.
Κατηγορία Lambretta
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 17:17

TEST: Lambretta V-Special 125



Sorpresa!*

 

 

(*Έκπληξη!)

Κείμενο: Κώστας Γαμβρούλης

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Όσοι παρακολουθούν στενά τον κόσμο των δύο τροχών τα τελευταία χρόνια, θα γνωρίζουν βέβαια ότι έχουν γίνει ουκ ολίγες απόπειρες αναβίωσης ιστορικών εταιρειών, οι οποίες κάπου στην πορεία τους ναυάγησαν. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες μένουν μοναχά στις... προθέσεις, όμως υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό που τελικά τα καταφέρνουν αλλά εκεί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το αποτέλεσμα να είναι μόνο “φίρμα και ρεκλάμα”, χωρίς να προσφέρει κάτι το ουσιώδες.

Η περίπτωση της Lambretta είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Για πρώτη φορά ίσως, η απόδοση ενός νεορετρό μοντέλου παραγκωνίζει το φαίνεσθαι και το βάζει σε δεύτερο ρόλο. Γιατί το V-Special 125 είναι ένα πάρα πολύ καλό scooter, που τυγχάνει να έχει κλασική εμφάνιση και όχι ένα μοντέλο που ποντάρει τα πάντα αποκλειστικά και μόνο στην σχεδίαση του.

Από που έρχεσαι;

Η Lambretta ξεκίνησε λίγο μετά τον ΒΠΠ, στην Βόρεια Ιταλία, με το πρώτο της μοντέλο, 125 Μ (Α Μodel), που παρουσιάστηκε το 1947, να ανήκει σαφώς στην χρηστική κατηγορία των δίτροχων. Το 1950 παρουσιάζεται το μοντέλο 125 LC, το οποίο είναι και το πρώτο που μοιάζει με scooter. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, η Lambretta έχει πλέον καθιερωθεί, παρουσιάζει πολυτελή δίτροχα, αποτελεί το αντίπαλον δέος της Vespa και λατρεύεται στο Λονδίνο (και όχι μόνο) από τους Mods, την νεανική “φυλή” με τις συγκεκριμένες προτιμήσεις στην μουσική και στην μόδα. Το 1972 όμως, η εταιρεία κλείνει, η ζήτηση έχει μειωθεί αρκετά, ενώ το προσωπικό της εταιρείας καταφεύγει συχνά σε απεργίες.

test lambretta v special 125 statikesb 2

Οι τίτλοι περνάνε στην Ινδία όπου και στήνεται γραμμή παραγωγής με ιταλική επίβλεψη, με την παραγωγή να καλύπτει την τοπική αγορά αλλά ταυτόχρονα να γίνεται και εξαγωγή μοντέλων στην Ευρώπη, όπου το όνομα παρέμενε “ζωντανό”. Το 1997, όμως, πέφτουν τίτλοι τέλους και σε αυτή την προσπάθεια και έκτοτε η Lambretta παραμένει ανενεργή. Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες αναβίωσης έκτοτε, με πιο σημαντική αυτή της Lambretta Motolife Italia SpA, που παρήγαγε μάλιστα το μοντέλο LN125 και κάπως έτσι ερχόμαστε στο σήμερα όπου τα δικαιώματα της εταιρείας τα έχει η Ιnnocenti Consortium SA με έδρα την Ελβετία.

Υπό αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς και μέσω της κοινοπραξίας με τον αυστριακό όμιλο KSR Group, η εταιρεία φαίνεται πως πατά ξανά γερά στο πόδια της μετά από χρόνια και το αποτέλεσμα αυτήςτης νέας προσπάθειας το είδαμε στην EICMA του 2017, με την παρουσίαση του μοντέλου V-Special σε εκδόσεις 50, 125 και 200 κ.εκ. Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το μεσαίο βάση κυβισμού μοντέλο, την V-Special 125.

Με την υπογραφή του KISKA

Tην σχεδίαση των V-Special την υπογράφει ο σχεδιαστικός οίκος KISKA, γνωστός για την επί σειρά ετών συνεργασία του με την KTM και όχι μόνο. Οι γραμμές (και το πορτοκαλί χρώμα), έχουν βασιστεί στο μοντέλο της Lambretta Grand Prix DL του 1979, με την V-Special να αποτελεί μια πιο σύγχρονη εκδοχή αυτού του σχήματος. Χαρακτηριστικό σημείο, το σταθερό φτερό του μπροστινού τροχού πού όπως και στην GP DL του 79 έτσι και στην V-Special του 2017, είναι σταθερά προσαρμοσμένο πάνω στην ποδιά του scooter. 

test lambretta v special 125 statikesb 1

Οι μαύρες γραμμές στα πίσω πλαϊνά τμήματα απουσιάζουν στην σύγχρονη εκδοχή, όμως την αντίθεση με το πορτοκαλί χρώμα αναλαμβάνουν οι λωρίδες αντιολισθητικού λάστιχου στο πάτωμα της ποδιάς και ο αεραγωγός πάνω από το μπροστινό φτερό. Εντύπωση προκαλεί και η σχεδίαση του ενιαίου σώματος πλαστικών που αποτελούν ουσιαστικά το “καβούκι” του προβολέα. Σε μια περιοχή όπου παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε καμπύλες, η V-Special είναι γωνιώδης και “τετράγωνη”, θυμίζοντας κάτι από τον φουτουρισμό των 60s σχεδιαστικά.

Το πιο ενδιαφέρον τμήμα... δεν φαίνεται!

Ο λόγος για το πλαίσιο του scooter, που είναι υβριδικό, αποτελούμενο από στρατζαριστά μεταλλικά φύλλα σε συνδυασμό με σωληνωτή διάταξη που καταλήγει σε μονή ραχοκοκαλιά στην ποδιά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής επιφάνειας του V-Special 125, είναι μεταλλικό, ακριβώς λόγω της ύπαρξης του monocoque αυτού τμήματος. Στην πράξη το πλαίσιο αυτό είναι και εξαιρετικά στιβαρό αλλά περισσότερα θα πούμε στο οδηγικό μέρος της δοκιμής. 


plaisio 1

Πέραν όμως αυτού του ξεχωριστού δομικού τμήματος όλα τα υπόλοιπα επί μέρους στοιχεία του scooter είναι... normal. Τροχοί αλουμινίου 12” ιντσών μπροστά και πίσω, με ελαστικά σε διαστάσεις 110/70-12 και 120/70-12 αντιστοίχως και μονά δισκόφρενα 220 χλστ. τα οποία έχουνβ συνδυασμένο σύστημα ενεργοποίησης (CBS). Oι αναρτήσεις είναι απλές, αποτελούμενες από συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ σε ότι αφορά στις διαστάσεις, το scooter χωρίς να είναι μικρό, είναι αρκετά μαζεμένο, με το μήκος του να μην ξεπερνά τα δύο μέτρα (1.900 χλστ.) ενώ το πλάτος του είναι 690 χλστ. και το ύψος της σέλα στα 770 χλστ.

Δεν του λείπει κάτι

Σε ότι αφορά στο εξοπλισμό δηλαδή. Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από ένα αναλογικό ημικυκλικό ταχύμετρο πλαισιωμένο από ενδεικτικές λυχνίες και ακριβώς από κάτω, υπάρχει μεγάλη, ευανάγνωστη και ωραία φωτιζόμενη το βράδυ LCD οθόνη. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων ενδείξεων προβάλλεται η στάθμη της βενζίνης (πολύ χρήσιμο) αλλά και ένα ιδιότυπο στροφόμετρο με ένα δεκαδικό ψηφίο, που προφανώς πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το 1000 (το στροφόμετρο στα scooter γενικά, δεν είναι χρήσιμο...). 

test lambretta v special 125 statika 6

Οι διακόπτες είναι καλοί στην ποιότητα και στην λειτουργία τους και η μόνη παρατήρηση είναι ότι στα δεξιά, υπάρχει ένα “στρίμωγμα”, με τον διακόπτη των φλας και αυτού που ελέγχει τα φώτα. Μιλώντας για φώτα, αυτά είναι Full LED στο V -Special 125, συμπεριλαμβανομένων και των φλας. Κάτω από την πολύ όμορφη σέλα, που συνδυάζει διαφορές υφές και σχέδια στο κάλυμμα της, έχοντας κόκκινη εξωτερική ραφή, βρίσκεται ένα αρκετά βαθύς... “κουβάς” αποθηκευτικού χώρου. Το μέγεθος του είναι χορταστικό στο μάτι, αλλά στην πράξη, χωράει μόνο jet κράνη και όχι full face. Λίγο πιο πίσω, βρίσκεται επίσης η πολύ όμορφα σχεδιασμένη (προσοχή στην λεπτομέρεια λέγεται αυτό) τάπα του ρεζερβουάρ.

test lambretta v special 125 statika 10

Συνεχίζοντας με τους αποθηκευτικούς χώρους, στην ποδιά υπάρχει επίσης ενιαίο ντουλαπάκι με δυνατότητα κλειδώματος, το οποίο φέρει δύο μεγάλες θήκες δεξιά και αριστερά στο εσωτερικό του. Υπάρχει επίσης και διακόπτης στα δεξιά που ουσιαστικά κόβει την ανάφλεξη στο scooter, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η εκκίνηση του σε περίπτωση κλοπής.

Εντυπωσιακό στον δρόμο

Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν κάπως προκατειλημμένος, πηγαίνοντας να παραλάβω το V-Special 125 για την δοκιμή. “Αναβίωση κλασσικού scooter” σκεφτόμουν, “Tροχοι 12 ιντσών... 125 κ.εκ.”, οk, δεν πέταγα και από τον ενθουσιασμό μου, αν και ευελπιστούσα ότι για ένα θρυλικό όνομα όπως η Lambretta, δεν μπορεί να είχαν αφεθεί τα πράγματα στην τύχη τους. Τελικά όπως αποδείχτηκε όχι μόνο τα πράγματα δεν είχαν αφεθεί στη τύχη τους, αλλά το V-Special παρουσίασε μια πάρα πολύ καλή εικόνα, καθ΄όλη την διάρκεια της δοκιμής.

test lambretta v special 125 kinisi 9

Το παρέλαβα άστρωτο, με σχεδόν 0 χιλιόμετρα στο κοντέρ, όποτε τις πρώτες ημέρες ήμουν κάπως ευλαβικός στο γκάζι. Ο κινητήρας, για τον οποίο λέγεται ότι “έχει βάλει η SYM το χεράκι της” χωρίς να εξηγείται αναλυτικά σε τι βαθμό, είναι ένα μονοκύλινδρο αερόψυκτο σύνολο στα 124,7 κ.εκ. χωρητικότητας. Η απόδοση του είναι 10 ίπποι στις 8.500 σ.α.λ. και 0,93 kg-m ροπής στις 7.000 σ.α.λ. Τώρα αν σας λέει κάτι, αυτό τον κυβισμό και την ίδια πάνω κάτω απόδοση, την συναντάμε στα 125άρια αερόψυκτα της SYM... όπως και να έχει, δεν πειράζει καθόλου αν μια καταξιωμένη κατασκευάστρια εταιρεία ενέχεται με οποιονδήποτε τρόπο στην κατασκευή αυτού του scooter. 

test lambretta v special 125 kinisi 4

To μοτέρ λοιπόν, εντυπωσιάζει με τον πολιτισμένο τρόπο λειτουργίας του, ενώ όσο πέρναγαν οι μέρες και τα ανοίγματα στο γκάζι ήταν πιο επίμονα και διαρκείας αποδείχτηκε ότι έχει πολύ καλές μεσαίες και μια σχετική διάρκεια ψηλά. Η τελική ταχύτητα που προσδίδει στο scooter είναι τα 100 χλμ./ώρα, ενώ εκτιμώ ότι στρωμένο το μοτέρ αυτό θα φτάνει τα 110. Για τις ανάγκες πάντως της αστικής μετακίνησης, η ισχύς του είναι σίγουρα ικανοποιητική. Ο τρόπος που ελίσσεται το V-Special μέσα στην κίνηση είναι απλά εκπληκτικός, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συνθήκη που να το φοβίσει και δεν υπάρχει δίτροχο, με εξαίρεση τα ποδήλατα που στη τελική τα παίρνεις στα χέρια, που να το βγει πρώτο στο φανάρι.

test lambretta v special 125 kinisi 1

Οι μικροί τροχοί προσδίδουν τρομερή ευελιξία και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού κάνει τους ελιγμούς παιχνίδι. Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το πως ένα scooter με μικρούς τροχούς αποδείχθηκε τόσο άνετο και ανεπηρέαστο από κακοτεχνίες και λακκούβες. Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται στην καλή λειτουργιά των αναρτήσεων αλλά είναι και το υβριδικό πλαίσιο που αποδεικνύει την στιβαρότητα του και την ιδιότητα του να κρατά την συνοχή του συνόλου, σε κάθε περίπτωση. Σε ότι αφορά στα φρένα, αυτά κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και το γεγονός ότι η ισχύς τους μεταφέρεται στον δρόμο από τα πολύ καλά ελαστικά Angel της Pirelli, σημαίνει άμεσες και ασφαλείς ακινητοποιήσεις όποτε χρειαστεί.

test lambretta v special 125 kinisi 15

Ο οδηγός του V-Special κάθεται άνετα πάνω στο scooter έχοντας στην διάθεση του πολύ... σέλα για να μετακινήσει το σώμα του προς τα πίσω, αφού το κλασσικό “σκαλοπάτι” που διαχωρίζει το τμήμα σέλας του συνεπιβάτη, απουσιάζει. Όμως στο δικάβαλο τα πράγμα είναι λίγο “στενάχωρα” με τον συνεπιβάτη να μην έχει πολύ χώρο ενώ οι “χωνευτές” στην βάση της σέλας χειρολαβές δεν προσφέρουν και την καλύτερη λαβή για να συγκρατηθεί κανείς. Για μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη δεν τίθεται θέμα, η μεγαλύτερη παραμονή του συνεπιβάτη όμως πάνω στο scooter, σημαίνει και κούραση.

Δεν ποντάρει μόνο στην εμφάνιση και στο όνομα

Το V-Special 125 της Lambretta αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Θα περίμενε κανείς, όπως συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ορισμένα πράγματα να συγχωρούνταν λόγο ονόματος και κλασικής εμφάνισης, αλλά το συγκεκριμένο scooter δεν έχει ανάγκη από τέτοιες αβάντες. Αφήνοντας στην άκρη το τι γράφει “στην ούγια” και το πως δείχνει, αποδειχθηκε ένα από τα καλύτερα scooter της κατηγορίας του! Πολύ καλή συμπεριφορά, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πλεονεκτήματα των μικρών τροχών, κρύβοντας επιμελώς τα μειονεκτήματα τους. Πραγματικά πολύ γρήγορο σε συνθήκες πυκνής κίνησης, όχι γιατί βάζει φωτιά στην άσφαλτο αλλά γιατί έχει την δυνατότητα να ελίσσεται μοναδικά και με ασφάλεια στα “δύσκολα”. Προσθέστε τώρα σε αυτά το γεγονός ότι είναι Lambretta και πανέμορφο και έχετε ένα πολύ δελεαστικό σύνολο. Τα 3.390 ευρώ που κοστίζει σίγουρα δεν είναι λίγα, αλλά ένα τόσο ολοκληρωμένο σύνολο, τα αξίζει!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά



Κατασκευαστής Lambretta 
Μοντέλο V-Special 125 
Αντιπρόσωπος Moto Stuff
Τιμή €3.390
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4T, αερόψυκτος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Κυβισμός 124,7 κ.εκ.
Σχέση συμπίεσης 70,7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο CVT 
Τελική μετάδοση Ιμάντας 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Υβριδικό, συνδυασμός στρατζαριστών και σωληνωτών τμημάτων 
Μήκος 1.900 mm
Πλάτος 690 mm
Ύψος 1.130 mm
Ύψος σέλας:  770 mm
Μεταξόνιο:  1.330 mm
Ρεζερβουάρ 6,5 lt
Βάρος Δ.Α. 
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό Αμορτισέρ 
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-12
Πίσω 120/70-12
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220 mm CBS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm CBS 
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 10 hp / 8.500 rpm
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 0,93 kg.m / 7.000 rpm

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Kίνησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test - Lambretta V-Special 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon