.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 00:45

Αποστολή στην Ισπανία - Honda NSS 300 Forza

 

Ένα μεγάλο PCX!

 



Του Thierry Sarasyn

Το όνομα Forza που βρίσκεται στην αγορά για 13η συνεχόμενη χρονιά στην γκάμα της Honda, έρχεται με πολλές αλλαγές να συνεχίσει την ιστορία της ιαπωνικής εταιρίας στα 250-300 κυβικά, προικισμένο πλέον με την τελευταία τεχνολογία αλλά και προσφέροντας ποιοτικές λύσεις.

Σύγχρονη ιστορία


Από το Freeway 250 του 1984, στο Fusion 250 του 1986, αλλά και αργότερα στο Foresight 250 του 1996 και πιο πρόσφατα στο Forza 250 του 2000, η Honda ήθελε πάντα να προσφέρει ένα sport scooter στην αγορά. Σκεπτόμενη τις σύγχρονες απαιτήσεις της καθημερινότητας, η Honda σχεδίασε το NSS 300 Forza έτσι ώστε να αποτελέσει το επόμενο βήμα από τα scooter 125-150 κυβικών, χωρίς να αυξάνει όμως πολύ σε μέγεθος, αλλά και να συνδυάζει πολλές χρήσεις ταυτόχρονα.
Το νέο Forza χτίστηκε πάνω σε ένα ατσάλινο πλαίσιο τύπου γέφυρας και χρησιμοποιεί τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 25mm και δύο αμορτισέρ για πίσω. Το διπλό αλουμινένιο ψαλίδι ενισχύει την στιβαρότητα και την άνεση ταυτόχρονα ενώ η ασφάλεια έρχεται από το συνδυασμένο σύστημα πέδησης, το οποίο είναι standard, ενώ υπάρχει επιλογή και για ταυτόχρονη λειτουργία του με ABS.
Ο κινητήρας προέρχεται απευθείας από το SH 300i και είναι ο γνωστός μονοκύλινδρος τετράχρονος χωρητικότητας 279 κυβικών, όπου για την περίσταση αποδίδει 24 ίππους αντί για 26, ενώ και η ροπή του έχει κατέβει σε χαμηλότερες στροφές, για ευχρηστία στην μετακίνηση.
Το Forza οπτικά μοιάζει πολύ με το PCX και άνετα θα μπορούσε να λέγεται και έτσι, μιας και το θυμίζει αρκετά. Τόσο στο μπροστινό του τμήμα όσο και στο πίσω, οι γραμμές είναι παραπλήσιες και οι διαστάσεις του δεν προδίδουν ένα scooter 300 κυβικών. Η σύγχρονη σχεδίαση συνδύασε μεγάλης χωρητικότητας ντουλαπάκι στην αριστερή πλευρά του fering – με πρίζα 12V για φόρτιση κινητού ή τοποθέτηση GPS, αλλά και χώρο για δύο full face κράνη κάτω από τη σέλα.

Άνεση και επιδόσεις

Το Forza δεν είναι τόσο μικρό όμως όσο το PCX, και ας δείχνει τέτοιο στις φωτογραφίες, ωστόσο κλείνει το κενό ανάμεσα στο SH300i και το Silverwing 400, κι έτσι η Honda συμπληρώνει ευχάριστα την γκάμα της.
Η σέλα του είναι χαμηλή, στα 716mm, χαμηλότερη από αυτή του SH, κι έτσι γίνεται αμέσως πιο προσιτό σε περισσότερο κοινό. Κάθεσαι μέσα και όχι “πάνω” του, και τα πόδια σου έχουν αρκετό χώρο για να απλωθούν μπροστά χωρίς να κουράζουν οι γωνίες στα γόνατα.
Η σέλα του είναι φαρδιά και στο πίσω μέρος της ο αναβάτης μπορεί να ακουμπήσει ενώ και ο συνεπιβάτης έχει μεγάλο μερίδιο.

Η απόδοση έρχεται γλυκά και τα 194kg του Forza επιταχύνουν ομαλά μέχρι τα 100χ.α.ω. μέσα σε κίνηση ενώ στις χαμηλές στροφές δείχνει πιο ζωντανό από το SH. Όπως πιστεύει και η Honda, τα 300 κυβικά αποτελούν μία κατηγορία βολική για κάθε είδους μετακινήσεις, και αυτό έρχεται να ενισχύσει και το Forza. Με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 120 χ.α.ω. είναι άνετο και σταθερό και σου δείχνει ότι με το χαμηλό κέντρο βάρους, το μεγάλο μεταξόνιο των 1.546mm μπορείς να ταξιδέψεις ξεκούραστα σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν θα λέγαμε όχι βέβαια για λίγους ίππους παραπάνω μιας και απ’ όσο δείχνει το Forza, είναι καλό σαν κατασκευή, σταθερό, και άνετα θα άντεχε περισσότερη δύναμη.
Με την δύναμη που έχει όμως, μπορεί άνετα να κινείται σε ανοιχτούς δρόμους, ενώ οι διαστάσεις του βολεύουν και για την καθημερινή χρήση. Σε ταχύτητες ανάμεσα στα 80 και 100 χ.α.ω. δείχνει ευκίνητο και ακόμη και ανάμεσα σε αυτοκίνητα, δείχνει πιο μαζεμένο σε διαστάσεις από το Yamaha XMAX 250.

Ιδανικό μεταβατικό στάδιο

Οι τροχοί του είναι μικροί, 14, και 13 ιντσών, και αυτό βοηθάει στην κίνηση στην πόλη, αλλά αισθάνεσαι περισσότερο τις λακκούβες, έχεις όμως γρήγορες αντιδράσεις οπότε ζυγίζεις τις προτεραιότητες. Το σύστημα φρένων του λειτουργεί εξαιρετικά σαν συνδυασμένο που είναι, και πατώντας την μία μανέτα, ενεργοποιείς ταυτόχρονα τα δύο φρένα, σταματώντας έτσι το Forza άνετα. Το σύστημα διατίθεται ως standard, ενώ αν κάποιος θελήσει, μπορεί να αποκτήσει και το ABS επιπρόσθετα. Στην έκδοση με ABS που οδηγήσαμε, το σύστημα είναι κορυφαίο και προσφέρει ασφάλεια στον μέσο χρήση χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις.
Μεγάλη σημασία δόθηκε από την Honda και στην οικονομία καυσίμου, αφού ισχυρίζεται ότι με ένα λίτρο καυσίμου μπορεί να κινηθεί το Forza για 30,8 χιλιόμετρα, κάτι σύμφωνα με το 11λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου, δίνει αυτονομία για πάνω 300 χιλιόμετρα με λογικές ταχύτητες.
Έχοντας ένα ποιοτικό πίνακα οργάνων, αποθηκευτικούς χώρους, οικονομία στην χρήση και άνεση στην καθημερινότητα, φαίνεται ότι το νέο Forza είναι ιδανικό για μετακίνηση. Έρχεται για να καλύψει το κενό ανάμεσα στα πολυχρηστικά scooter της κατηγορίας 250 έως 400 κυβικά, προσφέροντας ιδανικές λύσεις και ευκολία στην χρήση.
Είναι το μεταβατικό στάδιο από το PCX 125 - 150, αλλά ικανοποιεί και αυτούς που θα ήθελαν ένα scooter 400 κυβικών για να κινούνται λίγο πιο μακριά. Και σαν τέτοιο, είναι εξαιρετικό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο NSS 300 Forza
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 279.1
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 72 x 68.5mm
Συμπίεση 10.5 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.5
Εκκίνηση  Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Γεννήτρια 380W
Μετάδοση 12V/11AH
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβλητή, με ιμάντα V Belt
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2166
Πλάτος (mm) 753
Ύψος  (mm) 1189
Μεταξόνιο (mm) 1546
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος  (mm) 89
Ύψος σέλας (mm) 716
Απόσταση εδάφους  (mm) 140
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 11.6
Βάρος (kg) 192 (ABS: 194)
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 95mm 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70-14
Πίσω 140/70-13
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα  πέδησης (ABS έξτρα)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου με συνδυασμένο σύστημα πέδησης  (ABS έξτρα)
Μέγιστη ιπποδύναμη 19kw / 7,500rpm
Μέγιστη ροπή 26Nm / 5,000rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 06:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Honda SH 150 Esp 2013 Test - Honda MSX 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon