moto Market)

Μποτάκια: Forma (Moto Market)

Productsdetailsb3 8585189236964612745 s0

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Peugeot Pulsion 125 (2023)
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή 5,800
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1EEK, 4 Bαλβίδες
Κυβισμός (cc) 124.8
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 57 x 48.9
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,435
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,970 x 760 x 1,425
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   169.5 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  11.1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό συμβατικό πιρούνι 37 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων σε 5 θέσεις
   
Ελαστικά Michelin CityGrip (tubeless)
Μπροστά 120/70-14
Πίσω  140/60-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 3 εμβόλων, δικάναλο ABS και συνδυασμένη πέδηση SBC
Φρένα Δίσκος 210 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, δικάναλο ABS και συνδυασμένη πέδηση SBC
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  14.2 / 8,800
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 1.3 / 6,900
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 11:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Peugeot XP 400
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon