.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 13:58

Test - Honda SH125i (2022)

Καθημερινή τεχνολογία

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο σκούτερ της Honda με τους μεγάλους τροχούς και τον οικολογικά εξελιγμένο κινητήρα eSP+, καθώς ξεκλειδώνουμε μαζί του την πόλη.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η οικογένεια SH φέρει ένα όνομα οι καταβολές του οποίου χάνονται στο μακρινό 1984, όταν η Honda σκέφτηκε να παντρέψει το κορμί του παπιού με τη μηχανική βάση ενός σκούτερ, για να προκύψει το πρώτο SH50.

Εκείνο το μικρό δίχρονο πενηντάρι παρέμεινε σε παραγωγή ως το 2006 διαρκώς εξελισσόμενο, αλλά η σημαντικότερη κληρονομιά του είναι η γέννηση μιας ολόκληρης φαμίλιας που σε όλα της τα χρόνια ήταν συνυφασμένη με δύο βασικά στοιχεία: μεγάλοι τροχοί και ευρωπαϊκή σχεδίαση.

Ο “γενάρχης” SH50 φτιαχνόταν στο Βέλγιο και στην Ισπανία, ενώ και τα μεταγενέστερα μοντέλα σχεδιάζονταν στην Ευρώπη και συνήθως κατασκευάζονταν στην ίδια ήπειρο, υπονοώντας πως έχουν εξαρχής φτιαχτεί με γνώμονα τις ανάγκες του Ευρωπαίου αναβάτη.

Για να φτάσουμε στη σημερινή γενιά, η οποία μας έρχεται από το εργοστάσιο της Atessa στην Ιταλία, προηγήθηκε η γέννηση της τετράχρονης γενιάς SH με το 125 του 2001, η οποία απέκτησε ψεκασμό PGM-FI το 2005 και τη νέα γενιά οικολογικών κινητήρων eSP από το 2013.

Τη σημερινή του μορφή την πήρε το 2020, όταν η Honda αποφάσισε επί τη ευκαιρία των Euro 5 να τα αλλάξει όλα, παρουσιάζοντας το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο SH στην ιστορία του μοντέλου.

 DSC 8623

Με κοινή σχεδίαση για όλα τα μοντέλα της γκάμας (125, 150 και 350), η έκδοση των 125 κυβικών φέρει τη δική της ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφενός αποτελεί την πύλη εισόδου για νέους αναβάτες με δίπλωμα Α1, αφετέρου εξυπηρετεί πλέον και την είσοδο (ή επιστροφή) στον δίτροχο κόσμο σε οδηγούς αυτοκινήτων που έχουν τη δυνατότητα να το οδηγήσουν με το δίπλωμα Β.

Με βαρύ, αναγνωρίσιμο όνομα στην πλάτη, το νέο SH125i μας έρχεται με τον κινητήρα eSP+, δηλαδή μια εξαιρετικά οικονομική μονάδα που επιπλέον εξοπλίζεται με το εύχρηστο Idling Stop, σύστημα που σβήνει το μοτέρ στο φανάρι και το επανεκκινεί αυτόματα με το άνοιγμα του γκαζιού με τη βοήθεια της αθόρυβης μίζας ACG (Alternating Current Generator).

Αν και το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί πανεύκολα από διακόπτη στη δεξιά άκρη του τιμονιού, όταν αρχίσεις να νιώθεις στο πετσί σου τι σημαίνει κατανάλωση 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα βρέξει-χιονίσει, ίσως να αλλάξεις γνώμη.

Στα πρακτικά του SH125i ξεχωρίζει ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, όπου φιλοξενείται άνετα ένα full-face κράνος και υπάρχει και δευτερεύων χώρος για ψιλοπράγματα, καθώς και μια παροχή φόρτισης USB-C με ειδικό ραφάκι για να κρατά το κινητό τηλέφωνο στη θέση του. Είναι μια λύση χρήσιμη για να φορτίζεις καθ’ οδόν, αλλά κάτω από τη σέλα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φορτίζει μια συσκευή στερεωμένη στο τιμόνι, όπως λ.χ. ένα σύστημα πλοήγησης ή το ίδιο το τηλέφωνο.

Η ποιότητα κατασκευής είναι επίσης πολύ προσεγμένη, αποπνέοντας μια πολυτελή αίσθηση από τα πλαστικά του και το φινίρισμα, όλα όπως πρέπει.

DSC 8627 

Στην οδήγηση το SH125i είναι απλά εξαιρετικό, ήσυχο, βελούδινο στη λειτουργία του χωρίς καθόλου κραδασμούς, καλά φώτα, πολύ σωστό και ακριβές Idling Stop, όλα πάνω του δουλεύουν άριστα και προβλέψιμα.

Η μετακόμιση του δοχείου καυσίμου χαμηλά στο πάτωμα του σκούτερ είχε ευεργετικότατη επίδραση στη δυναμική του συμπεριφορά, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους. Σε ένα σκούτερ που έτσι κι αλλιώς είναι σχετικά ελαφρύ (134 κιλά γεμάτο), το SH125i πατά πολύ σταθερά στην άσφαλτο και απολαμβάνει μιας υπέροχης συνεργασίας με τα λάστιχα της Michelin.

Με τους 16άρηδες τροχούς η “μοτοσυκλετιστική αίσθηση” μεταφράζεται σε ευκολία διατήρησης σταθερής κλίσης στη στροφή, αλλά και πολύ καλύτερη αντιμετώπιση των ανωμαλιών που θα συναντήσει το μπροστινό λάστιχο στην πόλη (ειδικά αν αυτή είναι στην Ελλάδα).

Προσθέτουμε στην εικόνα και ένα σετάκι σωστών αναρτήσεων μπροστά και πίσω, οι οποίες αποδεικνύονται “κυρίες” ακόμη και εκεί που ο δρόμος είναι αγενέστατος. Το SH είναι φτιαγμένο για την πόλη και ο,τιδήποτε μπορεί αυτή να του σερβίρει στον διάβα του, και αυτό μεταφράζεται σε καλή και συνεπή οδηγική συμπεριφορά, αλλά και σωστή αίσθηση στα χέρια για να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στο σημείο επαφής σκούτερ και δρόμου.

Επιπλέον, το γεγονός πως ακόμη και στην πιο άκομψη λακκούβα τίποτε δεν τρίζει ή κοπανά είναι ένα δείγμα της υψηλής ποιότητας κατασκευής.

TRC 3393 

Ο κινητήρας του διακρίνεται από πολύ γεμάτες μεσαίες, καθώς βγάζει δυνατή επιτάχυνση εκεί που τη χρειάζεται, στην εκκίνηση από το φανάρι και τις ρεπρίζ από χαμηλές ταχύτητες. Για 125άρι είναι χορταστικά γρήγορο στις ταχύτητες πόλης και αυτό απλά σημαίνει αποτελεσματικότητα πασπαλισμένη με λίγη διασκέδαση.

Η τελική του ταχύτητα φτάνει στα 110 km/h σχετικά άνετα, ενδεχομένως και λίγο πιο ψηλά με έναν ελαφρύτερο αναβάτη. Λίγη σημασία έχει η απόλυτη τιμή, αυτό που μετρά είναι πως οι ανοικτοί δρόμοι της πόλης δεν το τρομάζουν, καθώς με μια μέση ταχύτητα ταξιδίου 90 με 100 πας και λίγο πιο μακριά από το κλεινόν άστυ αν θες.

Και όλα αυτά με μια κατανάλωση που κυμαίνεται ως επί το πλείστον κάτω από τα 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα – για να σε ψάχνει και να ρωτά πού χάθηκες ο βενζινάς της γειτονιάς σου.

Το ABS του είναι ένα δωράκι που δικαιολογείται πλήρως από την τιμή του SH125i, καθώς βάσει νόμου στην Α1 κατηγορία μπορεί κανείς να τη βγάλει και με συνδυασμένο σύστημα πέδησης (CBS). Η Honda ωστόσο δεν τσιγκουνεύτηκε το δικάναλο ABS στο SH125i και πολύ καλά έκανε, είναι ένα κορυφαίο σκούτερ σε όλα του και οσαύτως οφείλει να είναι και σε ένα τόσο κρίσιμης σημασίας σύστημα ασφαλείας.

Όσο για το traction control (HSTC), η παρουσία του πέρασε εντελώς απαρατήρητη στη διάρκεια της δοκιμής. Οι 12 και κάτι ίπποι του SH125i μπορούν να σπάσουν την πρόσφυση πίσω μόνο σε βροχή ή πάνω σε κάτι γλιστερό, το οποίο προφανώς (και ευτυχώς) δε πάτησα τις ημέρες που είχα το SH στα χέρια μου.

Έτσι η ύπαρξή του δεν επιβαρύνει σε κάτι, άρα δεν προκύπτει και ουδείς λόγος απενεργοποίησής του, μια δυνατότητα πάντως που προσφέρεται. Άστο εκεί να υπάρχει για εκείνη τη μία άτυχη φορά που έρχεται για όλους, αλλά και για να ανοίγεις το γκάζι ανέμελα ακόμη και όταν βρέχει και κυλάς στην πιο γλιστερή άσφαλτο της διαδρομής σου.

DSC 8647

Στη δεύτερη χρονιά του με την πιο σύγχρονη μορφή που του χάρισε η Honda, το SH125i λειτουργεί πλέον ως ορόσημο της Α1 κατηγορίας. Σχεδιασμένο από Ευρωπαίους για Ευρωπαίους, είναι ένας από τους γενάρχες της σχολής με τους μεγάλους τροχούς – δικαίως ένα από τα διαχρονικότερα best seller της ιταλικής αγοράς.

Το SH125i δεν είναι φτηνό στα τέσσερα χιλιάρικα, αλλά υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ονομάζεται τεχνολογία, ποιότητα, βαρύ όνομα, μεταπώληση, και με λίγη προσπάθεια μπορούμε να βρούμε και αρκετά άλλα επίθετα που να κουμπώνουν στην παραπάνω πρόταση.

Αφήνοντας το οικονομικό κομμάτι στην υποκειμενική κρίση του καθενός, αρκούμαι σε αυτά που μπορώ να κρίνω αντικειμενικά. Το Honda SH125i είναι ένα πληρέστατο, κομψό σκούτερ, ποιοτικά φτιαγμένο και πολύ αποτελεσματικό στα καθήκοντά του.

Έχει όλη τη φιλικότητα που χρειάζεται ο άπειρος αναβάτης, αλλά και την ικανότητα να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε ως το κλειδί που ξεκλειδώνει κάθε ανάγκη μετακίνησης στην καθημερινότητα. Όντας ασφαλές, σωστά στημένο και οικονομικό, έχει κάθε εφόδιο που χρειάζεται για να συνεχίσει να διαπρέπει στους πίνακες πωλήσεων.

DSC 8597

Εξοπλισμός δοκιμής: Motoway

Κράνος: STR R1 Gear

Τζάκετ: Furygan 6431 Legacy

Γάντια: Furygan 4485 Jet D30

 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda / SH125i

Τιμή:

€3,920 (Smart Top Box: €4,020)

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες, eSP+

Χωρητικότητα (cc)

124.5

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

53.5 x 55.4

Συμπίεση

11:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη CVT

Τελική μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,090 x 730 x 1,130

Μεταξόνιο (mm)

1,350

Γωνία κάστερ (°)

26

Ίχνος  (mm)

85.2

Ύψος σέλας  (mm)

799

Απόσταση από έδαφος  (mm)

145

Βάρος  (kg)

133.9 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

7

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 33 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

Michelin City Grip (tubeless)

Μπροστά

100/80-16

Πίσω

120/80-16

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων Nissin, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Nissin, ABS

   
Εξοπλισμός Κεντρικό και πλαϊνό σταντ, Smart Key, οθόνη LCD με επιλέξιμες ενδείξεις, traction control HSTC (απενεργοποιούμενο), ABS, Idling Stop, immobilizer H.I.S.S., παροχή φόρτισης USB-C, αποθηκευτικός χώρος για ένα full-face κράνος κάτω από τη σέλα, σχάρα φόρτωσης
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

12.3 / 8,250

Ροπή (kgm / rpm)

1.2 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 16:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda ADV 350 (2022) Video Test Ride - Honda ADV 350 - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon